[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
algele draqlui  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Dark4ce
Member
[Avatar]

Joined: 25/04/2005 14:13:44
Messages: 237
Location: Bucuresti - Baba Novac
IP:
Offline

am acvariu de aproape 1 an,are 90l,cu iluminatul stau prost,un bec economic de 20w de la romlux,cu lumina calda.Problema mea a aparut acum aproximativ 3 luni,cand pe plante cat si pe peretii bazinului au aparut alge,dar nu alge obisnuite,ci niste alge...hmmm...cum sa explic...care se iau f usor de pe plante,de o culoare verde inchis..aproape negru si se fac ca o pojghita subtire,care,repet se ia f usor,problema e ca tre sa stau la fiecare planta in parte,fiecare frunza,in fiecare saptamina sa le curatz(perioada in care reapar este cam de 1 sapt).Am filtru de 11L,cu 2 straturi de bureti si intre carbuni activi,apa are o temperatura constanta de 24 de grade, in bazin am 4 scalari,2 betta,2 sanitari,si 2 neoni care inca mai rezista eroic .Problema este,ca nu-i nici de la iluminat,nici din cauza ca intra lumina de afara pt. ca nu am schimbat absolut nimic la acvariu si ma gandesc ca 6 luni cat a stat asa,n-au aparut algele si dupa aia au aparut deodata. Am incercat(dupa ce am vb cu un vanzator la un magazin specializat)sa feresc acvariu de razele solare care vin direct de afara,am folosit si algacid...degeaba.Ma gandesc sa schimb toata apa in acvariu si sa fierb din nou nisipul cu pietris si sa spal acvariul,dar m-am gandit ca poate voi imi puteti oferi un raspuns,care sa si mearga. Va multumesc anticipat.
[Yahoo!] [MSN]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Un bec de 20w e cam putin pentru un acvariu de 90l. Mareste sursa de iluminare si atunci plantele se vor dezvolta mai repede si mai frumos, in detrimentul algelor. Ai grija si la cita hrana dai pestilor, pentru ca excesul poate contribui la aparitia lor. Daca schimbi toata apa si speli pietrisul, asta insemana ca trebuie sa cliclezi acvariul din nou. Si ce faci in timpul acesta cu pestii, unde ii tii?
Si nu mai folosi tot felul de chimicale, sunt "mincatori de alge" care isi fac treaba foarte bine. Vezi ca este un articol pe forum despre ei.
Dalles
Membru banat
[Avatar]

Joined: 29/07/2003 02:16:30
Messages: 2569
Location: Bucuresti-Dr.Taberei
IP:
Offline

Dark4ce wrote:...Ma gandesc sa schimb toata apa in acvariu si sa fierb din nou nisipul cu pietris si sa spal acvariul...

Sa nu te mai gandesti niciodata la asa ceva. Vei face mai mult rau decat bine.

Dark4ce wrote:...nu am schimbat absolut nimic la acvariu si ma gandesc ca 6 luni cat a stat asa, n-au aparut algele si dupa aia au aparut deodata...

Treptat, s-a acumulat in apa un exces de substante nutritive. Nimic spectaculos.
Ce plante ai si cat de multe? Sa inteleg ca schimbi apa o data pe saptamana? Cat de multa?

Cum ti-a spus si Dolly, mareste cantitatea de lumina in acvariu. Trebuie sa ai intre 45 si 90 de Watti.
Dupa ce ai mai pus becuri, planteaza cat mai multe fire de Hygrophila polysperma. E o planta cu crestere rapida, care absoarbe excesul de nutrienti din acvariu.
Baga melci Helisoma nigricans ("de-aia mici si negri", de care vor sa scape necunoscatorii).
Schimba 1/3 din apa cel tarziu la 7 zile o data. Daca poti mai des, e si mai bine. Dar nu mai multa.
Micsoreaza portiile pestilor. La cati ai acum, le e suficienta o treime de lingurita de granule TetraDiskus (orientativ), o data pe zi.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
georgian
Member
[Avatar]

Joined: 25/05/2003 22:29:54
Messages: 298
Location: Bucuresti, Diham
IP:
Offline

atunci cind cureti plantele schimbi si o parte din apa din acvariu? in acelas timp cu o sifonare a nisipului? asa cum a spus si dalles, baga lumina mai multa. dr eu tind sa cred ca este din cauza ca s-au adunat mult prea multe elemente care strica chimismul apei. fa schimbari cit mai dese de apa in jur de 25-30% din volumul total, chiar o data la 2 zile. nu schimba toata apa .

acvariul meu <"))))))><
[Email] [Yahoo!]
Dark4ce
Member
[Avatar]

Joined: 25/04/2005 14:13:44
Messages: 237
Location: Bucuresti - Baba Novac
IP:
Offline

ideea este,ca,chiar si cu becul de 20w,in primele 6 luni,plantele cresteau minunat,chiar ma miram...odata ce a aparut "fenomenul" cresterea plantelor a fost inhibata. Drept sa va zic,nici macar nush cum se numesc plantele pe care le am in acvariu,pt ca nu am gasitmai nimic pe net despre plantele de acvariu....apropo,pe site,cred c-ar fi chiar bun un ,sa zic asa tutorial despre plante,cu ce pesti se pot folosi(ma refer la temp apei)si mai ales,n-ar strica si niste poze,ca de denumiri sunt satul.Acum am sa incerc sa descriu plantele pe care le am in acvariu:un tip ar fi cel cu frunze alungite,care nu au mai mult de 1/2cm si cresc de la radacina pina la suprafata apei,apoi mai am un tip de planta care cred ca se numeste ori merisor ori lamaitz,dar parca merisor,inca un tip care are frunze care pornesc de la radacina cu petiol parca ii zice la chestia aia,si apoi frunza are o culoare verde pe deasupra si rosiateca pe dedesubt.Alt tip de planta,ash mai avea cu tulpina de la care porneste petiolul si apoi frunza,alungita,ca si la planta de dinainte,dar ceva mai mica in latime,in schimb aceasta creste mai mult in inaltime(pt ca are tulpina).Alt tip de plante,mai am una care are frunza gen perdea,alta care are frunza in forma de frunza de artar,dar mai rotunjita...si cam atat.Oricum,am destula vegetatie in bazin,din cate am auzit ajuta la curatirea chimica a bazinului si sa stiti ca nu este prea multa,in volum sa zic ca se intinde cam pina la jumatatea bazinului sau chiar mai putin(am aranjat in asa fel incat pestii sa aibe loc sa inoate). Ma gandesc totusi ca Dalles are dreptate,si sa fie un exces de substante nutritive si ca problema este ca eu nu schimb apa in bazin,in schimb adaug aproximativ 5 litri pesaptamina,deoarece am o pompa medie si un fel de piatra lunga de vreo 35cm care pompeaza tot timpul zilei aer,si cred ca din cauza asta se evapora aprozimativ 5litri de apa pe sapt...am sa incerc(cu toate ca nu prea am timp) sa schimb apa in bazin la saptamina si cate25% din cate am obs ca trebuie...poate functioneaza..merci mult pt ajutor.
[Yahoo!] [MSN]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Dark4ce wrote: problema este ca eu nu schimb apa in bazin,in schimb adaug aproximativ 5 litri pesaptamina,deoarece am o pompa medie si un fel de piatra lunga de vreo 35cm care pompeaza tot timpul zilei aer,si cred ca din cauza asta se evapora aprozimativ 5litri de apa pe sapt...am sa incerc(cu toate ca nu prea am timp) sa schimb apa in bazin la saptamina si cate25% din cate am obs ca trebuie...poate functioneaza..merci mult pentru ajutor.

Schimburile de apa si aspirarea substratului sunt vitale pentru orice acvariu. Nu e suficient doar sa completezi cantitatea evaporata. Si in conditiile pe care le ai acum in bazin, nu e de mirare ca plantele au stagnat si te-ai umplut de alge.
Cit despre plante, poti gasi destule informatii pe forumul vechi (http://oldforum.acvariu.ro).
Dark4ce
Member
[Avatar]

Joined: 25/04/2005 14:13:44
Messages: 237
Location: Bucuresti - Baba Novac
IP:
Offline

ok,am sa ma mai informez in legatura cu plantele si am sa schimb apa in acvariu,voi reveni cu rezultatele peste vreo 2 sapt.Pina atunci va multumesc pt ajutor.
P.S.: Daca puteti sa-mi ziceti si mie o adresa de magazin specializat,dar ma refer specializat in adevaratul sens al cuvantului,pe acvaristica,unde, daca te duci sa gasesti totul de la A la Z, v-ash fi recunoscator(eu nu sunt din bucuresti,sunt aici de la sf verii)
[Yahoo!] [MSN]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Dark4ce wrote:
P.S.: Daca puteti sa-mi ziceti si mie o adresa de magazin specializat,dar ma refer specializat in adevaratul sens al cuvantului,pe acvaristica,unde, daca te duci sa gasesti totul de la A la Z, v-ash fi recunoscator(eu nu sunt din bucuresti,sunt aici de la sf verii)

Magazine - ar fi Animax, magazinul din Piata Amzei, cel de pe Selari si nu in ultimul rind piata Obor (unde gasesti de toate si mai ieftin ca in magazine).
Dalles
Membru banat
[Avatar]

Joined: 29/07/2003 02:16:30
Messages: 2569
Location: Bucuresti-Dr.Taberei
IP:
Offline

Dark4ce wrote:...problema este ca eu nu schimb apa in bazin,in schimb adaug aproximativ 5 litri pesaptamina...

Nu e deloc buna metoda asta. Apa trebuie schimbata chiar daca pare limpede ca cristalul. E aceeasi situatie ca la aerisitul unei camere: nu trebuie sa deschizi geamul numai atunci cand aerul devine cetos. Gaze toxice se acumuleaza non-stop pe durata unei zile.

In privinta apei, pe langa substantele care se acumuleaza, mai e un element de care trebuie sa tii seama: sarurile. Pentru ca apa pe care o adaugi e obisnuita, nu demineralizata, in acvariu s-a acumulat in decursul acestui an (de cand tot completezi) o concentratie mare de saruri si de substante toxice. Imagineaza-ti ca ai o oala in care torni periodic apa cu sare de bucatarie. Desi apa se evapora, sarea ramane inauntru si, dupa cateva luni, o sa ai o adevarata saramura pe care nu poti pune gura ca... te arde! Deci, iti dai seama cam ce ai tu in acvariu dupa atata timp.
Apropo, pestii nu se resimt si ei in vreun fel? Ce aspect au? Inotatoarele le sunt intregi sau destramate?

In ce priveste plantele: au si ele aportul lor la asimilarea de chimicale, dar nu te poti baza pe ele in totalitate. Plantele fac parte dintr-un intreg, doar. Iar daca nu le dai si lor TOT ce le trebuie, adica si lumina si CO2, absorbtia nutrientilor e mult diminuata.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
Dark4ce
Member
[Avatar]

Joined: 25/04/2005 14:13:44
Messages: 237
Location: Bucuresti - Baba Novac
IP:
Offline

pestii chiar au inotatoarele intregi,si sunt zic eu normali,mincare le dau cam o data doua pe zi si ii hranesc cu (cred ca sunt) larve de libelule,niste viermisori putin mai mari decat tubifex(m-am gandit eu ca sunt ceva mai curatzele).Un singur scalar este un pic mai lenesh,dar este asa de cateva luni,eu ma gandesc ca din cauza voalurilor(are voaluri f mari si nush de ce dar spre deosebire de ceilalti,nu prea vine la mincare).Restul pestilor se simt bine,sunt vioi...mai sunt oarecare dispute teritoriale zic eu intre 2 scalari,dar nu-si ciupesc aripioarele,sunt intregi.Am sa schimb de acum apa in bazin regulat,am sa mai adaug vreo 2 becuri economice(nu vreau sa mai fac mare investitie,pt ca, dupa ce-l pun pe picioare cum trebuie vreau sa-l vand,si sa-mi construiesc unul mai mare,in care sa investesc bani mai multi si sa construiesc un sistem de reimprospatare a apei "automat",sa pun 2 neoane albastru si daylight,in speranta ca nu imi mai ocupa asa de mult timp).Sper sa se rezolve pina la urma problema.Merci mult pt ajutor.
[Yahoo!] [MSN]
Dark4ce
Member
[Avatar]

Joined: 25/04/2005 14:13:44
Messages: 237
Location: Bucuresti - Baba Novac
IP:
Offline

huh,oameni buni,am facut schimburi de apa in ultima sapt,am aruncat jumatate din plantele din acvariu(care erau afectate) si tot degeaba,javra asta de alga tot nu-mi da pace.Intre timp,am gasit si o poza,care seamana f mult cu ce am eu in tot acvariul.AICI
Daca a mai avut cineva probleme cu alga asta,il rog sa posteze un reply cu metoda prin care a scapat de ea sau macar daca a scapat de ea
[Yahoo!] [MSN]
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Cu asta ma lupt eu acum. Eu cred ca e o alga gen "fir de par" si ceea ce se vede in poza sunt mai multe fire care s-au agatat in ghemuri si s-au lipit de substrat (dar poate ma insel). Nu ai avut la un moment dat in acvariu o perioada cand pluteau prin apa mii si mii de firicele mici (max 5mm) de alge? Daca da, cred ca sunt acele firicele care s-au "incurcat".

Din pacate nu sunt expert in domeniu, insa ce fac eu e asa:

- am redus debitul filtrului intern, ca sa minimizez curentul
- schimb zilnic (sau la 2 zile) 30 de litri de apa (apropos. am acvariu cu 160l brut)
- de cate ori pot curat cu mana acele alge (mai folosesc si o periuta rotunda de la un set de vopsea de par - bineinteles nefolosita - ca sa culeg algele mai bine de pe frunze)
- aspir temeinic substratul la fiecare schimbare de apa
- acum eu tratez si cu Algumin (desi e cam extrem poate) - asta pentru ca initial urmand primii pasi am crezut ca am scapat, dar pe urma a revenit

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Dark4ce
Member
[Avatar]

Joined: 25/04/2005 14:13:44
Messages: 237
Location: Bucuresti - Baba Novac
IP:
Offline

exact,aveam asa de multe firicele super micute,5mm e chiar mult spus,nu se vedeau decat daca eram super atent si am obs chestia cu firicelele at cand nu prea schimbam apa si mai opream filtrul noaptea,a doua zi dimineata se vedea un pic in ceatza,si m-am uitat atent si erau dupa cum ai zis si tu firicele super mici cam de 1mm care pluteau prin acvariu. Eu am un filtru extern,home made cu burete,carbuni activi,burete si vata sintetica.Spre deosebire de tine,eu am marit debitul filtrului si l-am lasat sa mearga non stop si "ashchiile" plutitoare au disparut din acvariu,buretii s-au inverzit,i-am spalat pina a iesit verdeata din ei(stiu ca nu e bine dar sunt disperat),am aruncat dupa cum am zis jumatate din plantele afectate,am schimbat apa la 2 zile(din acvariu de 90L am 3 sticle de 5L non stop la "decantat").Chestia cu spalatul filtrului si aruncatul plantelor s-a intamplat vineri,si vad ca tot da semne ca vrea sa reapara,acum tre sa mai astept pina mai pe la mijlocul saptamanii...poate pe joi sa vad ce se intampla..
[Yahoo!] [MSN]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Din ce se vede in poza asta par a fi cyanobacterii. Sint capabile sa se inmulteasca extraordinar de repede, la fel cum pot dispare le fel de repede. Se intinde ca un covor. Eu le-am caftit ::hammer: cu melci .

image

Poze: smilie ... Poze cu plante
Dark4ce
Member
[Avatar]

Joined: 25/04/2005 14:13:44
Messages: 237
Location: Bucuresti - Baba Novac
IP:
Offline

si dupa aia cum faci sa scapi de melci?ca am inteles ca dupa ce scapi de alge,nu mai poti sa scapi de melci
[Yahoo!] [MSN]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Dark4ce wrote:si dupa aia cum faci sa scapi de melci?ca am inteles ca dupa ce scapi de alge,nu mai poti sa scapi de melci

Dar nu trebuie sa scapi de toti melcii! Dupa cum vezi, sunt si ei buni la ceva. Doar numarul lor trebuie tinut sub control.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Dark4ce wrote:si dupa aia cum faci sa scapi de melci?ca am inteles ca dupa ce scapi de alge,nu mai poti sa scapi de melci
La mine niciodata nu s-au inmultit melcii fara masura. Poate sint mai norocos. Daca sint prea multi ii imputinezi mecanic. Nu trebuie eliminati complet. Sint si ei utili in acvariu.
Sau pui Pomacea. Astia nu se inmultesc asa mult.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Dark4ce
Member
[Avatar]

Joined: 25/04/2005 14:13:44
Messages: 237
Location: Bucuresti - Baba Novac
IP:
Offline

lol,mdea,se pare ca e un fel de lama cu 2 taisuri...ma rog,parca prefer niste melcisori in locul algelor .Acum vine marea intrebare: de unde fac rost de niste exemplare "Pomacea"? Si cu asta sper sa nu va mai bat la cap cu algele mele,dar parca ma doare sufletu cand vad ca super plantele pe care le aveam in acvariu s-au inputinat in halul asta...se face draq un mic sahara in loc de o padure amazoniana
[Yahoo!] [MSN]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Dark4ce wrote:intrebare: de unde fac rost de niste exemplare "Pomacea"? Si cu asta sper sa nu va mai bat la cap cu algele mele,dar parca ma doare sufletu cand vad ca super plantele pe care le aveam in acvariu s-au inputinat in halul asta...se face draq un mic sahara in loc de o padure amazoniana

Din piata Obor. Sau daca esti norocos, chiar moca de la cineva binevoitor si care are prea multi.
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Si eu am niste melci in acvariu, dar nu prea se ating de nimic (si cresc foarte greu). Care melcu sunt CEI MAI pradatori de alge? Pe mine nu ma derajeaza daca se inmultesc peste masura.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com