[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Curatare furtune filtru exterior  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Dan P
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Buna am un filtru Tetratec EX700 la care au inceput sa se imbacseasca furtunele. Puteti sa-mi spuneti cum as putea sa le curat mai bine??

Am incercat sa le clatesc cu apa fierbinte le-am presat sa se desprinda algele am suflat dar rezultatele sunt modeste.

Ceva sugestii.. :alright:
[WWW]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

1.exista in magazinele de specialitate o periuta speciala, genul ala de periute care existau prin anii 98-2000 pentru curatatul sticlelor.
2.Bagi putina pietris quartos si te joci cu furtunul pana se curata.
3.Faci o copie dupa punctul 1(ceva-homa-made:un cablu cu o bucata burete in capat si la fel te joci)
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Daca nu ti-a scazut vizibil si debitul filtrului, eu ti-as recomanda sa le lasi asa.
Oricum, chiar si dupa cea mai buna curatare, intr-o saptamana vor fi la fel de "murdare".

De asemenea iti recomand cu caldura scula de la magazin. Nu e scumpa si isi face treaba foarte bine. Si nici nu risti sa ramai cu carpa/buretele/periuta de dinti (sau ce te vei hotara sa folosesti home-made) pe la mijlocul furtunului... Sa vezi atunci distractie.

prin anii 98-2000 pentru curatatul sticlelor

Nu stiu cati ani ai tu... eu as zice mai degraba anii '80-2000 :-)
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu mi-am luat o chestie din asta si sunt tare multumit de ea. Tot un Tetra Ex 700 am si eu si cu un pic de grija am reusit sa bag peria chiar si in coturile de la tevile de tur si retur.
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

ca sa nu strici peria, fa cu pietrisul, da rezultate foarte buna, mai ales daca il curati chiar cand il scoti din functiune, cat despre periuta, gasesti la tine asa ceva? eu ma chinui in iasi si nu gasesc nimic asemanator, desi tot se lauda ca aude si aduce,, de cateva luni bune
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

Am comandat-o de pe net. Impreuna cu alte chestii de care mai aveam nevoie si nu am gasit la mine in oras.
Dan P
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Ketamina poti sa detaliezi operatia de curatare cu nisip ?? Nu se lipeste de furtun daca e ud??
[WWW]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

da p pot detalia: Se baga pietris si apa,se astupa capetele furtunului, Si agita.
La fel si cu capetele de plastic unde e foarte greu sa ajungi cu o periuta dupa cotul de 90 grade, se toarna nisip cu apa si se scutura, se repeta pana e curat.
nu se lipeste pietrisul
silviusilviu
Junior member
[Avatar]

IP:

la fel ca tine am patit si eu cu furtunele . dupa doar doua luni erau inbaxite de se redusese debitul la jumate .solutia adoptata de mine : un fir de pescuit dar atentie foarte gros ca sa nu ai surpriza sa se rupa , de care eu am legat la un capat un burete un pic mai mare decat diametrul furtunelor iar la celalalt capat o piulita ca sa pot trece firul prin furtun.la mine a functionat de minune asa ca nu am mai dat banii pe perii sau alceva profesional.
[Email] [Yahoo!]
Dan P
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Multumesc de sfaturi

deja am in pregatire scula recomandata de Blackpompi.
[WWW]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Tocmai mi-am curatat si eu furtunele de curand. Schimbarea de debit a fost dramatica. Ochiometric debitul filtrului (un Tetratec EX700, ca al tau, deci) s-a dublat, daca nu mai bine.

Ai mare grija cu scula home-made. Nu zic ca nu merge pentru ca nu am incercat. La mine furtunele au un traseu prea complicat si o lungime prea mare ca sa ma complic cu scule home-made. Ce pot sa iti zic, totusi, este ca jegul (algele sau bacteriile alea, ce-or fi) de pe furtune se strang langa peria/buretele de curatare si fac o masa omogena care va actiona ca un piston pe furtun. Tragand in continuare buretele, scula va face vid si va trebui sa tragi din ce in ce mai tare de ea. Chiar si sarma otelita din care e facuta scula speciala de la JBL a cam dat semne de nervozitate. Ai grija cu firul de pescuit.
...Sau, curata furtunele scoase de tot, undeva in cada. Eu le-am curatat cu robinetii filtrului inchisi si de-aia tot imi faceau vid, desi periuta aia ar lasa si aerul si apa sa treaca prin ea.

Daca te hotarasti sa scoti furtunele, ai grija si cu celebrele "gherute" ale Tetratec-ului care se rup si daca sufli asupra lor. Umbla finut cu ele.
papsy
Junior member

IP:

Eu zic ca cea mai rapida si eficienta metoda de a curata furtunele este sa cauti o franghie-de preferat sintetica, ca sa o poti spala si refolosi - care sa aiba diamentru un pic mai mic decat diametrul interior al furtunelor. Si , dupa ce desfaci furtunele, sa treci franghia prin furtune de cateva ori si in acelasi timp torsionand furtunele astfel incat sa se curete toate algele. Ai putea incerca sa le schimbi cu furtunele de gradina care se gasesc si la metru la Dedeman de ex , care se potrivesc, si care nu permit luminii sa patrunda si sa ajute la formarea algelor in interior.Totusi e posibil ca furtunele de gradina safie toxice pt apa din acvariu dar nu sunt sigur.

Ignore negative , Be positive!
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

Problema e ca nu prea sunt alge pe acolo. La mine s-a depus mazga aia maronie chiar daca furtunele au stat pe intuneric in permanenta (dulapul de sub acvariu). Deci cred ca e tot una daca le inlocuiesti cu ceva furtune opace.

Cat despre metodele descrise mai sus, nu le-am incercat, probabil ca functioneaza. Peria stiu sigur ca functioneaza de minune si pentru 19 lei....
Dan P
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Am rezolvat problema. Am incercat initial cu fir de undita cu greutate legata de el insa era foarte greu sa trec firul prin furtun. Am cautat scula specializata dar nu am gasit-o.Asa ca am cumparat 2m de sarma tare si la capat am facut un ochi cu patentul de care am legat o carpa moale. Am facut cateva noduri (nu starans) ptr a fi mai mare decat diametrul int al furtunului.
Acum bag "scula" mea si la o singura trecere furtunele sunt luna > Nu am nici emotii ca s-ar putea rupe sarma si nici carpa.
Va recomand cu incredere
[WWW]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: