[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Hop si eu!....  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
Fery
Junior member
[Avatar]

Joined: 05/03/2010 14:32:30
Messages: 31
Location: Bucharest
IP:
Offline

Dupa cativa ani de acvarii de apa dulce m-am hotarat sa trec la ceea ce visam de mult: reef. Asa ca in urma cu aprox 1 an si jumatate m-am apucat de studiat. Inginereste, sistematic, intensiv. Din vara trecuta am inceput sa strang si sa construiesc componente. In preajma Craciunului am pornit primul meu acvariu de apa sarata, care trebuia sa fie de recif!
Datele problemei (ca sa intelegeti de ce am ajuns la arhitectura ciudata pe care o sa o vedeti din poze):
- Acvariul urma sa fie amplasat in garsoniera cuiva si nu acasa (nu intru in detalii pe motive). Am acces acolo aricand, zi si noapte, stau cat vreau, nu-i problema. Problema este spatiul. Singurul amplasament posibil pentru borcan este "jumatatea" de zid din beton armat care desparte camera ppz de fostul balcon, acum inchis. Nici vorba de stand sau alt mobilier in care sa poti ascunde ceva. Din fata trebuia sa arate cat mai bine, din spate.... cum s-o putea, dar sa nu ocupe prea mult loc (exclus sump extern etc)
- Pentru ca se si potrivea ca dimensiuni cu zidul si era si gratis am hotarat sa folosesc unul din fostele bazine de 200l brut. Am proiectat impartirea, comandat sticla, lipit...

Configuratia actuala:

Display aprox 110l, volum total de apa aprox 150l
Lumina 4xT5, 24W, cu balast electronic cu aprindere variabila, Lumina sump 2x20W 6400k economice, foarte chinezesti
Pompa de circulatie 2000l/h
Pompe de valuri: 2 Koralia-2 12V
Protein skimmer: Multi SL 1000
UV: JBL 9W niciodata folosit si nici nu am de gand. Dar il aveam, asa ca l-am instalat.... cred ca pana la urma il scot
Incalzitor JBL 200w
Racitor.... doar in proiect, inca nu am pus, dar il adaug pana va fi nevoie de el
Calculator de proces facut special (am muncit vreo 6 luni la el...) care controleaza tot (detalii mai jos)
Piatra vie 26kg. Momentan e suficient, incarcatura biologica nu e mare. Cat de curand vreau sa mai adaug vreo 10kg.

Din display apa se revarsa printr-un gratar in camera urmatoare. Aici e protein skimmerul, sonda de temperatura (PT100 calibrata NIST), pompa care trimite apa in UV (UV care va dispare si va fi inlocuit de chiller). Urmatorul compartiment contine Miracle Mud, macroalge, incalzitorul si... o stea de mare. A fost obraznica, a stressat rau coralii, asa ca a fost exilata din display. Urmeaza camera cu bioballs, apoi ultima camera cu pompa de recirculare cu supapa unisens si senzor de flow. Tot aici este senzorul de nivel pentru top-off. In mijloc, fara sa comunice cu celelalte camere mai este un compartiment in care pun apa RO pentru top off. In felul asta este inconjurata de apa din acvariu si este la aceeasi temperatura cu ea. Tot aici mai este un senzor de nivel pentru alarma cand se imputineaza apa. In spate, ascuns pe sub bancutza cu flori este un bidon cu apa sarata pentru schimburile de apa. El contine o pompa mixer, un incalzitor si pompa ce face plinul dupa scoaterea apei. Tot in spate mai este un transformator de separare de 1kW (ma simt eu mai bine asa), un UPS si calculatorul (pe perete). Partea de filtrare este in mod normal acoperita in fata cu o placa de PVC la fel ca cea folosita la capac si in spate, am dezvelit-o pentru poze.

Animale:
2 ocellaris, 1 Zebrasoma Flavescens, 2 domnisoare verzi (care par albastre sub neoane), 2 Lysmata Amboiensis, un homar pe care nu il vad niciodata (si-a facut barlog sub pietre, iese doar ca sa fura mancare cate o fractiune de secunda), vreo 3 melci, un arici blue tuxedo, o piatra cu zoantusi, un open brain coral, piesa centrala euphyllia glabrescens care creste vazand cu ochii, un Xmas Tree Rock, o crengutza de .... nu stiu ce este... Acropora?, cateva sute de aiptasia ( ) si milioanele de gogomarle vizibile sau nu care au crescut din piatra vie (inclusiv un pui de crab taaare timid si simpatic)
Nu am de gand sa mai adaug alti pesti, ci sa populez cu corali in continuare (cu viteza cu care vor veni si fondurile necesare acoperirii pietrelor inca golashe...). Si mai vreau o entacmaea quadricolor!


Functiile calculatorului:
- lumina cu aprindere si stingere progresiva pentru a simula rasaritul si apusul
- controlul temperaturii, cu valori setate pentru rasarit si apus pentru a imita ciclul zilnic din ocean (temperatura minima la rasaritul soarelui, maxima la asfintit) creste liniar ziua, scade liniar noaptea. Rezolutie 0,01 grade Celsius, eroare maxima 0,05 grade Celsius. (Asta pentru ca ma enerveaza marii producatori care se lauda cu High Precision Thermometer in timp ce specificatiile sunt cu eroare maxima 0,5 grade sau mai rau)
- functii de pornire/ oprire programata la orele dorite pentru diverse accesorii (nu le folosesc deocamdata la nimic)
- top off, supravegherea nivelului apei din rezervor
- masurare pH (nu am testat-o inca pen'ca nu am sonda de pH si nu bag banii in ea, nu e o prioritate inca)
- schimb automat de apa in 2 etape: in prima faza se opresc pompele si poti scoate linistit apa cu furtunul pentru a face si curat, in a doua faza se face un fel de top-off, doar ca de data asta din bidonul extern unde e apa sarata, apoi se reporneste totul. In felul asta nivelul de apa dupa schimb este perfect, dat de senzorul de nivel.
- controlul celor 2 Koralia pentru a face valuri, programabil in 3 moduri distincte (continuu, sincron, alternativ), cu parametri independenti, ziua si respectiv noaptea + regimul de feeding.
- supravegherea flow-lui pompei de circulatie
- regimul de feeding (regim special pt wave-makere, protein skimmer)
- supravegherea UPS. In caz de pana de curent opreste tot, mai putin pompa de circulatie pentru a tine cat mai mult bateriile. Daca temperatura atinge valori critice programabile porneste dupa caz heater/chiller.
- inregistreaza toate evenimentele, si beep-aie ca sa atraga atentia in caz de probleme (cadere de tensiune, flow slab sau deloc la pompa de circulatie, terminarea apei din rezervotul de top-off, flow slab sau deloc la protein skimmer, temperatura prea mica sau prea mare, temperatura care evolueaza anormal (creste desi e chillerul pornit sau scade desi e heaterul pornit) etc
- Interfata USB pentru software update si log download

Cam astea sunt daca nu am uitat nimic.... Asta am implementat pana acum, pe masura ce mai apar idei mai pot adauga, mai am intrari, iesiri si analogice si digitale, iar spatiu in flash abia am folosit abia vreo 30%



Poze: Nu stiu daca e o idee buna sa adaug aici cele cateva zeci de poze pe care le am pregatite asa ca va invit pe un site specializat:
http://picasaweb.google.com/mitucaragea/ReefFeb2010?feat=directlink






[Email]
reefer
Senior member
[Avatar]

Joined: 18/05/2008 01:32:59
Messages: 819
Location: Buzau
IP:
Offline

Frumos, ingenios ! Eu as masca intr-un fel sau altul acel refugiu/sump . Oricum, imi place !
Care e costul total acelui controller ? Piesa cu piesa + manopera .
[Yahoo!]
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

Pe mine m-a fascinat mai mult calculatorul decat reciful. Nu ca nu arata bine (desi si tu stii ca inca ii mai trebuie) dar un astfel de controler pentru acvariu am si eu in plan de vreo cateva luni bune. Tu ce procesor ai folosit?
Desi nu se prea vad in poze, nu te deranjeaza la vedere pompele alea de curenti?
Merci pentru idei

DIY addicted
Valea Plangerii
Fery
Junior member
[Avatar]

Joined: 05/03/2010 14:32:30
Messages: 31
Location: Bucharest
IP:
Offline

Nu am facut un calcul de pret pentru calculator... Oricum depinde de multe. Cablajul imprimat costa foarte mult (dar devine ieftin daca il produci in serie), cutia este de la Bopla, off the shelf, IP68, vreo 70 de euro... Daca ar fi de fabricat s-ar folosi o cutie facuta pe comanda, mult mai ieftina la cantitate mare. Sunt cateva piese scumpe (controllerul - 68332 pentru tropikana - , convertorul AD de mare precizie cu prelucrare integrata a semnalului ), dar toate la un loc nu depasesc suta de euro. LCD-ul mai umfla iar pretul cu vre 30 daca nu ma insel.... Apoi partea de putere, am pus relee de uz industrial Finder, nu chinezisme, sunt pe la vreo 4 euro bucata. De fapt tot sistemul este construit la nivel de scula de automatizari industriale, chiar cu mici accente de automatizeri de aplicatii critice / life support pe ici pe colo. Asa m-am obisnuit sa lucrez, de 20 de ani cam asta fac
Manopera.... care manopera? ca l-am facut eu, nu mi-am luat bani pentru asta. Daca ar fi sa vand cel mai mult as lua pentru partea de soft, acolo este munca adevarata. Sunt la vreo 10000 de linii de cod, totul scris ca pentru aplicatii critice, nu la modul hobby/consumer. Daca ar fi sa imi ceara cineva sa ii proiectez asa ceva sub 20k nu as discuta. Daca ar fi sa fabric obiectul si sa il vand... in functie de configuratie l-as putea da la 700 - 1500 de euro. Si ar fi muuult mai ieftin daca ar fi fabricat in cantitati mai mari si nu ca unicat (100 buc)

Pompele de curenti... unde naiba sa le bag?!?!?!

Partea din fata ESTE acoperita in mod normal, am scris si in primul post.
[Email]
fishyman
Membru de baza
[Avatar]
Joined: 31/08/2008 20:49:45
Messages: 406
Location: Brasov, Florilor
IP:
Offline

Foarte frumos acvariul, cred ca pestele clown o sa ma faca sa trec si eu odata la reef.

acvariul meu
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Alex Grana
Junior member

Joined: 02/03/2010 19:45:03
Messages: 7
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Impresionant acvariul dar si mai impresionant calculatorul;)
[Yahoo!]
reefer
Senior member
[Avatar]

Joined: 18/05/2008 01:32:59
Messages: 819
Location: Buzau
IP:
Offline

In locul tau, avand aptitudinile tale tehnice, mi-as fi facut musai o lampa cu leduri de puteri mari .
Zic asta, ca sa te starnesc , sa imi fac si eu una intocmai cu a ta
Ma tot bate gandul sa merg pe varianta asta, si ...imi trebuie un model. Pe de alta parte, si la tine se preta una asemanatoare .
[Yahoo!]
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 08/08/2002 04:30:55
Messages: 1728
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Interesant sistemul de automatizare si circulare a apei in filtru.

Iti recomand un Valencinea si un Salarias sa-ti curete nisipul si pietrele. Caulerpa de ce nu o tii in refugium. Daca vrei iti mai pot da niste chaetomorpha pentru refugium.

Eu nu am vazut nici un rezultat cu miracle mud, cred ca este doar un mit ...


Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
Fery
Junior member
[Avatar]

Joined: 05/03/2010 14:32:30
Messages: 31
Location: Bucharest
IP:
Offline

reefer wrote:In locul tau, avand aptitudinile tale tehnice, mi-as fi facut musai o lampa cu leduri de puteri mari .
Zic asta, ca sa te starnesc , sa imi fac si eu una intocmai cu a ta
Ma tot bate gandul sa merg pe varianta asta, si ...imi trebuie un model. Pe de alta parte, si la tine se preta una asemanatoare .


Sincer nu vad avantajele LED-urilor inca. Eficienta energetica nu este cu mult mai buna, sunt greu de procurat, necesita optica de focalizare ca sa iasa ceva ca lumea, sunt inca foarte scumpe, complicat montajul din cauza problemelor de racire, controller pe curenti mari pentru ele.... numai dezavantaje. In clipa asta personal consider lampile cu LED-uri o fitza. Probabil in 2-3 ani vor evolua suficient tehnologiile ca raportul pret/performantza sa devina atractiv, dar in clipa asta nu este.
[Email]
Fery
Junior member
[Avatar]

Joined: 05/03/2010 14:32:30
Messages: 31
Location: Bucharest
IP:
Offline

g.g wrote:Interesant sistemul de automatizare si circulare a apei in filtru.

Iti recomand un Valencinea si un Salarias sa-ti curete nisipul si pietrele. Caulerpa de ce nu o tii in refugium. Daca vrei iti mai pot da niste chaetomorpha pentru refugium.

Eu nu am vazut nici un rezultat cu miracle mud, cred ca este doar un mit ...



In primul rand multumesc de aprecieri si recomandari. Voi tine cont cad de curand.... cand imi aduci un Valencinea sau un Salaris?
Am si in refugium... nu merge bine. Lumina proasta de la becurile economice probabil. Se acopera cu o alga gelatinoasa maro-neagra imediat si cresc foarte greu. Tot timpul le curat. In aceeasi apa, in display merg superb, ai vazut cum arata si nici urma de alga aia oribila. Chiar as vrea sa incerc sa bag si chaematomorpha, imi poti da maine seara odata cu blue tang? Multumesc anticipat!

Cu miracle mud eu am vazut un acvariu care m-a terminat. Iti povestesc cand ne vedem, dar pe scurt era bazat NUMAI pe miracle mud si macroalge, fara protein skimmer sau alte metode de filtrare, foarte suprapopulat dupa standardele noastre si plin de viata si de culoare. Mi s-a spus ca arata asa de 3 ani. Dupa inca 2 ani l-am revazut si arata la fel de bine. Singurul acvariu in care am auzit de (si am si vazut) pui de ocellaris aparuti din senin (fara eforturi speciale pentru a ii inmulti si creste). Si fara aditii de nimic, doar schimb de apa 5% saptamanal.
[Email]
Fery
Junior member
[Avatar]

Joined: 05/03/2010 14:32:30
Messages: 31
Location: Bucharest
IP:
Offline

poze noi pentru ca au aparut si locatari noi

http://picasaweb.google.com/mitucaragea/Acvariu20100323?feat=directlink
[Email]
reefer
Senior member
[Avatar]

Joined: 18/05/2008 01:32:59
Messages: 819
Location: Buzau
IP:
Offline

Frumos ! Usor , usor, prinde contur !
La ce mai bricolezi acum? Da-ne idei..
[Yahoo!]
Fery
Junior member
[Avatar]

Joined: 05/03/2010 14:32:30
Messages: 31
Location: Bucharest
IP:
Offline

Multam de aprecieri!
Cu bricolatul am luat o pauza fortata cateva saptamani - am altele de facut in perioada asta. Dar tot mai scriu la soft, sunt o gramada de lucruri care pot fi adaugate sau imbunatatite. Sper ca in curand sa imi vina si sonda de PH, sa vad si partea aia mergand. Inca nu simt nevoia de reactor de calciu, se mentine la 430 doar din schimbul de apa. Azi am achizitionat chillerul, in weekend sper sa reusesc sa il integrez in sistem. Vreau sa mai imbunatatesc partea de supraveghere - mai adaug niste senzori de flow si de nivel ca sa fie detectabila orice problema ce ar putea apare. Mai in vara vreau sa adaug o conexiune fie GSM, fie WiFi, sa il pot supraveghea si controla de la distanta si evacuare automata a apei... pregatiri de concediu Sunt multe care se pot face... e doar problema de bani si timp.
[Email]
reefer
Senior member
[Avatar]

Joined: 18/05/2008 01:32:59
Messages: 819
Location: Buzau
IP:
Offline

La vara , musai trebe sa iti fac o vizita, sa vad negru pe alb, tot ce ai trebaluit tu pe acolo...
Poate si ...

This message was edited 1 time. Last update was at 26/03/2010 00:23:50

[Yahoo!]
Fery
Junior member
[Avatar]

Joined: 05/03/2010 14:32:30
Messages: 31
Location: Bucharest
IP:
Offline

Oricand ai un drum prin Bucuresti esti binevenit! Doar un telefon inainte si welcome!
[Email]
reefer
Senior member
[Avatar]

Joined: 18/05/2008 01:32:59
Messages: 819
Location: Buzau
IP:
Offline

Ce mai "zice" acvariul?
[Yahoo!]
Fery
Junior member
[Avatar]

Joined: 05/03/2010 14:32:30
Messages: 31
Location: Bucharest
IP:
Offline

Multam de intrebare! Acvariul evolueaza normal. Nu spectaculos, dar nici rau. Parametrii apei nu sunt perfecti, dar sunt foarte buni, animalele vesele si cresc in majoritate. Am avut si pierderi, din care una nu mi-o pot explica. Brain-ul parea ca merge foarte bine si brusc a murit. Nu pot intelege cauza, apa ok, nu s-a schimbat nimic.... pur si simplu. Paracanthurus hepatus creste vazand cu ochii, iar clovnii si-au facut casa in Euphylia in lipsa de anemona. Intre timp a aparut si o anemona Cerianthus, foarte frumoasa, dar, din pacate, improprie pe post de gazda de clovni. Domnul Iliescu este in continuare vedeta bazinului si mai ales a pozelor cu bazinul (e al naibii de fotogenic!), dar Albastrelul (Hepatus-ul) a devenit un concurent serios. Toate micile gogomarle misuna fericite, nisipul a inceput sa se curete dupa ce se colmatase ingrijorator. Macroalgele cresc binisor si tot cosesc din ele. Cei 2 creveti au oua practic tot timpul, imi e tare ciuda ca nu se pot inmulti in acvariu (sau mai exact nu se pot creste puii, ca ei de inmultit se inmultesc in draci!), in schimb s-au cam lenevit cu curatatul pestilor, prefera pietrele, chiar daca Domnul Iliescu si Albastrelul tot vin sa "se roage" de ei. Si toti pestisorii au devenit foarte cersetori. Adica imediat ce apare cineva in zona acvariului se strang cu totii in fatza si asteapta papaaaaaaa!

[Email]
Alex Grana
Junior member

Joined: 02/03/2010 19:45:03
Messages: 7
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Tocmai ce am vazut pozele in cauza , superb ..... felicitari dar Un filmulet cu clovnii si euphylia

This message was edited 1 time. Last update was at 02/05/2010 22:09:44

[Yahoo!]
Fery
Junior member
[Avatar]

Joined: 05/03/2010 14:32:30
Messages: 31
Location: Bucharest
IP:
Offline

ok, ma agit sa fac unul si sa il postez... nu stiu inca unde, dar sper sa gasesc o solutie. Din pacate camera nu este grozava, dar ceva ceva tot va arat
[Email]
reefer
Senior member
[Avatar]

Joined: 18/05/2008 01:32:59
Messages: 819
Location: Buzau
IP:
Offline

Fery wrote:ok, ma agit sa fac unul si sa il postez... nu stiu inca unde, dar sper sa gasesc o solutie. Din pacate camera nu este grozava, dar ceva ceva tot va arat

Baga mare, asteptam si un filmulet !!

[Yahoo!]
 
Forum Index » Bazine mici si medii
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com