[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Problema pozitionare filtru intern.  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
buzzer
Junior member

IP:

Salutare.

Am citit , m-am documentat si tot nu sunt lamurit in privinta pozitionarii filtrului intern.
Sa detaliez "problema".

Date tehnice acvariu.

- Acvariu Aquapro 60L (60x30x35 cm)
- Filtru intern Eheim Aquaball 2208 ( 150-480 l/h)
- Incalzitor Jager 25-30W
- Neon 15W alb

- substrat 2-3 mm alb.
- decor : pietre + crenguta.

Pesti:

- 2 guppy mascul pui - femela adult,
- 2 zebre adulte mascul-femela ( cred )
- 1 xipho adult mascul,
- 3 sanitari albino Cory ( 1 adult, 2 pui ).

Plante: nu (inca).

"Problema" filtrului:
Am renuntat la furtunasul ce introduce aer pentru ca jetul de apa+bule era "senzational".
La inceput-urmand sfatul vanzatorului de la petshop-, l-am pozitionat pe latura lunga din spate a acvariului ( a.i. fluxul de apa batea pe latimea acvariului ). Am observat ca in acea parte a acvariului unde actiona filtrul, aveam o "mica furtuna" oricum as fi directionat evacuarea filtrului (in sus/ in jos / paralel cu suprafata apei).
Cory erau in "extaz", fugind ca dracul de tamaie din acea zona. Ceilalti pesti erau fericiti dar nu se apropiau de " furtuna ".

M-am mai documentat, am renuntat la "sfatul" vanzatorului de la petshop, si am repozitionat filtrul. De aceasta data, l-am asezat pe latimea acvariului ( in spate ) si aproape de suprafata apei , a.i. sa directionez fluxul de apa pe lungimea acvariului si sa obtin si efectul de mici valuri necesar.
Am incercat diferite pozitii pentru directionarea fluxului de apa : paralel cu latura lunga a acvariului, in diagonala + oblic/paralel cu sufrata apei. Valuri obtin, nu-i bai ( chiar prea mari in anumite pozitii ) problema este ca pestii nu par foarte incantati. Curentul de apa pare prea puternic pe lungimea acvariului, si dupa cum citeam pe forum - " nu par a inota liber " in partea de sus a acvariului. Debitul filtrului nu-l pot regla sub jumatate avand in vedere acel raport de litri pe ora ( 4xvolum acvariu) ce trebuie filtrati.

Mi-ar prinde bine un sfat a.i. sa obtin acele mici valuri necesare oxigenarii, pastrand un reglaj al fluxului de apa peste jumate, si in plus pestii sa " inoate liber".
Mentionez ca am citit pe forum acea sugestie cu tubul ce se monteaza pe evacuarea filtrului , a.i. apa sa curga inapoi. Prin aceasta metoda se mai obtin valuri sau este necesara o pompa de aer pentru oxigenare ?

Multumesc anticipat.
Florin.

This message was edited 2 times. Last update was at 10/09/2009 16:05:07

andrei.a
Junior member
[Avatar]

IP:

nu stiu daca e cea mai inteligenta solutie, dar eu am orientat tubul filtrului perpendicular pe peretele lateral al acvariului ( un 80 pe 35 pe 45 ), iar ca sa nu sara apa dina cvariu l-am pozitionat mai jos.. Din cauza fortei jetului a sapat o usoara groapa in substrat in zona respectiva, dar nu mai am decat un curent foarte usor in jumatate din acvariu. Distractia pestilor ramane, ( conconiusul se dadea in curent ca pe topogan ) dar exista si zone linistite, in care sa isi vada de treaba lor....
acum sincer ma gandeam si sa confectionez o diuza pt teava filtrului, in asa fel incat sa pot "rupe" curentul....dar nu am avut timp de nebunii asa ca a ramas orientat spre perete.

Pozitia respectiva am gasit-o dupa cca 2 ore de prope si pozitionari diferite .

Sper sa gasesti si tu o pozitie convenabila

do, or die trying
[Email] [WWW] [Yahoo!]
brawn
Membru de baza

IP:

Eu cred ca pestii tai nu ar trebui sa aiba vreo problema cu filtrul. Se vor obisnui cu curentul. Gandeste-te la mediul lor natural. Eu am un Tetratec ex700 dispus dinspre spate spre fata (40 cm). Pune cat de repede plante (nepretentioase si cu crestere rapida). Incearca sa faci rost de niste substrat fertil (recomand JBL Proflora Start 100) in caz ca nu ai pus sub pietrisul tau. Daca le mai bagi CO2, sa vezi tu atunci "aport" de oxigen . 15W la 60 litri sunt putini spre foarte putini. Neon alb, de care? La acvariile plantate exista regula de trei "complicate": CO2, fertilizare, lumina.
buzzer
Junior member

IP:

Aseara am mai aranjat filtrul, si am ajuns intr-o pozitie " satisfacatoare".

Voi reface acvariul peste o saptamana ( cand vine salariul ) si atunci il voi planta.
Mi-am facut planul de lucru , sa pastrez 70%-80% din apa , cum sa tin filtrul sa mearga in perioada de reamenajare,etc.
Pentru substrat am gasit JBL Aqua Basis plus.
Despre fertilizare inca ma documentez, mai ales ca trebuie sa ma informez si despre plante.
In principiu nu as vrea sa folosesc instalatie de CO2, de unde rezulta alta conditie in alegerea plantelor.

Despre neon: este neonul standard din pachetul Aquapro 60L , cumparat din Hb: un Silvanya (?) de 15W.

Multumesc pentru raspunsuri.
Florin.
brawn
Membru de baza

IP:

Citeste despre iluminarea acvariilor, spectre, IRC s.a.m.d. Banuiesc ca tubul tau e unul de bucatarie . Uite o adresa daca stii franceza: http://www.aquabase.org/articles/html.php3/liste-des-tubes-fluorescents=983.html.
In principiu nu as vrea sa folosesc instalatie de CO2, de unde rezulta alta conditie in alegerea plantelor.

Ai sa vrei CO2! E o problema de timp.
buzzer
Junior member

IP:

brawn wrote:
Ai sa vrei CO2! E o problema de timp.

Orice instalatie exterioara acvariului prezinta riscuri cand ai un pusti de 3 ani si jumatate foarte curios si dornic sa "ajute".

Neonul ce a venit la pachet cu acvariul cred ca este acesta : http://www.happypets.ro/sylvania-aquastar-t8-p-1230.html.
Multam pentru link, ma documentez si vad ce e de facut.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: