Author |
Message |
kill
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/04/2008 12:33:19
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
kill
Junior member
IP:
|
cine imi maninca carbonatii
dimineata schimb apa kh 5
seara kh 1-2 [alaltaieri era sami gazez pesti]
din cauza asta am variati mari de ph si a trebuit sa opresc aditia de co2
|
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/04/2008 11:32:38
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
IP:
|
CO2, schimba PH
Exista un tabel pe dennerle
O corelatie intre ph si KH rezulatul fiind cantitatea de co2 din apa
Estimativ ,bineinteles
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/04/2008 11:34:03
|
Lazar Ginel
Ogar batran
IP:
|
UIta-i ,CO2 scHimba si KH ,nu numai ph
|
|
 |
kill
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/04/2008 21:24:32
|
kill
Junior member
IP:
|
lazarginel wrote:UIta-i ,CO2 scHimba si KH ,nu numai ph
cum  ca daca imi arati si e corect iau cartea de chimie o dau cu maioneza si mustar si o servesc cu o portie de cartofi pai
kh [adica carbonati ] au rol de tampon blocheaza co2 dar il elibereaza la orce variatie a ph de ordinul 0.001
problema mea e ca nu mai am carbonati iar tot co2 se face sifon [acid carbonic]
din cauza lipsei substantelor tampom no3=10[de fapt intre 0 si 10] iar kh1-2 ,ph variaza prea mult intre noapte si zi
|
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/04/2008 22:09:23
|
Lazar Ginel
Ogar batran
IP:
|
KH este un parametru tampon pentru co2
DECI Kh poate varia in limite sa zicem de 2-3 grade in minus sau in plus
Dupa care numai scade indiferent cat co2 ai in acvariu,sau nu creste
Dar kh variaza in imite mai mici deacit co2
Si mai este si masa de plante care schimba usor semnificatif kh
Mai este si cantitatea de dejectii de -a pestilor care mai influenteaza kh
Cantitatea de O2 dizolvata in apa
Intensitatea luminoasa DA nu ride
De aceea la tine ph variaza brusc , concentratia de carbonati din apa este insuficienta pentru a tine piept co2
Este sub limita tampon care este undeva pe la 4-5 cam asa ceva
Nu minca cartea de chimie ca i-ti mai trebuie
|
|
 |
kill
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/04/2008 00:16:01
|
kill
Junior member
IP:
|
lazarginel wrote:KH este un parametru tampon pentru co2
DECI Kh poate varia in limite sa zicem de 2-3 grade in minus sau in plus
Dupa care numai scade indiferent cat co2 ai in acvariu,sau nu creste
Dar kh variaza in imite mai mici deacit co2
Si mai este si masa de plante care schimba usor semnificatif kh
Mai este si cantitatea de dejectii de -a pestilor care mai influenteaza kh
Cantitatea de O2 dizolvata in apa
Intensitatea luminoasa DA nu ride
De aceea la tine ph variaza brusc , concentratia de carbonati din apa este insuficienta pentru a tine piept co2
Este sub limita tampon care este undeva pe la 4-5 cam asa ceva
Nu minca cartea de chimie ca i-ti mai trebuie 
eu am intrebat cum poate varia kh functie de co2
eu stiam ca co2 e functie dintre kh/ph ,asta nu in acvaristica ci in chimie
tot ce imi spui tu sunt simple afirmatii eu vreau demonstratie stintifica sau macar sa aibe logica nu "Cantitatea de O2 dizolvata in apa"
cartea de chimie pot so maninc fara teama am peste 4 m [metri] de carti de chimie [si nu ma refer la manuale]
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/04/2008 07:16:40
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
Uite ecuatiile:
1. CO2 + H20 <------> H2CO2 (Carbonic Acid)
2. H2CO2 <------> H+ + HCO3- (Bicarbonate)
3. HCO3- <------> H+ + CO3(2-) (Carbonate)
Cand se adauga CO2, in ecuatia (1) creste cantitatea de acid carbonic care duce, conform ecuatiei 2, la aparitia unui ion de H si implicit la cresterea aciditatii (pH scade). Asta in conditiile in care nu ai un buffer de carbonati. Caci atunci cand ai buffer-ul, acel ion intra in reactie cu (de exemplu, bicarbonatul de sodiu) NaHCO2 formand din nou acid carbonic (instabil).
In felul acesta, datorita prezentei bufferului, se compenseaza scaderea pH-ului pe cheltuiala carbonatilor (pH ramane constant, kH scade).
De asemenea, daca adaugi bicarbonat degeaba (cum ar veni, adica pui de nebun bicarbonat), lucrurile se dezechilibreaza, se consuma ionii liberi de H, si in felul asta pH-ul creste, apa devenind bazica rau. Adica reactiile au loc de la dreapta la stanga, in ecuatiile de mai sus. Si atunci trebuie reechilibrate adaugand CO2 cf ecuatiei 1.
kill, si mai cred ca toata discutia asta putea fi evitata daca spuneai de la inceput ca vrei o explicatie stiintifica si nu empirica asa cum sugereaza intrebarea 'cine imi mananca kH'
Oricum, pentru mai multe: http://www.thekrib.com/Plants/CO2/hardness-larryfrank.html
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/04/2008 08:12:53
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
kill wrote:cine imi maninca carbonatii
dimineata schimb apa kh 5
seara kh 1-2 [alaltaieri era sami gazez pesti]
Plantele sint capabile sa-si ia carbon din carbonatii din apa => scaderea KH-ului. Ce ma mira pe mine e viteza foarte mare de scadere a KH-ului in acvariu tau.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
kill
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/04/2008 12:12:09
|
kill
Junior member
IP:
|
UIta-i ,CO2 scHimba si KH ,nu numai ph
la aceasta afirmatie am cerut demonstratie ca eu nu o inteleg
Uite ecuatiile:
1. CO2 + H20 <------> H2CO2 (Carbonic Acid)
2. H2CO2 <------> H+ + HCO3- (Bicarbonate)
3. HCO3- <------> H+ + CO3(2-) (Carbonate)
Cand se adauga CO2, in ecuatia (1) creste cantitatea de acid carbonic care duce, conform ecuatiei 2, la aparitia unui ion de H si implicit la cresterea aciditatii (pH scade). Asta in conditiile in care nu ai un buffer de carbonati. Caci atunci cand ai buffer-ul, acel ion intra in reactie cu (de exemplu, bicarbonatul de sodiu) NaHCO2 formand din nou acid carbonic (instabil).
In felul acesta, datorita prezentei bufferului, se compenseaza scaderea pH-ului pe cheltuiala carbonatilor (pH ramane constant, kH scade).
daca reactiile sunt reversibile cum sa scada kh care e o concentratie a unor compusi moleculari pe cind ph e o concentratie a unor ioni nare nici o treaba unu cu altu
tu ai scris reactiile de ionizara a acidului carbonic ce treaba are el cu kh adica CaCO3 si MgCO3 ca io nu inteleg
in momemtul in care sa format acidul carbonic rolul kh ca element tampon sa incheiat
|
|
 |
kill
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/04/2008 12:19:23
|
kill
Junior member
IP:
|
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/04/2008 12:40:51
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
Cred ca ti-ai lamurit confuzia despre kH fiind CaCO3 sau MgCO3.
kH este alcalinitatea - tot reprezinta carbonatii pe cand gH-ul este dat in mare de CaCO3 si MgCO3 (restul cationilor bivalenti nu prea sunt detectabili).
|
|
 |
kill
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/04/2008 13:22:18
|
kill
Junior member
IP:
|
viulian wrote:Cred ca ti-ai lamurit confuzia despre kH fiind CaCO3 sau MgCO3.
kH este alcalinitatea - tot reprezinta carbonatii pe cand gH-ul este dat in mare de CaCO3 si MgCO3 (restul cationilor bivalenti nu prea sunt detectabili).
ca sa nu existe confuzie Ca[HCO3]2 SAU Mg[HCO3]2 sunt compusi instabili in apa ionul de H elimininduse foarte usor
DIN CITE AM INVATAT IO
Duritatea apei este de doua feluri: duritate temporara sau carbonata[KH, data de bicarbonatii de calciu si magneziu prezenti in apa si duritatea permanenta sau necarbonata data de celelalte saruri de calciu si magneziu (azotati, sulfati, cloruri, fosfati etc).GH
Suma celor doua duritati formeaza duritatea totala .
Conventional , duritatea se exprima in grade de duritate care pot fi grade germane (1 grad = 10 mg CaO) sau grade franceze (1 grad = 10 mg CaCO3). La noi in tara,exprimarea duritatii se face in grade germane.
AM DREPTATE SAU BA
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/04/2008 14:04:44
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
Din cate am invatat io, duritatea temporara este data de prezenta ionului de bicarbonat (HCO3-) [si care, in momentul fierberii devine H2O + CO2 si poate fi eliminata, deci, duritatea temporara poate fi anulata prin fierbere].
Duritatea permanenta este data de prezenta ionilor de Ca2+, Mg2+, Fe3+. Fierberea nu face nimic. Si pentru ca Fe3+ sau SO4- sunt in cantitati infime in mod normal, se poate presupune usor ca gH-ul este dat doar de concentratiile de cationi Ca2+ si Mg2+.
Deci, kH-ul are treaba cu tot ce inseamna carbonati, inclusiv CaCO3 dar nu numai, pe cand gH-ul are treaba doar cu Ca2+ si Mg2+ (si restul, dar mult mai putin in mod normal).
Deci kH scade cand bagi CO2 si compenseaza, in acest fel, scaderea pH-ului. Daca ai avea 0 kH sa zicem, n-ar exista ioni de carbonati liberi, iar din CO2+H2O ar rezulta o gramada de ioni de H+ care ti-ar da peste cap tot pH-ul (si acvariul).
Eu cel putin, asa stiu  si realitatea explica, pH drops fiind comune la cei cu kH scazut atunci cand baga CO2.
|
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/04/2008 14:45:05
|
Lazar Ginel
Ogar batran
IP:
|
Ba frate kill,eu numai inteleg nimica
Ai 4 METRI de carti de chimie si esti maestru jedi in ale chimiei
si nu stii cine i-ti maninca kh din apa
|
|
 |
kill
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/04/2008 16:39:47
|
kill
Junior member
IP:
|
lazarginel wrote:Ba frate kill,eu numai inteleg nimica
Ai 4 METRI de carti de chimie si esti maestru jedi in ale chimiei
si nu stii cine i-ti maninca kh din apa

chimie stiu destula  acvaristica stiu putina  de aceia intreb findca chiar vreau sa invat ,dar ca sa pricep ceva am nevoie de o justificare logica
daca am ofensat pe cineva rog sa ma scuzati
|
|
 |
kill
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/04/2008 16:59:31
|
kill
Junior member
IP:
|
viulian wrote:
Duritatea permanenta este data de prezenta ionilor de Ca2+, Mg2+, Fe3+.
duritatea permanenta este data de prezenta sari de Ca2+, Mg2+,
viulian wrote:
Duritatea permanenta este data de prezenta ionilor de Ca2+, Mg2+, Fe3+.
duritatea totala sete data de prezenta ionilor de Ca2+, Mg2+, Fe3+
am vazut ca in general in acvaristica duritatea totala este confundata cu duritatea permanenta ,de fapt destul de normal pe noi interesindune cei doi componenti separat duritatea carbonica si cea permanenta
in privinta mea consider subiectul incheiat ,am primit raspunsul dorit,
daca am ofensat pe cineva imi cer iarasi scuze
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/04/2008 19:40:02
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
Daca ai fost multumit de raspuns, foarte bine.
Pentru ceilalti care citesc topicul:
a) duritatea temporara e data de carbonati si bicarbonati (care dispar prin fierbere)
b) duritatea permanenta sunt ionii descrisi mai sus (nu dispar prin fierbere, si sunt o problema pentru instalatiile sanitare, boilere, sapunuri, etc)
c) duritatea totala este suma dintre duritatea temporara si duritatea permanenta.
Sper cat de curand sa fac rost si de referinte verificabile online..
|
|
 |
kill
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/04/2008 21:24:59
|
kill
Junior member
IP:
|
ok
eu dau referinte
cititi la sfirsit despre duritate http://www.referatele.com/referate/chimie/online4/Apa---Sursa-vietii---apa-ca-solvent--salvatare--hidratare-referatele-com.php
un citat foarte importamt
Duritatea si purificarea apelor. Totalitatea sarurilor de calciu si magneziu, exprimata in grade de duritate, ce se gasesc dizolvate in apa constituie duritatea apei. Se deosebesc: duritatea temporara si duritatea permanenta. Duritatea temporara se datoreste bicarbonatilor de calciu si magneziu Ca (HCO3)2, Mg(HCO3)2, iar duritatea permanenta, clorurilor si sulfatilor de calciu si magneziu. Suma duritatilor temporara si permanenta formeaza duritatea totala.
ge678h8241feeq
ge678h8241feeq
Duritatea temporara se indeparteaza prin fierberea apei, cand bicarbonatii se descompun si depun carbonatii respectivi, sau prin tratare cu var:
Ca(HCO3)2+Ca(OH)2 = 2CaCO2+2H2O (Carbonatul de calciu se indeparteaza periodic.)
Duritatea permanenta se indeparteaza prin tratare cu soda (carbonat de sodiu).
CaSO4+Na2CO3=CaCO3+Na2SO4
Procedeul este ieftin, se preteaza la epurarea apelor foarte dure si operatia dureaza putin. Prezinta dezavantajul ca dedurizarea nu este completa si ca excesul de var se poate depune sub forma de crusta.
In ultimul timp, pentru dedurizarea apelor industriale se intrebuinteaza rasini sintetice de ioni
voi scana zilele astea si citeva pasaje din cartile mele de chimie ca sa nu existe confuzii deoarece linkul este un referat si poate fi gresit
sau dati cautare tot pe acel site la "duritate apa" si puteti citi referatele
|
|
 |
|