[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
As dori cateva sfaturi daca se poate!  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
laufer
Junior member

Joined: 01/04/2009 22:35:21
Messages: 16
Location: Constanta
IP:
Offline

Buna ziua! Este prima data cand postez un mesaj pe acest forum, dar sper cu timpul sa aflu cat mai multe despre cresterea pestisorilor exotici si sa reusesc sa amenajez un acvariu frumos.

S-a facut o luna de zile de cand ne-am hotarat, eu si sotia mea, sa ne luam un acvariu. Totul a pornit de la faptul ca eu plecam de la vechiul sediu de la munca si ramasese acolo un pestisor auriu de care nu mai avea nimeni grija. Este vorba despre un caras auriu cu coada voal, in varsta de vreo 5 ani, un exemplar deosebit. Am citit noi ceva, am zis ca n-o sa fie prea greu sa avem pesti. Am luat un acvariu de 72 l, cu tot ce-i trebuie, neon, filtru, incalzitor, aerator. Problema era ca trebuia sa ne grabim, asa ca in aceeasi zi, am pus apa, am tratat-o, am pus si substrat natural, plante naturale, elemente de decor si bineinteles pestisorul. Ca sa nu fie singur am mai luat 2 carasi aurii Comet micuti, un Beta Splendes mascul, 4 zebre, 6 neoni, 6 sanitari.

O data pe saptamana schimbam 20% din apa, dar o fierbem inainte si o racim (asa am citit undeva ca se face, sa nu le dauneze clorul). Filtrul l-am spalat la 2 saptamani, dar nu cred ca a fost bine, poate trebuia saptamanal.

Mancare le dam ce ni s-a recomandat de la petshop: niste fulgi si niste granule.

Nu inteleg de ce apa nu mai e ca la inceput, este galbena. Ma gandesc ca poate mai trebuie un filtru, sau poate e de la granulele acelea pe care le mananca. Nici nu stiu ce sa mai cred.

Dupa aceea am aflat ca intai se amenajeaza acvariul si pestii se pun dupa cateva zile. Poate de-asta au si murit din ei. Neonii au murit toti, am observat ca nici nu prea mancau, stateau speriati intr-un colt. Si a mai murit si o zebra. Am inteles ca ii mai trage si filtrul. Si acum carasii aurii au inotatoarele si branhiile patate cu negru la extremitati. Nu vreau sa moara cum au murit si ceilalti pestisori. Ce ar trebui sa facem sa le oferim un mediu propice?
alexthe1
Member
[Avatar]

Joined: 16/02/2009 22:38:44
Messages: 131
Location: Constanta
IP:
Offline

Salut si bine ai venit. Parerea mea este ca sunt prea multi pesti pentru acvariul acela. Carasii se vor face mari ! Un caras are nevoie de 40-50 de litrii. Plus ca vei avea nevoie de plante mai rezistente ca sa stea cu carasii. Scapa (doneaza/schimba/vinde) o parte din pesti. Din cate stiu apa nu trebuie fiarta ci doar lasata la statut. Cred ca principalul motiv al mortalitatii est ca acvariul probabil nu a fost ciclat... mai multe despre ciclare in "ciclul azotului" de mai jos.
Ce fel de sanitari ai?
Daca tot v-ati pus pe citit cateva linkuri "must have" pentru cineva la inceput:
Ciclul Azotului
Ghidul Incepatorului
Succes

Nice one doc'!
[WWW] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Salut, cam dificila treaba la tine, dar o vom lua punctual si vom incerca sa dregem lucrurile. Voi fi punctual si succint.
In cvariul pe care il ai, poti creste 1.5 carasi. volumul de apa necesar unui caras este de 50 l. Daca tu ai 72 brut, inseamna vreo 60 net. Deci, un caras.
Carasii nu se asociaza cu alte specii de pesti. Ca sa exemplific, ideala pentru carasi este temperatura de 24 grade. Pentru Betta, undeva la 26-27. Concluzia o tragi singur. Plus ca nu stiu cine pe cine va manca de inotatoare si cozi.
Acvariul tau nu este ciclat. Apa de schimb nu se fierbe. Se tine intr-un vas minim 24 depreferat 48 de ore la declorinat. Vas cu gura larga.
Filtrul nu se spala, se clateste in apa scoasa din acvariu.
Apa este galbena, pentru ca acvariul este neciclat si nu in ultimul rand murdar. Carasii fac foarte multa mizerie. Sunt lacomi, mananca mult....
deocamdata atat, daca mai alte nelamuriri, scrie fara frica.
Pentru problema pestilor, mai uita-te pe la boli/tratamente, daca nu, mai intreaba.
Oricum, poti incepe prin a face schimburi de apa zilnice, cam 10 %. Alimentatie sanatoasa. Scapa de toti ceilalti pesti (repede) daca vrei carasi. Si nu 3, ci doar 1 in volumul acela de apa.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
laufer
Junior member

Joined: 01/04/2009 22:35:21
Messages: 16
Location: Constanta
IP:
Offline

Multumesc ptr sfaturi! Momentan nu mai avem in acel acvariu decat 3 carasi (dintre care doar unul marisor si ceilalti 2 destul de micuti, 3-4 cm), 1 beta (nu se manifesta agresiv deloc) si 3 zebre. Si sa nu uit de cei 5 sanitari, cam la fel de micuti (2-3 cm). Vineri ne pregatim sa schimbam iar apa, am pus-o de ieri in galeti curate, nefolosite. Nu stim ce sa ne mai facem cu apa galbena, speram de data asta sa nu mai fie asa.

E bine daca schimbam mai mult de 20-30%? Sa zicem, macar jumatate din volum? Am scos toate pietrele si decoratiunile, le-am spalat. Aparuse pe ele o alga bruna, la fel si pe peretii acvariului. Dorim si noi sa avem un acvariu frumos si cu apa limpede, dar cred ca mai avem mult de munca si mai ales trebuie sa mai invatam cate ceva.
laufer
Junior member

Joined: 01/04/2009 22:35:21
Messages: 16
Location: Constanta
IP:
Offline

Avem 3 carasi aurii intr-un acvariu si de o saptamana am observat ca la extremitatile inotatoarelor si pe branhii au aparut pete negre. Care poate fi cauza, si cum ii putem trata?

image
kinderu
Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2008 19:14:22
Messages: 218
Location: Brasov
IP:
Offline

Salut bine ai venit,calitatea apei mi se pare indoielnica din ce se vede in poza respectiva,referitor la inotatoarele carasului nu iti poti da seama daca acel "ceva" negru e un pigment din genetica pestelui sau e o boala ceva.....o poza mai clara a-r trebui,si o explicatie la ceea ce vezi tu...

Daca am gresit cu ceva "mai inteleptii"sa ma corecteze.....

Poze Africani


Viata a inceput in apa!
laufer
Junior member

Joined: 01/04/2009 22:35:21
Messages: 16
Location: Constanta
IP:
Offline

Da, calitatea apei este problema care am ridicat-o mai sus.
Chestia este ca petele au aparut si pe branhii ceea ce nu cred ca este normal.
Alta idee?
Alokt
Member

Joined: 21/08/2008 11:15:32
Messages: 151
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Stai linistit in privinta petelor.
Asta este ciclul normal de dezvoltare la carasius auratus. Pe parcurs odata cu cresterea apar diferite modele coloristice care in prima faza nu erau vizibile.

Carasul tau nu se simte bine deloc, iti spun asta nu datorita pigmentatie ci datorita pozitiei cozii, trunchiul ar trebui sa stea drept doar coada sa atarne (mai exista o varianta, ca acest carasel sa fie motivul pentru care verisorii nu ar trebui sa se casatoreasca) iar atunci probabil pozitia partii posterioare a trunchiului este o malformatie.

Ce trebuie sa spun si asta suna pentru toti crescatorii de carasius carasius: Un peste crescut in mediul lui natural cu toate anotimpurile specifice climei temperate, este detasat mai frumos decat unul unul care a crescut intr-un acvariu unde sta in conditii de vara toata viata lui. Incepand cu forma corpului, coloritul, si terminand cu viteza de reactie si tonusul.

Vezi :
-Filtrarea - astia sunt in stare sa produca cantitati colosale de mizerie, iar daca filtrul nu are un debit cinstit, se va depune pe fund si tit carasii o vor imprastia prin apa
-Temperatura - sunt vietuitoare de apa temperata, mie nu mi-au murit in pond, la o adancime maxima de 1,8m iar ghiata a ajuns uneori si la 40cm.
17-18 grade sunt mai mult decat suficient

album1, album2, album3, album4
laufer
Junior member

Joined: 01/04/2009 22:35:21
Messages: 16
Location: Constanta
IP:
Offline

Si totusi petele au aparut doar de o saptamana, la inceput abia se vedeau, acum insa s-au marit. Se vede si in poza.

Noi l-am luat acum ptr ca risca sa ramana parasit si sigur ar fi murit. Ptr el am cumparat acvariul si ceilalti pestisori, sa nu se simta singur. Are cam 5 ani, din cate stiu eu. Si coada asa a avut-o mereu, lasata. In general este foarte jucaus, se baga in plante si le "ciufuleste". Cateodata parca se alinta ca o pisica. El este vedeta.
laufer
Junior member

Joined: 01/04/2009 22:35:21
Messages: 16
Location: Constanta
IP:
Offline

Vrem sa luam un filtru mai bun, ptr ca intr-adevar este cam porcusor, si mai multe plante!
LUPmic
Senior member

Joined: 26/05/2008 09:28:07
Messages: 1182
Location: Bucuresti, Berceni
IP:
Offline

Salut si bun venit! Inainte de a lua plante mai documenteaza-te ce plante poti pune in bazinul cu carasi, am inteles ca la cam smulg din substrat
[Email] [Yahoo!]
laufer
Junior member

Joined: 01/04/2009 22:35:21
Messages: 16
Location: Constanta
IP:
Offline

Multumesc pentru sfat. Legat de innegrirea branhiilor si a inotatoarelor?
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 05/02/2005 03:14:35
Messages: 1789
Location: Baia Mare
IP:
Offline

Citeste topicul asta si te vei lamuri de ce i-a aparut culoarea naeagra pe inotatoare : http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=7487&highlight=

Until you find someone worth dying for, you never really live.
laufer
Junior member

Joined: 01/04/2009 22:35:21
Messages: 16
Location: Constanta
IP:
Offline

Sa inteleg ca-si revine singur?
laufer
Junior member

Joined: 01/04/2009 22:35:21
Messages: 16
Location: Constanta
IP:
Offline

Ca sa nu deschid alt topic postez aici.
Carasul nostru auriu cu coada voal am vazut ca are coada franjurata, si din cate am observat sanitarii il ciugulesc. Sunt incompatibili, eu stiam ca sanitarii sunt pasnici. Carasul nostru a avut acea problema cu petele, care la ceilalti 2 aproape ca au trecut, au trecut si la asta putin. Aveti vreo idee d c ii ciugulesc coada? Ce putem face?
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 05/02/2005 03:14:35
Messages: 1789
Location: Baia Mare
IP:
Offline

Ce sanitari ai ? Pune o poza sau descrie-i te rog.Carasii e ideal sa se tina singuri in bazin.Tu ai prea multi carasi pentru bazinul ala.Calitatea proasta a apei,rezultata din supra aglomerare,duce la franjurarea cozilor (pe langa alte cauze:toxine in apa,boli,etc.)

Until you find someone worth dying for, you never really live.
laufer
Junior member

Joined: 01/04/2009 22:35:21
Messages: 16
Location: Constanta
IP:
Offline

Apa acum este clara, s-a rezolvat problema apei. Era de la ciclare. Sanitarii au niste mustati lungi, o sa le fac poza si o sa pun.
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com