[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Intrebari legate de filtru Tetratec EX 700  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
florin_etz
Junior member
[Avatar]

IP:

Salutare tuturor.
De ceva timp ( mai exact 4 luni ) sunt fericitul posesor al unui filtru filtru Tetratec EX 700, bazinul pe care il folosesc are 60 x 40 x 35 cm si as putea sa zic ca sunt multumit de capacitatile lui.
Dar de cand l-am desfacut in vederea curatatii in mintea mea s-au declansat urmatoarele intrebari:
1 de ce sertarele cu mediile filtrante nu se aseaza aproximativ etans in corpul filtrului ?
2 de ce atunci cand montezi capacul ( cel in care se afla pompa ) nu se aseaza nici el etans pe sita primului sertat cu medii filtrante ?
3 si la alte tipuri de filtre externe exista aceste spatii libere?
4 care este rolul lor?
Rog pe aceasta cale pe toti posesori de filtre enterne, indiferent de marca, sa imi scrie detalii despre constructia interna a filtrelor si modul de asezare a sertarelor cu mediile filtrante caci mie personal acele spatii libere imi creaza impresia ca dezavantajeaza filtrarea mecanica deoarece o parte din apa care ar trebui sa treaca prin toate mediile filtrante este impinsa de pompa in acvariu fara a mai trece prin respectivele filtre ci prin spatiul creat intre sertare si carcasa filtrului.
In speranta ca acest mesaj nu a fost prea plictisitor va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.
Razvan Radu
Junior member
[Avatar]

IP:

Sertarele de la Tetra Tec nu au nevoie sa fie etanse cu corpul filtrului. Se aseaza oarecum etans intre ele, chiar daca nu au garnituri, daca ar trece apa pe acolo ar trece oricum extrem de greu raportat la debitul filtrului si numai in cazul in care toti buretii ti s-ar colmata complet, fireste, caz de evitat. La acest filtru apa murdara cade initial in partea cea mai de jos si de acolo incepe sa treaca prin mediile filtrante de jos in sus. Capul pompei se aseaza pe sita de plastic de deasupra primului compartiment peste care desi nu vine cu garnitura, sta pe o canelura a sitei care o etanseaza suficient. Daca ar fi etanse si s-ar infunda filtrul complet, ceea ce sunt convis ca se poate intampla vreunui om distrat, s-ar arde motorul. Ca recomandare, ar fi sa pui sertarele destinate filtrarii biologice (bio-balls si ceramica) in compartimentele superioare, altfel apa murdara ajunge la ele primele si le colmateaza.
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

ma bucur in primul rand ca esti bucuros si multumit de el
eu , in mare parte ca si tine am aceste probleme.
unu la mana nu inteleg exact ce vrei sa zici prin acele spatii intre carcasa si medii filtrante, adica tu cand bagi mediile ai spatiu pana la peretii carcasei ? (asa ceva nu trebuie sa existe)
in manualul de utilizare ai modul in care trebuie sa fie asezate mediile, eu unul mi-am scos carbunele pentru o mai buna mentinere a fertilizarii lichide.
Si eu ma bat cu asezarea lor exacta, dar pur si simplu nu pot, odata ce al 2-lea mediu este fixat pe cel anterior, nu este stabil, se ridica inapoi, asta se intampla probabil din cauza lor, ca sunt facute de asa natura, aici le dau un minus. La partea cu sita si asezarea capacului si mie imi vine greu, odata ce pun capacul mediile filtrante se misca si nu pot sa-l inchid etans, singura modalitate la mine este: sa etansez capacul cat mai paralel cu ultimul mediu filtrant si sa nu misc nimic, astfel il pot inchide,
am si eu momente cand stau aproape 30-60 min sa etansez capacul, facandu-mi multi nervi, dar m-am abtinut de fiecare data, cu o pauza, apoi revin mai relaxat cu gandul ca voi reusi. Pe mine nu ma deranjeaza asa de tare ca il curat maxim 1 data pe luna, in rest ca debit e destul de ok
florin_etz
Junior member
[Avatar]

IP:

Va multumesc amandouora pentru informatii.
pentru Razvan Radu:
1 in cazul in care s-ar colmata mediile filtrante atat de mult incat sa ii scada debitul aproape de zero, pompa nu ar avea de suferit, pentru ca rotorul tot se va se roti. Nimic nu il tine pe loc, apa va fi suficienta cat sa ii asigure asa zisa gresare ( intre axul rotorului si rotor patrunde o pelicula de apa care il face sa se roteasca fara a uza excesiv acul ceramic ), deoarece in momentul in care ramane fara apa pe tur, pompa nu are ce sa mai impinga, pe retur iar datorita presiuni formata de coloana de apa face ca in orice moment sa existe apa in camera pompei. Din proprie experienta iti zic ca nici daca se blocheaza axul nu se intampla nimic chestia asta mi s-a intamplat la pompa masini de spalat in care a ajuns o soseta si a blocat rotorul iar bobinajul motorului in consecinta nu a patit nimic.
2 primul sertar adica cel din punctul cel mai de jos, se aseaza pe niste chestii de plastic ,formand intre fundul filtrului si sertar un spatiu de maxim 2 centimetri, spatiu in care apa venita din acvariu dupa ce se decanteaza mizeriile, teoretic isi incepe ascensiunea catre acvariu prin mediile filtrante, cu ajutorul pompei, dar o parte din apa datorita distantei dintre dimensiunile exterioare ale sertarelor si dimensiunea interioara a carcasei filtrului 2-3 mm aproximativ
(ochiometric) trece liber prin spatiul creat in zona superioara a filtrului unde intra in camera pompei printre acele aripioare de plastic prevazute de constructor si mai departe ajunge in acvariu pe retur aducand totodata si acei melci maro milimetrici de care toti dorim sa scapam.
Sustin aceasta teorie deoarece in returul acvariului gasesc deseori melci de cativa milimetri marime care cumva au intrat sau au fost aspirati de filtru si in loc sa ramana blocati datorita dimensiunilor in mediile filtrante ( mai ales in ultimul sertat inainte de filtrul de prelon) cumva pacalesc sistemul
Deci concluzia este ca in interiorul filtrului se creaza un bypas datorita constructiei acestuia care permite murdariei sa ajunga din nou in acvariu.
din cat am mai citit pe forum la eheim sertarele se aseaza foarte fix in canistra si nu se intampla lucrul asta dar sunt si mai scumpe filtrele de la ei.
3 capul pompei datorita formei constructive nu se aseaza etans pe sita sertarului din partea superioara a filtrului, am verificat lucrul asta luand sita si incercand sa vad cum se aseaza fara a le introduce in canistra si rezultatul a fost invers asteptarilor mele.
parerea mea personala este ca dac realizau o mai buna etansare intre sertare si canistra prin dimensionarea cat mai corecta a componentelor apa era fortata sa treaca doar prin mediile filtrante si doar o infirma cantitate de apa reusea sa ajunga in acvariu nefiltrata.

Pentru Ketamina
1 Eu am pastrat mediile filtrante in ordinea recomandata de producator, iar faptul ca sertarul cu biobalss se ridica la suprafata s-a rezolvat prin adaugarea apei in canistra dupa ce asez toate mediile filtrante.
2 da intre corpul filtrului si sertarele acestuia exista un spatiu de aproximativ 2-3 mm prin care apa reuseste sa scapa nefiltrata, spatiu care dupa parerea mea nu ar trebui sa existe.
In rest nu am probleme cu utilajul, de curs nu curge pe la acea vestita garnitura .
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

la mine la tetra1200 nu am acel spatiu care zici tu , ba din contra ca ma chinui cu genunciul sa bag capacul, chiar din acest motiv, ca trebuie sa le presez cu putere.
la mine e total opus compartimetul cu biobals si urmatorul deasupra lui cu burete, sta cel mai bine etans. fara a se ridica sau desprinde... ajung la o concluzie. cum acvariile nu sunt la fel , nici tetratecurile nu sunt identice)
fa-ti cruce sau du-te la biserica sa faci un pomelnic, ca daca incepe sa curga.... e vai si-amar cate ciocane isi va lua canistra ta...
zic asta din propria experienta,..... sa vezi ce frumos m-am trezit eu la ora 03.00 dimineata de la pleoscaitul care il facea apa , cand curgea din filtru, si sa vezi acvariu cu 50% apa si partea cealalta pe jos... ce frumos era...
florin_etz
Junior member
[Avatar]

IP:

Sa stii ca nu mi-e frica ca o sa imi curga apa din filtru, caci daca garnitura de etansare nu are nici un defect, teoretic nu are cum sa iasa apa din filtru.
Iar la refetitor la faptul ca filtrele intre ele nu sunt identice este destul de nasol. poate eu mi-am luat tetratec ex 700 cu sertare de ex 600.
cred ca o sa merg la magazinul de la care l-am achizitionat si o sa cer alt filtru sa vad daca se regaseste acel spatiu intre sertare si carcasa filtrului.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

florin_etz wrote:in cazul in care s-ar colmata mediile filtrante atat de mult incat sa ii scada debitul aproape de zero, pompa nu ar avea de suferit, pentru ca rotorul tot se va se roti. Nimic nu il tine pe loc, apa va fi suficienta cat sa ii asigure asa zisa gresare ( intre axul rotorului si rotor patrunde o pelicula de apa care il face sa se roteasca fara a uza excesiv acul ceramic ),

Experianta spune ca daca se colmateaza astfel incit sa scada debitu' la zero, de cele mai multe ori se aduna aer la rotor. Daca nu esti pe faza sa iei masuri ....... se poate rupe axu', apoi paletele elicei. Daca esti pe faza si desfaci filtru', vei constata ca rotoru' e fierbinte.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

ketamina wrote: sa vezi ce frumos m-am trezit eu la ora 03.00 dimineata de la pleoscaitul care il facea apa , cand curgea din filtru, si sa vezi acvariu cu 50% apa si partea cealalta pe jos... ce frumos era...

scuzati-mi offtopicul dar nu m-am putut abtine sa nu pun acest clip , cand imi curgea filtrul :-) (ca sa nu zici ca nu am avut ajutor)
http://www.youtube.com/watch?v=b28HbxM6hHY
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

IP:

Ce ofticata e pisica la sfarsit ca nu a gasit niciun peste

865
[Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: