[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Plante indigene ptr acvariu  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
Mihai_D
Junior member
[Avatar]

IP:

Am observat ca nu prea sunt discutii pe tema plantelor indigene cu toate ca unele sunt foarte frumoase si deosebite.
Astept raspunsuri de la voi.Ce plante indigene ati folosit,ce recomandati,ce nu recomandati.Modatiltati de recoltare,si locul recoltarii etc.
Eu unul am recoltat din lacul Siutghiol(Mamaia) zilele acestea o planta,nu stiu cum se numeste,gen myriophyllum spicatum,dar numai ca nu este verde ci este caramizie.

This message was edited 1 time. Last update was at 24/05/2010 12:42:55

Fishbone
[Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Of, daca ai cauta putin, ai gasi exact ce-ti voi spune.
Nu se recomanda introducerea in acvariu a plantelor indigene, din doua mari motive: bolile, bacteriile pe care le poti introduce in acvariu si faptul ca plantele noastre au nevoie de o apa mai rece decat cea pe care le-o putem noi oferi.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Mihai_D
Junior member
[Avatar]

IP:

alber wrote:Of, daca ai cauta putin, ai gasi exact ce-ti voi spune.
Nu se recomanda introducerea in acvariu a plantelor indigene, din doua mari motive: bolile, bacteriile pe care le poti introduce in acvariu si faptul ca plantele noastre au nevoie de o apa mai rece decat cea pe care le-o putem noi oferi.

De elodeea canadensis ce zici.....este indigena...se gaseste pe la noi...si o au foarte multi acvaristi...si plus altele.Pai binenteles ca exista riscul aparitiei bolilor daca bagi planta direct in acvariu,fara o prealabila dezinfectie.

Fishbone
[Yahoo!]
Zifnab
Junior member

IP:

Mihai_D wrote:Am observat ca nu prea sunt discutii pe tema plantelor indigene cu toate ca unele sunt foarte frumoase si deosebite.
Astept raspunsuri de la voi.Ce plante indigene ati folosit,ce recomandati,ce nu recomandati.Modatiltati de recoltare,si locul recoltarii etc.
Eu unul am recoltat din lacul Siutghiol(Mamaia) zilele acestea o planta,nu stiu cum se numeste,gen myriophyllum spicatum,dar numai ca nu este verde ci este caramizie.

Sincer, eu nu am vazut acvarii de apartament cu plante indigene. Inclin sa cred ca cele spuse de alber sunt cauza acestei "lipse" ;)

canadensis este considerata o planta invaziva in Europa si provine din America (yankee go home! ).

Poti sa pui o poza cu planta din Siutghiol? Ce fel de apa are lacul (dulce/salamastra)? Ai un acvariu cu plante indigene?

This message was edited 1 time. Last update was at 26/05/2010 13:32:04

Antoniot
Senior member
[Avatar]

IP:

eu am folosit muschiul...seamana foarte mult cu java moss, s a adaptat foarte bine la temperatura de 28-29 grade, am recoltat de pe o piatra din jurul unui lac, prima oara, apoi am experimentat cu orice muschi banal gaseam.

De exempu in floreasca in gradina unui client invadase un muschi care s a dezvoltat in acvariu asemanator ca flame moss

din parcul din craiova am cules un pui de nufar, sa adaptat bine in acvariu si seamana cu Nymphaea lotus

din jurul unei balti am gasit o planta care seamana izbitor de mult cu Cyperus helferi(si la frunze si radacina)-
Din gradina botanica am luat de langa o balta o panta care seamana cu Potamogeton dentatus, doar ca are frunzele mai late si alta pe care am indentificato ca Lindernia anagallis.

Din braila am luat stratiotes aloides dintr un lac a crescut superb in acvariu si ca panta plutitoare si de substrat am mai gasit si un fel de echinodorus gigant intr un parau.

Am facut multe experimente, cele de mai sus mentionate s au adaptat bine.
Toate au supravietuit si dezvoltat armonios.

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Daca vrei flori "indigene", baga trandafiri la greu. Scapi si de pesti si de buruieni in 2 zile garantat si te-ai lecuit si de acvariu pe veci. Cum Dumnezeu va trec prin minte asemenea nazbitii, nu pot pricepe. Fiecare planta pe pamintul asta creste acolo unde ii e locul, ca si fiecare animal. Ia incearca sa inveti un peste sa mearga si vezi ce iese.
Haideti sa tratam acvaristica intr-un mod mai serios daca ne dorim intr-adevar sa ne ocupam de un acvariu si sa nu luam bietele plante si animale in deridere.
HumanFace
Senior member
[Avatar]

IP:

Antoniot wrote:eu am folosit muschiul...seamana foarte mult cu java moss, s a adaptat foarte bine la temperatura de 28-29 grade, am recoltat de pe o piatra din jurul unui lac, prima oara, apoi am experimentat cu orice muschi banal gaseam.

De exempu in floreasca in gradina unui client invadase un muschi care s a dezvoltat in acvariu asemanator ca flame moss

Toate au supravietuit si dezvoltat armonios.

Chiar orice muschi? Ca eu am in gradina o tona. Si cum ai facut lai luat pur si simplu si lai bagat in acvariu?

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40/13235.page Amazon
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20174.page Nano plantat
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/80/16583.page Nanoreef
fishyman
Membru de baza
[Avatar]
IP:

Stim totii care este idealul in acvaristica, dar acest subiect este (cel putin pentru mine) foarte interesant, mai poveste-ne Antoniot despre experimentele cu mushi.

acvariul meu
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Antoniot
Senior member
[Avatar]

IP:

De cele mai multe ori am luat muschi din lacuri sau baltile pe care le frecventez la iesirile in natura.

Il gaseam pe pietroaie langa apa, sub mici cascade, paraiase etc.

Este asemanator muschiului moss, dar nu este java moss ci un muschi care se gaseste prin toata europa in jurul apelor sau cum se zice la mine in moldova langa uluc.
Din ce stiu sa vorbit mult despre acest banal muschi, denumit stiintific : Fontinalis antipyretica chiar la noi pe forum acum ceva timp.
Se gaseste aproximativ in toate locurile unde este o sursa de apa permanenta, rece si curata.

Eu l am mai gasit si pe pamant in locurile cu panza freatica foarte aproape de suprafata, in zona floreasca.
Intr un timp se gasea si in izvorul lui eminescu sau gradina botanica, acest muschi (Fontinalis antipyretica)

o poza de pe net sa va faceti idee cum arata:

http://diszhal.info/novenyek/images/Fontinalis_antipyretica2.jpg

PS: Fontinalis antipyretica sa poata rezista intr un acvariu temperatura nu trebuie sa depaseasca 24 grade

PPS: cum am spus mai sus intr un final am gasit un muschi pe un bat crescut intr o balta care pana acum mi a rezistat si la 28 grade, nu stiu ce denumire are dar este foarte subtire si creste destul de greu.
O sa pun o poza week endul viitor cand imi recuperez aparatul foto.

Desi 90% din incercarile mele de a creste o planta indigena mi a esuat ma bucur enorm cand reusesc cu o plantuta sau muschi, chiar daca nu se compara cu plantele tropicale, astea imi plac mie, nu fiinca sunt luate gratis dintr o baltoaca.

This message was edited 1 time. Last update was at 13/09/2010 00:07:19

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
Antoniot
Senior member
[Avatar]

IP:

Am mai indentificat si alt muschi de pe la noi: Leptodictyum riparium

Poze de pe net dupa care l am indentificat

http://www.daemonfly.com/images/mosses/urkevitzmossemersed.jpg

http://www.wirbellose-nrw.de/pics/Moos/Stringy1.JPG

din acvariul meu:

image

Uploaded with ImageShack.us

Am mai incercat si cu Pellia endivifolia:

poza de pe net dupa care m am ajutat la indentificat

http://bryophytes.plant.siu.edu/images/Pellia%20endiviifolia.jpg

si ce am gasit eu in natura:

image

O planta care mi a placut

image

sau Lysimachia nummularia in acvariu si in afara lui cu flori:

image

image

poza cu o planta pe care nu am reusit s o indentific

image

In legatura cu moss : puteti intalni prin ghivece de la florarii ca decor la o floare:

Iata ce am intalnit eu si merge incercat sa te joci cu el intr un acvariu:

Plagiomnium undulatum
Philonotis marchica
Pleurozium schreberi
Pohlia campotrachela

Lista de moss cu poze care merita vazute:

http://www.andrewspink.nl/mosses/photos.htm

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
bogdan94
Member

IP:

Am o intrebare, acea pelia s-a acomodat in acvariu? Stiu si eu un loc unde este destula, doar ca apa care curge pe ea e destul de rece, deci nu cred ca as putea sa o tin, dar poate tu ai reusit
[WWW] [Yahoo!]
Antoniot
Senior member
[Avatar]

IP:

bogdan94 wrote:Am o intrebare, acea pelia s-a acomodat in acvariu? Stiu si eu un loc unde este destula, doar ca apa care curge pe ea e destul de rece, deci nu cred ca as putea sa o tin, dar poate tu ai reusit

in apa calda , adica peste 23 sau 28-29 supravietuieste o perioada apoi se topeste, eu
am tinuto la 23 grade unde ii mergea bine, vara cand apa a ajuns la 28 grade a supravietuit o luna stagnand apoi sa maronit si a murit brusc.
De atunci nu am mai incercat cu ea.

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
Skyppy
Member
[Avatar]

IP:

@Dolly - tu chiar traiesti cu impresia ca restul plantelor din acvarii au trait din tot deauna în acvarii? nu tot din natura sunt luate?

Cu cit cunosc mai bine oamenii cu atit iubesc mai mult animalele - Benjamin Franklin http://www.flickr.com/photos/skyppy
[Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Skyppy wrote:@Dolly - tu chiar traiesti cu impresia ca restul plantelor din acvarii au trait din tot deauna în acvarii? nu tot din natura sunt luate?

Scuze, nu am vrut sa ofensez pe nimeni. Normal ca toate plantele provin din natura, doar ca ma gindeam ca unora poate le trebuie o perioada mai mare de acomodare si mai lina. Oricum, sa stii ca si eu sunt de parere ca atunci cind iti place ceva, merita incercat sa faci tot posibilul sa il ai in casa, pe linga casa, etc. :-)

Uite, de ex - mie in ghivecele de flori de pe balcon, m-a aparut nu stiu de unde, o gramada de muschi - nu stiu de care o fi, da sigur nu-i de acvariu si inconjoara niste curmali crescuti de mine de ani de zile. Anul acesta au aparut si trifoi. E o priveliste un pic atipica, dar mie imi place.
fishyman
Membru de baza
[Avatar]
IP:

Dolly, ai udat florile cu apa din acvariu? Asa e posibil sa fie un muschi de acolo...

acvariul meu
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

fishyman wrote:Dolly, ai udat florile cu apa din acvariu? Asa e posibil sa fie un muschi de acolo...

Nuuu!!! Uite ca asta nu mi-a dat prin cap. Dar e o idee super! O sa ma autodenumesc Mademoiselle Amano de la Roumanie.
HumanFace
Senior member
[Avatar]

IP:

Mi-am amintit de o planta pe care o gasesti si in natura, care poate fi crescuta in acvarii: lemna minor.

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40/13235.page Amazon
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20174.page Nano plantat
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/80/16583.page Nanoreef
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

HumanFace wrote:Mi-am amintit de o planta pe care o gasesti si in natura, care poate fi crescuta in acvarii: lemna minor.

...si de care marea majoritate a acvaristilor se feresc ca de ciuma - celebra lintita, deosebit de invaziva. In acvarii se cresc totusi pesti, nu rate.
Antoniot
Senior member
[Avatar]

IP:

HumanFace wrote:Mi-am amintit de o planta pe care o gasesti si in natura, care poate fi crescuta in acvarii: lemna minor.

deja cred ca titlul ar suna mai bine plante de apa din tara noastra! care merg mai bine intr un pond mai putin in acvariu.

Apropo,am auzit undeva ca lemna minor ar fii un pic otravitoare pt vietuitoarele din acvariu, nu stiu daca e o sursa sigura sau am inteles eu gresit de la un alt acvarist.

Alta planta de apa, care creste la noi este,Utricularia vulgaris.

Utricularia vulgaris este o planta carnivora care creste in lacurile de ses iar florile ei se ridica deasupra, in aer. Frunzele sale sunt fin ramificate si au fixate pe cate un pedicel numeroase urne, care au diametru de cativa mm.

Urna este formata din doua straturi de celule. Pe stratul intern exista numerosi peri ramificati, formati dintr-o celula bazala si din 4 celule orientate in directii diferite.

Intrarea urnei este inchisa de un capacel, care este o prelungire spre interior a peretelui urnei. In jurul deschiderii urnei si pe fata externa a capacelului sunt numerosi peri senzitivi, ramificati.

Animalele mici care cauta un adapost in frunzele de Utricularia ating perii senzitivi de pe marginea acestora iar urna executa o miscare de dilatare, care produce sugerea apei si a animalului respectiv in interiorul urnei, prin indepartarea capacelului.

Capacul inchide apoi urna iar animalul moare asfixiat. Dupa aproximativ 15 minute urna ia din nou forma initiala si prinde iar animale, pana cand se umple cu acestea. Animalutele sunt digerate de enzimele secretate de perii ramificati. Produsele digestiei sunt absorbite de glandele ramificate si de stratul intern de celule aflate pe peretele urnei.

Alte plante sunt:
PASA - Potamogeton crispus
NUFARUL ALB - Nymphaea alba
FOARFECA BALTII - Stratiotes aloides, de care am mai spus
NUFARUL GALBEN - Nuphar luteum
PAPURA - Typha latifolia
BROSCARITA PLUTITOARE - Potamogeton natans
STANJENELUL DE BALTA - Iris pseudacorus
COSORUL - Ceratophylum demersum
IARBA BROASTELOR - Hydrocharis morsusranae
SAGEATA APEI - Sagittaria sagitifolia
ROSATEA - Butomus umbellatus
OTRATELUL DE BALTA - Utricularia vulgaris, planta carnivora.

Ranunculus circinatus,se gaseste prin toate baltile, face flori albe superbe.

This message was edited 1 time. Last update was at 18/09/2010 15:11:01

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

Pentru un studiu al palntelor acvatice indigene este un post OK
dar vad ca unii incep sa sara calul
Atentie
Discutam la obiect, nu luam in discutie persoane
Deci informatii competente se acepta cu drag