Cum am scris si in scurta mea prezentare...sunt un acvarist "aspirant".
Am tot citit diverse ghiduri pentru incepatori, dar totusi as vrea sa mi se spuna daca setup-ul pe care l-am gandit eu pentru primul meu acvariu este in regula.
In primul rand tin sa mentionez ca am un buget de 400 RON (sau sa zicem in jur de).
M-am tot uitat pe net si am vazut ca pentru inceput ar fi OK un acvariu de la Hornbach (kit complet) de 64 de L.
Am vazut ca toata lumea zice ca viviparii sunt pestii incepatorului, asa ca ma voi conforma si eu.
Vroiam sa stiu daca e ok sa iau cate o pereche de guppy,xipho,platy si moly si sa mai adaug un sanitar si 2 melcisori. Am citit undeva ca tebuie in jur de 4L/peste, deci banuiesc ca suprapopularea nu ar fi o problema.
Ma sperie totusi gandul ca ma voi umple cat de curand de pui si nu voi mai avea spatiu pentru ei (daca aveti in minte alta combinatie de pestisori pentru inceput, astept propunerile voastre)
De asemenea vroiam sa mai intreb ce plante ar fi adecvate pentru un acvariu de aceasta dimensiune.
Va multumesc anticipat!
IP:
Salut, eu zic ca pentru inceput ai vre-o 2 variante:
1) Poti opta pentru vivipari insa sa cumperi doar masculi din speciile amintite (oricum acestia sunt cei mai frumosi ) sau daca vrei perechi, nu separi femelele in fatatoare speciale si atunci puii fatati vor fi drastic "controlati ca numar" de adulti, urmand ca din ceea ce iti raman sa-ti triezi ce iti place restul ii poti dona ( sunt destui amatori la oferte moca :lol
2) Caracide sau ciprinidele sunt o alta varianta usoara de intretinut (ex: Paracheirodon innesi si/sau axelrodi, Puntius tetrazona, Puntius conchonius,Trigonostigma heteromorpha, Danio rerio) foarte atragatoare, sunt pesti mici si de card, iar cu un grup de 15-20 buc iti creezi un acvariu frumos.
This message was edited 1 time. Last update was at 16/02/2011 11:12:26
Sa fii liber nu inseamna sa faci tot ce vrei, ci sa stii ca poti sa vrei.
Unualtu wrote:Am vazut ca toata lumea zice ca viviparii sunt pestii incepatorului
In ciuda faptului ca se inmultesc intr-un ritm ametitor sa stii ca nu sunt chiar "pestii superman", sunt destul de sensibili, uneori pot fi destul de bolnaviciosi ... etc. Deci sa nu pleci de la premisa aceasta. Este foarte adevarat ca diversitatea coloristica precum si faptul ca se inmultesc usor si repede ii fac atractivi. Multi dintre noi am fost extrem de mandri cand am avut primii pui in acvariu, e in firea noastra sa ne bucuram si sa ne incante acest lucru.
In alta ordine de idei, xipho se fac destul de mari, o femela matura poate ajunge usor la 12-13 centimetri deci ai grija ce specii aduci in acvariu. Pentru inceput ti-ar fi ideale plante cu crestere rapida, gen Elodeea si plante de suprafata gen Pistia care te vor ajuta sa scapi de multe din toxinele ce se acumuleaza initial in bazin.
Nu ai spus nimic despre substrat si fertilizare, daca ai timp incearca si documenteaza-te si in aceasta privinta.
Sper ca nu incepi sa dai inapoi
Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini.
kmol wrote:
Nu ai spus nimic despre substrat si fertilizare, daca ai timp incearca si documenteaza-te si in aceasta privinta.
Sper ca nu incepi sa dai inapoi
Intr-adevar despre substrat si fertilizare stiu foarte putine momentan, imi voi ocupa azi timpul cititnd despre asta, daca aveti ceva linkuri utile sunt binevenite.
In niciun caz nu dau inapoi, sunt hotarat Doar cititind despre acvaristica si citind acest forum mi-am dat seama ca este o pasiune foarte frumoasa si care aduce multe satisfactii.
bazil88 wrote:La capitolul pesti iti recomand sa iei in calcul varianta a 2-a expusa de mine.
Am inceput sa citesc despre aceste specii si par foarte atragatoare. Apropo se pot combina si intre ele ? (ma refer strict la introducerea in acelasi acvariu )
This message was edited 1 time. Last update was at 16/02/2011 11:40:48
Ce sa zic, acum la inceput oricum nu sunt pretentios, toti mi se par frumosi Dupa ce analizez toate sfaturile am sa incerc sa iau cea mai buna decizie.
Azi incerc sa-mi iau acvariul ca sa incep ciclarea.
Am citit undeva ca dupa o saptamana de ciclare este recomandata introducerea unui singur peste pentru a vedea cum reactioneaza. Este adevarat?
IP:
Unualtu wrote:
Am inceput sa citesc despre aceste specii si par foarte atragatoare. Apropo se pot combina si intre ele ? (ma refer strict la introducerea in acelasi acvariu )
Da, se pot combina dar este de preferat sa te axezi pe o singura specie, care-ti place deoarece asa cum spuneam: sunt ei mici dar sunt pesti de card iar pentru a se simti in siguranta ar fi bine sa ai cel putin 20-30 buc per specie , ori tu la cei 60 litri nu poti tine foarte multi ( 15-20 buc. maxim)
This message was edited 1 time. Last update was at 16/02/2011 11:58:29
Sa fii liber nu inseamna sa faci tot ce vrei, ci sa stii ca poti sa vrei.
Glass fish-i se gasesc la obor, intr-un pet-shop din hala, cu intrarea pe laterala cu vedere la piata obor. Acum nu-mi aduc aminte daca aveau coada portocalie, dar erau complet transparenti... cu exceptia scheletului. mai mare risul sa vezi niste schelete inotind prin acvariu Acu' serios, mi se par foarte simpatici, daca aveam acvariu mai mare imi luam si eu.
Aoleu, daca stiam ca pestii de cird se simt bine de la 20 in sus, nu-mi mai luam rasbore. Saracele, in 4 cred ca se simt chiar... singure.
This message was edited 2 times. Last update was at 16/02/2011 14:27:46
Eu am luat doar niste rasbore de la pet-shopul respectiv. Vinzatorul nu pare sa aiba cunostinte despre acvaristica (l-am intrebat cum se numeste o specie de peste la vinzare si nu a stiut sa-mi spuna, plus ca tine toti pestii Betta intr-un singur acvariu, de si-au mincat reciproc toate cozile si aripioarele). Dar majoritatea pestilor pe care ii are la vinzare par sanatosi.