[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Helferi  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Care mai aveti Pogostemon Helferi...

image

Sa fiu mai radical cu tufa aia si cu ocazia asta sa il "intind" prin replantare in foreground spre stanga, sau sa o mai las in pace.

Ideea e ca mie mi se pare cam densa tufa si ma gandesc sa nu se auto-umbreasca/auto-sufoce... Nu stiu daca se vede dar tufa e asa de densa incat cu greu pot sa bag foarfeca in mijlocul ei si in poza aia e deja tunsa.

Cum e mai bine sa intretin planta asta din punctul de vedere al "tunsurii"?

Multumesc.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Io am lasat Pogostemonu' sa creasca liber. S-a facut inalt, ca o minge. Fiind o planta care nu pretinde lumina excesiv de multa se pare ca n-o deranjeaza prea mult daca-si face singura umbra.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

IP:

Am vazut niste poze pe un forum strain in care pogostemonu' se intinsese ca o planta de substrat. E adevarat ca tipul avea vreo 5 w/g metal halide dar acu' nu-s sigur ca nu a trisat rupandu-l si intinzandu-l pe suprafata.
Eu neavand acvariu serios in momentul de fata, si avand plantele impartite prin diferite acvarii mici si recipiente, pogostemonii s-au nimerit intr-un recipient de vreo 2 litri doar cu lumina naturala si curios este ca in continuare au facut frunzulite noi iar cele mai vechi nu s-au distrus. Pare o planta foarte rezistenta si usor de tinut.
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

BlackAdder, zis 1921 :bnegru: wrote:Am vazut niste poze pe un forum strain in care pogostemonu' se intinsese ca o planta de substrat. E adevarat ca tipul avea vreo 5 w/g metal halide dar acu' nu-s sigur ca nu a trisat rupandu-l si intinzandu-l pe suprafata.
La mine a crescut sub forma de minge la 80 W/50 litri si coloana de apa mica . Nu insinuez ca tipu' chiar a trisat, e posibil sa fie si alte cauze care o fac sa stea gazon sau sa se ridice, o am de prea putin timp sa pot spune ceva pertinent. E posibil sa fie ceva asemanator cu Glossostigma, in aceleasi conditii de iluminat se ridica sau sta culcata in functie de ....... habar n-am in functie de ce .

Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Si eu o am de prea putin timp ca sa ma arunc la afirmatii absolute, dar din scurta experienta pot sa zic ca atata timp cat i-am dat macro a ramas lipit de substrat, dar nici nu i-a mers excelent. De cand am lasat-o mai moale cu fertilizarea cu macro, mi se pare ca ii merge mai bine, dar creste mai inalt. Lumina si fotoperioada au fost tot timpul aceleasi.

Probabil e dintre plantele care nu se omoara cu nitrati, fosfati si alte balarii.

Repet, e doar o observatie. Poate sa fie adevarata, sau nu, ca 'reaq stie ce alti parametri greu masurabili s-au mai schimbat cu adevarat pe acolo...
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

IP:

Nu pot sa nu remarc modul cum arata pogostemonu' tau Val. Foarte frumos. Scuze daca mi-am permis sa-ti postez aici una din poze
image

865
[Yahoo!]
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

Da, ii cam nasol

Acum serios>

galeria mea
[Email] [WWW]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Offtopic: Hai maaaa, o poza cu acvariul dezordonat postez si eu si pe aia o remarcati...?!

Ontopic:
Ma bucur ca va place. Mie mi se pare ca a crescut cam inalt, totusi. Ma asteptam sa ramana mai mic, lipit oarecum de substrat, cam ca o salata in miniatura. Sa fie oare de vina Micranthemum-ul de alaturi care e consecvent in a umbri tot ce e in jurul lui?
Helferi-ul se comporta asa cum face si Glossostigma, daca are prea putina lumina incepe sa urce?
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Val wrote:Ma asteptam sa ramana mai mic, lipit oarecum de substrat, cam ca o salata in miniatura. Sa fie oare de vina Micranthemum-ul de alaturi care e consecvent in a umbri tot ce e in jurul lui?
Ma tem ca da . Stiu ca Micranthemumu' e inviolabil, fiind protejatu' nevestei , da' Pogostemonu' nu intelege .

Val wrote:Helferi-ul se comporta asa cum face si Glossostigma, daca are prea putina lumina incepe sa urce?
Exact .

Lofty
De-al casei
[Avatar]
IP:

Nu am planta de mult timp (2 luni), dar cateva observatii tot am tras. Am avut vreo 20 de plantute mici pe care le-am pus majoritatea in open-space, iar o parte la umbra (sa vad daca vor creste in inaltime ca cele de la Hornbach ).
Cele din umbra n-au dat puiuti, au crescut un pic mai mult in inaltime comparativ cu celelalte, dar au ramas cam la aceeasi dimensiune a "coronamentului". Din punctul meu de vedere: au stagnat.
Cele "luminate" si-au dublat dimensiunile si au dat fiecare cate 3-4 pui care au crescut sub "planta mama", tot ansamblul avand forma unui ghem. Acum i-am separat pe toti si am vreo 60 de plantute la loc neumbrit, sa vedem ce iese.
Val wrote:Sa fie oare de vina Micranthemum-ul de alaturi care e consecvent in a umbri tot ce e in jurul lui?
Cam da.

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

IP:

Din ciclu' : nu faceti asa ceva. Voi incepe cu finalul...am avut si eu candva pogostemon helferi

Fiind plecat aproape doua luni din tara, am lasat acvariul aproape fara stapan doar cu red cherry si oto in el. Si plante multe. CO2-ul s-a oprit, fertilizarea si schimburile de apa nu stiu cand si cum au fost facute...in fine....important este ca nu l-am gasit chiar asa rau pe cat ma asteptam. Adica in afara de GDA, niste fuzz pe varfurile plantelor foarte inalte si ceva cianobacterii totul era neasteptat de curat. Mai putin niste anubiasi si pogostemonu' care erau plini de green spot.
Am pus anubiasii in clor 1:19...normal s-au curatat.
Cu pogostemonu' a fost insa altceva...m-am chinuit eu sa-i curat cat am putut cu mana...nimic. Asa ca am facut o solutie de clor echivalenta cu 1:38. Si i-am bagat acolo ( mai putin unu' din ei) fix 30 de secunde dupa care apa din belsug. Din pacate nu au rezistat si in mai putin de o zi s-au dus intr-un loc mai bun si mai luminat Cel pe care l-am pastrat l-am replantat asa si tot ce creste nou este curat. Dupa un timp am sa rup partea cu alge si am sa replantez ce este curat.

Deci...pogostemonu' nu rezista absolut deloc la clor. Daca aveti probleme cu ei ( green spot sau altfel de alge care nu se curata manual) incercati altceva...nu solutie cu clor.

865
[Yahoo!]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Curiozitate: (nu a mea... adica "ceva curios")

Nu am vazut niciodata alge pe Pogostemon helferi. De nici un fel. Si Dumnezeu mi-e martor ca am avut de-a lungul timpului cam toate algele pe care le vedeti prin articolele de specialitate de pe net.

Bine... unele, care mi-au placut mie mult de tot, inca le mai am...

Green spot-urilor chiar le trebuie conditii bune si lumina multa. Probabil ca aveai ceva watts in acvariul ala...
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Val wrote:Nu am vazut niciodata alge pe Pogostemon helferi. De nici un fel. Si Dumnezeu mi-e martor ca am avut de-a lungul timpului cam toate algele pe care le vedeti prin articolele de specialitate de pe net.
Io am vazut doar niste tentative timide ale BBA de a se agata de Pogostemon , doar pe frunze batrine si usor ingalbenite, niciodata pe frunze sanatoase.

Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

IP:

Val wrote:Curiozitate: (nu a mea... adica "ceva curios")

Green spot-urilor chiar le trebuie conditii bune si lumina multa. Probabil ca aveai ceva watts in acvariul ala...

4*T5 osram 865 ( lampa aquamedic care are si reflectoare) la 300 litri net ( 120*50*50). Deci lumina nu este exagerata.
Acu' eu nu garantez ca tata nu a mai incurcat sticlele cu KNO3 si KH2PO4. Sau ca nu i-a tremurat mana cand a pus picaturile zilnice dupla. Cum inca acvariul nu este inca echilibrat absolut deloc si eu observ cu interes pogostemonu' care mi-a ramas.
Am vazut cu ochii mei un pogostemon plin cu hair alge, e drept ca intr-un bazin facut praf care poate fi numit paradisul algelor.

865
[Yahoo!]

Forum Index » Plante de acvariu
Go to: