Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline
De mult n-am mai activat pe forumul acesta, din lipsa de timp si pentru ca recent activez pe un forum canadian local. Dar acum ca am terminat examenele si am ceva timp liber, am intrat pe aici si am fost uimit sa vad ca pana si in Romania a ajuns "moda" de nano reefuri.
Vreau sa va prezint micul meu acvariul reef, facut pe un buget cam stramt (de student care lucreaza o zi pe saptamana ), prin care vreau sa va arat ca e posibil sa ai un nano reef low tech, adica fara numeroase echipamentele complexe si scumpe.
Lista mea de echipamente (majoritatea le aveam deja asa ca nu am cuparat mare lucru):
- una bucata acvariu sticla 70 litri: 60 X 30 X 40 cm
- un incalzitor oarecare 100W (nu e no name, da e asa plin de alge de nu se mai vede firma )
- 2 filtre AquaClear 30 si 50 (cu Chemi Pure Elite si Seachem Nitrate Sponge), unul avand un Surface Skimmer
- un powerhead AquaClear 50 + Hydor Flo Rotating Water Deflector
- lumina - Current USA 65W PowerCompact (un tub 10K si unul actinic) cu ventilator si LED pt moonlight, care a inlocuit vechea mea Coralife 65W PC.
- 4 LED albastre pt moonlight
- hydrometru Instant Ocean (as dori sa iau un refractometru pe viitor)
- una bucata termometru de forma (din ala sticky)
Am decis sa nu iau protein skimmer vazand succesele multora cu BioCubes si nano-uri mai mici fara skimmere. Initial faceam un schimb de apa saptamanal de vreo 20%, dar cu timpul le-am redus la unul la fiecare 2-3 saptmani. De la bun inceput am folosit apa de la robinet, tratata cu PRIME, si cateodata mai pun un filtru cu carbon cand prepar o galeata de apa sarata. Iar ca sare am folosit Instant Ocean de la bun inceput.
Nu prea ma pricep cum sa pun poze mici care trimit catre linkul cu poza mare, asa ca voi arunca pozele aici direct.
Intai o poza cu acvariul in prima saptamana.
Nisipul e din niste acvarii mature (era plin de viermisori, stelute si melcisori), dar pietriele initiale erau "moarte".
In urmatoarele 3 luni am cumparat 2 ocellaris clownfish, 3 melci Astrea, 3 hermit-crabs si o piatra cu ciuperci verzi vargate. Iar apoi am facut rost de alti corali micuti primiti de la alti acvaristi din zona. Am mai adaugat cateva pietroaie, de data asta live-rocks. Asa arata acvariul la 3 luni:
Intre timp 4 luni au mai trecut, am mai facut ceva schimburi in special cu cupercile verzi care se inmultesc ca nebunele, am mai adaugat ceva pietroaie si 2 creveti (un cleaner si un fire shrimp) si am incercat sa fac frag-uri cat mai multe din coralii ce-i aveam pt a face schimburi cu altii acvaristi.
Ultima poza facuta e de prin Ianuaria-Februarie (nu mai stiu sigur, ca e facuta pe alt aparat si nu apare data). Am mai primit 2 pesti de un prieten si am rearanjat putin bolovanii si coralii. In mijloc se vede ceva alb - este o bubble tip anemone care a pierdut toata culoarea si era prima zi la mine in acvariu.
De atunci si pana acuma, anemona s-a marit de cel putin 5-6 ori pe cat era initial, culoarea a inceput sa-i revina (este verde cu mov/roz in varful tentaculelor) si acoparea piatra din mijloc complet. Dar zilele trecute s-a multiplicat in doua si amble anemone au migrat in alte locuri.
Zilele astea vreau sa mai fac un rescaping ca nu sunt multumit de piatra din mijloc care nu mai are nimic pe ea, vreau sa mut anemonele si apoi voi veni cu o poza recenta.
Intre timp, astept comentarii si sugestii (si desigur intrebari).
Si bine v-am regasit.
This message was edited 1 time. Last update was at 03/05/2010 22:38:04
Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline
Mersi. Eu cred ca ar fi deajuns. Cam de 30 X volumu acvariului pe ora suna bine pt corali moi. N-am avut probleme cu cyano sau hair algae.
Iar pe substrat nu pare sa ramana resturi.
Niste close-ups:
Ciupercile rosii
Turban Turbinaria Sp.
Hammer
Green star polyps si un Finger Leather
Ciupercile verzi vargate - se inmultesc ca iepurii
Melc Astrea
This message was edited 1 time. Last update was at 04/05/2010 07:39:58
Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline
Am gasit un powerhead Hydor Koralia nano la reducere cu numai vreo $20, asa ca acum am aproximativ 40-45 X volumu pe ora in acvariu. Efectu imediat e ca polipii greenstar si anemonele isi misca tentaculele mai mult acuma.
Am facut un mini refugium din unul din filtre (AC 30). Am pus cateva bucatele de piatra vie pe fund si apoi un ghem de cheato, dar deocamdata lumina este limitata la o mica lampa LED, putina lumina care vine de la acvariu si ceva lumina naturala pentru cateva ore. Sunt in cautare pentru o solutie mai buna in privinta luminii, daca are cineva vreo idee ar fi binevenita...
Celalalt filtru e un AC50 care are Chemi-Pure Elite.
O poza cu una din anemonele bubble tip:
Si una din partea stanga in foreground, unde am gradina de ciuperci Asa fac eu frags din ciuperci. Le tai cat mai aproape de piatra cu un bisturiu, si apoi le pun pe alta piatra, pe care o acopar cu o plasa cu gauri si o prind cu un elastic. Dupa vreo 7-10 zile, ciupercile sunt atasate de noua piatra.
Prin schimburi cu alti acvaristi mi-am procurat majoritatea coralilor. Am cumparat numai ciupercile alea verzi si anemona.
Am incercat sa mut una din anemone pe piatra libera din mijloc. Era lipita de sticla in partea dreapta, sus in colt. Am incercat cu un cub de gheata pe sticla, dar nu parea sa o deranjeze, si apoi am dezlipit-o cu un card de plastic, dar mi-a alunecat printre degete si a disparut in spate dupa niste roci. N-aveam cum sa ajung la ea, asa ca am lasat-o in pace, si cateva zile mai tarziu e inapoi in acelasi loc. Dar desi se zice ca stiu ele unde le prieste cel mai bine, in acel loc nu primeste lumina prea multa.
Aveti vreo sugestie mai buna, ce sa fac, sa incerc sa o mut din nou, sa o las acolo?
This message was edited 1 time. Last update was at 06/06/2010 20:41:48
Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline
Pana la urma am lasat-o balta cu mutatul anemonelor...oricum misuna prin acvariu, schimbandu-si locatia la fiecare cateva zile...nebunele Atata timp cat arata sanatoase, si halesc cu pofta de-a dreptul porceasca, eu o sa le las in pace.
In schimb, am testat azi pentru nitrati si m-am speriat un pic cand am vazut ca erau la 30-35 ppm De dragul experimentarii mi-am zis sa incerc Purigen de la Seachem, in loc sa fac un schimb de apa (ultimul a fost acum 3-4 saptamani).
Cumparasem produsul de mai demult, dar pana acuma il incercasem doar in acvariul cu cichlide africane, unde mi-a scazut nitratii de la 50ppm la 0-5 ppm in aproximativ 3 zile.
Peste cateva zile voi mai face un test si va voi tine la curent cu cum stau treburile
Tare curios sunt care este afectul acestor solutii artificiale vs solutii naturale de reducere a nitratilor ...
Sincer , eu n-am mai facut un test la acvariu de vreo 2 luni, deja il vad din ochi cand nu e ceva ok .
Ce aditii faci ?
PS : imi place acvariul tau .
Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline
La ce solutii naturale de reducere a nitratilor te refereai?? ca in afara de refugium cu alge sau ciclul azotului complet (in DSB sau interiorul rocilor) nu cred ca se poate numii nimic altceva ca fiind "natural". Saptamanal adaug calciu, strontium si molybdenum, iodine, si aproximativ o data la 2 saptamani adaug magneziu (cica e recomandatat sa nu adaugi magneziu si calciu in aceasi zi). toate dupa dozele recomandate de producatori.
ozi wrote:La ce solutii naturale de reducere a nitratilor te refereai?? ca in afara de refugium cu alge sau ciclul azotului complet (in DSB sau interiorul rocilor) nu cred ca se poate numii nimic altceva ca fiind "natural".
sa incerc un nano in vreo 20-30 litrii cu o pompa de 400l/h si poate ce mai este nevoie...oricum..low cost..... chiar m-ar tenta... (ma adresez celui care a facut topicul) stima! (si daca s-ar putea....te-as ruga macar sa-mi spui de ce as avea nevoie......)
This message was edited 1 time. Last update was at 25/06/2010 18:28:29
Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline
in primul rand, daca nu ai aer conditionat si temperatura depareste 30C poti sa renunti de acum la idea unui nano...
in rest cel mai importanta e lumina; macar 2 T5, unul actinic si unul daylight 10000k sau un powercompact 50/50. apoi daca esti dispus sa faci schimburi mici de apa saptamanal nu-ti trebuie prea mult echipament...
chiar vazusem acu cateva saptamani un post de-al unui "vecin" care facuse un nano dintr-o vaza de vreo 15-20 litri. pur si simplu a umplut-o cu liverock, a adaugat cativa corali simpli, a pus un powerhead si o lumina puternica deasupra. faza dura e ca desi pare ciudat, coralii ii cresteau ok acolo, devenise aglomerat
This message was edited 3 times. Last update was at 26/06/2010 09:09:51
Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline
nitratii au scazut, dar nu asa de mult pe cat ma asteptam eu. azi erau la 20ppm.
in sfarsit am reusit sa prind o poza cu ambele anemone fiind afara, pe fundalul de polistiren una in stanga si una in dreapta.
si o poza din livingroom, de la stanga la dreapta: corn snake, nano reef, si cichlide africane.
This message was edited 2 times. Last update was at 29/06/2010 05:07:46
Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline
ieri s-a stricat motorul compresorului de la aerul conditionat pe tot blocul am noroc mare ca in Canada nu e chiar asa de cald ca in Romania si rar creste peste 35C, dar oricum am avut 30-31C in acvariu timp de aproape 2 zile. am lasat luminile stinse, ca sa nu cumva sa incalzeasca apa si mai mult.
surprinzator pestii si coralii nu pareau sa fie afectati deloc. muuuult mai stresat eram eu azi s-a rezolvatt problema si temperatura a venit la 25-26C ca de obicei.
stie cineva pana la ce temperatura maxima rezista pestii marini, coralii moi si anemonele?
This message was edited 1 time. Last update was at 17/07/2010 05:45:19
Depinde pentru ce perioada de timp . Oricum, bine nu le face ...peste 28 perioade lungi , si peste 30 perioade scurte .
De de nu bagi in ventilator , cand te mai lovesti de genul asta de incidente? Iti scade cu 2-3 grade . Racire evaporativa .
This message was edited 1 time. Last update was at 17/07/2010 22:38:28
Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline
Un mic update cu niste poze, cei drept mai vechi, de prin Iulie, dar nu multe s-au schimbat in acvariu de atunci. de fapt coralii arata aproape identic cu pozele, nu prea au mai crescut de atunci...tocmai am comandat un tub nou. Current USA se lauda ca tuburile lor rezista 12 luni, dar dupa 9-10 mi se pare ca nu mai cresc coralii. nu mor (inca), doar traiesc.
am gasit o lumina cu 9 LEDuri, de la un acvariu mic de plastic si acum imi lumineaza ghemul de cheato.