[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Schimb la picatura  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Am un prieten pe care l-am imbolnavit cu acvaristica , asa ca a hotarat sa-si ia si el acvariu.
A facut comanda la un Juwel Rio 400 (150/50/60) undeva pe la 450L. Asta vine cu un filtru intern Bioflow, pe care am hotarat noi sa-l scoatem si sa folosim 2 externe de 1500L/H. Desi omu' e incepator si n-a avut in viata lui de-a face cu un peste care nu era in farfurie sau in undita, vrea sa inceapa direct cu discusi, cu toate ca am facut tot ce-am putut sa-i schimb parerea.
El si-ar dori sa faca un sistem de schimb la picatura, dar care sa nu implice gaurirea acvariului, si nici sa nu se vada pompe urate in bazin. Este posibil? Bugetul nu este o problema.

Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
qwerty
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut. Nu poate evita gaurirea bazinului. Trebuie pentru evacuarea apei ce rezulta in plus de la picatura. Pe langa asta trebuie apa curenta si canalizare, langa bazin.

Pleaca-ti urechea la vorba folositoare, chiar daca vine de la un copil; nu asculta vorba urata, chiar daca vine de la un batran.

[WWW] [ICQ]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Buna, Faye!

1) Bazinul trebuie sa fie amplasat langa un perete "ud" (perete comun cu bucatarie/baie)...

- ii trebuie o conducta de alimentare cu apa (rece) + o conducta de canalizare.
- ambele se pot rezolva elegant, de catre un instalator priceput... se scot in spatele bazinului si nu se vede absolut nimic.

2) Bazinul trebuie sa aibe o gaura, unde se fixeaza "scurgerea".

- gaura se mascheaza cu un gratar negru si nu se vede urat.
- teoretic, exista si posibilitatea unui overflow in forma de "U", care se fixeaza peste "buza" acvariului... fara sa necesite gaura in sticla bazinului.
- practic, eu nu as avea incredere sa folosesc asa ceva... orice acumulare de aer in acel profil "U" duce la dezamorsarea sistemului => apa pe parchet.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Shubi
CNC-ist de frunte

IP:

Sau daca banii nu-s o problema....si-l iubeste soacra, trage o dunga pe bazin-sus, scrie langa ea "pana aici, PLM !" si-i da la soacra o cana, preferabil ceramica.
Obligatoriu trebuie calculat debitul in functie de viteza soacrei din punctul x pana la bucatarie/toaleta si retur
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Poate sa fie si mai incolo, nu neaparat langa baie/alte tevi.

Uite, cum a facut gusterul asta:

image

image

image

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Shubi wrote:Sau daca banii nu-s o problema....si-l iubeste soacra, trage o dunga pe bazin-sus, scrie langa ea "pana aici, PLM !" si-i da la soacra o cana, preferabil ceramica.
Obligatoriu trebuie calculat debitul in functie de viteza soacrei din punctul x pana la bucatarie/toaleta si retur

Asa ar fi perfect!... io n-am reusit, cu a mea. Da' tot incerc, poate-poate!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Shubi
CNC-ist de frunte

IP:

Na, poate o fi unul mai breaz
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Deci ori cu gaura, ori cu gaura, ori cu soacra.
Instalatia de dus/adus apa nu ar fi o problema. Singura dilema era cum sa scoata apa din acvariu fara sa-l gaureasca.
El se gandise la 2 pompe care sa comunice, una scoate alta baga, senzor de nivel si alte balarii... nu ma pricep la asa ceva si nu vad cum ar functiona sistemul.
Multumesc pentru sfaturi!

375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
sv_costin
Membru de baza
[Avatar]

IP:

nu s-ar putea face si cu un senzor de nivel si o electrovalva montata pe furtunul filtrului??
ar mai fi varianta sump si gaura sa fie facuta in sump...si ar fi si mai eficient decat doua canistre probabil.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

@Faye: De ce nu vrea sa gaureasca bazinul? Asa e cel mai simplu si mai safe... cata apa intra = tot atata apa iese.
Restu' solutiilor sunt foarte bune, da' numai pana cand se inunda parchetul.

calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Eu nu inteleg de ce-i tot dati cu gaura, gaura la un bazin Juwel Rio, de fabrica... daca gugalesti dupa "overflow box" vei gasi zeci de modele, care de care mai performant...si rolul ei, asta este...de prea plin. Fara gaura in bazin !

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
Blue14
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Cred ca are un fel de sticla securizata si se sparge.

My nano reef

[Email]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Nea' Caline, pai ii spusei, bre, de overflow d-ala de zici tu... da' mie mi-e teama sa recomand asa ceva, cu inima deschisa.

- acolo nu va fi circulat un debit considerabil de apa... o sa fie, daca vrei, un tub in care apa "cam sta pe loc".
- exista riscul unor acumulari de aer, in partea superioara a tubului... tocmai din cauza ca viteza apei e redusa/zero.
- te trezesti ca se dezamorseaza saracia aia de overflow, cand ti-e lumea mai draga... si, se duce 'reaku frumusete de parchet.

Nu mai amintesc de latura "estetica" a solutiei... partea de overflow, aia care sta in bazin, e mult mai vizibila decat o gaura acoperita cu un gratar.
Faye a zis ca amicul ei nu vrea sa vada "acareturi" prin acvariu.

calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

koala wrote:Nea' Caline, pai ii spusei, bre, de overflow d-ala de zici tu... da' mie mi-e teama sa recomand asa ceva, cu inima deschisa.

- acolo nu va fi circulat un debit considerabil de apa... o sa fie, daca vrei, un tub in care apa "cam sta pe loc".
- exista riscul unor acumulari de aer, in partea superioara a tubului... tocmai din cauza ca viteza apei e redusa/zero.
- te trezesti ca se dezamorseaza saracia aia de overflow, cand ti-e lumea mai draga... si, se duce 'reaku frumusete de parchet.

Nu mai amintesc de latura "estetica" a solutiei... partea de overflow, aia care sta in bazin, e mult mai vizibila decat o gaura acoperita cu un gratar.
Faye a zis ca amicul ei nu vrea sa vada "acareturi" prin acvariu.

Drept ! Am citit eu din 2 in 2
Dar, despre riscuri, de acord !

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
Shubi
CNC-ist de frunte

IP:

Ar mai fi o varianta, nu-mi aduc aminte care este "denumirea stiintifica" a sistemului dar exista un tip de recirculare care presupune acvariul asezat intr-un acvariu cu marginile mai scurte, apa recirculata se scurge pur si simplu pe sticla, da pe afara cum s-ar zice, dupa care ajunge in acvariul micut de jos, de acolo este preluata de o pompa si aruncata inapoi in al mare.
Se poate perfora rama micuta de acumulare de jos.....
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Blue14 wrote:Cred ca are un fel de sticla securizata si se sparge.

Am gaurit fara probleme un acvariu Juwel.

Poze: smilie ... Poze cu plante
t_radu
Junior member

IP:

Pai si un overflow de saramura cum functioneaza? Sau si ala se dez-amorseaza. La asa ceva nu i poate face o gaura in "fund" si sa curga surplusul in canalizare? Si cum sunt transparente parca nu sar in ochi..

This message was edited 1 time. Last update was at 20/02/2015 15:39:05

ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

fish_enthusiast wrote:Pai si un overflow de saramura cum functioneaza? Sau si ala se dez-amorseaza. La asa ceva nu i poate face o gaura in "fund" si sa curga surplusul in canalizare? Si cum sunt transparente parca nu sar in ochi..

Sunt N tipuri de owerflow, dar cel mai raspandit -cel putin aici pe forum-la "saramura" e bean animalu totodata cel mai sigur, facut cum trebuie nu ridica probleme-nu se dezamorseaza, daca citesti -sunt multe posturi cu si despre animalu fasole

This message was edited 2 times. Last update was at 20/02/2015 16:32:19

[Email]
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Diferenta dintre overflow-ul folosit la filtrare si overflow-ul pentru schimb la picatura fiind debitul.
De unde si avertismentul celui "batran si obosit" asupra pericolului de dezamorsare.

Laurentiu A
Member
[Avatar]

IP:

Eu am folosit acest model cam un an de zile fara nici cea mai mica problema. Chiar la un sistem de schimb al apei prin picurare pentru un acvariu cu discusi. Il folosesc si acum ca overflow de rezerva la acvariul marin. Nu am avut niciodata probleme cu el. Singura conditie este sa ai o etanseizare perfecta. Ca sa ai asta cel mai simplu mod este sa faci tot sistemul din PPR. E teava care se foloseste la apa potabila deci e reefsafe si nu permita sa se depuna nimic pe ea. Se lipeste la cald prin topirea celor doua piese care urmeaza sa fie conectate. Nu ai adeziv si 0 sanse sa traga aer. In partea care trece peste marginea acvariului se da o gaura si se monteaza o valva de sens, valva pentru pompele de aer, ca sa poti amorsa sistemul. Valva o montezi tot prin lipire la cald. Dupa valva pui o bucata de tub flexibil, precum cel de la perfuzie, ca sa poti amorsa sistemul cu gura sau cu o seringa mare. In momentul in care amorsezi sistemul o sa ramana apa pe tub. Daca pui un dop mic pe tub o sa poti observa tot timpul daca mai e apa pe tub. Daca e inseamna ca nu a tras de loc aer prin valva de sens si sistemul e inca armorsat. Oricum din cand in cand poti sa iei un pahar si sa torni putina apa ca sa fi tu linistit.

Pentru partea de alimentare cu apa eu am folosit un regulator de presiune de la Gardena (pentru sisteme de irigatii la picurare), conectat direct la reteaua de apa rece. De la regulator pleci cu furtun subtire, eu am pus furtun pentru sisteme de CO2 deoarece sunt pentru presiune mai mare, pana la acvariu si la capat pui un robinet mic, gasesti tot la Gardena pentru sistem de irigatii prin picurare, ca sa reglezi numarul de picaturi.
[Thumb - image.jpg]

[Thumb - image.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 21/02/2015 05:11:15

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: