Interviu cu Hans-Werner Balling
română (România) English (United States)

 Interviu realizat de Marian Simpetru
Reproducerea permisa doar cu aprobare scrisa din partea autorului.
 


Chris Lukhaup
Hans - Werner Balling


The inventor of Balling Method
Biolog, Aquarium hobbyst
works for Biemer gMBH (Tropic Marin)












 

 

Stimate Dle. Balling,
Sunteti una dintre cele mai importante persoane din istoria hobby-ului acvaristic de recif. O cautare pe google dupa "Hans Werner Balling" releva nu mai putin de 42.000 de rezultate. Sunteti inventatorul "Metodei Balling", un mod simplu si eficient de suplimentare a calciului si magneziului in acvariul de recif. Sunteti un mit.
 

HWB : Multumesc mult pentru complimente!




1. Cand ati publicat "Metoda Balling"? Puteti face o scurta descriere?

 

HWB :  Am publicat-o in revista DATZ 8/94 din august 1994. Ideea era ca, din moment ce bicarbonatul de calciu nu exista ca substanta, iar carbonatul de calciu este insolubil in apa, sa se adauge separat calciul bicarbonatul, sub forma de clorura de calciu si bicarbonat de sodiu. Pentru a evita acumularea de sodiu si clorura am complementat aditia de clorura de calciu si bicarbonat de sodiu cu sare marina fara continut de clorura de sodiu.



2. De cand practicati acvaristica? Ce v-a atras la inceput?

HWB: Am inceput primul meu bazin mic de apa dulce in urma cu aproximativ 35 de ani, cand aveam cam 12 ani. Am avut bazine de apa dulce practica toata viata. Ma atrageau apa, pestii si creaturile din cursurile de apa. Cu cele de apa sarata am inceput ca profesionist in 1987, cand am primit un loc de munca la un muzeu cu acvariu public.

3. Lucrati pentru Tropic Marin. Care sunt preocuparile dvs. curente?

HWB: Preocuparile mele curente se leaga in continuare de dozarea de carbon organic si de ingrijirea unor creaturi dificile care se hranesc la filtru.



4. Hobbystii nu au inteles prea bine ce s-a intamplat cu brevetul pentru produsele asociate cu metoda Balling. "Metoda Balling" a fost publicata cu multi timp in urma si totusi "Balling Salts" a fost brevetata (sau s-a incercat brevetarea ei) de catre Fauna Marin? Puteti comenta putin acest aspect?

HWB: Fauna Marin a inregistrat termenii “Balling” si “Balling light” ca trademark-uri. Claude Schuhmacher nici nu m-a intrebat si nici nu m-a informat in legatura cu aceste demersuri si inregistrari..


5. Metoda Balling a suferit variatii, in practica acvaristica se pot intalni "versiune light" sau "versiune clasica" sau "versiune plus" ( http://reefdreams.de/lang_eng/info_3_eng.html ).
A evoluat metoda? S-a mai rafinat? Ce parere aveti acum si ce recomandati?  Ne puteti explica diferentele?

HWB: In 1995/96, la numai un an de la publicarea Metodei Balling, am publicat si formule pentru suplimentari cu oligoelemente, tot in revista. Aceste formule erau calculate in functie de proportia de oligoelemente din scheletele calcaroase ale coralilor si din algele calcaroase algae. Aceste publicari au condus la aparitia de produse noi si chiar de companii noi care au debutat cu suplimente de oligoelemente.
Din punctul meu de vedere, metoda “Balling light” nu are niciun sens daca incepi sa te preocupi de concentratiile de magneziu, potasiu si alte elemente. Acestea sunt toate continute in sarea marina libera de clorura de sodiu. Daca adaugi aceasta sare nu este nevoie sa te ingrijesti prea mult de toate celelalte elemente.


6.  Recomandati vreo schema de aditie pentru oligoelemente? Ma gandesc acum la schema de suplimentare de la  Red Sea, care adauga oligo/micro pe baza masuratorilor sau la adaugarea de calciu.

HWB: Inca din publicatiile de la 1995/96 am recomandat adaugarea de suplimente de oligoelemente la solutiile Balling si adaugarea de oligoelemente si calciu, in aceleasi proportii in care se regasesc in schelete.

7.  Ce produse din zona "Metodei Balling" ofera Tropic Marin ?

HWB: BIO-CALCIUM Liquid Set si BIO-CALCIUM Liquid Refill sunt versiunile 1:1 ale Metodei Balling de la Tropic Marin, doar solubilitatea sarii marine libere de clorura de sodiu s-a imbunatatit.

8.  Ce ne puteti spune despre folosirea de carbon activ in acvariile de recif? Dar despre DOC? Cele mai recente studii indica o relatie cu HLLE ( http://en.wikipedia.org/wiki/Head_and_lateral_line_erosion ). Ne puteti spune mai multe?

HWB: Pe un alt site (http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/15222055.2011.635781)  puteti gasi chiar un articol complet pe aceasta tema, gratuit.
Carbonul organic dizolvat (DOC) este o componenta naturala a sarii marine din natura. 75 % din fosfati si o proportie chiar mai mare de azot dizolvat in apele marine de suprafata sunt prezenti in formele lor organice. Apa sarata cu substante organice este mai putin agresiva decat cea proaspat amestecata. Dupa parerea mea, carbonul activ indeparteaza substantele organice din apa sarata, substante care au rol de protectie a membranei mucoase si a epidermei pestilor.
Dozarea de carbon organic este o tema extrem de interesanta si va schimba principiile intretinerii acvariului de apa sarata in anii care vor urma.


9. Aveti un acvariu? Daca da, va rugam sa ne descrieti bazinul dvs. de acasa.

HWB: Acvariul meu este un bazin de 200 l cu niste Loricariide sud-americane si tetra. Avem la companie 4500 l de apa sarata, in care testez noile mele idei si produse.



10. In calitate de chimist, care credeti ca este pasul urmator in ingrijirea coralilor?

HWB: Imi pare rau, nu sunt chimist, desi multa lume crede asta. Am studiat biologie, iar ideea de aditie de calciu si bicarbonat ca saruri solubile a fost pur si simplu o solutie simpla la o problema reala.
Urmatorul pas in ingrijirea coralilor si a acvariului de recif in general va fi descoperirea modului in care actioneaza si se comporta diverse substante organice in acvariul de recif, cum influenteaza ele microbiologia, ciclurile de hranire si bunastarea animalelor din acvariile de recif.

11. In opinia dumneavoastra, care este cea mai eficienta configuratie de echipamente pentru acvariul de recif?

HWB: Cu cat mai putina tehnica, cu atat mai bine. O buna intelegere a biologiei si chimiei acvariului de recif este esentiala pentru mine. Ca echipamente, am nevoie doar de bazin, niste pompe si iluminare, nimic altceva. Instalatiile tehnice ar trebui sa fie cat mai economice si ecologice posibil, prin urmare prefer pompe de curenti cu elice si iluminare cu LED.

 

Language