Am postat acest subiect la "sa ne cunoastem", insa cred ca acolo nu prea citeste multa lume si oricum, subiectul era costia necatrix, o boala urata.
Asadar:
Din pacate, pestisorii sunt taaaaaaare bolnaviori.
Am primit de curand 3 corrydoras albinosi injectati cu colorant. Cel care mi i-a adus nu cunostea procedeul fioros la care sunt supusi bietii pesti. I-a cumparat caci erau frumosi: albastru electric, violet purpuriu si roz-magenta.
Din pacate, cei 3 corry, au dezvoltat, nu-i de mirare, datorita stresului extrem declansat de interventie, costioza. O boala tare tampita: scarpinat de pietrisul de pe fundul acvariului, pete albicioase pe corp, diminuarea apetitului, etc.
Unul dintre cei 3 corrydoras (cel albastru) a si murit la cateva zile dupa...
Din pacate, eu n-am stiut ca noii pesti trebuie tinuti in carantina si i-am pus in acvariul principal. Evident, acum toti pestii mei sunt bolnavi.
Am incercat diverse tratamente:
- Melafix pe baza de Maleleuca
http://wiki.aquatribu.com/Image:Melafix.jpg
timp de 7 zile. Nici un rezultat. Am schimbat 75% din apa si am trecut la alt tratament.
- Maracide de la Mardel
http://www.petco.com/Assets/product_images/0/084942033159C.jpg
pe baza de malachit verde si chitosan (ziua 1, 3 si 5) cu carbunele scos din filtru. Iar nici un rezultat. Am schimbat iar apa si am aplicat cel de-al treilea tratament:
- CopperSafe pe baza de chelate de sulfat de cupru
http://a1272.g.akamai.net/7/1272/1121/20030320145528/www.drsfostersmith.com/images/bigimages/lg_134884_20924D.jpg
O singura doza care cica ar trebui sa reziste o luna. Am pus doza ieri, dar nu vad inca nici o ameliorare. Nici nu mai stiu ce sa fac.
O zi mai tarziu
Am incercat tratamentul cu malachit verde. Dozele calculate/masurate cu scrupulozitate, tratamentul facut exact cum scria pe cutie: zilele 1, 3 si 5. Cu carbonul activ scos. Si...nimic. Cu malachit verde am tratat acum vreo luna un gris (ich) si deja disparusera punctele albe dupa prima zi de tratament. Acum, insa, n-a functionat.
Pestii par obositi, tin innotatoarele lipite de corp, se ascund, si-au pierdut apetitul (nu integral, dar mananca mult mai putin), ies la suprafata "sa respire" (desi parametrii apei sunt excelenti, nu amoniac, nu nitriti, nu nitrati, etc.), au pete maricele cumva laptoase pe piele, un peste are chiar si pete de sange pe alocuri, se scarpina de pietricele... Mi-e asa de mila de ei...of!
Cu malachit verde n-a mers, sa vedem daca merge cu cupru. Desi, de ieri si pana azi n-am vazut nicio ameliorare a starii lor...
Cateva zile mai tarziu
Acum, dupa cateva zile de la introducerea tratamentului cu cupru in acvariu:
- pestisorul cel mai afectat (care avea si pete de sange) a murit ieri.
- al doilea pestisor foarte afectat a ramas la fel de patat (parca-i dat prin faina), dar e mai vioi, mananca mai mult, nu se mai ascunde pe fundul acvariului si tine inotatoarea dorsala desfacuta (nu stransa pe langa corp ca inainte)
- restul pestisorilor par la fel, doar ca nu se mai scarpina
A, si nici un pestisor nu mai vine la suprafata sa "respire". Cred ca asta-i semn bun.
Insa ma doare de mor dupa pestisorul rapus de maladie. Era un Celestial asa dragut, care avea o mina atat de trista. Of!
O saptamana si jumatate mai tarziu
Doi dintre pesti arata cumplit. parca-s dati prin faina, pete de sange, stau mai mult la suprafata sa "respire".
Deja nu mai stiu ce sa fac! Imi smulg parul din cap! Nimeni nu ma ajuta! am apa in parametri exceptionali, am incercat 4 tratamente diferite si NU REUSESC SA SCAP DE COSTIA!