[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Am un acvariu suprapopulat si incerc sa ii dau de cap  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
liviu779
Junior member

IP:

Salut !
Am un acvariu primit cadou (cu pesti cu tot) in urma cu aprox 1 an. La inceput cand l-am primit avea doar 3 xifo si 1 tetra negru, iar eu nu prea aveam habar... asa ca dupa vreo 2 luni am mai adaugat 10 zebre, 10 neoni, 3 leri, 2 betta, 4 molly (prea mergea totul bine, trebuia sa stric ceva !!! ).

Capacitate: aprox 50 litri (68x25x28 = 47.62, dupa ce am facut scazamintele necesare....).
Substrat - pietris 3-4mm si nisip. Substratul are 2-3 cm grosime.
Plante: e bogat in plante, are 4 soiuri (nu le stiu) le-am incarcat aici Acvariul meu
Pesti - situatia actuala (stiu... puteti sa ma impuscati):
     - 5 x neoni: Paracheirodon innesi
     - aprox 25 x black & marble molly (Poecilia sphenops) - sunt si negri si marmorati, acestia din urma s-au nascut pe parcurs
     - 7 x xipho (Xiphophorus helleri)
     - 1 x guppy (Poecilia reticulata)
     - 2 x tetra negru (Gymnocorymbus ternetzi)
     - 2 x Prionobrama filigera (alb transp cu inotatoare rosii)
     - 1 x Hasemania nana (tetra maroniu cu inotatoarele albe)
     - 4 x zebre voalate (Brachydanio rerio) - 3 tigrate si una marmorata
---------------------------------
Total: aprox 47 pesti ... in 50 litri!!!! :glonte in cap:
** Nu am / nu am avut sanitari.
Lumina - 2 neoane de 20w, chiar deasupra acvariului. Am priza programabila, au lumina intre 7:30-14 , si 17-21:30
Filtru Eheim de 550l/h, incalzitor, aerator
Acum pH-ul e foarte instabil, scade mereu sub 6; nitratii>160mg/l; nitritii<1mg/l (imi place sa cred ca testele imi arata bine!!) ; Am o gramada de alge pe geamuri si pe plante. Nu am bagat chimicale in acvariu (aquasafe, easybalance, algumin etc). Cred ca e bine ciclat, ca nu am apa laptoasa.

In continuare va enumar intrebarile pe care le am (daca e ok cum fac anumite operatii), si va rog mult sa ma ajutati. Precizez de la inceput ca INTENTIONEZ SA RAMAN CU MAXIM 10 PESTI, din care 2-3 SANITARI ... si sa nu se inmulteasca....
1. E bine cum spal filtrul ? Il spal de cateva ori intr-un bidon cu 4 litri din apa din acvariu. La fiecare spalare, un burete il las partial necuratat, pt colonia de bacterii.
1.1 cand trebuie schimbati buretii din filtru cu altii noi ? Recunosc, nu am citit indeajuns, dar intreb: unde se formeaza colonia de bacterii ? in filtru sau in substrat ? Trebuia sa spal filtrul foarte bine ?
2. E bine ce fac cand curat acvariul ? Am un aspirator de acvariu cu care aspir toti "cacaceii" care s-au depus, si "starnesc" - rascolesc usor nisipul de pe fundul acvariului. Uneori se mai deranjeaza radacinile de la plante..... E ok asa ?
2.1 Frunzele cu alge de la plante le rup cu totul. ar mai fi si alta metoda sa ma descotorosesc de alge ?
2.2 Algele de pe geam Cand razui algele de pe geam cu o bucata de plastic tare, acestea ajung in apa. E ok asa ?
3. E ok cum shimb apa ? Schimb cam 15-20 l odata la 2-3-4 zile (filtrul il curat mai rar, odata la 1 sapt). Altfel pH-ul abia daca trece de 6.
4 si acum.. HRANA Am autofeeder, le dau doar fulgi smilie Ca frecventa, le dau de 6 x pe zi (stati nu trageti !!!! ) - exista o explicatie: cantitatea de mancare de la fiecare sesiune de hranire este foarte redusa, sa nu ajunga pe fundul apei, iar insumata abia daca echivaleaza cu 3 hraniri normale. Astea au fost masuri impuse de starea de necesitate de acum..
Saracii pesti sunt rupti de foame... nu au grai, ca ar face ca puii de gaina Ideea e ca molly si xifo mananca tot.. sunt ca lacustele, iar la neoni si zebre nu ajunge mai nimic. Le mai picur eu seara sau dimineata niste granule.. Daca le dau 15 minute, ei incontinuu ar manca (am facut proba !) Am avut grija sa le dau cate putin, sa nu ajunga nimic pe fundul acvariului.
Uite aici poze cand le-am lipit o pastila pe geam (din astea nu le dau decat foarte rar)
5. Oxigenarea excesiva dauneaza ? Am aeratorul de la filtru, si inca unul suplimentar. Insa pt ca acvariul e in dormitor, noaptea le opresc aerarea. Stiu ca nici asta nu e bine..
6. in plus ca si imbunatatiri suplimentare: as vrea sa umblu la lumina. Din ce stiu aici tb mare grija, sa fac schimbarile foarte lent, de ex sa schimb ambele neoane in 4 luni (ideal cate 1 neon cam la 2 luni)
iluminatul: e mai bine neon cu dimmer sau raman fara ?
cineva mi-a zis ca ar fi ok sa am spoturi in fata acvariului, dar asta e o mare schimbare
Va rog mult daca imi puteti raspunde la intrebarile de mai sus.. incerc sa mentin acvariul pentru ca nu stiu ce sa fac cu pestii, nu pot sa ii arunc in strada.. as vrea sa ii donez dar nu am la cine.. o sa postez un anunt la donatii.. sa raman numai cu cativa neoni, si niste sanitari..
Multumesc anticipat,
Liviu
[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

De ce iti era frica, nu te scap (bine ai venit oricum)

Sfaturi:
a) faci bine cam tot ce faci (poate filtru eu l-as spala mai rar, dar in conditiile in care hranesti de 6 ori si ai atat de multi pesti) poate se imbacseste si saptamanal tre curatat.
b) de alge nu scapi decat daca iti populezi foarte mult acvariul cu plante (nu ai zis nimic despre ce plante ai)
c) ph-ul acela e cam mititel, da e ok - ai vreun mopan prin acvariu ?
[WWW]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

5. - Oxigenerea excesiva nu dauneaza, mai ales ca ai atitea suflete. Nu mai opri noapte aerarea. Imi inchipui, ca te deranjeaza, dar fa si tu macar sacrificiul asta. Apropo, de un acvariu mai mare nu se poate pune problema? :-) Asta te va scapa de pet-shopuri, ca de, nu e indicat, pare-se...si de Donatii. Ca sa nu mai aiba lumea banuieli nefondate la adresa ta.
liviu779
Junior member

IP:

Pentru pct 5 cu oxigenarea: mult zgomot face si motorul pompei. Daca am tras cablu de net in dormitor, o sa trag si aer prin furtun, tinand pompa in alta camera (sau pot sa trag aer direct din switch ?? ). Si daca scap de pompa, poate nu ne mai deranjeaza asa tare bulele.

O alta varianta ar fi mutarea acvariului in sufragerie ca acolo nu doarme nimeni - insa mi se pare riscant dpdv al luminii... sau imi fac griji degeaba ? Precizez ca incidenta luminii va fi alta, ca nu va sta pe acelasi perete (in dormitor = perete perpendicular pe fereastra, in sufragerie=perete opus ferestrei).

Legat de un acvariu mai mare, da, se pune problema, insa in viitorul de peste vreo 3-4 luni, si ala e pre-destinat sa gazduiasca Labidochromis caeruleus si alte specii de CICLIDE viu-colorate, in 400 litri... dar asta e alta discutie.
[Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

liviu779 wrote:Pentru pct 5 cu oxigenarea: mult zgomot face si motorul pompei. Daca am tras cablu de net in dormitor, o sa trag si aer prin furtun, tinand pompa in alta camera (sau pot sa trag aer direct din switch ?? ). Si daca scap de pompa, poate nu ne mai deranjeaza asa tare bulele.

O alta varianta ar fi mutarea acvariului in sufragerie ca acolo nu doarme nimeni - insa mi se pare riscant dpdv al luminii... sau imi fac griji degeaba ? Precizez ca incidenta luminii va fi alta, ca nu va sta pe acelasi perete (in dormitor = perete perpendicular pe fereastra, in sufragerie=perete opus ferestrei).

Legat de un acvariu mai mare, da, se pune problema, insa in viitorul de peste vreo 3-4 luni, si ala e pre-destinat sa gazduiasca Labidochromis caeruleus si alte specii de CICLIDE viu-colorate, in 400 litri... dar asta e alta discutie.

Vezi daca te ajuta postul acesta cu ceva. Si sa stii ca pompele de la Tetra sunt mai silentioase.
liviu779
Junior member

IP:

viulian wrote:De ce iti era frica, nu te scap (bine ai venit oricum)

Sfaturi:
a) faci bine cam tot ce faci (poate filtru eu l-as spala mai rar, dar in conditiile in care hranesti de 6 ori si ai atat de multi pesti) poate se imbacseste si saptamanal tre curatat.
b) de alge nu scapi decat daca iti populezi foarte mult acvariul cu plante (nu ai zis nimic despre ce plante ai)
c) ph-ul acela e cam mititel, da e ok - ai vreun mopan prin acvariu ?

De fiecare data cand spal filtrul, buretii sunt foarte murdari. In special cel de sub pompa de apa, care spre sfarsitul saptamanii pompeaza din ce in ce mai incet..

Da, pH-ul e destul de mic.. creste peste 7 doar daca schimb jumatate din apa. Ce as putea sa mai fac ? Sa incerc cu Tetra PHPlus.. nu prea am incredere..

Mopani nu am.. decat un schelet de buturuga (nici nu e buturuga intreaga, e doar o "carcasa"..)

Iar la plante ... nu am reusit nici pana azi sa aflu exact ce am:
----- 2 tufe de ceea ce cred ca ar fi Anubias barteri probabil var. "nana";
----- ceva gen Bacopa caroliniana sau amplexicaulis sau Micranthemum umbrosum
----- o specie asemanatoare cu ... mararul.. nu radeti dar nu o gasesc pe nicaieri - uite aici una asemanatoare dar nu este cea de la mineLimnophila aquatica
----- si inca o planta pe care nu am gasit-o
Am pus poze cu acvariul pe picasa daca vreti sa vedeti aici plantele, cu ocazia asta poate aflu si eu ce creste la mine in acvariu...

Am incercat sa uploadez aici poze, le-am facut 800 x 600, sunt jpeg-uri de 100kB, dar tot imi da erori din upload.php....
[Yahoo!]
liviu779
Junior member

IP:

liviu779 wrote:----- o specie asemanatoare cu ... mararul.. nu radeti dar nu o gasesc pe nicaieri - uite aici una asemanatoare dar nu este cea de la mineLimnophila aquatica

Am gasit-o pe asta: este Cabomba caroliniana
[Yahoo!]
liviu779
Junior member

IP:

Si pe ultima Ludwigia repens

Deci 2 plante stiu sigur:
Ludwigia repens si Cabomba caroliniana
si probabil o specie de anubia.. si mai ramane una.
[Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Eu mai mai descoperit un Nucus - in dreptul coditei lui xipho ultima poza. Parca mai ai si ceva Ludvigia, dar pozele sunt cam micute...si e cam greu sa ne dam seama.

Uite catalogul de la Tropica, unde sunt trecute toate plantele din acvariile de apa dulce - www.tropica.com. Sper sa-ti fie de folos. :-)

Succes!

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: