[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Inmultire scalari  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
gigi_dobre
Junior member

IP:

Inmultirea Scalarilor in Bac.

In perioada anilor 1975-1980, fiind pensionat medical, m-am ocupat (pentru trecerea timpului) de acvaristica in general si in special ds Scalari (pasiunea mea).
Am reusit, dupa f. multe incercari sa-i imultesc. Am folosit metoda de inmultire in "BAC" pentru ca asta era documentatia pe care o aveam.
Am tras concluzia ca rezultatele cele mai bune depind de 3 factori si anume :
a) Lupta pentru cat mai putine icre albe
b) Lupta impotriva imfuzorilor
c)Mancare din abundenta pentru alevini

Am scris aici, considerand ca experienta mea poate folosi acvaristilor incepatori.
gigi_dobre
Junior member

IP:

Considerand ca acvaristul incepator reuseste sa aiba niste icre de Scalari, continui cu punctul b) "Lupta impotriva infuzorilor"
Apa din "Bac" in care urmeaza eclozarea icrelor, trebuie sa aiba o duritate mai mica decat apa (din acvariu) in care Scalarii au depus icrele.
Am folosit apa de robinet, statuta cateva zile, cu o duritate de 11-12 grade G.D, in proportie de 2/3 si 1/3 apa de ploaie. A rezultat un amestec de apa cu o duritate de 6-7 gr.G.D.
La 10 litri de amestec se adaoga o lingurita de sare de bucatarie (fara iod), apoi amestecul se filtreaza. Filtrarea am facut-o prin vata.
Amestecul se trateaza cu Tripaflavina, la limita suportabilitatii icrelor (destul de concentrat)
Dupa introducerea icrelor in 'Bac" , se vor pune 5-10 bucati pureci de balta(Daphnia) vii mai mari care hranindu-se cu infuzori au importanta f. mare in lupta impotriva infuzorilor. In plus, puii de Daphnia vor fi o minunata hrana pentru alevinii de scalari cand acestia incep sa inoate.
Bacul a fost prevazut cu un termostat cu mercur si incalzitor, reglat la o temperatura de 28 gr.C, cu 2 filtre cu burete si o aerisire puternica in zona icrelor, chiar sa "spele " icrele cu bulele formate.
Voi continua cu "hranirea" si in continuare cu lupta infuzorilor, avand in vedere abundenta hranirii.
gigi_dobre
Junior member

IP:

c) Hranirea abundenta a alevinilor de scalari.

Am constatat ca alevinii de scalari mor din doua motive, in primul rand din insuficienta hranei si in al doilea rand din cauza infuzorilor.
Desigur, abundenta hranei favoriseaza (prin descompunerea ei) inmultirea infuzorilor, de aceea, pe langa masurile luate mai inainte, este nevoie de sifonarea fundului bacului cat mai des (3-4 ori pe zi) si cpmplectarea cu apa avad aceleasi caracteristici cu cea din bac (inclusiv temperatura).
De asemenea filtrele trebuie curatate cat mai frecvent de impuritatile stranse.
Am folosit ca hrana pentru alevinii de scalari "Micro", din abundenta(f.f. bine spalati) Acastia erau antrenati in masa apei de o piatra de aerisire puternica, incat "pluteau in masa apei".
Astfel, alevinii se hraneau inotant in masa apei, fara a fi obligati sa culeaga hrana de pe fundul acvariului.
Spectacolul era destul de frumos si atractiv, vazand alevinii inotand si hranindu-se, avand burtile pline("rotunde") si cu excrementele atarnand dupa ei, de 2-3 ori mai lungi decat marimea lor. Frumusetea consta si de numarul mare de alevini (400-600)
Spalarea viermilor "Micro" o faceam in borcane de 0,5 l ,schimband de multe ori apa (dupa ce viermii se lasau la fund), pana cand apa ramanea limpede.
Dupa 3 saptamani, cand alevinilor le dadeau aripioarele, ii varsam cu apa cu tot (dupa ce sifonam 1/2 din apa), intr-un acvariu de 50 l apa din acesta avand aceleasi caracteristici ca apa din bac.
Shimbam hrana cu pureci mici de balta (trecuti prin site)
Se mentine sifonarea fundului de acvariu, adaogandu-se de data aceasta apa de la robinet, incet-incst obisnuind cu timpul puii cu apa de la robinet.
Mai tarziu, am folosit in loc de micro, un fel de pureci de balta( f. mici), Copepode (Cyclops sa Diaptomus), strecurati prin site (de moara) f. fine, de fapt puii acestora, obtinand rezultate la fel de bune.
Combinatia de hrana Micro-Copepode mi s-a parut cea mai buna in lupta contra infuzorilorsi a hranirii abundente a alevinilor.
Folosind aceleasi principii, am avut rezultate bune si cu "Artemia Salina"
Mergand mai departe cu experimentele, am folosit ca hrana pentru alevinii de scalari, mici gramezi de tubi (vii), dar cu rezultate mult mai slabe, alevinii ne seusind sa se hraneasca indestulator
Vor urma si consideratii privitor la punctul a)

-incet

gigi_dobre
Junior member

IP:

c) Hranirea abundenta a alevinilor de scalari.

Am constatat ca alevinii de scalari mor din doua motive, in primul rand din insuficienta hranei si in al doilea rand din cauza infuzorilor.
Desigur, abundenta hranei favoriseaza (prin descompunerea ei) inmultirea infuzorilor, de aceea, pe langa masurile luate mai inainte, este nevoie de sifonarea fundului bacului cat mai des (3-4 ori pe zi) si cpmplectarea cu apa avad aceleasi caracteristici cu cea din bac (inclusiv temperatura).
De asemenea filtrele trebuie curatate cat mai frecvent de impuritatile stranse.
Am folosit ca hrana pentru alevinii de scalari "Micro", din abundenta(f.f. bine spalati) Acastia erau antrenati in masa apei de o piatra de aerisire puternica, incat "pluteau in masa apei".
Astfel, alevinii se hraneau inotant in masa apei, fara a fi obligati sa culeaga hrana de pe fundul acvariului.
Spectacolul era destul de frumos si atractiv, vazand alevinii inotand si hranindu-se, avand burtile pline("rotunde") si cu excrementele atarnand dupa ei, de 2-3 ori mai lungi decat marimea lor. Frumusetea consta si de numarul mare de alevini (400-600)
Spalarea viermilor "Micro" o faceam in borcane de 0,5 l ,schimband de multe ori apa (dupa ce viermii se lasau la fund), pana cand apa ramanea limpede.
Dupa 3 saptamani, cand alevinilor le dadeau aripioarele, ii varsam cu apa cu tot (dupa ce sifonam 1/2 din apa), intr-un acvariu de 50 l apa din acesta avand aceleasi caracteristici ca apa din bac.
Shimbam hrana cu pureci mici de balta (trecuti prin site)
Se mentine sifonarea fundului de acvariu, adaogandu-se de data aceasta apa de la robinet, incet-incst obisnuind cu timpul puii cu apa de la robinet.
Mai tarziu, am folosit in loc de micro, un fel de pureci de balta( f. mici), Copepode (Cyclops sa Diaptomus), strecurati prin site (de moara) f. fine, de fapt puii acestora, obtinand rezultate la fel de bune.
Combinatia de hrana Micro-Copepode mi s-a parut cea mai buna in lupta contra infuzorilorsi a hranirii abundente a alevinilor.
Folosind aceleasi principii, am avut rezultate bune si cu "Artemia Salina"
Mergand mai departe cu experimentele, am folosit ca hrana pentru alevinii de scalari, mici gramezi de tubi (vii), dar cu rezultate mult mai slabe, alevinii ne seusind sa se hraneasca indestulator
Vor urma si consideratii privitor la punctul a)

-incet

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: