Author |
Message |
giostana
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/08/2005 09:15:21
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
giostana
Member
IP:
|
aslut.am fost uichendul asta in Vama si m-am gandit sa impart cu pestii mei un loc ce mi-a placut foarte mult.
am luat nisip de pe plaja cu intentia de a-l face substrat.
acum va intreb: Merge?
nisipul are granulatie mai mare decat cel de rau,nu cred ca asta este problema,dar tre sa fie sarat,ca doar e din mare?
fiert,spalat,imbalsamat si mai stiu eu ce, merge bagat in acvariu?[/img]
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/08/2005 09:31:25
|
koala
Batran si obosit
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f6ffaa6bb0b408017b62254211691b5.jpg)
IP:
|
... cu siguranta iti va modifica duritatea apei din bazin, insa altceva nu ai sa patesti ... ce pesti ai ? ...
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
giostana
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/08/2005 09:41:09
|
giostana
Member
IP:
|
vivipari si o multime de melci care sa dedurifice apa
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/08/2005 09:51:52
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
IP:
|
giostana wrote:
acum va intreb: Merge?
Din pacate, nu merge. Pentru ca modifica duritatea apei. Asta in cazul in care nu te reprofilezi pe Africani sau Oscari. Daca ii faci testul cu otetul - o picatura de otet peste un pumn de nisip, o sa vezi ca incepe sa "fiarba". Cel mai bun este nisipul de riu sau cel care se foloseste in constructii. Decit sa te fi carat cu el tocmai de la mare, mai bine faceai un tur prin Bucuresti si precis gaseai ceva nisip pentru acvariul tau.
P.S. Sper ca n-ai adus si niscai scoici pentru acvariu...
|
|
 |
giostana
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/08/2005 10:33:52
|
giostana
Member
IP:
|
hai mai Dolly ca nici as avarza nu sunt.daca era asa acuma facem un post de genul "mor pestii-am pus scoici nisip de mare in substrat"
tocmai asta intrebam.daca pot sa-l tratez in vreun fel, sa-l pot folosi.am tinut motzish sa iau nisip din Vama.
puteam sa iau din fata blocului da'....
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/08/2005 11:17:17
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
giostana wrote:
hai mai Dolly ca nici as avarza nu sunt.daca era asa acuma facem un post de genul "mor pestii-am pus scoici nisip de mare in substrat"...
Te rog nu ma intelege gresit. Nu se pune problema ca ar muri pestii, dar nu se recomanda scoicile intr-un acvariu de apa dulce. Iar nisipul provenit dupa plajele de la mare este alcatuit in pare parte din fragmente de scoici. Si apoi am vazut o gramada de acvarii decorate cu scoici, corali, etc. Ceea ce in mod normal nu se face.
|
|
 |
Dalles
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/08/2005 15:54:49
|
Dalles
Membru banat
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1159073745442bfa6389ccc.jpg)
IP:
|
giostana wrote:...tre sa fie sarat,ca doar e din mare?...
La cat de solubila e sarea, cateva spalari intr-o galeata vor fi de ajuns pentru a o indeparta din nisip. Dar nu aici e problema.
Problema e legata de originea acelui nisip. N-am fost in Vama niciodata (deocamdata  ), asa ca nu stiu ce nisip e acolo, dar daca vrei sa-l bagi in acvariu trebuie neaparat sa fie silicios. Adica sa provina din pietre sparte si maruntite. Acest soi de nisip se mai numeste si nisip de rau, si e indicat pentru toate acvariile de apa dulce.
Toata lumea pe aici e suspicioasa in ce priveste nisipul de la Marea Neagra pentru ca acesta, in majoritatea lui, provine din scoici sparte si maruntite. Acest nisip de mare e bun numai pentru acvarii marine sau pentru cele de apa dulce cu ciclide africane. Pentru ceilalti pesti e de-a dreptul periculos.
Daca ai o lupa poti determina imediat care e originea nisipului pe care l-ai luat. Prin eroziune, granulele nisipului de rau capata o forma relativ sferica. In schimb, nisipul de scoici are granulele rotunde si aplatizate, asemanatoare unor monede.
giostana wrote:...nisipul are granulatie mai mare decat cel de rau...
Aici trebuie sa-ti reamintesc ca in acvariu se recomanda folosirea pietrisului bob-de-orez, nicidecum a nisipului.
|
[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url] |
|
 |
furnici
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/08/2005 16:26:38
|
furnici
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/188446578842a0cc20e9511.jpg)
IP:
|
ca stie ce zice. io am avut parte de o experienta ff trista
anul trecut am colindat cu soata prin statiuni cautand tot felul de scoici interesante, pietricele si corali, care mai de care mai colorati si mai aiuristici. surpriza, de care fusesem totusi avertizati inainte: corali într-o lună s-au făcut nisip, pietrele de mare s-au înnegrit, iar scoicile s-au dizolvat de tot, până şi cele mai groase.
aşa că judecî şi tu dacă merită.
în plus duritatea a fost atât de mare că au murit destul de mulţi peşti ce nu s-au putu adapta
|
Visit furnicile! |
|
 |
viviparu'
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/08/2005 16:58:09
|
viviparu'
Senior member
IP:
|
furnici wrote:corali într-o lună s-au făcut nisip, pietrele de mare s-au înnegrit, iar scoicile s-au dizolvat de tot, până şi cele mai groase.
în plus duritatea a fost atât de mare că au murit destul de mulţi peşti ce nu s-au putu adapta
Nu prea cred ca ti-au murit pestii din cauza duritatii. Daca zici ca ti s-au topit scoicile s-ar putea ca apa din acvariu sa fi avut un PH destul de acid.
|
Oare unde vom gasi atatea intrebari pentru cate solutii avem? |
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/08/2005 17:21:14
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
furnici wrote:ca stie ce zice. io am avut parte de o experienta ff trista
anul trecut am colindat cu soata prin statiuni cautand tot felul de scoici interesante, pietricele si corali, care mai de care mai colorati si mai aiuristici. surpriza, de care fusesem totusi avertizati inainte: corali într-o lună s-au făcut nisip, pietrele de mare s-au înnegrit, iar scoicile s-au dizolvat de tot, până şi cele mai groase.
Daca "s-au dizolvat" scoicile, atunci pestii, saracii, ce sanse ar mai fi avut sa supravietuiasca?...De pesti morti din cauza conditiilor mizere in care sunt tinuti am tot auzit, dar de cochilii de scoici dizolvate in apa, marturisesc cinstit ca nu. :o Si zic asta gindidu-ma la cit de poluate sunt apele in ultima vreme.
|
|
 |
clio
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/08/2005 19:43:29
|
clio
Junior member
IP:
|
daca-mi permiteti, voi posta si eu in aceasta discutie, nerezistand acum, la cat de puerile sunt acestea uneori.
deci:
nisipul de la mare, format in majoritate din cichilii sfaramate de scoici, melci, si mai putin din calcar, deci din compusi ai siliciului fiind, nu se va dizolva in veci in nici o apa, oricat de acida ar fi ea.
apoi, eu, pe vremea cand tineam vivipari , stiut fiind ca au nevoie de o apa deosebit de dura, aveam in acvariul de matca cativa corali pe care-i spalam periodic cu otet.
ani de zile nu am observat nici macar ca s-au redus ca dimensiune, dar'mite sa se fii sfaramat.
de unde conchid:
DOMNULE,,,
MINTI DE INGHEATA APELE
LA MAI MARE!!!!!
|
|
 |
clio
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/08/2005 19:51:24
|
clio
Junior member
IP:
|
acum, revenind la discutie, imi exprim si eu parerea
nisipul de mare, intr-un acvariu de apa dulce, nu va indeplini decat rolul de a fixa radacinile plantelor, si pentru ca mare lucru nu se dizolva din el, nu le va hrani in nici un fel, deci nu le va face nici rau, nici bine, fiind aproape inert.
altfel stau lucrurile cand e vorba de cel de rau, care oricat de bine l-am spala, tot mai retine oarece saruri, iar rocile din care este alcatuit, chiar spalate de mii de ani, tot se vor dizolva putintel in apa noastra.
bineinteles, aceasta nu ne scuteste de a folosi tot arsenalul atat de bine stiut de fertilizanti.
astfel cred eu
|
|
 |
manyaku
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/08/2005 23:39:04
|
manyaku
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1415db70fe9ddb119e23e9b2808cde38.jpg)
IP:
|
clio wrote:
astfel cred eu
|
|
 |
furnici
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/08/2005 00:18:08
|
furnici
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/188446578842a0cc20e9511.jpg)
IP:
|
nenea cu "clio" sa stii ca de minti nu ai cum sa stii, oricata chimie ai ştii tu.dar, ca să te convingi încearcă tu singurel într-un păhărel de apă din alea de le foloseşti ca acvarii să pui nişte corălei şi o scoicuţă. poate cine ştie?! peste vreo 2 luni o să minţi şi tu pe acilea
|
Visit furnicile! |
|
 |
aris
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/08/2005 01:31:40
|
aris
Junior member
IP:
|
Dolly wrote: Decit sa te fi carat cu el tocmai de la mare, mai bine faceai un tur prin Bucuresti si precis gaseai ceva nisip pentru acvariul tau.
Nu pot sa ma abtin...e cam offtopic. Si eu sunt de la mare (Sulina) si am fost cu admiterea la fac. La intoarcere am luat cu mine din obor vreo 9 kg de pietris  ...si am caraaaaaat, plus ca mai aveam cam inca o tona de bagaje  .
Cat despre nisipul de mare. Nu sunt eu expert dar cred ca nu prea merge intr-un acvariu. Si ptr mine era f usor sa pun nisip de mare in acvariu, dar am facut rost de nisip de rau.
|
 |
|
 |
fipilica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/08/2005 12:29:43
|
fipilica
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/14091067254655c20c01356.jpg)
IP:
|
clio wrote:
nisipul de la mare, format in majoritate din cichilii sfaramate de scoici, melci, si mai putin din calcar, deci din compusi ai siliciului fiind, nu se va dizolva in veci in nici o apa, oricat de acida ar fi ea.
Nu sunt eu expert in biologie sau chimie, dar parca cochiliile melcilor (scoicilor) au constituentul de baza calciul si nu siliciul...
|
... |
|
 |
gremlin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/08/2005 14:40:58
|
gremlin
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/59341303542fb6f8177fd0.jpg)
IP:
|
Nu pot sa ma umflu in pene ca as fi mare expert dar uitatzi cum am facut eu: m-am dus in parc (dimunetza ca sa nu ma bata copii ca le iau nisipul  ) si am luat de acolo nisip cu pietris. Acasa l-am dat printr-o strecuratoare facuta de mine din plasa de tantzari si mi-a ramas pietris cu granulatie mica si mare. L-am mai luat putin la mana (este uimitor cate mai gasesti prin el: cioburi , mucuri tigari), l-am spalat, fiert, uscat si gata.
E putina migala pt ca trebuie sa fi atent sa il curetzi bine dar e moca.
|
Long live the king . . . MY FISH ! ! ! |
|
 |
Dalles
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/08/2005 15:52:49
|
Dalles
Membru banat
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1159073745442bfa6389ccc.jpg)
IP:
|
Vezi ca te-ai descurcat?
Nisipul de la Vama poti sa-l pastrezi intr-o caseta mai speciala, ca alea care se gasesc de cumparat la mare, manufacturate de localnici din scoici si melci. Ca sa fie si cu tematica, stii!
gremlin wrote:...este uimitor cate mai gasesti prin el: cioburi , mucuri tigari...
Da, intr-adevar, e un nisip perfect pentru joaca copiilor nostri. Pe langa faptul ca le sporeste imunitatea ("Auuuu, tatiii, ciobu' ala rau m-a taiat la degeteeeel...") le provoaca si inteligenta in mod constant prin gasirea a diverse maruntisuri pe care ti le aduce tie si tu, ca parinte, trebuie sa le identifici impreuna cu el (mucuri de tigari, rahati de caini de rasa, plasturi folositi, ambalaje, seringi sau fiole de medicamente,...)
|
[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url] |
|
 |
johnny6600
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/08/2005 20:58:34
|
johnny6600
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/2083429936443ec7157ad14.jpg)
IP:
|
Dalles wrote:Vezi ca te-ai descurcat?
Nisipul de la Vama poti sa-l pastrezi intr-o caseta mai speciala, ca alea care se gasesc de cumparat la mare, manufacturate de localnici din scoici si melci. Ca sa fie si cu tematica, stii!
gremlin wrote:...este uimitor cate mai gasesti prin el: cioburi , mucuri tigari...
Da, intr-adevar, e un nisip perfect pentru joaca copiilor nostri. Pe langa faptul ca le sporeste imunitatea ("Auuuu, tatiii, ciobu' ala rau m-a taiat la degeteeeel...") le provoaca si inteligenta in mod constant prin gasirea a diverse maruntisuri pe care ti le aduce tie si tu, ca parinte, trebuie sa le identifici impreuna cu el (mucuri de tigari, rahati de caini de rasa, plasturi folositi, ambalaje, seringi sau fiole de medicamente,...)
Offtopic :
|
Pentru ca n-am stiut ce sa aleg intre mecanic,tamplar,geamgiu,electronist,chimist,fizician,biolog sau veterinar le-am ales pe toate asa ca m-am facut acvarist  |
|
 |
gremlin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/08/2005 21:11:02
|
gremlin
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/59341303542fb6f8177fd0.jpg)
IP:
|
What????
Serios de nu am gasit in nisipul ala tot ce ai fi gasit si in pietrisul unei terase iar in functie de zonele din bucuresti gasesti si seringi sau alte chestii. Te duc de exemplu prin dristor unde spre dimineatza calci pe seringi la iesirea din bloc.
Sorry for this off-topic ! Dar nu vedeam ce e de ras, si de asemenea sper sa nu fi deranjat persoanele care locuiesc prin dristor, dar am patit-o, fiind in vizita la un amic.
|
Long live the king . . . MY FISH ! ! ! |
|
 |
|