Interviu cu Marie-Sophie Germain

Acum ceva timp am auzit despre un nou stil de aquascaping ce isi face loc in lumea acvaristicii, stilul Danish, ce presupune acvarii doar cu plante rosii. Sunt un mare fan al plantelor acvatice rosii si am fost captivat de acest stil. Cautand mai multe informatii despre subiect, am gasit site-ul oficial - www.danish-style-aquarium.com si am descoperit persoana ce a pornit acest trend, Marie Sophie Germain. Prin intermediul Facebook am avut sansa de a o "cunoaste" in mediul virtual, astfel reusind sa fac acest interviu. 

image 

Sursa: www.mariesophiegermain.com 


Inainte sa incep, vreau sa-i multumesc lui Marie-Sophie pentru sansa ce mi-a oferit-o, sunt cu adevarat onorat! 

Marie-Sophie Germain este o autoare si jurnalista franceza, specializata in animale de companie si acvaristica ( mai multe informatii gasiti pe site-ul ei - www.mariesophiegermain.com ), ce traieste acum in Danemarca. Colaboreaza cu o revista de profil acvaristic din Franta, L'Aquarium a la Maison, unde a publicat multe articole. Cateva le voi pomeni in lista ce urmeaza: 

- Les taiwan bees 
- L'iwagumi 
- Caridina dennerli 
- Le crabe vampire 

Puteti gasi lista intreaga AICI

image 

Sursa: http://mariesophiegermain.com/Marie-Sophie_Germain/De_Vecchi.html#1 

De asemenea a scris o carte despre creveti, Le Guide Complet des Crevettes d'Aquarium si una despre aquascaping, Le Nano Aquarium, colaborand pentru ambele cu prea bine cunoscutul acvarist Chris Lukhaup

image 

Sursa: http://mariesophiegermain.com/Marie-Sophie_Germain/De_Vecchi.html#2 

Este administratorul CARIDEA.org, un site despre creveti si a blogului, Aqua Blog

Marie-Sophie Germain este de asemenea managerul de imagine al unei companii foarte cunoscute, Dennerle, promovand produsele acestora catre publicul francez. 

In ceea ce priveste formarea profesionala, puteti gasi cateva informatii mai jos: 

- 1998 - CPJ - Centre de Perfectionnement des Journalistes - Paris 
Rédaction et Traitement de l'Information 

- 1998 - Muséum-Aquarium de Nancy 
Techniques Aquariologiques (formation) 

- 1996 - Université Paris Sorbonne-Paris IV 
Première année de DEUG d’Histoire de l’Art et Achéologie
 



Si acum sa incepem interviul, sunt sigur ca il asteptati cu totii  



Buna! In primul rand multumesc pentru acest privilegiu, sunt onorat. Pentru prima intrebare spune-ne te rog cand a inceput pasiunea pentru acvaristica, ce anume te-a atras in aceasta lume si cum s-a dezvoltat aceasta in timp? 



Pasiunea mea pentru viata acvatica a inceput acum mult timp. Cand eram mica, imi petreceam vacantele aproape de ocean, in sudul Frantei (si de cateva ori in Marea Britanie). Acolo petreceam ore intregi uitandu-ma la pesti, crabi, creveti si chiar alge. Intr-o zi am prins un crevete plin de oua, iar aceasta mamica a eliberat larvele chiar in fata ochilor mei ! A fost o experienta uimitoare, ce am stiut ca nu o voi uita niciodata. A fost de asemenea prima tragedie din viata mea, cand a trebuit sa eliberez crevetele si "puiii" acestuia in lacul marin din care proveneau... In acea zi mi-am promis ca voi avea proprii mei creveti in viitor... 

Am avut primul acvariu in adolescenta, dar am inceput la modul serios - in principal cu creveti si pesti din familia somnului - acum in jur de 8 ani. Acum detin 15 acvarii. Cinci sunt "aquascape-uri", iar celelalte sunt acvarii simple, low-tech, cu creveti, iar unul mai mare cu pesti din familia somnului. 





Ce preferi sa faci intr-un acvariu - aquascaping, cresterea pestilor, nevertebratelor? 



Imi plac toate! Nu sunt genul crescator, sunt mai multe tipul "observator". Imi place sa observ ciclul vietii in acvariile mele, sa vad plantele crescand si schimbandu-si forma si culorile, sa urmaresc dezvoltarea populatiilor de creveti, etc. Imi place de asemenea sa invat lucruri noi tot timpul. 





Stiu ca ai publicat multe articole despre creveti in "[b]L’Aquarium à la Maison", o carte, “Le guide complet des crevettes d’aquarium” si de asemenea un site despre creveti, Caridea.org. Ce anume iti place asa de mult la creveti?[/b] 



Imi este greu sa iti raspund la aceasta intrebare, pentru ca aceasta "obsesie" pentru creveti a inceput la o varsta frageda, e ca si cum m-am nascut cu ea ! Oricum, pot sa spun ca am fost intotdeauna atrasa de creaturi neobisnuite si de cele care sunt foarte interesante. Astfel, crevetii sunt niste candidati foarte buni ! 




Care este specia ta preferata de creveti? Poti sa ne dai un sfat in ceea ce priveste cresterea si inmultirea acestora cu succes? 



Crevetii mei preferati sunt Caridina cf. babaulti green, toate variantele de Neocaridina davidi si de asemenea Macrobrachium si alte Palaemonidae. Regret faptul ca babaulti si Macrobrachium nu sunt mai populare printre acvaristi, ce prefera mai mult crevetii "la moda"... Daca as putea da un sfat, acesta este sa faceti schimburi mari de apa ! Multora pare sa le fie teama de schimburile mari de apa, dar din experienta pot sa spun ca aceasta este cea mai buna metoda sa mentii creveti sanatosi si de asemenea plante. 

image 

Macrobrachium rosenbergii 

Sursa: http://www.caridea.org/macrobrachium-palaemonidae.html 

Fotograf: Chris Lukhaup
 


In cartea publicata de tine ai colaborat cu un guru al crevetilor si un fotograf exceptional, Chris Lukhaup. Cum il descrii ca profesionist in domeniu? 



Chris este o persoana fantastica, atat din punct de vedere uman cat si profesional. Poti simti faptul ca e pasionat, iar asta este contagios ! Este de asemenea foarte prietenos si accesibil si imi place foarte mult modul lui de a comunica si a impartasi cunostintele cu oricine. Nu este unul dintre snobii care tin totul pentru ei. Iar asta face o mare diferenta in lumea acvaristica, unde trebuie intotdeauna sa invatam mai mult despre cum sa imbunatatim viata pestilor, nevertebratelor si plantelor noastre. 





Ai publicat de asemenea articole si o carte, "Le nano aquarium", despre aquascaping. Ce crezi despre trendul aquascapingului in zilele noastre? Care este stilul tau preferat? Crezi ca este timpul pentru un nou trend in aquascaping? 



Iubesc aquascapingul si este placut sa vad ca devine din ce in ce mai popular in toata lumea. Stilul meu preferat este probabil cel olandez, pentru ca sunt indragostita de plantele acvatice si ma bucura faptul ca acest stil permite plantelor sa umple acvariul in totalitate. 

De asemenea cred ca tot timpul pot fi create nou trenduri in aquascaping. Oamenii nu ar trebuie sa se teama sa fie creativi, chiar daca asta inseamna ca vor primi multe critici si note slabe pentru peisajele lor... 





Astfel ajungem la noul stil de aquascaping pe care il promovezi - stilul Danish. Personal sunt un mare fan al plantelor rosii, acestea avand un rol important in acvariul meu, dar spune-ne, de ce un acvariu doar cu plante rosii? 




De ce nu? Acum cateva luni, am citit cateva recenzii ale unor acvarii cu multe plante rosii, iar unii arbitri au spus ca "nu inseamna ca trebuie sa pui multe plante rosii, chiar daca poti"... Dar de ce nu? Nu exista o lege care sa-ti interzica, sau sa-ti spuna ca e urat, sau periculos, sau orice altceva. Nu este nimic in neregula in a iubi plantele rosii si a dori sa arati multe dintre acestea. Si cred ca nu doar contrastul cu plantele verzi este singura metoda de a arata frumusetea plantelor rosii, acestea pot sa asigure intreg spectacolul de unele singure ! 

image 

Source: www.danish-style-aquarium.com 




Cum ai ales numele acestui stil? 



Lucram la acvariul meu cu plante rosii "Dragon's Sunset" si cineva m-a intrebat care este numele acestui stil. Deoarece nu se potriveste in niciuna dintre categoriile existente, am venit cu ideea sa-l numesc "Danish Style", cu referinta la culoarea rosie de pe steagul Danemarcei si de asemenea datorita faptului ca acest acvariu a fost facut in Danemarca (unde locuiesc). Exista "Dutch Style", asa ca de ce nu si "Danish Style"?! ;-) 

image 

Sursa: www.danish-style-aquarium.com 

Facebook: https://www.facebook.com/dragonssunset 



Care este top 3 cu plantele tale rosii preferate? Ce alte plante recomanzi sa fie folosite intr-un acvariu "danish"? 



Nu am incercat toate plantele rosii inca, deci pot alege dintre cele pe care le stiu. Dar pot spune ca sunt indragostita de <em>Ludwigia glandulosa perennis</em>, <em>Ammania gracilis</em> (si stem-ul rosu si mare atunci cand creste emers) si <em>Rotala macrandra "Japan"</em>. 
Exista multe alte plante rosii ce pot fi folosite, iar o lista poate fi gasita pe site-ul Danish Style Aquarium: http://www.danish-style-aquarium.com/DANISH_AQUARIUM/RED_PLANTS_LIST.html

image 

Ammania gracilis 

Sursa: www.danish-style-aquarium.com 



Poti sa ne dai cateva sfaturi despre cum sa evidentiem plantele rosii in acvariu? Ceva despre fertilizare, lumina ... 



Sfatul meu este: sa nu va fie frica sa exagerati ! Eu folosesc multa lumina (2 W/litru), multi fertilizanti, mult CO2, pentru multe plante pe care le tund mult. ;-) Daca efectuati schimburi mari si regulate de apa (in jur de 40% la fiecare 5 zile), nu veti avea probleme cu algele cauzate de folosirea unei cantitati mari de fertilizanti si lumina. Tunsoarea este foarte importanta de asemenea, pentru ca permite plantelor sa-si concentreze energia asupra frunzelor noi si rosii. 

image 

Sursa: www.danish-style-aquarium.com 



Vreun sfat pentru cum sa cream un "aquascape rosu" reusit? Ce fel de pesti si nevertebrate crezi sunt potrivite acestui stil? 



Daca esti incepator, poti incepe cu niste plante usoare, precum unele specii de <em>Ludwigia</em> si <em>Rotala</em>. Trebuie sa ai rabdare, le va lua ceva timp sa se inroseasca ! Sa nu va fie frica sa amestecati multe specii diferite pentru a crea un mozaic de forme, texturi si culori. Tineti minte ca stilul "danish" este mult mai aproape de stilul olandez fata de alte stiluri aquascaping, aici nu este vorba despre "zen", sau "spatiu". In ceea ce priveste pestii si nevertebratele tineti minte ca unele specii pot fi sensibile la fertilizanti. Si nu alegeti specii de pesti sau creveti sensibili la lumina puternica. Puteti merge cu rosu pana la capat si sa folositi pesti mici rosii: se vor potrivi cu culorile plantelor, fiind in acelasi timp si discreti. 




Cred ca un concurs international cu acest tip de acvarii ar fi o idee foarte buna, ar trebui sa ne asteptam la asa ceva in viitorul apropiat? Noi, cei de pe acvablog.ro si acvariu.ro am promova cu mare drag un astfel de concurs in Romania




Sper ca da, un concurs "International Danish Style Scaping Contest" va exista, lucrez la asta. :-) Asadar, toti fanii acvariilor pline cu plante rosii pot sa inceapa deja sa-si faca unul ! Nu uitati, poate sa dureze cateva luni pentru ca aceste plante sa se inroseasca, astfel incat trebuie sa fiti pregatiti ! ;-) 





Lucrezi ca manager de imagine pentru o companie foarte cunoscuta, Dennerle, promovand produsele acestora pe piata franceza; poti sa ne spui noua, acvaristilor ormani, de ce ar trebui sa folosim Dennerle? 




Cred cu sinceritate ca Dennerle este un brand fantastic. Ok, produsele Dennerle sunt mai scumpe decat altele... dar daca vrei ceva de o calitate superioara (calitate germana!), ce dureaza si de asemenea arata bine, ar trebui sa le incerci ! Nu vei regreta investitia in aceste produse frumoase pe care nu va trebui sa le inlocuiesti timp de cativa ani. 

Cred de asemenea ca este bine sa folosesti produse ce au fost create de oameni pasionati, carora chiar le pasa de consumatori si respecta viata acvatica. Aceste produse nu sunt doar obiecte desenate pe o hartie de catre cineva in spatele unui birou, ci au fost create de specialisti ce stiu exact ce doresc si au nevoie hobby-istii. Uita-te spre exemplu la una din ultimele inovatii, dozatorul (Dennerle Dosator): este un un dozator de fertilizanti ce functioneaza automat, pe principiul osmozei. Cat de grozav e asta?! Plantele Dennerle sunt de asemenea fantastice. Au fost descoperite, crescute si culese cu pasiune inca din 1966 ! 





In alta ordine de idei, esti de asemenea foarte pasionata de porcusorii de Guineea; poti sa ne spui ceva despre asta? Ce anume te atrage la ei? 




Am 12 porcusori de Guineea si nu sunt doar animale de companie, sunt mica mea familie. Aceste animale sunt minunate pentru ca poti avea o relatie reala cu ei. Creeaza o legatura cu tine de parca faci parte din turma lor si comunica cu tine toata ziua. Ai mei sunt foarte blanzi. Aceste rozatoare merita mai mult decat sa fie animale ornamentale ce stau singuri intr-o cusca; au cu adevarat nevoie de contact uman, caci sunt domesticite de mai bine de 7000 de ani. 
Pasiunea mea pentru porcusorii de Guineea a condus la o carte, un site mare, forum si o comunitate (PassionCobaye.Com) si de asemenea la crearea unei asociatii de salvare a porcusorilor (SOS Cobayes). 

image 

Sursa: www.mariesophiegermain.com 




Si ultima intrebare; poti sa adresezi cateva cuvinte acvaristilor si cititorilor nostri din Romania? 




As vrea sa spun ca nu trebuie sa va fie frica sa invatati si sa incercati lucruri noi ! Astfel evolueaza acest hobby iar cunostintele noastre se imbunatatesc. ;-) 





Acesta este interviul dragi prieteni! Sper ca a fost o sansa pentru voi de a afla ceva mai mult despre Marie-Sophie Germain si noul ei stil de aquascaping, Danish Aquariul Style; iar pentru cei care nu au aflat inca, ma bucur ca am avut sansa sa aflati de la mine. 

Iti multumesc din nou Marie pentru aceasta oportunitate grozava! 


Autor si traducere: Stefan Prisacariu 
Publicarea acestui interviu pe alt site fara acordul autorului este interzisa!

Language