[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Mucegai pe buturuga/water mold/ solicit solutii de rezolvare/indepartare  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
BogdanHojbota
Member
[Avatar]

IP:

Iata si datele problemei mele:

-buturuga din gradina(pare a fi de la un cais)- fiarta o zi intreaga in apa cu sare si pe o parte si pe alta pana a luat-o naiba, decojita, si iar fiarta
- o saptamana a stat in cada cu schimb de apa zilnic, si perie de sarma pe ea/zilnic de ma dureau mainile;
- dupa o saptamana am introdus-o in acvariu,
- acvariu e ciclat si functioneaza de cateva luni

la doua zile dupa introducerea in acvariu a facut mucegai , pe care l-am aspirat , insa treaba s-a imputit,de fapt apa iar mucegaiul era foarte mult si au aparut decese in randul crevetilor(red cherry)- probabil au halit de pe buturuga
acu doua zile am zis sa o scot sa o perii din nou, insa cand am scos-o din apa era sa lesin de miros,
- miros f puternic- cel mai intrebator aspect si deranjant
- am periat-o din nou cu peria de sarma, si am oparit-o caci acum nu mai am posibilitatea sa o fierb-buturuga fiind mare ( 45h - 60 lungime) si in speranta de a mai elimina din miros am uscat-o in cuptor asa pe parti si apoi pe balcon o zi intreaga, insa mirosul m-a "spart" din nou.
- la ora actuala am pus-o iar in cada sa vad daca mai apare mucegaiul;

Cerinte:
- cum sa indepartez mirosul;
- ce tratament sa ii aplic in cazul in care mucegaiul reapare, a folosit cineva tratamentul cu clor?

Mentionez ca am mai facut vre-o doua buturugi (mar/vita de vie) si n-am avut astfel de probleme, iar apa e curata in acvariu dupa introducerea buturugii, nu mai scoate tanin(cel putin vizibil in 2 zile)
de renuntat la ea nu vreau sa renunt ca m-am chinuit o gramada, pana am taiat-o, fiert, curatit, schimburi de apa, periat samd. Cea mai ofticata este sotia, la cat am frecat respectiva buturuga si mi-a dat o solutie Salubris( aka la tomberon cu ea) insa nu vreau sa aud asa ceva.

P.S. Daca nu am postat unde trebuie, rog un admin sa mute topicul la sectiunea corespunzatoare

old Consigliere
orly
Member
[Avatar]

IP:

cele mai indicate buturugi home made sunt din :
-radacina de vita de vie
-radacina de prun
Rog colegii sa ma corecteze

Rabdare si tutun 0722.731.565
[Yahoo!]
BogdanHojbota
Member
[Avatar]

IP:

orly wrote:cele mai indicate buturugi home made sunt din :
-radacina de vita de vie
-radacina de prun
Rog colegii sa ma corecteze

stiu dude, insa la mine alta e problema

old Consigliere
orly
Member
[Avatar]

IP:

Am observat ca problema ta este legata de miros , iar eu ti-am dat de inteles ca nu am auzit pe nimeni sa faca buturugi din cais.
Nu te supara pe mine , a fost doar un sfat si o indrumare.
A-mi cer scuze daca ti-am dat de inteles altceva.

Rabdare si tutun 0722.731.565
[Yahoo!]
ping`win
Member
[Avatar]

IP:

La lista eu as mai adauga salcia.

Buturuga ta mai mult ca sigur n-a fost uscata (a fost vie). In astfel de cazuri se tine buturuga in apa si o luna de zile.

Sa-ti dau un sfat pt alta data: cel mai bine e sa scoti buturuga dintr-o apa (lac sau vale) unde stii ca a stat in apa mult.

Acum daca tii la buturuga, nu prea ai ce face, decat sa duci treaba pana la capat. Da-i cu peria, spal-o cat mai bine sa mai treaca mirosul si mai las-o in apa sarata o saptamana (nu te zgarci cu sarea). Nu-i nevoie sa perii in fiecare zi, doar daca miroase. Atunci perii si schimbi apa. Va incepe sa se stabilizeze situatia.

Numai bine.

Don't make promises, when you are in joy. Don't reply, when you are sad. Don't take decisions, when you are angry.
FanCTC
Member
[Avatar]

IP:

Hai salut la baieti.
Din cate stiu eu, cea mai neindicata e radacina de salcie, ca tot veni vorba.
O intrebare in legatura cu buturuga ta: esti sigur ca nu e putrezita? Tie iti trebuie o buturuga uscata adica nici vie nici putrezita.
Acum da e putrezita, renunta. Daca e doar "verde" sau uscata, eu zic ca cel mai bine ar fi sa o neutralizezi.
Daca mai ai o bucata care nu iti trebuie, ca sa nu o strici pe cea buna, incearca si fa teste pe ea. Cand zic neutralizare ma refer la izolarea ei cu diferite chestii.
Pentru inceput incearca cu lac pe baza de apa, pare cea mai ieftina solutie. Dai cateva maini 3-4, lasi la uscat o zi doua ca e cu uscare rapida, si dupa bagi in apa. Mai lasi doua zile si ii faci un test, cum e cel de la tetra 6 in 1. Eu am folosit lac desta la un decor intr-un acvariu de carasi si nu am avut probleme.
Daca nu tine nici cu lac, atunci rasina sau fibra de sticla. E mai scumpa dar izoleaza.
Altfel e posibil sa te chinui cu lunile si sa nu iasa. Si atunci revin la propria parere... nu mai bine cumperi una speciala?
Nu stiu daca se gaseste prin tara, dar cei de la Ocean Free au adus in CTA niste lemne noi superbe. Diferite radacini mici cu multe tentacule subtiri, lemn de liane... mai multe...
Spor la treaba.

ping`win eu stiu ca nu e indicat sa aduci o buturuga dintr-o balta. Nu poti sa stii ce s-a dezvoltat "in" si "pe" buturuga aceea...

This message was edited 1 time. Last update was at 10/12/2009 12:09:40

Bani va da, torte va baga, Borcea e sef de brigada!
[Email] [WWW] [Yahoo!]
BogdanHojbota
Member
[Avatar]

IP:

ping`win wrote:La lista eu as mai adauga salcia.

Buturuga ta mai mult ca sigur n-a fost uscata (a fost vie). In astfel de cazuri se tine buturuga in apa si o luna de zile.

hmm..radacina respectiva a stat afara la soare cred ca vre-o doua luni, pana am pus eu mana pe ea ( vecinii de langa noi, au vandut pamantul si cel care l-a luat s-a apucat de facut case pe el, si a taiat copacii, iar radacinile care i-au stat in cale le-a scos, si respectiva radacina a stat ea la soare.
insa s-ar putea sa ai dreptate, nu cred ca era uscata in totalitate, fiind butucul gros a fost cam greu sa iasa toata umezeala...

P.S. stiu si eu care sunt buturugile ideale si ca ar fi cool sa o scoti direct din apa, insa sansele sunt mici ca sa gasesti ceva spectaculos

merci de sfaturi

old Consigliere
BogdanHojbota
Member
[Avatar]

IP:

FanCTC wrote:Hai salut la baieti.
O intrebare in legatura cu buturuga ta: esti sigur ca nu e putrezita? Tie iti trebuie o buturuga uscata adica nici vie nici putrezita.
Acum da e putrezita, renunta. Daca e doar "verde" sau uscata, eu zic ca cel mai bine ar fi sa o neutralizezi.
Daca mai ai o bucata care nu iti trebuie, ca sa nu o strici pe cea buna, incearca si fa teste pe ea. Cand zic neutralizare ma refer la izolarea ei cu diferite chestii.
Pentru inceput incearca cu lac pe baza de apa, pare cea mai ieftina solutie. Dai cateva maini 3-4, lasi la uscat o zi doua ca e cu uscare rapida, si dupa bagi in apa. Mai lasi doua zile si ii faci un test, cum e cel de la tetra 6 in 1. Eu am folosit lac desta la un decor intr-un acvariu de carasi si nu am avut probleme.
Daca nu tine nici cu lac, atunci rasina sau fibra de sticla. E mai scumpa dar izoleaza.
Altfel e posibil sa te chinui cu lunile si sa nu iasa. Si atunci revin la propria parere... nu mai bine cumperi una speciala?
Nu stiu daca se gaseste prin tara, dar cei de la Ocean Free au adus in CTA niste lemne noi superbe. Diferite radacini mici cu multe tentacule subtiri, lemn de liane... mai multe...
Spor la treaba.

ping`win eu stiu ca nu e indicat sa aduci o buturuga dintr-o balta. Nu poti sa stii ce s-a dezvoltat "in" si "pe" buturuga aceea...

ai postat in timp ce scriam mesajul de mai sus,

de putrezit sigur nu e putrezita si nici verde nu era cand m-am apucat de ea( caci mi-as fi dat seama atat dupa aspect cat si dupa greutate) era aproape uscata si usoara, zic aproape pentru ca butucul central fiind mai gros e posibil sa nu se fi uscat.
Interesanta varianta ta cu lacul pe baza de apa, sincer n-am auzit de aceasta metoda insa pare a fi riscanta, oricum o sa o pastrez ca ultima arma impotriva nenorocitei.
Cat despre achizitionarea uneia din "sexshop" nici nu ma gandesc, pe o buturuga ca a mea ar trebui sa dau vre-o 250 de lei si tota faza e daca gasesc , nu cred ca gasesc asa.

partea proasta e ca azi trebuie sa imi ajunga niste plante (microsorium, anubias, moss) etc si n-am pe ce le pune,

ma gandesc sa o perii si azi, sa o frec cu sare si sa o mai oparesc inca odata

alte sugestii?

old Consigliere
FanCTC
Member
[Avatar]

IP:

da...
Plantele le poti pune pur si simplu in apa ca nu au nimic, nu treiesc numai pe buturugi, eu cresc jawa moss de exemplu pe substrat, sa si pluteste pe pietris.
In legatura cu 250 de lei mi se pare exagerat oricat de mare ar fi specula, atata dimp cat un lemn de 60cm de la JBL sa zic costa undeva la 60 de lei. Te poti gandi si la alte variante cum ar fi sa combini 2-3 lemne.
Nu stiu cat de toxic e lacul, insa nu sunt primul care a folosit. Acum e doar alegerea ta... nu te influentez.
E greu de dat un sfat, nu am folosit niciodata si nici nu am auzit pe cineva care sa foloseasca lemn de cais... Nici macar nu stiu daca e suficient 2 luni sa se usuce, tinand cont ca tataia ia lemne vara, le taie si pana iarna se usuca( asta inseamna 5-6 luni).
Poate intra cineva cu mai multa experienta sau cunostinte mai multe despre lemne...

[Email] [WWW] [Yahoo!]
ping`win
Member
[Avatar]

IP:

FanCTC wrote:
...

Buturuga scoasa din lac/vale/balta se dezinfecteaza in acelas mod cum dezinfectezi pe celelalte. Mai cauta pe forum.

Numai bine.

Don't make promises, when you are in joy. Don't reply, when you are sad. Don't take decisions, when you are angry.
FanCTC
Member
[Avatar]

IP:

ping`win

Poate ai dreptate... insa raman la parerea mea...
Nu mai stiu cand si unde am citit insa omul argumenta destul de serios de ce nu e bine, poate gasesc si iti dau link.
Acum nici nu vreau sa contrazis pe nimeni insa nici nu pot crede tot ce citesc ;)

Ehhhh.... hai ca fug la treaba...
Succes la baieti

[Email] [WWW] [Yahoo!]
BogdanHojbota
Member
[Avatar]

IP:

Se pare ca am rezolvat problema

-am scos buturuga, am periat-o cu peria de sarma si am indepartat mucegaiul,
- am oparit-o si apoi am bagat-o in cuptor cam o ora, n-a intrat insa am bagat-o pe parti si am lasat-o la aer vre-o zi in speranta ca va mai iesi mirosul din ea,
dupa ce am tinut-o la aer am pus-o din nou in apa (in cada) sa vad daca mai face mucegai.. dupa doua zile nimic suspect
- dupa cele doua zile de stat in cada cu apa, am oparit-o de 3 ori cu apa cu sare si am introdus-o in acvariu, asta fiind joia trecuta si dupa 4 zile si jumate vad ca nu a mai facut mucegai, decat in doua locuri izolate insa dupa doua zile, iar acum pare sa dispara si din locurile respective.

Acum sper sa nu reapara si sa fiu nevoit sa aplic masuri extreme sau sa o scot din acvariu ca este indesata toata cu microsorium si flame moss pe ici pe colo.

Sa speram ca rezolvarea problemei cat si consemnarea datelor initiale sa fie de folos colegilor acvaristi ce se vor lovi de o problema aseamanatoare

This message was edited 1 time. Last update was at 15/12/2009 00:08:12

old Consigliere

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: