Salut baieti, am promis intr-un alt
topic ca voi descrie cum mi-am construit instalatia mea pentru schimbatul apei.
Recunosc ca instalatia mea este departe de acele instalatii complet automatizate pentru improspatarea apei, insa pentru mine acele instalatii sunt inutilizabile din urmatoarele cauze:
- am acvariul asezat cu spatele spre un perete exterior (asadar nu am tevi in apropiere de unde sa ma "adap").
- nu pot sa trag furtune/tevi din baie/bucatarie pana la acvariu, pentru ca acvariul este departe de ele
- nu pot face improvizatii langa acvariu pentru ca acesta este in sufragerie, si orice fac cu el trebuie sa arata OK atunci cand am cate un musafir in casa.
Daca va regasiti in descrierea de mai sus, atunci poate ca acest topic va este de interes.
Buuun, acum ca am ramas doar cei intersati de acest topic

, sa incepem cu inceputul si sa va marturisesc ca felul in care schimbam apa la inceput era cu galetile. Pe urma m-am "smecherit" nitel, si aruncam apa din acvariu direct la scurgerea din baie prin cadere libera cu ajutorul unui furtun. Insa reumplutul acvariului o faceam tot cu cobilita. Dupa ce am ajuns un adevarat Scharzennegger de la atatea galeti carate cu carca

), m-am gandit ca ce frumos ar fi daca as reusi sa scap cumva de galeti. Asadar, asa cum apa cade liber din acvariu in scurgere, de ce sa nu cada din alt recipient in acvariu, recipient pe care il pot umple tot ajutorul furtunelor direct de la robinet.
Zis si facut, mi-am comandat niste placi de pal si mi-am tras cu mana mea un dulapior pe care l-am asezat intr-un colt al baii de serviciu (care intamplator este tot la parter, ca si acvariul).
In acel dulapior, cat mai sus posibil (ca sa aiba de unde cadea), am plasat recipientul (de fapt doua, pentru ca nu am gasit asa de mare) in care tin apa pentru declorinare. Am ales sa cumpar recipienti in care se tine de obicei suc/vin/etc pentru cand se merge la picnic, pentru ca au avantajul ca au un robinet incastrat in parte inferioara, ceea ce ma scuteste sa dau gauri si sa fac improvizatii cu silicon/etc pentru etanseizare. Dar pentru cine asta nu reprezinta o spaima, orice galeata sau bidon suficient de mare este OK. In cazul meu, fiecare bidon are 20 de litri deci am 40 de litri de apa. Apropos, sa fiti atenti cand va cumparati/construiti acel dulapior, ca sa fiti siguri ca e in stare sa tina volumul de apa pe care va propuneti sa o stocati pentru declorinare. Nu cred ca ati dori sa aveti accidente, chiar daca e in baie.
Dupa aceea mi-am conectat niste furtune si conectori "click", cu un "Y" care sa combine debitele, si la capatul inferior al Y-ului, am mai pus un "click". In acel click de jos conectez ori furtunul de la acvariu can vreau sa la apa din bidoane in acvariu, ori cel de la robinet cand vreau sa le reumplu. Y-ul are doua robinete mici cu care pot opri apa din recipient sa se scurga pe perioada stocarii. Dar asta nu e o problema, ca daca n-avea Y-ul, atunci puneam robineti separat pe traseu, cel mai probabil unul singur, la piciorul Y-ului.
Bun, si acum incepe schimbatul apei efectiv. Aici se vede cum arunc apa din acvariu in scurgerea de sub chiuveta.
Pe urma, iau celalat capat al furtunului din acvariu (capatul pus la scurgerea din baie) si il conectez prin clickul aferent la piciorul Y-ului. Dupa aceea deschid cei doi robineti mici ai Y-ului si apa se scurge linistit din bidoane in acvariu.
Dusul l-am modificat scotand capul de dus si inlocuindul cu un robinet si un conector click. Robinetul de la capatul dusului l-am montat pentru ca la baia de serviciu, dusul este conectat la chiuveta, si are o maneta mica care daca este apasata cand capul dusului este tinut in mana, apa nu mai curge in chiuveta, ci fuge spre dus pentru spalarea intima. Ei bine, daca nu montez un robinet care sa il tin inchis pe perioada cand nu e conectat la bidoane, daca dau drumul la chiuveta, toata apa ar sari prin acel furtun direct in tavan. Dar altfel, acest robinet n-ar fi necesar.
Revenind la procesul de schimbare a apei, dupa ce bidoanele s-au golit, respectiv acvariul s-a umplut, deconectez acel furtun de la Y, si pun in locului lui furtunul de la acel dus. Pe urma deschid acel robinet de la furtunul dusului, si pornesc apa la chiuveta, care urca pe acel furtun in sus pana in bidoane. Cand bidoanele s-au umplut, inchid cei doi robineti mici ai Y-ului, si robinetul de la capatul dusului, si gata!
Se poate vedea din poza nivelul apei in bidoane. De aceea am ales culoarea alb-translucid, ca altfel ar trebui sa ma chinui sa vad cand s-au umplut acele bidoane, dat fiind ca sunt la inaltime, deasupra capului.
That's all, folks!!! Sper sa va ajute!