[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
constructie acvariu  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
attilio
Member
[Avatar]

IP:

salut ! am vb. acum vre o luna de un nou acvariu . despre ce e vorba :
cei care au experianta.. vreau sa fac un acvariu in perete.
geam numai in fata (laterale,spate - PERETE)cu .. filtru, schimb apa automat, etc. dimensiunea - lungime 3 m. restul vreau sa ma ajutati voi. (latime/inaltime) inaltimea nu o vreau prea mare..mai mare latimea ma gandeam..la geamul din fata sa i fac rama de cornier pt. a nu folosi intaritoare..rog pe cei care au construit asa ceva sa ma ajute cu sfaturi. ce vreau sa stiu..ce sa folosesc pt. a nu se infiltra apa in pereti ma gandeam sa imbrac peretele in gresie.. sau sticla.. ce se poate intampla la un cutremur..
am uita sa va spun..locuiesc la curte, constructia e noua si la rosu. pot face orice modificare..rog ajutor si sfaturi..nu vreau sa fac o prostie..multumesc anticipat si rog ajutor..
[Yahoo!]
akademik_79
Senior member
[Avatar]

IP:

Uita-te putin aici sa vezi ce inseamna un acvariu de 3m lungime, spre deosebire de al tau, e "liber" in camera. E o sala de protocol amenajata de mine (scuze, sunt arhitect :-) si am si hobby-ul asta).

Proiectul e facut de mine, lipitura e facuta cu Dorin Hanganu, un profesionist in ale acvaristicii care nu e membru aici. Dimensiunile acvariului prezentat in link-ul ala sunt 2500x800x600 mm (beneficiarul a renuntat la 50cm lungime din cauza apasarilor pe grinda).

Sfatul meu: chiar daca il faci incastrat in perete, tot este nevoie de sticla pe taoate partile. O idee ar fi sa faci un acvariu normal si sa il bagi in locasul pe care il ai tu disponibil. Sau daca nu, construirea pe acel loc a unei cuve iar fata o bagi prin interior, lipita cu silicon (marimea geamului fiind mai mare decat gaura pentru partea din fata, fixarea lui se face prin presiunea exercitata de apa).

Daca ai nevoie de ajutor, ma refer aici nu numai la acvaristica ci si la amenajare interioara a zonei de care vorbesti, putem sa luam legatura. Nu te costa nimic, e placerea mea cu atat mai mult cu cat tine de acvaristica.

PS - AM sa-ti spun la cat a ajuns acvariul din pozele mele, ca sa stii la ce te astepti. Un acvariu PROFESIONAL cum e asta, dotat cu absolut TOT ce ii trebuie, a costat 8000 de euro (oamenii au avut si de unde). Nu vei ajunge la pretul asta cred, insa tot te va costa ceva aparatura pentru el. Nu de alta, dar la dimensiunile lui, din experienta iti spun, nu il poti tine sub control cu filtrele din Obor.

Numai bine

Engels and Marx are responding the FAQ's...
[Email] [Yahoo!] [MSN]
attilio
Member
[Avatar]

IP:

multumesc pt raspuns si oferta .. am sa te tin minte .postul tau "De nu, ma calugaresc..." l am urmarit cu mare interes de cand l ai postat ! super ce ati facut acolo :bravo2: , dupa ce am urmarit postul tau m am hotarat. Dar ... 8000 euro ? :o nu m am gandit nici o clipa la asa o suma.. .
eu m am gandit altfel : filtrul sa l fac tot in acvariu, am vazut intr un post nu l gasesc acum.. era ceva cu inca un acv. umplut cu bureti iar apa cu ajutorul unei pompe inapoi in acv. ..stii sigur la ce ma refer, numai ca acest al 2-lea acv. sa l fac in cel mare, iar cea mai mare parte din munca vreau sa o fac singur ( din cauza costurilor ), de citit am citit cam tot din situl nou, mult si din cel vechi, cred ca ma voi descurca cat de cat ( si cu ajutorul vostru ).. 8000 euro ? nu am nici macar jumatate din suma.. nici jumatate din jumatate, nu ma gandesc la o investitie asa mare.. cred ca cel mai mult ma va costa geamul, berea, gratarul :-) ...
[Yahoo!]
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Numai incercand, observi daca poti.
Probabil ca daca ai ambitie o sa reusesti sa faci ceva, insa nu ii dau mari sanse de realizare doar din ce citesti pe net.
Cred ca cel mai bine este sa-l faci asa cum a zis si akademik, integral din sticla.
Ideea cu filtrul la interior mi se pare cea mai proasta, mai ales ca esti cu casa inca nefinisata.
Pune un suport din bara rectangulara, in care sa poti introduce toata aparatura.
Daca ai posibilitatea trage tevi de scurgere si alimentare cu apa pana acolo.
Trage curent si in partea de sus pentru lumini si in partea de jos pt filtrare.
Fa un circuit separat, ca poate vreodata te superi si pui 500W MH.
Daca vrei aparatura profi acum e un moment bun sa achizitionezi pompele si ce crezi ca mai ai nevoie.
La un asa acvariu, e pacat sa nu ai o instalatie profi de CO2, sau un controler de potential redox.
In concluzie felicit ideea de a avea un acvariu mare. Dar daca crezi ca o sa merga cu bao-lai-uri din Europa sau cu 830 de la electrice din colt ...

Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
attilio
Member
[Avatar]

IP:

Cred ca cel mai bine este sa-l faci asa cum a zis si akademik, integral din sticla.

m am gandit eu ca decorul din interior ar iesi mult mai bine, daca lipesc ceva pe perete pt izolatie voi veni cu decor din pietre, radacini, stratul de nisip il pot avea decat vreau plus multe alte avantaje, etc. nu ma voi limita la o anumita greutate, iar riscul de a ceda cred ca e mult mai mic avand geam doar in fata.

Ideea cu filtrul la interior mi se pare cea mai proasta, mai ales ca esti cu casa inca nefinisata.

????

Pune un suport din bara rectangulara, in care sa poti introduce toata aparatura.

la aparatura ii voi lasa loc ori in lateral, asta inseamna sa micsorez acv., ori sub acv.

Daca ai posibilitatea trage tevi de scurgere si alimentare cu apa pana acolo.
Trage curent si in partea de sus pentru lumini si in partea de jos pentru filtrare.

dupa cum am spus casa e la rosu. pot trage ce vreau unde vreau . curentul cred ca il voi trage saptamana viitoare, sa trag una priza sau doua(nu va ganditi la prostii), ma gandesc ca oricum voi veni cu prelungitor. avand in vedere ca va consuma ceva, ce cablu sa trag ? 2 - 2,5 ?

Daca vrei aparatura profi acum e un moment bun sa achizitionezi pompele si ce crezi ca mai ai nevoie.
La un asa acvariu, e pacat sa nu ai o instalatie profi de CO2, sau un controler de potential redox.

o fi acum momentul bun, dar numai sa ajung cu ele acasa ca vai de mine. (inca nu am luat geamurile la casa, si eu vin cu filtre si alte alea :-) , dorm afara ) .dar va veni si timpul lor, nici nu ma gandesc altfel.

dar pt moment vreau sa mi spuneti :
1. ce dimensiuni la acv. (inaltimea o vreau mica, max 50 cm)
2. latime (ma gandeam pe la 60 cm )
3. avand in vedere ca ma gandeam la o rama de cornier si cum il pot lipi
4. ce grosime ar trebui sa aiba geamul (va fi primul in care voi face investitia)

nu il voi termina prea repede, nu am 8000 euro.. dar pana la sfarsitul verii sper sa reusesc.
multumesc inca odata pt rasp. date
aaa ! si inca ceva :
Numai incercand, observi daca poti.
[Yahoo!]
akademik_79
Senior member
[Avatar]

IP:

1. Daca nu vrei mare, atunci lasa inaltimea 50 (...60 ar fi fost mai bine)
2. Latimea gandeste-te peste 60. Ar fi bine sa mergi cu 80, ca sa trantesti in acvariu bolovani si buturugi deosebite, adica mai mari, nu din Obor, ci direct din natura.
3. Nu inteleg ce e cu rama aia de cornier. NU MAI AI NEVOIE de cornier, daca il faci pe tot din sticla. Ai putea folosi cornier doar in cazul in care alegi varianta doar cu peretele din fata din sticla, restul ciment. Ca sa creezi un locas in care sa intre geamul si sa adere siliconul...
4. Geam de 19 neaparat, daca e tot din sticla. Daca e doar fata din sticla, poate isi mai dau si altii cu parerea, dar nici nu ma gandesc sa-mi fac, eu unul, un acvariu de dimensiunile astea, cu sticla de 12

Vezi ca pentru filtrare, daca faci un filtru wet&dry extern, dimensiunile acestuia vor fi considerabile. Adica va ajunge la un 1.5-2 metri. Ai loc de asa ceva?

[Email] [Yahoo!] [MSN]
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

attilio wrote:eu m am gandit altfel : filtrul sa l fac tot in acvariu, am vazut intr un post nu l gasesc acum..

Quote:

????

In prima faza am crezut ca vrei ca filtrul sa fie inclus in acvariu propriuzis.
Recitind postul am vazut ca e vorba de un filtru extern care bineanteles poate fi facut dintr-un alt acvariu. si montat dedesubt.

Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Frumos proiect... as putea spune ambitios...
Am inteles din ce ai spus pe aici ca vrei sa aiba doar o singura fata... Banuiesc ca zidul in care il "incastrezi" este un zid normal ceea ce rezulta ca acvariul va fi in consola... oricum greutatea unui astfel de acvariu depaseste portanta unui zid obisnuit. Parerea mea este sa faci un suport separat din metal pe care sa-l zidesti sau doar sa-l maschezi cu rigips.
Avand in vedere latimea rezulta ca orice ai face sub el va rezulta un spatiu liber unde poti sa faci un filtru extern (dar asta inseamna inca un bazin mare (~1/4-1/5 din cel de sus).
Trebuie sa gandesti foarte bine cum vei avea acces la interior, cum faci capacul, alimentarile si scurgerile de apa.
Cel mai bine ar fi sa pui sticla pe toate partile si lasi spatiu intre perete si geam - la cutremure trebuie ca cele doua corpuri sa lucreze independent. Cel mult poti sa gandesti o constructie metalica care sa incorporeze si suportul si acvariul si sa il faci in stil "vechi" cu rama.
attilio
Member
[Avatar]

IP:

da, este un zid obisnuit ! fundul vreau sa l fac din beton, stalpi si placa de beton. voi baga fier beton si plasa in "placa" . singurul lucru de care imi este frica e de cutremur, sa nu cedeze sticla fiin legata de perete...care sunt sansele sa plesneasca.. sau trebuie sa ne zguduie bine (Doamne fereste) pt. a ceda.

Trebuie sa gandesti foarte bine cum vei avea acces la interior, cum faci capacul, alimentarile si scurgerile de apa.

ai dreptate, dar pt moment vreau sa cumpar geamul.. care ar fi grosimea pt inaltimea de 50cm ? adincimea de 80 cm ? e greu sa iau decizia, dar akademik_79 spune :

1.Daca nu vrei mare, atunci lasa inaltimea 50 (...60 ar fi fost mai bine)
2. Latimea gandeste-te peste 60. Ar fi bine sa mergi cu 80, ca sa trantesti in acvariu bolovani si buturugi deosebite, adica mai mari, nu din Obor, ci direct din natura.

deci.. pt 50 h cu 80 latime, 300 lungime ?

4. Geam de 19 neaparat, daca e tot din sticla.

19 neaparat ? unde gasesc si cat e m ?
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

attilio wrote:deci.. pentru 50 h cu 80 latime, 300 lungime ?

4. Geam de 19 neaparat, daca e tot din sticla.

19 neaparat ? unde gasesc si cat e m ?
Parerea mea e ca la inaltimea de 50 cm merge si geam de 15 mm. Cu atit mai mult cu cit in Bucuresti gasesti geam de calitate - DeltaGlass, SwissGlass (de astea am aflat de pe forum). Daca poti pune geam de 19 e si mai bine .

Conditia esentiala e ca suprafata pe care-l pui sa fie construita plana. Am auzit ca exista o solutie autonivelanta. E un lichid care se toarna intr-un mini-cofrag inalt de 1 cm. Datorita fortei gravitationale, suprafata acestui lichid va fi cu adevatat plana. Ca suprafata apei dintr-un vas. Dupa ce se intareste asa ramine . Are consistenta betonului. Reaq stie cum se numeste.

Sugestii:
1. fa tot acvariul din sticla. Fara fund sau spate si laterale din beton.
2. daca poti sa ai acces in acvariu si prin spate ar fi super. Latimea de 80 e perfecta, da' e destul de greu de ajuns in spatele acvariului daca ai acces numai prin fata.

Poze: smilie ... Poze cu plante
attilio
Member
[Avatar]

IP:

Conditia esentiala e ca suprafata pe care-l pui sa fie construita plana. Am auzit ca exista o solutie autonivelanta. E un lichid care se toarna intr-un mini-cofrag inalt de 1 cm. Datorita fortei gravitationale, suprafata acestui lichid va fi cu adevatat plana. Ca suprafata apei dintr-un vas. Dupa ce se intareste asa ramine . Are consistenta betonului. Reaq stie cum se numeste.

cred ca vrei sa mi spui de sapa autnivelanta

1. fa tot acvariul din sticla. Fara fund sau spate si laterale din beton.

ma gandesc la avantaje daca il fac in perete, iar pozitia lui in camera nu mi permite sa umblu la spatele acv. ar trebui sa il asez (mai bine zis construiesc) chiar sub geamul din living unde am construit peretele dupa dimensiunea acv , dar daca fac tot acvariul din sticla ii voi schimba si pozitia, pentru a fi privit si din fata si din spate.
rau nu ar fi nici asa, dar nu ar trebui sa renunt la plante daca il pun in mijloc si sa ma orientez spre alti pesti ?
[Yahoo!]
akademik_79
Senior member
[Avatar]

IP:

Mestere, daca il faci vizibil din ambele parti, de ce nu...un marin? Presupun ca g.g. te poate ajuta acum cu un kit de marine, la un pret satisfacator. Si rezolvi urmatoarele probleme:
- plante crescute in exces = umblat des la bazin, apa pe jos, etc.
- vizibilitate redusa = datorita plantelor care vor creste si pe care nu le poti aseza decat in vreun fel, pe mijloc.

In plus, prin marin ai acces si la pesti mai deosebiti. Substratul e decorat cu cu pietre vii, E MULT MAI DEOSEBIT. La dimensiunile tale, ai nevoie doar de o roaba de pietre de la mare (poti aranja tot cu g.g. cred) si ceva corali pentru inceput, ca amenajare.

Poate te mai gandesti... eu acum stiu ce vreau pe viitor

[Email] [Yahoo!] [MSN]
attilio
Member
[Avatar]

IP:

am citit cateva topicuri despre acv marin, sincer nu cred ca sunt pregatit.
de la 7/30 AM pana la 20 PM sunt plecat. cand ajung acasa pierd cam 1 ora in fata acv, calc., etc. nu am timp de acvariu decat duminica.
deci... imi trebuie ceva care nu necesita o ingrijire permanenta, iar din cate am citit de cel marin...
dar in fine, mai e de discutat pe tema asta.
deci, sticla de 15mm e buna ?
[Yahoo!]
nano
Junior member

IP:

g.g wrote:La un asa acvariu, e pacat sa nu ai o instalatie profi de CO2, sau un controler de potential redox.

Iar m-am legat de un topic dupa un simplu cuvint cheie .
Uitindu-ma pe un site al Dryden Aqua, la un filtru mecanic, am vazut cum unii masoara potentialul redox si potentialul zeta. Daca ultima notiune e noua pt mine (si pare a fi o masura buna a unei filtrari mecanice excelente care te salveaza de multe probleme ulterioare), potentialul redox am posibilitatea sa-l masor continuu iar informatiile obtinute sunt ... interesante cel putin.
Un exemplu este in graficul de mai jos pe care m-am decis sa-l infatisez aici.

http://img215.imageshack.us/i/2011spm129martieredoxph.jpg/

Pe grafic sunt reprezentate valorile pH si redox ale apei dintr-un acvariu plantat, obtinute pe durata a 7 zile, notate din 3 in 3 ore.
Valorile mari ale ORP (>500mV) sunt influentate de: UV si fotosinteza. Forma parabolica a curbei variatiei parametrului pe 24 ore este in raport cu adaosul de micro- si macronutrienti si respectiv implicarea acestora in reactiile oxido-reducatoare.
Pragul inregistrat de fiecare dintre cele 2 curbe este corelat cu stoparea injectiei de CO2. Reducerea cantitatii de CO2 din apa a determinat un raspuns fotosintetic prompt al plantelor (fotosinteza fiind un proces care implica reactii de oxido-reducere intense) tradus printr-o reducere a intensitatii reactiilor de oxido-reducere. Valori ale redox > 300 mV indica oricum, un potential oxido-reducator optim al mediului acvatic dar diferenta este semnificativa fata de momentul in care exista un alt optim in intretinerea plantelor.
Mai precizez ca pe axa primara a ordonatelor este proiectat pH iar pe aza secundara - ORP.

Se mai spune ca becurile MH influenteaza de asemenea, potentialul redox. Intr-un acvariu iluminat si cu MH, ORP nu difera de cel masurat in apa acvariului luminat doar cu neoane plant grow/Aquamedic.
Si cam atit.

This message was edited 1 time. Last update was at 29/03/2011 21:24:14

mihai_ghe
Membru de baza

IP:

Asa este te-ai legat de un cuvant cheie si ai dezgropat un topic de acu 6 ani.Cred ca intre timp omul sa lamurit cum e cu co2 si potentialul redox.
Poate trebuia sa deschizi un topic separat la -diverse-.
[Yahoo!]
nano
Junior member

IP:

Inspiratia, bat'o vina!
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

12 a. m. inseamna amiaza sau miezu' noptii ?
Sa inteleg ca in cele 7 zile CO2 a fost oprit complet? Sau a mers continuu la debit constant?

nano
Junior member

IP:

Porcu wrote:12 a. m. inseamna amiaza sau miezu' noptii ?
Sa inteleg ca in cele 7 zile CO2 a fost oprit complet? Sau a mers continuu la debit constant?

12 a.m. inseamna miezul noptii . Oprirea injectiei de CO2 s-a facut in 24.03. a.c., atunci apar pragurile pe curbe. Nu a existat aditie de CO2 intre 24-29.03. In 29.03., am citit datele si am repus in functiune electrovalva si butelia, datele repsective nu apar desigur pe grafic.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

nano wrote:Oprirea injectiei de CO2 s-a facut in 24.03. a.c., atunci apar pragurile pe curbe. Nu a existat aditie de CO2 intre 24-29.03.

Acuma m-am prins, pH-u' e cu galben ....... io credeam ca-i cu rosu smilie . .

nano
Junior member

IP:

Porcu wrote:Acuma m-am prins, pH-u' e cu galben ....... io credeam ca-i cu rosu smilie . .

Pt mine, asa , o sa upoadez aici si graficul valorilor, dupa repunerea in functiune a buteliei. Pare-se ca ORP nu a crescut atit de rapid cum a scazut.

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: