Author |
Message |
bobby8791
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/11/2007 05:21:06
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
bobby8791
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1087250089475dbe18e665a.jpg)
IP:
|
Salut!
De vreo 2 luni am un acvariu de 127 L cu capac echipat cu 2 tuburi de 18W fiecare, cu filtru aquaball (cu 3 bureti), pompa de aer cu 2 pietre, incalzitor, termometru - incluse - de la Hornbach ... (sper sa nu mai ajung prea curand la ei ..). De asemenea am achizitionat tot de la Hornbach si nisip pt acvariu cu bobite de vreo 2 mm (care mi se pare cam fin acum dupa ce am mai citit si eu pe aici pe la voi); plante (vallisneria asiatica; Egeria densa; Altnernanthera rosaefolia; Hygrophila difformis; Shinnersia rivularis ; Dracaena sanderiana
si urmatoarele specii de pesti : 6 neon ; 3 grynocheilus aymoni ; 5 zebre ; 2 black phantom tetra; 2 gymnocorymbus ternetzi ; 2 hemigrammus erythrozonus; 4 hyphessobrycon ; 2 Astyanax Spec. si un melc Ampularia Australis.
Nivelul apei l-am tinut cam cu 8 cm sub buza acvariului si le-am schimbat cam 20 L de apa saptamanal (apa adaugata am pregatit-o in prealabil cu Aquasafe, algumin si easyballance si am adaugat si jumate de tableta de sare la 10 L de apa schimbata, (tableta de sare care are cam 3 cm diametru si 1 cm grosime care mi-a dat-o vanzatorul de la hornbach, dar cumva pe sub mana, ca ei nu comercializau sare neiodata acolo (!?!?),nici macar nu stia daca e neiodata, mi-a spus doar ca el de aia pune la pestii de acolo), iar eu sare neiodata nu am gasit decat la un plafar si se keama de fapt inlocuitor de sare si nu stiu cat de bun este pt pesti - deci nu am pus din el -
In fine dupa vreo 2 luni in care am avut ceva pierderi de pesti si dupa ce reusisem zic eu sa stabilizez situatia in acvariu deoarece pestii care ramasesera pareau ca se simt destul de bine, am facut greseala sa-mi mai cumpar tot de la Hornbach 2 xifo ; 1 beta splendens; 2 hasemannia nana ; 1 megalamphodus si 2 Silvertipped Tetra.
A fost o mare greseala pt ca am venit cu ei acasa si i-am pus in acvariu dupa ce imi spusese vanzatorul de acolo sa-i trec printr-o substanta nemteasca (adica Desi Tropfen - 8 picaturi la 1 L de apa timp de 2 -3 minute in apa de 24 grade) pe care scrie ca e deparazitant, antimicotic si dezinfectant. Precizez ca pestii au fost luati din acvariu de la el de la 25 grade C (eu aveam intre 25 si 26 grade apa din acvariu). Intr-o saptamana primii care au dat semne de boala din noii veniti au fost xifo care au facut ca o spuma albicioasa si opaca la gura , i-am separat intr-un bidon de 10 L cu gura taiata, (pt ca acvariu spital n-am apucat sa achizitionez) cu apa din acvariu, dar urmatoarea zi au murit.
Problema este ca acum am observat la 1 neon si la 1 Black Phantom Tetra ca le-au aparut niste puncte mici albicioase ( ca o matreata parca).
Am crezut ca este acea boala numita gris si am pus verde de malachit in acvariu dupa indicatiile de pe prospect, am ridicat temperatura progresiv pana la 28- 29 de grade si am lasat-o asa timp de 3 zile, timp in care au murit 2 dintre neoni, numai ca acum punctele albicioase tot persista pe singurul neon ramas si am observat ca si zebrele au tendinta de a se atinge de nisip si de plante, numai ca pe ele nu se vede nici un punct albicios. Acum temperatura apei din acvariu este de 27 grade.
V-as ruga sa-mi spuneti daca puteti ce boala au pestii mei (daca este intr-adevar aceasta boala - Ihtioftirioza si de ce nu am reusit sa scap pestii de ea dupa tratamentul cu verde de malachit si temperatura ridicata?
Ce as putea sa fac ca sa dezinfectez acvariul de acest parazit ?!? si mai ales daca-mi puteti spune de unde sa cumpar sare grunjoasa neiodata sau daca e buna acea sare surogat de la plafar ?!?
Mai adaug faptul ca sunt pasionat de acvariu cu pesti inca de cand eram mic.... pe vremea lu ceasca' prin '85 cand am avut un acvariu de maxim 50 L, numai ca nu am avut probleme atunci deloc cu pestii si nu mai foloseam nici filtru, nici incalzitor, nici lumina artificiala si nici substante de tratare a apei si nici internet unde sa va intreb pe voi, aveam de la un prieten cu care faceam skimb de gupi, o nenorocita de pompa de aer care nu mergea mai mult de un sfert de ora ca se incingea. Dar pestii de atunci nu au murit decat atunci cand au sarit din acvariu cand nu eram acasa... ... ca atunci cand eram ii puneam la loc ... ... ;) si nu mai aveam nici o problema, credeam ca si acum va fii la fel insa se pare ca m-am inselat... ;)
Oricum, nu ma asteptam ca cei de la "supermagazinul" Hornbach sa detina si sa comercializeze pesti asa bolnavi, pacat ca au specii asa variate, dar degeaba, ca ii tin probabil in acvarii contaminate... eu unul nu am sa mai achizitionez pesti de la ei, ca m-am lamurit...
Imi cer scuze pt textul asa de lung dar am vrut sa descriu cat mai pe larg posibil situatia de fapt si astept un raspuns de la cei ce cred ca ma pot lamuri cu o parte din marile mele semne de intrebare. Va multumesc si astept un raspuns de la voi !
|
omul cand nu are ce face isi face probleme ... |
|
 |
ozi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/11/2007 08:49:36
|
ozi
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/01e00f2f4bfcbb7505cb641066f2859b.jpg)
IP:
|
BINE AI VENIT LA NOI PE FORUM!!!
din pacate eu nu te pot ajuta in legatura cu bolile pestilor, pentru ca am fost cam norocos si n-am avut probleme de genul asta aproape deloc.
dar ceva ma intriga tare de tot la postul tau:
bobby8791 wrote:... si am adaugat si jumate de tableta de sare la 10 L de apa schimbata, (tableta de sare care are cam 3 cm diametru si 1 cm grosime care mi-a dat-o vanzatorul de la hornbach, dar cumva pe sub mana, ca ei nu comercializau sare neiodata acolo (!?!?),nici macar nu stia daca e neiodata, mi-a spus doar ca el de aia pune la pestii de acolo), iar eu sare neiodata nu am gasit decat la un plafar si se keama de fapt inlocuitor de sare si nu stiu cat de bun este pentru pesti - deci nu am pus din el -
...
si mai ales daca-mi puteti spune de unde sa cumpar sare grunjoasa neiodata sau daca e buna acea sare surogat de la plafar ?!?
tu ce vrei sa ai acolo, acvariu marin sau de apa dulce??? daca vrei ciorba de peste, iti lipseste piperul
acuma gata cu gluma, ca treaba asta-i serioasa. NU MAI PUNE SARE IN ACVARIU
este drept ca pe vremuri se folosea pe post de antiseptic impotriva unor virusi sau microbi, dar eu cred ca face mai mult rau decat bine. iti omora plantele, iar pestii nu sunt prea fericiti
iar solutie Algumin de ce pui in apa?? nu face bine plantelor si nici pestilor, si trebuie folosita doar in batalii majore impotriva algelor.
macar bine ca ai dat de forumul nostru
ceilalati colegi te vor ajuta si ei cu sfaturi si pareri
incetul cu incetul vei invata ce trebuie facut, ce-i bun si ce-i "abureala" de-a vanzatorilor. sa stii ca ~90% din vanzatorii de pesti sunt habarnisti...exact ca si cum l-ai trimite pe taranul din piata, care vinde ceapa si rosii la vandut electronice si calculatoare
|
fuga prin porumb face porcul mai mistret |
|
 |
bobby8791
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/11/2007 13:18:52
|
bobby8791
Junior member
IP:
|
Apropos de ce adaugarea de sare in acvariu (cum as vrea sa fie al meu, adica de apa dulce..) sincer nu stiu pe cine sa cred, pt ca am tot citit si la voi ca diverse boli (printre care si grisul) se trateaza adaugand sare grunjoasa neiodata. In plus de asta, un coleg de servici care pretinde ca are acvariu de mai multi ani mi-a spus ca pot sa le pun sare neiodata 1 lingurita/10 L de apa, asa preventiv...
Din ce am observat eu la cantitatea de sare care am adaugat-o nu pare sa fii afectat in vreun fel plantele (carora le merge bine zic eu, pt ca au crescut chiar de cand le-am cumparat si au cam umplut acvariul, mai reteaza din ele melcul ala mare care l-am cumparat), singura problema la ele fiind ca s-au cam umplut de alge si de mazga verde pe frunze, de aceea am si pus Tetra algumin, vazand ca e pt combaterea algelor.
Deja sunt in ceatza total si as vrea daca se poate sa vorbesc cu cineva care sa ma lamureasca si pe mine in multele probleme care mi le-a ridicat instalarea acestui acvariu, fara sa ma interesez in prealabil de acest lucru pe forumul vostru .. cred ca daca faceam acest lucru m-ati fi convins sa renunt din start sa mai achizitionez un acvariu .. pt ca precum incepe si acel articol al ghidului incepatorului pe site, (citez : Majoritatea acvaristilor isi incep “cariera” prin achizitionarea unui acvariu din targ, cumpara cativa pesti ... si apoi incep problemele :-) )
Deci, daca este cineva pe acest forum care este dispus sa ma lamureasca as dori chiar sa-l contactez. :eek:
Si ii multumesc lui ozi ca mi-a raspuns !
Cu multumiri, un adevarat incepator !
|
|
 |
ozi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/11/2007 16:38:40
|
ozi
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/01e00f2f4bfcbb7505cb641066f2859b.jpg)
IP:
|
Nu dispera, tinutul unui acvariu nu e chiar atat de greu pe cat pare. Cateodata daca incepi cu stangul si apar problemele, poate parea asa, dar sa stii ca nu-i imposibil. Ar fi pacat sa renunti la inceput, mai ales ca ai un acvariu de dimensiuni bune, nu o conserva de chinuit pesti.
Apoi ca o regula generala, e mai bine sa nu adaugi nimic in apa, decat sa pui tot felu de solutii, zemuri si licori magice...pentru ca ai vazut unde se ajunge. singurele zemuri cu care sunt de acord este AquaSafe (impotriva clorului din apa de robinet) si fertilizantii pentru plante. in afara de astea, eu nu adaug nimic altceva in apa, si-mi merg acvariile foarte bine. Alta regula de aur e: SCHIMBURI PARTIALE DE APA!!! cel putin 15-25% din volum pe saptamana. vei vedea atunci ce rezultate bune vei obtine  pesti sanatosi, apa cristal de curata, plante mai frumoase, si alge mai putine. in legatura cu algele, incearca sa rupi/tai frunzele afectate si sa scoti manual cat mai multe alge.
Alte sfaturi nu prea-mi vin acum in minte...citeste doar cate mai mult aici pe forum, sau prin articole, si asteapta parerile celorlalti
BAFTA
|
fuga prin porumb face porcul mai mistret |
|
 |
bobby8791
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/11/2007 01:44:32
|
bobby8791
Junior member
IP:
|
Iti multumesc ozi, chiar m-ai incurajat un pic si chiar aveam nevoie de asta, se pare ca pestii ramasi in acvariu nu mai sunt asa suparati, insa ... am vazut ca punctuletzele albe au aparut pe mai multi pesti si ma dispera in ce hal se freaca zebrele alea de tot ce le iese in cale ... (momentan .. pt ca deocamdata nu stiu ce sa mai fac.., le-am tras 10 L de mizerie si i-am inlocuit cu apa de la robinet (declorinata vreo 1 saptamana si pregatita cu aquasafe) si am mai ridicat temperatura in acvariu, am intre 27 -28 grade), ;)) cred ca am decalibrat si termometrul ala de cat l-am frecat.... da mai jos ..., da mai sus... eehhh ...
Astept totusi pe cineva poate stie cineva sa-mi raspunda ce boala e asta si ce tratament sa urmez ca sa mai scap acvariul si bruma de pesti de probleme.. ca linkul ala de la voi cu poza pt gris eu nu reusesc sa-l deschid.., cred ca e stricat..
|
|
 |
vlado2
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/12/2007 18:23:28
|
vlado2
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1a6727711b84fd1efbb87fc565199d13.png)
IP:
|
Daca tot e deschis topicul asta , hop si eu.
Acum 3 saptamini am luat 4 scalari de la un pet shop - Animax Turda (na! ca sa ii fac si de bacanie!) 2 dintre ei o frumusete numai ca pareau foarte firavi.Mentionez ca toti pestii din acvariul ala aveau zina branhiilor rosie. Am intrebat de ce,daca este o problema.Prostia a fost clar a mea dar daca ii vedeati cit de frumosi erau nu rezistati nici voi.Dupa introducerea in acvariu(fara carantina) au inceput problemele toti scalarii(cei 4 +3 mai vechi).Aripioare destramate,apatie,lipsa mincare chiar jupuirea "pielii'.Am folosit Sera baktopur.Cei 2 voalati au dat coltul .Dar dupa tratament totul era ok.A revenit pofta de mincare sunt activi,etc.Numai ca de 4 zile am observat ca incep sa se umple de puncte albe.Momentan,de 3 zile, am ridicat temperatura la 29 de grade.Ideea este ca ceilalti pesti(16 neoni,botia,4 colisa,velifera..)nu au absolut nimic.Doar scalarii.Si scalarii nu se freaca de nimic,au aceiasi pofta de mincare,aceiasi mobilitate.
Ce sa fac?? M.am saturat de tratarea si retratarea si rereretratarea apei.
Mai am o intrebare.Daca timp de 10 zile trebuie mentinuta o temp de 29/30 grade cum sa fac schimburi zilnice de apa? Ca ii capiez de tot.Apa calda sau ce? Ca daca schimb 20% cu apa proaspata automat scade temperatura pe care termometrul o va ridica din nou la 29.Asta inseamna schimbari permanente de temperatura ceea ce in nici un caz nu face bine nimanui.
Se spune ca la 30 grade nu scapam de Gris.Pai decit sa ma apuc sa scot 250 l de apa,sa spal filtru,pietrisul,reciclare,etc mai bine dau cu ciocanul in el.
|
|
 |
vlado2
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/12/2007 18:39:28
|
vlado2
Junior member
IP:
|
Si mai e ceva! Ce vad abia acum.Pe una din pietre si pe o buturuga sunt niste chestii albe.Am scos piatra si par la spargere ca niste cochilii de melci.
|
|
 |
vlado2
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/12/2007 15:57:37
|
vlado2
Junior member
IP:
|
Nu pot sa imi dau seama ce sunt "ouale" alea albe care s.au inmultit si sunt lipite de pietre,geam si buturuga.Am inteles ca nu e de la gris pt ca , chisturile de la gris nu se vad . Atunci ce sa fie?
|
|
 |
bobby8791
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/12/2007 16:17:29
|
bobby8791
Junior member
IP:
|
Nu stiu ce sa fie ce ai tu acolo pe buturuga si pe geam, cert e ca nu prea s-a ingramadit lumea sa ne raspunda la intrebari .
Ce stiu este ca ce am avut eu in acvariu (si ce cred ca este gris in continuare ..) se vede pe pesti la un moment dat ca fiind niste mici punctulete gri albicioase . Eu pe geam sau pe plante in acvariu n-am observat sa fie punctele alea, doar pe pesti.
Am incercat si am dat temperatura apei treptat la 29-30 grade C timp de 1 saptamana, dupa care am observat ca punctuletele albe de pe pesti au disparut, eu zic ca s-au curatat..., numai ca imediat cum am inceput sa scad temperatura treptat si o data ajuns pe la 26-27 grade C am observat ca zebrele mele incep iar sa se frece de nisip. Concluzia mea este ca parazitul ala de gris tot in acvariu este..din moment ce pestii iar se freaca de toate alea... Acuma ma astept sa se umple din nou de punctulete pestii ...
Mai astept si eu sa vad daca imi da vreo solutie cineva cum sa scap de grisu asta din acvariu ... ca verdele ala de malachit vad ca a avut un efect devastator ...dar doar asupra pestilor nu si a parazitului ...
|
|
 |
rachim
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/12/2007 17:14:12
|
rachim
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/64064351347b2fb6b67334.jpg)
IP:
|
SAL. STIU CA NU ARE LEGATURA CU CE DISCUTATI VOI DAR ERAM SI EU CURIOS CAT AI DAT PE ACVARIU LA HORNBACH. SA STIU SI EU DACA SE MERITA SA FAC UN DRUM PANA LA BUCURESTI.
|
|
 |
bobby8791
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/12/2007 18:07:29
|
bobby8791
Junior member
IP:
|
Acvariul a fost de fapt un set complet si este de 127 L cu dimensiuni (L=80 ; l=35 ; h=45) echipat cu capac cu 2 neoane de 18 W ; filtru interior Eheim Aquaball 2210 ; incalzitor Jager Eheim Aquatics 3604 de 100W ; 1 termometru ; 1 plasa de 16 cm. ; 1 sticluta de 100 ml de Tetra AquaSafe ; 1 sticluta de 100 ml de Tetra EasyBalance ; 1 cutie Tetra Min de 20 gr. -hrana pt pesti.
Setul a costat : 387.00 RON
Si ca tot am mai scris ceva aici , stie cineva ce sunt niste viermisori mici subitiri si albi de vreo 2 - 3 mm lungime care ii tot gasesc pe marginea interioara a acvariului chiar deasupra apei, par morti deja asa cum sunt ei lipiti pe geam. In apa nu reusesc sa vad nici unul, nici pe plante nici pe nisipul din acvariu, or fi din substrat ??!?!? Au vreo legatura cu "grisul" care cred ca il am eu in acvariu ? Reprezinta un pericol pt pestii mei ?
Am mai citit pe forum si am vazut ca mai era cineva nelamurit de existenta unor viermisori de genul asta in acvariul lui, insa .. din pacate am vazut ca n-a primit nici un raspuns... !?!?!
|
|
 |
rachim
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/12/2007 20:10:29
|
rachim
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/64064351347b2fb6b67334.jpg)
IP:
|
multumesc penru ajutor. cred ca o sa dau o fuga pe hornbach as imi cumpar si eu unul. :-)
|
|
 |
vlado2
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/12/2007 21:44:51
|
vlado2
Junior member
IP:
|
eu am fost azi pina la....un magazin...unde e un domn tare sufletist intr.ale pestilor.Am dus si o mostra cu punctele alea ale mele din acvariu.Nu a stiu ce sa imi zica .Ideea este ca la o temp de peste 30 de grade grisul dispare (sau 32 grade???)Si daca nu s.au umplut de gris pina acum,nu e gris.Mie mi.a recomandat,dupa juma de ora de discutii,Oodinol de la JBL.Nu am ce face...merg pe tratamentul asta.La mine scalarii au in continuae punctele dar nu s,au inmultit. In schimb 2 neoni au si ei 2/3 punctulete pe aripioare.Si la o temp de 31,5 era imposibil sa contacteze grisul.Nu mai stiu ce sa zic!!!!!!!!!
|
|
 |
|