[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Neon pentru acvariu Hailea 60L  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
varacosmin
Member

IP:

Am o problema cu neonul de la acvariul meu: s-a ars. Si nu stiu unde as putea sa gasesc asa ceva. Am cautat la magazinele Animax de unde am cumparat acvariul, dar nu au. Si am impresia ca trebuie schimbata si "cutia neagra" care am impresia ca tine loc de starter, pentru ca in momentul in care s-a ars neonul, din ea a iesit fum.
Sa va dau si datele tehnice pe care am reusit sa le descopar scrise pe neon si acvariu:
Acvariu HAILEA de 60 L
Neon cu doua tuburi pe care scrie:
22oV-240V/50-60Hz
PL-24W B/W
31.5 cm lungimea neoanelor cu tot cu "soclul" in care sunt prinse.
Neoanele sunt de doua culori: unul mov si unul alb.

Multumesc mult tuturor pentru orice sfat si informatie.

http://picasaweb.google.com/varacosmin/AcvariuMartie2008
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

Daca s-a ars "cutia" aia neagra inseamna ca s-a ars starterul electronic (poate din cauza umezelii).
Problema pe care am mai vazut-o la acvarii gata facute este ca aceste tuburi au lungimi diferite de cele standard si sunt greu de gasit si si scumpe. Ce lungime are acvariul? Daca depaseste 60 cm (61 macar) poti sa adaptezi tuburi normale de 18 W cu balasturi electronice sau electromagnetice care sa nu fie in capac. E si cea mai ieftina varianta dupa parerea mea.
Ar fi bine sa te uiti si ce fel de tuburi sa cumperi ca tuburile alea nu prea cred ca sunt eficiente daca ai plante. (mai ales cel mov ). Sunt cateva discutii pe forum referitor la ce tuburi sunt bune pentru plantele de acvariu.
Bafta.
varacosmin
Member

IP:

m_3 wrote:Daca s-a ars "cutia" aia neagra inseamna ca s-a ars starterul electronic (poate din cauza umezelii).
Problema pe care am mai vazut-o la acvarii gata facute este ca aceste tuburi au lungimi diferite de cele standard si sunt greu de gasit si si scumpe. Ce lungime are acvariul? Daca depaseste 60 cm (61 macar) poti sa adaptezi tuburi normale de 18 W cu balasturi electronice sau electromagnetice care sa nu fie in capac. E si cea mai ieftina varianta dupa parerea mea.
Ar fi bine sa te uiti si ce fel de tuburi sa cumperi ca tuburile alea nu prea cred ca sunt eficiente daca ai plante. (mai ales cel mov ). Sunt cateva discutii pe forum referitor la ce tuburi sunt bune pentru plantele de acvariu.
Bafta.

Am masurat acvariul si nu are decat 57 de cm. Nu stiu daca exista si alte neoane care sa se incadreze in dimensiunea capacului meu. Ce imi recomandati la lungimea asta?

kill
Junior member

IP:

tuburi de 14w nu prea gasesti sunt destul de rare

ce iti recomand ,taie casuta interoara cea cu balastul si dao afara. inclusiv cu capacele [contactele la tuburi]

dai doua gauri pe lateral in dreptul fostelor neoane cam de 25mm pe care poti baga doua neoane de 18w [60 cm],recomand un floura si un 865,
cumperi doua drosare [electromabnetice sau clasice] si le montezi in spatele capacului acoperite cu ceva[pericol de electrocutare] contactul cu neoanele il faci cu vechile socluri dar in exterior , eu asa am facut la un juwel

ATENTIE TOTUL TREBUIE BINE IZOLAT
smilie CU 230V NU E DE GLUMIT smilie
[Email] [Yahoo!]
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

Uite aici ceva ce te-ar putea ajuta in privinta tuburilor.
chitron
Member

IP:

Hai sa iti rezolv eu enigma ca vad ca avem si ceva probleme cu vederea si tocmai din acesta cauza din realitate jungem la aberatii ( imi pare rau ca trebuie sa spun asta dar la noi toata lumea isi da cu parerea in necunostinta de cauza,nu crede-ti ca ar fi mai bine sa vorbim cu cineva care are treaba cu astfel de produse?).
Acvariu respectiv daca este in garantie ar fi cazul sa mergi la cei de la care l-ai cumparat si sa le spui care este problema (fiind in garantie ,daca mai este)Culoarea tubului nu este mov cum spune colegul forumist(ma doare capul daca asa iti pare culoarea respectiva),ci este un albastru adica tubul respectiv este un PLL si are o combinatie de 9000k cu 16000k.
Deci pentru tub sigur nu vei gasi decit in varianta in care il ai in garantie(sistemul si sa aibe vreo problema) sau doar luna viitoare din cite am inteles.
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

Ei faza cu culoarea nu o stiam. Din cate a descris varacosmin am crezut ca are un tub alb simplu (ala normal) si unul mov (colorat). De aia am subliniat faptul ca lumina nu e tocmai potrivita. Dar daca sunt tuburi speciale de acvaristica atunci retrag sfatul de a inlocui tuburile respective.
Cat despre acvariu, daca mai e in garantie, il sustin pe maestrul chitron, ca stie dumnealui ce zice.
varacosmin
Member

IP:

chitron wrote:Hai sa iti rezolv eu enigma ca vad ca avem si ceva probleme cu vederea si tocmai din acesta cauza din realitate jungem la aberatii ( imi pare rau ca trebuie sa spun asta dar la noi toata lumea isi da cu parerea in necunostinta de cauza,nu crede-ti ca ar fi mai bine sa vorbim cu cineva care are treaba cu astfel de produse?).
Acvariu respectiv daca este in garantie ar fi cazul sa mergi la cei de la care l-ai cumparat si sa le spui care este problema (fiind in garantie ,daca mai este)Culoarea tubului nu este mov cum spune colegul forumist(ma doare capul daca asa iti pare culoarea respectiva),ci este un albastru adica tubul respectiv este un PLL si are o combinatie de 9000k cu 16000k.
Deci pentru tub sigur nu vei gasi decit in varianta in care il ai in garantie(sistemul si sa aibe vreo problema) sau doar luna viitoare din cite am inteles.

Ai dreptate in ce priveste culorile neoanelor. Unul era albastru( cu toate ca de la albastru la mov nu e o distanta prea mare) si altul alb. De fapt e doar un singur corp format dintr-un soclu din care pleaca doua tuburi.
Din pacate nu mai avem bonul cu care am cumparat acvariul, de fapt cel care mi l-a facut cadou nu-l mai are. Asa ca va trebui sa imi cumpar neonul. Din cate inteleg de la voi, nu se gaseste nici un dealer de acvariii ca al meu prin Bucuresti, in afara de magazinele Animax? Sau un nr de telefon prin care sa-mi comand acest tip de neon. Mi-as cumpara chiar 2-3 ca sa am de rezerva. Ma poate ajuta cineva cu o astfel de informatie?

Va multumesc mult pentru informatii si scuze pentru nestiinta mea sau necunoasterea culorilor!!...

varacosmin
Member

IP:

Inca o chestie, daca nu gasesc neoanele respective, am vazut intr-un mesaj de la domeniul vanzari, niste neoane de 15 W. Le pot folosi pentru acvariul meu? Ma gandesc sa folosesc doua de 15 W. Acariul meu are 60 de L. Ce parere aveti? Ma gandesc la ele pentru ca au doar 45 de cm lungime si incap in acvariul meu. Multumesc inca o data.

m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

varacosmin wrote:Inca o chestie, daca nu gasesc neoanele respective, am vazut intr-un mesaj de la domeniul vanzari, niste neoane de 15 W. Le pot folosi pentru acvariul meu? Ma gandesc sa folosesc doua de 15 W. Acariul meu are 60 de L. Ce parere aveti? Ma gandesc la ele pentru ca au doar 45 de cm lungime si incap in acvariul meu. Multumesc inca o data.

Sigur ca se pot folosi. Trebuie sa cumperi si balasturi pentru ele. Magnetice sau electronice, in functie de cat vrei sa dai pe ele (alea electronice sunt mai scumpe). Ai grija sa fie de firma insa (Philips de exemplu, ca sunt mai usor de gasit), ca altfel ai tot felul de probleme. Eu am avut "onoarea" sa imi ia foc un balast magnetic dupa doar 2 zile de functionare...nah ce sa zic...lucru romanesc de 2 bani si de toata p.. :18:. Noroc ca am fost pe acasa ca altfel...
varacosmin
Member

IP:

m_3 wrote:
varacosmin wrote:Inca o chestie, daca nu gasesc neoanele respective, am vazut intr-un mesaj de la domeniul vanzari, niste neoane de 15 W. Le pot folosi pentru acvariul meu? Ma gandesc sa folosesc doua de 15 W. Acariul meu are 60 de L. Ce parere aveti? Ma gandesc la ele pentru ca au doar 45 de cm lungime si incap in acvariul meu. Multumesc inca o data.

Sigur ca se pot folosi. Trebuie sa cumperi si balasturi pentru ele. Magnetice sau electronice, in functie de cat vrei sa dai pe ele (alea electronice sunt mai scumpe). Ai grija sa fie de firma insa (Philips de exemplu, ca sunt mai usor de gasit), ca altfel ai tot felul de probleme. Eu am avut "onoarea" sa imi ia foc un balast magnetic dupa doar 2 zile de functionare...nah ce sa zic...lucru romanesc de 2 bani si de toata p.. :18:. Noroc ca am fost pe acasa ca altfel...

Multumesc pentru informatii. Mai am insa o problema. La ce te referi cand spui "Balasturi"? Scuza-mi necunostinta.

m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

Balasturile sunt indispensabile functionarii unui tub de neon (tub cu descarcare in gaze - denumirea corecta). Practic ridica tensiunea la o valoare care ii permite tubului sa se aprinda. Aceste balasturi pot fi de doua feluri: magnetice - bobina, sau electronice - un circuit electronic care tine locul si starterului (tu asa ceva ai la acvariu, dar daca s-a ars trebuie inlocuit).
Balasturile electronice sunt mai fiabile, aprind tubul mult mai bine si au un consum mai mic, dar au dezavantajul ca sunt mai scumpe.
Balasturile magnetice, bobinele adica, sunt mai ieftine, numai ca au dezavantajul unui consum putin mai mare (din cauza defazajului curent - tensiune...teorie care nu cred ca te-ar interesa ), faptul ca se incalzesc putin mai tare si scurteaza intr-o oarecare masura durata de viata a tubului. Daca te orientezi asupra folosirii acestora mai ai nevoie si de startere care ajuta la aprinderea tubului.
Ambele tipuri de balasturi se vor alege in functie de puterea tubului (daca ai tub de 15 watti o sa ai nevoie de balast de 15 watti; starterele pentru balasturile electromagnetice se aleg din gama 4 - 20 watti sau cele universale 4 - 80 watti).
Asta e asa, pe scurt ca sa iti faci o idee. Povestea e mult mai mare. Orice metoda o sa alegi insa recomand sa cumperi componente de calitate ca sa nu ai probleme mai in colo.
Multa bafta.
varacosmin
Member

IP:

Multumesc mult m_3. Am inteles ce am de facut. O sa ma indrept spre solutia magnetica. Prefer sa dau un ban si sa am ceva mai de calitate la acvariu. Multumesc mult inca o data.

spiderdany
Member
[Avatar]

IP:

Drosarele (blasturile)electonice de firma depasesc 60 RON, Eu am cautat de 60 de W si m-ar fi costat 86 RON, am ales sa dau pe un droser electromagnetic (balast clasic bobina) de 60W 18 RON, Acuma daca diferenta nu e mare pt tine te admir. Ai grija sa nu iei drosare ieftine deoarece risti sa dai foc la casa. Firme consacrate OSRAM - PHILIPS.

Grija la apa umfla parchetu si streseaza nevasta.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

varacosmin wrote:Multumesc mult m_3. Am inteles ce am de facut. O sa ma indrept spre solutia magnetica. Prefer sa dau un ban si sa am ceva mai de calitate la acvariu. Multumesc mult inca o data.

Nu ai de ce. Spor la treaba.
spiderdany wrote:Ai grija sa nu iei drosare ieftine deoarece risti sa dai foc la casa.

Eu era sa-i dau....bobina de tot rahatul de la Romlux parca. In mod normal nu as fi dat numele firmei dar cand risti sa dormi pe la neamuri din cauza ei...cu tot respectul il dau. Bobina era noua si pusa in functiune de doar 2 zile.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

m_3 wrote:bobina de tot rahatul de la Romlux parca. In mod normal nu as fi dat numele firmei dar cand risti sa dormi pe la neamuri din cauza ei...cu tot respectul il dau. Bobina era noua si pusa in functiune de doar 2 zile.
Tot o bobina romaneasca vroia sa aprinda capacu' din pal al unui amic cu 2-3 ani in urma ....... era in functiune tot de vreo 2 zile. Ciudat e c-a fost omu' acasa, chestiile astea se intimpla obligatoriu cind esti la servici sau in concediu sa arda toata casa ta si casele vecinilor.

Poze: smilie ... Poze cu plante
kill
Junior member

IP:

off topic

feritiva de romlux ca de dracu smilie smilie smilie smilie smilie smilie
sunt roman pina in maduva oaselor dar cu asa productie nu vreau sa ma mindresc

am avut contract cu ei ,bobine si startare, 3/4 DIN MARFA O TRINETEAM INAPOI, NU FUNCTIONAU smilie smilie smilie si MAI AU PROSTUL OBICEI SA IA FOC [STARTARELE] per total la costuri datorita plimbari marfi au iesit dublu decit la osram sau philips,
plus ard tuburile intro fericire ,se incalzesc ca dracu , consuma ca un resou
[Email] [Yahoo!]
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

Inteleg de aici ca nu e un caz izolat ce am patit eu. Ironia sortii face ca mai aveam o bobina tot romaneasca, dar mult mai veche, de pe vremea lui Ceausescu si vreau sa spun ca si acuma serveste patria fara probleme (ce-i drept nu la acvariu ci la garaj , ca dupa incidentul cu aia noua am scos-o si pe asta veche din functiune).

Oricum ca sa fie sigur si sa poata pleca weekendurile linistit de acasa recomand inca o data lui varacosmin sa cumpere lucruri de calitate.
kill
Junior member

IP:

m_3 wrote:Inteleg de aici ca nu e un caz izolat ce am patit eu. Ironia sortii face ca mai aveam o bobina tot romaneasca, dar mult mai veche, de pe vremea lui Ceausescu si vreau sa spun ca si acuma serveste patria fara probleme (ce-i drept nu la acvariu ci la garaj , ca dupa incidentul cu aia noua am scos-o si pe asta veche din functiune).

Oricum ca sa fie sigur si sa poata pleca weekendurile linistit de acasa recomand inca o data lui varacosmin sa cumpere lucruri de calitate.

daca e daia gri cu 4 iesiri nu mio donezi mie [e super scula]
[Email] [Yahoo!]
varacosmin
Member

IP:

Astazi problema s-a rezolvat si totul datorita colegului forumist Chitron, caruia tin sa-i multumesc si pe aceasta cale. Acum acvariul este ca nou. Multumesc tuturor pentru sfaturi si idei. Astept sa vad ca si plantele isi revin si totul este ok.
Multumesc

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: