[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Salutari din Bistrita  XML
Forum Index » Despre noi
Author Message
Pushkatu
Senior member
[Avatar]

IP:

Salutari tuturor.

Ma numesc Morar Marius si sunt din jud. Bistrita-Nasaud, localitatea Bistrita. Iubesc animalele de mic copil si am avut de-a lungul anilor multe animale de companie(pets). Pestii sunt printre favoriti cel putin pt. mine. Am mai avut broaste cestoase, hamsteri, papagali, canari, iepuri, caprioare(stiu ca pare ciudat dar chiar am avut). Momentam am un caine si un acvariu cumparat de 1 saptamana.

Date acvariu pt. a respecta regulile.

Capacitate: 25 L
Utilitati: Incalzitor, filtru de aer, termometru
Pesti: pereche neoni(2), pereche zebre(2), 2 sanitari(1 alb unu mai ciudat nu stiu cum ii spune, seamana cu cel maro cu pete negre dar are inotatorele mai alungite) si preferatul meu si motivul pt. care am luat acvariul, un mascul beta de culoare albastra + 7-8 melci pomaceea(pui).
Altele: Acvariul mai contine si numeroase plante pe care din pacate nu le pot descrie deoarece nu ma prea stiu la denumiri, oricum sunt atat plante plantate cat si plante de suprafata pentru masculul beta.

Poza:
image

Motivul pt care am decis sa ma alatur acestei comunitati este bazat pe faptul ca sunt dornic sa mai invat cate una alta despre acest hobby si sa fac schimb de informatii si pareri cu alti oameni care se ocupa cu asa ceva.

Va multumesc,
Marius!

This message was edited 1 time. Last update was at 14/09/2010 10:21:27

Seris venit usus ab annis.
[Yahoo!] [MSN]
bitanu
Senior member
[Avatar]

IP:

Bun venit Marius! Dupa parerea mea ai facut primul pas in acvaristica fara sa citesti cate ceva din ABC-ul acvaristicii (mai ales de pe acest forum), si aici imi dau seama dupa spusele tale despre plante, citez: "atat plante plantate cat si plante de suprafata pentru masculul beta" . Dupa cine te-ai luat, dupa vreun tataie care a avut acvariu in tinerete sau dupa instinctul tau? Beta nu are nevoie de plante de suprafata, decat in momentul reproducerii, moment in care acesta, pentru a-si acapara partenera construieste un cuib, dar asta este cu totul alta poveste la care sper sa poti ajunge vreodata dupa ceva anisori da experienta in acvaristica. Sfarul meu este, sa citesti si sa inveti din sectiunile acestui forum, mai ales din greselile altora. Pentru a face schimb de informatii mai intai trebuie sa inveti, sa pui in practica si apoi sa te vedem...
Si acum sa-mi spun punctul meu de vedere in ceea ce priveste acvariul tau, si cateva idei strict personale:
-inlocuieste marginile acelea maro( imitatie de furnir) cu unul negru mat sau scoate-l de tot;
-pe marginea de sus lipeste un autocolant negru mat pana la un cm. sub nivelul apei, in felul acesta arata mult mai bine;
-pe fundal lipeste un autocolant simplu, de preferat negru mat(sau o culoare simpla), care scoate in evidenta culorile pestilor si plantelor, sau daca ai putine plante, unul cu peisaj acvaristic pe masura acvariului tau;
-inlocuieste acel pietris inestetic cu un subtrat fertilizant gen JBL aquabasis plus si peste acesta substrat(pietris) JBL manado; si daca nu iti permiti exemplul dat de mine ia-ti pietris de rau sau quart de 1-3 mm granulatie;
- scoate melcii(cochiliie) si lutul acela, lasa pestilor loc de joaca;
-in fata lasa dor plantele pitice, in rest toate pe fundal si laterale, ca ai un acvariu micut;
-saptamanal schimba 25-30% din volumul de apa;
- adauga fertilizanti lichizi in apa( cu mare atentie la dozaj, marea majoritate pun prea mult si au problrme cu algele), un exemplu: JBL Ferropol cu Ferropol24;
-mai cumpara vreo 5 neoni, pentru ca se simt mult mai bine , acestia fiind pesti de card si atat , te opresti.
-pe langa fertilizare si substrat ai nevoie si de lumina buna ( nu stiu nimic de lumina acvariului tau) la macar 0,5w/litru si timp iluminare intre 8-12 ore zilnic programate cu ajutorul unei prize digitale programabile; iata cateva exemple: http://issuu.com/john_n
- citeste , citeste si baga la cap nu "sa inveti cate ceva", daca vrei rezultate frumoase cum au unii dintre prietenii nostri de pe forum. Succes in continuare si ne mai auzim!

This message was edited 1 time. Last update was at 14/09/2010 11:59:46

,,Primavera,, / ,,Oland-Scape,, / ,,Intermedius,, / ,,ONE,, by Daniel Bitanu

Respect pentru acvaristii: Sebastian Costin, Ionut Godea si altii.
bobesku
Senior member
[Avatar]

IP:

Salutare, vin si eu cu un sfat pe langa cele spuse de colegul nostru mai sus, pentru ca si eu am acasa printre altele si un acvariu de 25 litri, si m-am chinuit cu el ceva pana sa stailizez ecosistemul.

Ai prea multi pesti acolo si intrucat bazinul este f mic o sa ai probleme cu parametrii apei cand ti-e lumea mai draga. Stiu ca e greu dar ar treubi sa renunti la o mare parte, adica sanitarii aia, neonii care au nevoie de spatiu, chiar si zebrele. Ai ca variante fie sa iei un banc de pesti mici gen microrasbora. Sau mai bine lasi betta singurel acolo si cu melcii respectivi (pana or creste si aia, ca o sa te saturi de ei si o sa vrei niste melci mai mici gen Neritina).

Eu am avut un mascul de betta cu inca 3 cory in al de 25 litri al meu si pot sa-ti spun ca pe de o parte cory erau stresati si atacati in continuu de betan, iar pe de alta parte agitau substratul intr-o veselie si apa nu era suficient de limpede. In final am ajuns doar cu un mascul beta si 3 melci mici-medii. Eu unul ma bucur sa vad la mine betanul ca sta relaxat si apa e cristal. Nu trebuie sa ma mai gandesc daca nu cumva ar trebui sa mai fac niste teste de apa, sau daca nu cumva s-a deciclat acvariul pentru ca am curatat filtrul etc. Cu cat fauna este mai mica in acvariu cu atat este mai usor de intretinut si mai sigur ca nu gasesti pestanii cu burtile in sus.

Arunca un ochi in semnatura mea la `Regatul Betanului` ca sa-ti faci o idee. Acvariu de 25litri, un beta si 3 melci, si plante.

Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
Pushkatu
Senior member
[Avatar]

IP:

Chiar va multumesc pentru sfaturi. Tin foarte mult la pestele asta si doresc in timp sa imi iau si eu un acvariu mai dotat. Nu prea am timp sa va spun mai multe detalii acuma pentru ca sunt la lucru, dar maine o sa fiu acasa si o sa detaliez mai bine situatia. Deci eu chiar l-am observat pe beta pret de cateva ore in fiecare zi si nu imi ataca ceilalti pesti. Zebrele si neonii chiar par fericiti, zburda printre plante si de joaca non-stop. Sanitarii iar par ok si beta e cel mai fericit. Se baga in chestia aia de lut in care sunt radacinile la planta cea mare si sta 2-3 minute, apoi iese de invarte pe langa ea si pe langa barca aia si ciupeste de pe fund mancarea care pica. E tare fericit si noaptea intra in plante si acolo doarme. Are tot timpul coloratul foarte puternic semn ca e bine dispus.

Am avut si imagine de aia pe sticla in spatele acvariului cu un peisaj marin dar am luat-o jos in prima zi dupa ce am observat ca se reflecta imaginea lui in ea si se pregedea de razboi micul meu hooligan.

Sunt inteligenti si pot spune chiar cu un caracter aparte, de asta si tin la el atat de mult. E inca mic, nu e matur. Mi-a zis tipul de la care lam luat ca o sa fie matur cam peste 1 luna jumate si cam in cateva luni dupa o sa i se dezvolte inatatoarele mai bine.

[Yahoo!] [MSN]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Ia priveste aici un articol extrem de interesant despre micutul tau prieten. Iti va fi de mare folos sa intelegi de ce ti s-a atras atentia sa nu il pui cu alti pestisori.

http://en.wikipedia.org/wiki/Betta_splendens#Reproduction_and_early_development

Daca ai nevoie de o traducere, da un semn. Noi aici ne ajutam reciproc, sa stii.
bobesku
Senior member
[Avatar]

IP:

Pushkatu wrote:...Deci eu chiar l-am observat pe beta pret de cateva ore in fiecare zi si nu imi ataca ceilalti pesti...

Crede-ma ca o sa vina ziua in care o sa vezi cum ii alearga si-i loveste cu putere de o sa ti se faca mila de ei. Eu cand am bagat betanul cory erau deja acolo. In prima saptamana s-a acomodat. In a doua saptamana a pus stapanire pe tot spatiul aerian al acvariului si cory nu mai miscau de pe fund. In a 3-a saptamana avea momente in care ii alerga minute intregi si chiar ii pandea si-i lovea cu putere. Am mai stat cateva zile asa si in final am donat cory fiind sigur ca vor fi mai fericiti in alta parte decat la mine unde ii aleraga un nebun toata ziua.

Pushkatu wrote:Zebrele si neonii chiar par fericiti, zburda printre plante si de joaca non-stop. Sanitarii iar par ok...

Cand or sa creasca ai sa vezi ca nu or sa mai para fericiti ci or sa fie extrem de statici, claustrofobati si atipici. Acvariul asta este prea mic pt pestii astia, si nu spun eu asta, ci o gramada de alti oameni atat de pe forumul asta cat si de pe forumuri de afara. Dar, cateodata omul trebuie sa vada cu ochii lui. Si eu am facut greseli la inceput, si poate inca mai fac, cum ar fi: ciclat cu pesti acvariul si ulterior am avut pierderi, si eu am chinuit o bucata un pleco (d-ala Gibby care se face cam de 30-40cm si care imi crescuse intr-o luna de la 4-5 cm la aproape 8cm) in acvariul de 60 litri, episodul cu cory etc. Nu zic cateodata si suprapopularea e o solutie dar trebuie sa te asiguri ca exista un minim de spatiu pt specia respectiva, sa ai o filtrare biologica mult dimensionata fata de marimea acvariului si sa te asiguri ca speciile sunt compatibile. Apropos, betta nu e compatibil cu nici o specie. Se recomada sa stea singur tocmai pt ca are un caracter aparte.

Pushkatu wrote:... am observat ca se reflecta imaginea lui in ea si se pregedea de razboi micul meu hooligan.

Sa stii ca e o idee buna sa-i pui de 2-3 ori pe saptamana o oglinda langa geam pentru cateva minute ca sa se mai infoaie si el. Este ca un exercitiu pentru muschii si aripioarele lui, si cu ocazia asta nu se plictiseste. Dar sa tii oglinda tot timpul nu e ok.

Pushkatu wrote:... Sunt inteligenti si pot spune chiar cu un caracter aparte, de asta si tin la el atat de mult.

Asa este. Al meu vine la mana si stie sa se gudure cand ma vede. Chiar am probleme cand umblu in acvariu pt ca nu-i este frica de mine si-mi sta in maini.

Ape limpezi si pesti fericiti iti doresc

Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
Pushkatu
Senior member
[Avatar]

IP:

Am inteles. Ii mai las un pic sa vedem cum decurg lucrurile. Am citit si informatia de pe wiki acum cateva zile si acolo zicea ca unii nu sunt chiar atat de teritoriali. Oricum beta al meu a trait si inainte alaturi de alti pesti. In acvariul in care era erau mai multi, mult mai multi si el era singurul beta. Inteleg ce vreti sa-mi spuneti voi nu sunt idiot sa nu iau in considerare, dar mai las o vreme si la primul semn ca ceilalti pesti sunt "molestati" iau masuri. Imi sunt asa de dragi ca ma doare sufletul sai dau, dar decat sa sufere....

[Yahoo!] [MSN]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Dar nu trebuie sa-l dai!!!! Ii cumperi si lui un acvariu mai micut - nu are nevoie de spatiu prea mult, 2-3 plante de suprafata gen Ceratopteris sau Pistia si te vei putea bucura in continuare de el.
Pushkatu
Senior member
[Avatar]

IP:

Ii dau pe restu daca trebuie. Pe el nul dau veci. Doar pentru el am cumparat acvariu.

[Yahoo!] [MSN]
bobesku
Senior member
[Avatar]

IP:

Asa am zis si eu si acum am 3 acvarii Ai grija, mai bine te opresti acum pana nu e prea tarziu

E o idee buna sa fii cu ochii pe ei atent si la primele semne sa te gandesti cum ii separi. Si asta face parte, pana la urma, din scoala acvaristicii, experimentezi, si iar experimentezi. Da`cu masura, pana pana la urma sunt si pesticii astia niste fiinte vii

Dolly wrote:Dar nu trebuie sa-l dai!!!! Ii cumperi si lui un acvariu mai micut - nu are nevoie de spatiu prea mult

Nu zic ca se poate tine si in spatiu mai mic. Minimum ideal ar fi 15-20 litri, mai mic e chin. Iar acvariul in cauza are 25 litrii. Eu zic ca e numa' bun pt un betan si niste melci. Va trai ca un boier, cu o calitate a apei mult mai buna decat intr-un borcan de 10-15 litri, parerea mea...

This message was edited 1 time. Last update was at 14/09/2010 23:10:17

Pushkatu
Senior member
[Avatar]

IP:

Asa o sa fac mestere. Betanul ramane, momentan raman si ceilalti. Mi-am calculat citind topicuri pe aici cam cat m-ar costa un acvariu mai dotat pt. ceilalti pesti. Cu o capacitate de 60 de L si cu toate cele ajung undeva la 8-9 milione cel putin, cred. Asta o sa-i ramana betanului cai prea frumos sa renunt la el. Pe viitor cand o fi si el baiat mare sa poate umbla dupa fuste ii aduc si o gagica si o sa mai iau un acvariu pt ea. Daca fac pui o sai donez sau o sai vand. Nu de alta dar macar sa isi traiasca si el viata calumea si inmultirea face parte din ciclul natural. Iti multumesc pt sfaturi.

[Yahoo!] [MSN]
bobesku
Senior member
[Avatar]

IP:

Pushkatu wrote:... ... ... cu toate cele ajung undeva la 8-9 milione cel putin, cred.

Stai asa dom`le ca nu ajungi la 8-9 milioane?! Decat daca vrei si cu, si cu. Ulterior daca vrei sa te apuci de plante o sa bagi multi bani, dar de inceput ai nevoie de o sticla, capac si filtru + substrat decent, nisip si ceva plante nepretentioase.
Eu trag asa o linie si spun ca poti iesi undeva intre 4 si 6 mil, maxim! Acum nu stiu ce planuri ai pe termen mediu, dar la prima strigare nu ai cum sa depasesti suma asta, decat daca te dai in barci si vrei si filtru extern si alte jucarii

Si ca veni vorba de jucarii, eu la prima strigare am dat in jur de vreo 4 mil la acvariul de 60 litri. Luat din Hornbach. Ce s-a intamplat cu el in ziua de azi... Pai mi-am pus filtru extern, am luat reductor si butelie CO2, jdemii de accesorii , fertilizanti, adaugat neon la iluminare, daca trag linie a costat mult mai mult.

Pushkatu
Senior member
[Avatar]

IP:

Esti din Bucuresti ai de unde alege. Eu trebuie sai suport pe putinii care se ocupa cu asa ceva aici, mai vedem. pana acolo e cale lunga.

[Yahoo!] [MSN]

Forum Index » Despre noi
Go to: