Salutare la toata lumea.
Nu stiu cum sa incep.
...cred ca aveam 9-10 ani cand am inceput cu acvaristica. Am vazuti primii pestisori la varu-meau (mai mare cu 2 ani decat mine). Avea niste platty si xipho care se inmultisera. Intr-un acvariu de 15 l avea de ordinul zecilor. Pe atunci mi s-a parut super; mai tarziu am inteles ca "nu asa se face".
Am decis ca am nevoie si eu de un acvariu. Primul meu "acvariu" a fost un "bac" (un recipient de sticla de vreo 10 l, care se folosea pentru acumulatori; era cu multe defecte (bule si sticla de grosime neuniforma)). L-am umplut cu pestisori (vivipari in special) si atunci am simtit prima oara mirosul apei de acvariu curate (mie mi se pare un miros super, imi trezeste amintiri foarte placute).
Incet am inceput sa invat, din literatura de "specialitate" accesibila pe atunci (inainte de '89), cu problemele ei. Devoram tot; am fost la biblioteca si am citit tot ce am gasit. Pe atunci nu exista Internet, nici reviste. In oras erau cativa acvaristi batrani (o chestie interesanta este cum schimbam adresesle unor asemenea acvaristi intre noi (pe atunci copiii erau preocupati de altceva decat jocuri pe calculator)). Ajunsesem sa cunosc vreo 6; din cand in cand ii vizitam pentru plante sau pesti.
Mai erau iesirile in natura dupa hrana vie la pesti (se gaseau daphnii uscate la singurul magazin "de profil" din oras, numit "Exotica", dar le dispretuiam). Cautam daphnii si tubifex. Ne adunam 2-3 prieteni si uneori intalneam cate un acvarist batran la o balta mai adevarata unde puteam aduna daphnii. Tot atunci am cunoscut ce inseamna o intepatura de Notonecta Glauca (plosnita de apa) sub unghie - nu degeaba o numesc francezii "albina de apa". Citeam multe carti de popularizare a stiintei, ieseam la pescuit, observam viata acvatica (am crescut in paralel bibani soare (Lepomis Gibossus), raci, scoici de rau, testoase de apa, tritoni si cine stie ce. Ma fascina faptul ca pestisorul auriu (carasul auriu) era una si aceeasi specie cu umilul carasel pe care-l gaseai in orice balta; asa am inteles ce inseamna "rasa".
A fost o perioada plina de satisfactii; cand se inbolnaveau pestii de diferite boli incercam sa-i vindec si am costatat ca verdele malachit nu era suficient de eficient si asa am descoperit baile cu permanganat de potasiu inpreuna cu varu-meu. Ajunsesem sa vindecam pestii prietenilor; in 6-7 zile ii returnam sanatosi (mergea excelent la diferite micoze si infectii bacteriene pe piele).
Un fapt interesant despre acvariile de atunci: incepusera sa apara acvariile lipite cu silicon. Siliconul se aducea de catre "tiristi" (singurii care ieseau din tara regulat) si costa o avere (parca 200 de lei). De aceea acvariile lipite cu silicon erau foarte scumpe. Nu mai tin minte exact cat costau; acum realizez ca din cauza "bugetului limitat" mi se pareau scumpe. Tin minte ca am mers la un acvarist batran cu un prieten pentru un acvariu "la comanda". Prietenul a adus sticla (era vorba despre un acvariu de vreo 20 l, enorm pentru noi) si i l-a lipit pe loc. Noua ni se parea magie. Acum realizez ca acele lipituri nu erau de loc "magie", dinpotriva (la standardele de azi erau mizerabil executate).
Singurele acvarii de volum mare pe care mi le permiteam ar fi fost cele vechi, din cornier si geam lipit cu chit. Erau vecini care renuntau la ele; am incercat cu vreo 3 sa le "reabilitez" (chitul se intarise si uscase intre timp si curgeau). Am avut chiar unul de 120 de l (mi se parea absolut enorm, era si enorm de greu). Nu am reusit niciodata sa le repar.
Cu mici intreruperi, am avut acvarii de la inceputuri pana la armata. Dupa, au urmat alte chestii (realizarea profesionala, sotie, copii). In aceasta perioada de "pauza" care a durat vreo 10 ani am colectat multe carti (in franceza in special), reviste, si tot ce am mai gasit (inclusiv o mare parte din cartile copilariei, din anticariate).
Pe scurt, luna asta am de gand sa realizez un acvariu de vreo 800 l (2 m x 0.6 x 0.7 (inaltimea)). Am sticla, am pe ce sa-l pun, si sper ca am pe cineva care sa mi-l lipeasca (adevarul este ca am mai incercat in urma cu un an de DOUA ori sa-l lipesc si n-am reusit).
Am sa va tin la curent.
|