[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Proiect 240 L (de data aceasta masor de 2 ori si apoi tai)  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Elikratos
Junior member

IP:

Ma chinuie rau pofta de un bazin mai mare, alaturi de care sa imi gasesc linistea si la care sa am 'front de lucru' o buna bucata de vreme de acu' incolo.
Volumul ales este de 240 L brut, probabil 200 L net - 120x40x50h. Nu vreau ceva gata facut, din comert, in principal datorita instalatiilor de lumina slab dimensionate si pretului piperat.
Am gasit un atelier in Mures cu experienta in manufacturare (fac acvarii pentru petshop-uri, pensiuni samd), standul (din pal), bazinul (sticla de 1 cm) si capacul iesind la o prima strigare 1500 ron. E mult, e putin, ce spuneti?
Am foarte multe intrebari pentru voi insa doresc sa le abordez gradual, pentru a nu amesteca subiectele.

Topic no.1: Iluminatul
Propunerea meseriasului este un capac din pal, echipat cu tuburi (sigur T8, nu prea auzise de T5), contra-capac din sticla in partea inferioara, 2 coolere integrate, gura de vizitare si cam atat.
1. Cum vi se pare ideea, in ansamblu?
2. Cum ati dimensiona instalatia, in ambele versiuni (T8 sau T5), considerand lungimea bruta 120 cm, neto 118 cm?
Eu ma gandeam asa: (A) 4x30w 90cm T8 --> ~0.6 w/L si ~47 lumen/L (daca Osram 865) sau (B) 3x54w 115cm (incap?) T5 --> ~0.8 w/L si ~65 lumen/L (daca Osram Lumilux HO). Asteptarile mele sunt sa pot 'accesa' plante tip gazon dar nimic excesiv aka aquascaping...
3. Dar daca renunt la capac si merg open top? Mi se par incitante overtank luminair-ele sau chiar lampile suspendate HQI. Minusuri / puncte slabe de care sa tin cont? Este deranjanta lumina, in acest caz, in restul camerei?

Multumesc mult!
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

E mult. Eu am iesit la pretul asta cu bazin de 130 x 60 x 60 = peste 450 (fund dublu 12 + 10) litri, sticla de 12, masa din pal si capac din Reynobond.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
LUPmic
Senior member

IP:

Pai n-ai spus ce plante vrei sa ai ca sa primesti un sfat in privinta luminii.
[Email] [Yahoo!]
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

Grija mare la dimensiunea aia de 120 cm fix, daca vrei sa mergi pe tuburi T8... Tuburile de 30W, 90 cm sunt mai greu de gasit. Cele de 36W, 120 cm sunt pe toate gardurile. Asa ca ar trebui ca acvariul sa aiba o lungime undeva pe la 125 cm, ca sa incapa tuburile de 36 W.
Elikratos
Junior member

IP:

@minnardy: Daca nu reusesc sa ma inteleg la pret cu baietul de la atelier, ma poti tu ajuta cu o recomandare, o persoana de contact, ceva, in Cluj? Poate il fac unde l-ai facut si tu pe al tau... Desigur, daca esti multumit de cum a iesit (aspect, rezistenta bla bla bla). Cluj - Mures nu e o distanta de speriat...

Pai n-ai spus ce plante vrei sa ai ca sa primesti un sfat in privinta luminii.

De ce sa mint, nu am la ora aceasta o lista bine definita. Dar vreau sa pot planta pe toate palierele de inaltime (subliniez, inclusiv plante gazon), fara ca iluminatul sa devina un factor limitativ, restrictiv.

Cum vi se pare un set-up de 3x 54w T5 115 cm?
Total general 162w, adica ~0.8 w/L.
Lungimea tuburilor ar trebui sa fie ok, nu?
Ma tenteaza Dennerle in combinatia 1x Special Plant, 1x Amazon Day si 1x Color Plus.

Inca ceva (greu fara Edit), vizavi de volumul net al acestui bazin.

Daca dimensiunile exterioare vor fi 120x40x50 (240L), cu foi de sticla de 1 cm, rezulta un volum intern de 215L (118x38x48). Considerand si substratul de ~9 cm grosime (118x38x9 -> 40L), raman cu un volum net de 175 L... In atare conditii 3x54w echivaleaza cu 0.93 w/L, nu e cam mult? Majorez acvariul? :jajaja:
Lofty
De-al casei
[Avatar]
IP:

Elikratos wrote:... 120x40x50h....
Latimea de 40 e "prea mica" pentru un plantat... mergi spre 60 cm, cat iti permite spatiul.
Decat capac din PAL, mai bine din PVC sau Forex -> Mai usor, mai ieftin, mai manevrabil.
Decat T8, mai bine T5 de 115 cm -> Mai eficient.
Cat despre open-top, lumina nu e deranjanta. Vezi aici, spre sfarsitul primei pagini, raspunsurile date colegului tropikana.

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: