[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Incepator verde, intrebari multe:  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
StarXi
Member

IP:

Am primit cadou acum 2 zile un acvariu 30l, filtru resun cu carbon activ cred, incalzitor, termonetru. Si pesti 7 la numar Xipho, Gupy, sanitar.
1. Nu am ciclat acvariul (abia acum ma documentez). Ciclarea se produce si cu pestii in el (daca o sa traiasca) ? Vor disparea "norisorii" alburii dupa un timp ? De asemenea am tot felul de suspensii in apa. Cum scap de ele ?
2. Filtrul (buretele) trebuie schimbat vreodata ?
3. La ce inaltime se pune filtru ? (defapt unde sa bata jetul la suprafata sau mai adanc ?
4. Este posibil ca debitul sa fie prea mare pentru acvariu (mi se pare ca invarte cam tare apa - de aceea am optirat putin pompa la preluare) ?
Multumesc anticipat.
[WWW] [Yahoo!]
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut si bine ai venit!

1. Ciclarea se poate face si cu pesti (desi se recomanda fara). Nu da prea mult de mancare, ci doar cat sa manance pestii in 2-3 minute si fara sa pice pe fund resturi de mancare. O data la trei zile schimba 30% din apa (deci cam 10l) cu apa de la robinet, dar care a fost pusa la statut cel putin 24h (de exemplu intr-o galeata).

2. Filtrul eventual va trebui schimbat. Dar asta va fi peste mult timp (chiar peste un an), asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi deocamdata. Insa buretele trebuie clatit din cand in cand (cam o data pe luna) in apa care o scoti din acvariu cand faci schimburi de apa, pentru a scapa de impuritatile din el. Sa nu clatesti buretele in apa de la robinet, pentru ca ti se va decicla acvariul.

3. Pune-l la adincimea astfel incat gura de iesire sa fie la 3-5 cm sub nivelul apei. Jetul trebuie sa "deranjeze" suprafata apei (adica sa faca valurele) pentru ca apa sa se oxigeneze.

4. Daca vezi ca e prea mare jetul, este bine sa reduci debitul. Insa cel mai bine ar fi daca ai conecta la iesire un tub de plastic care are gaurele mici pe o parte, pentru a "disipa" jetul de apa, astfel incat sa nu se invarta apa chiar si cu debitul la maxim. Uita-te la pozele mele (linkul e in semnatura mea).

Craciun Fericit! :-)

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
StarXi
Member

IP:

Si de miros sa inteleg ca scap de-abia dupa ciclare ?
[WWW] [Yahoo!]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

Da.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
StarXi
Member

IP:

De asemenea pare cam tulbure apa. Sa nu-si faca filtrul treaba sau se regleaza in timp ?
[WWW] [Yahoo!]
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Tot ciclarea o rezolva si pe aia.

Galeria mea
StarXi
Member

IP:

Multumesc mult pentru raspunsuri.
Inca o intrebare (mai multe de fapt):
Am crezut ca filtrul are carbune activ, dar nu l-am gasit.
Cum arata (forma)? Daca pun unul sa-l pun inaintea buretelui sau dupa el in carcasa inferioara a filtrului (in sensul curestului apei) ?
Are un rol important acest carbune ?
[WWW] [Yahoo!]
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu folosi carbunele activ decat dupa ce ai facut diverse tratamente in acvariu (ca sa elimini elementele nocive). In rest nu e bun, pentru ca are prostul obicei sa scoata si elementele benefice din apa.

Galeria mea
StarXi
Member

IP:

La gupy, cozile a uincetut sa dispara (para ar fi mancate).
Am inceput tratamentul cu verde de malachit.
Care poate fi cauza ?
[WWW] [Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

StarXi wrote:La gupy, cozile a uincetut sa dispara (para ar fi mancate).
Am inceput tratamentul cu verde de malachit.

:o
StarXi wrote:Care poate fi cauza ?

Cauzele pot fi multe - neciclarea acvariului, un pH mic, etc. Mai bine faci schimburi mici si dese de apa - apa statuta. Poti folosi cu incredere Aquatan. Sau, pe forumul vechi, era un tratament cu furazolidon - 2 pastile pentru 30l este suficient.
StarXi
Member

IP:

Am comparat apa de la robinet (aflata la decantare vreo 2 zile) si o sticla de apla plata (Leader 6l). Cea de la robinet este albicioasa (la fel si apa din acvariul meu) ep cand cea plata este mult mai transparenta. Este posibil ca apa din zona unde stau sa fie de vina pentru aspectul "laptos" al acvariului - ca o ceata ?
Daca da, voi de unde luati apa ?
Apa plata este buna ?
Multumesc.
[WWW] [Yahoo!]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

Ma indoiesc ca e de vina apa de la robinet. Ai acvariu abia de o saptamana, l-ai umplut cu pesti imediat, despre ciclare zici ca abia adineauri ai aflat... cum sa n-ai probleme cu apa? Asteapta sa se incheie ciclarea aia odata si o sa vezi ca apa o sa se limpezeasca incet-incet. Putem vorbi de anomalie in acvariul tau daca si peste o luna de azi inainte apa ramane tot tulbure. Pana atunci, rabdare si... abtine-te sa mai bagi pesti de sacrificiu in acvariul tau Auschwitz.

StarXi wrote:Apa plata este buna ?

Daca te tine buzunarul... da, e buna.

StarXi wrote:...Este posibil ca apa din zona unde stau sa fie de vina pentru aspectul "laptos" al acvariului - ca o ceata ?

He-he, te tii de poante. De unde vrei sa ghicim noi din ce zona esti?
Te rog, completeaza-ti - ca toata lumea de aici - locatia de la Profile.

>((º>
)/[/url]
StarXi
Member

IP:

Si inca o intrebare: exista diferente intre apa de la bucatarie si cea de la bai in compozitie ?
[WWW] [Yahoo!]
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Doamne ce mit... pe cati nu i-am auzit intrebandu-ma asta??? Este aceeasi apa oameni buni!! Vine din aceeasi teava! Si oricat pare de incredibil pentru unii :masca:, inclusiv cea care umple rezervorul de la WC este aceeasi apa potabila. Eu de multe ori cand se lua apa pe o perioada indelungata, luam cu grija capacul de la rezervor, si luam incet cu o cana apa de acolo (incet, ca sa nu deranjez depunerile). Si inca n-am murit.

Ma intreb oare de ce multi considera ca apa de la baie nu e buna? Voi, cei care credeti asta, unde va spalati pe dinti??? Si nu vreau sa stiu daca in gura sau nu

Galeria mea
StarXi
Member

IP:

La multi ani.
Molly au un "dans" care mi se pare ciudat: inoata vertical de jos in sus si invers de cateva ori (5-10) amandoi (pereche) e normal ?
Plus ca toi pesti tot mananca de pe fund (chiar daca nu prea este nimic - aspir maxim la 2 zile fundul acvariului, schimb cam 30% din apa la 2-3 zile).
Inseamna ca nu le dau destula mancare ?
Ma gandeam sa renunt la functia de vibrator a filtrului (ii scot furtunul care iese afara) si sa pun o pompa de aer cu o piatra de aer - perdea. Mai face filtrul functia de baza ? Jetul filtrului remane prea puternic ?
[WWW] [Yahoo!]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

StarXi wrote:Molly au un "dans" care mi se pare ciudat: inoata vertical de jos in sus si invers de cateva ori (5-10) amandoi (pereche) e normal ?

Da.

StarXi wrote:Plus ca toi pesti tot mananca de pe fund (chiar daca nu prea este nimic... Inseamna ca nu le dau destula mancare ?

Pestii sunt mereu in cautare de mancare. Nu inseamna ca mor de foame.

StarXi wrote:Ma gandeam sa renunt la functia de vibrator a filtrului (ii scot furtunul care iese afara)...

Foarte bine.

StarXi wrote:...si sa pun o pompa de aer cu o piatra de aer - perdea.

In nici un caz! Se vede urat, face zgomot, iti murdareste capacul si nu are nici o utilitate in conditiile in care ai deja filtru.

StarXi wrote:Mai face filtrul functia de baza ?

Bineinteles.

StarXi wrote:Jetul filtrului remane prea puternic ?

Ramane la fel ca inainte.

>((º>
)/[/url]
StarXi
Member

IP:

Multumesc mult pentru raspunsurile punctuale.

Dalles wrote:
In nici un caz! Se vede urat, face zgomot, iti murdareste capacul si nu are nici o utilitate in conditiile in care ai deja filtru.

Pai aunci, daca scot functia de vibrator fara sa pun o piatra de aer, cum se mai oxigeneaza apa ?
[WWW] [Yahoo!]
razvan
Membru banat

IP:

prin simpla agitare a suprafetei apei....
StarXi
Member

IP:

Deci sa-l pun "pointing up" ?
[WWW] [Yahoo!]
vyrussu
Junior member
[Avatar]

IP:

Asa ar fi de dorit, nici eu nu ma pricep foarte bine , dar pe aici asta am obs si eu, ca trebuie ca jetul de la filtru sa fie indreptat in sus, pt a agita suprafatza apei, astfel realizandu-se oxigenarea apei.

"Compasiunea faţă de animale e intim legată cu bunătatea caracterului şi se poate afirma cu siguranţă că cel crud faţă de animale nu poate fi un om bun."
Arthur Schopenhauer
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: