[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
primii mei pasi  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
croco
Junior member
[Avatar]

IP:

image
Intr-o duminica m-am dus in piata sa iau rosii si m-am intors acasa cu un caras auriu. L-am pus intr-un bol si imi placea de el. In alta zi cand m-am intors de la Timisoara, pestele mai avea 2 frati, cadou de la socrii
Din pacate au fost si aspecte negative, bagabontii murdareau apa mereu si trebuia sa ii spal la 2 zile.
Le-am luat un acvariu si m-am dus la magazin sa le iau cele trebuincioase, dar aveau substrat colorat si nu am vrut sa iau asa. Tipul de acolo era foarte sictirit si m-a cam enervat. Nu m-a lamurit cu nimic. I-am cerut plante, dar nu prea stia ce are, asa ca am luat pe cele care mi s-au parut mai interesante. Dobitocul mi le-a pus intr-o punga si s-au facut praf pana am ajuns acasa.
Am luat niste pietris de la balastiera si i-am facut testul cu otet, dupa care l-am pus in acvariu, am pus si plantele si l-am pus in functiune. Dupa ce am dat drumu la pompa mi-au cam zburat plantele. Am reglat jetul pompei mai slab, dar nu stiu cum trebuie sa il las.
Atasez o poza cu amenajarea sa va dati cu parerea.
image

Din pacate nici nu stiu ce plante am luat asa ca v-as ruga sa ma ajutati si aici. Eventual sa imi spuneti si cat sunt de pretentioase.
Nenea de la magazin imi spunea ca pot sa las acvariul in functiune 3-4 zile dupa care sa bag pestii. Pe aici am vazut ca trebuie sa las vreo 2 saptamani acvariul doar cu plante si abia apoi sa pun pestii. Care ar fi un interval rezonabil? M-am cam saturat sa tot schimb apa la pesti.
Cand am pus apa in acvariu am pus direct de la robinet. Merge si asa sau trebuie sa o scot si sa pun apa statuta?

In prezent am 2 carasi si un sanitar alb cu mustati. Ce alti pesti s-ar mai potrivi cu ei si cam cati? Am un acvariu Aquael Pearl 40, dimentiuni 40x25x30 de 30 litri. Filtrul e aqael minifan plus
hans
Senior member
[Avatar]

IP:

Imi pare rau ca te deceprionez dar ...un caras are nevoie de minim 70 l de apa, ai 30 de litrii, destul pentru 1/2 dintr-un caras. Ori iti iei un acvariu mai mare, ori renunti la carasi. Mai citeste pe forum (se pare ca ai facut-o deja dar nu ai citit chiar tot). Detalii despre ciclare gasesti tot pe forum ...exista un link de search care o sa te ajute foarte mult. Plantele pe care le ai acolo nu-s pretentioase dar carasii, daca nu o sa le dai hrana vegetala or sa le considere f gustoase.
croco
Junior member
[Avatar]

IP:

carasii mei stau in bolul din prima poza care are 2l. Sunt mititei. In cat timp vor fi mari si cat de mari vor fi?
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

croco wrote:carasii mei stau in bolul din prima poza care are 2l. Sunt mititei. In cat timp vor fi mari si cat de mari vor fi?

Acest lucru depinde de conditiile in care ii cresti. Daca au un acvariu de cca 200l se vor dezvolta frumos. Iar daca vor sta inghesuiti in 2l nu prea ii vad bine. Plantele trebuie sa fie rezistente -v. Anubias - pt ca scurma prin substrat, le dezradacineaza si le maninca frunzele. Asa ca nu vei avea in veci un acvariu frumos plantat si cu cararsi in el.

Vezi ca pe forum s-a tot vorbit despre mincaciosii astia. Si inca un lucru foarte important - carasii nu se asociaza cu alti pesti.

Dar pt acvariu de 30l pe care il ai acum, ar merge cam 2-3 perechi de guppy sau 6 neoni - cu indulgenta...pt ca este extrem de mic spatiu.
MihaiCalin
Membru de baza

IP:

O sa par rautacios:
normal ca stau in 2 litri...nu au alternativa...si pe tine daca te-ar inchide cineva intr-o camera de 2/2/2 m ai sta acolo...ca n-ai avea alterntiva.
Serios...e un chin sa tii un peste intr-un bol. Iar pentru un caras e un chin sa-l tii intr-un acvariu mai mic de 100l.
Acvariul ala care l-ai luat..e dragut el, dar cum spune si Dolly...merge doar pentru doua trei perechi de guppy sau cam 6 neoni, Astia fiind pesti care nu cresc mai marie de 3-4 cm (in cazul femelelor de Guppy). Iar despre plante e muuult de zis...in primul rand trebuie sa dai mai multe detalii despre lumina, substrat...Daca te hotarasti ca totusi noi nu avem dreptate si pastrezi carasii , nu te poti gandi pre mult la plante...pentru ca nu or sa reziste mult timp.
sper ca nu te-am descurajat...orice are un inceput.
Bafta
[Email] [Yahoo!]
croco
Junior member
[Avatar]

IP:

Da, in momentul de fata stau in bol. Tocmai de aceea am luat un acvariu.
Despre iluminat nu stiu mare lucru. Am vazut pe cutia acvariului ca scrie 1x11w, dar nu scrie ce marca e neonul. Neonul trebuie sa mearga mereu sau pot sa il inchid noaptea?
Substratul v-am spus ca este pietris de la balastiera.
Sunt sigur ca aveti dreptate legat de carasi, dar as vrea macar sa pastrez primul caras pe care l-am cumparat.
Momentan ma intereseaza sa fie acvariul ok.
Bulanu
Junior member

IP:

croco wrote:Da, in momentul de fata stau in bol. Tocmai de aceea am luat un acvariu.
Despre iluminat nu stiu mare lucru. Am vazut pe cutia acvariului ca scrie 1x11w, dar nu scrie ce marca e neonul. Neonul trebuie sa mearga mereu sau pot sa il inchid noaptea?
Substratul v-am spus ca este pietris de la balastiera.
Sunt sigur ca aveti dreptate legat de carasi, dar as vrea macar sa pastrez primul caras pe care l-am cumparat.
Momentan ma intereseaza sa fie acvariul ok.

Ar fi recomandat sa adaugi inca un neon daca iti doresti un acvariu plantat (11W la 30 l este f. putin)
La capitolul plante iti recomand sa folosesti plante cu cerinte de luminozitate scazuta: Cryptocoryne (pontederifolia, undulata, walkeri, wendtii, willisii), Hygrophila Polysperma (o planta f. usor de intretinut si cu crestere rapida), Hygrophila siamensis, Anubias (toate varietatile), Limnophila aquatica, Sagittaria subulata...etc.
Pentru fertilizanti substrat iti recomand sa folosesti: JBL The 7 Balls (8,1 RON - 7 bile care se ingroapa in substrat) si JBL Ferropol (250 ml - 23 RON care se adauga saptamanal sau JBL Ferropol 24 / 10 ml - 11 RON care se adauga zilnic).
Despre pesti: nici nu se pune in discutie: carasi (doar daca iti place sa ii chinui)...alege si tu intre guppy, zebre, neoni (pesti de talie mica).
La capitolul design: vad ca ai Limnophila aquatica care ti-as recomnda sa o muti catre spate acvariului (Latime: 9 cm - 15 cm si inaltime: 25 cm - 50 cm).

Acvariu: 60x30x30 = 54l EHEIM
TetraPlant CO2-Optimat
Plante: Eleocharis parvula, Cryptocoryne Wendtii, Echinodorus, Bacopa Sppirallis, Bacopa Monnieri, Pogostemon Helferi, Hygrophila Polysperma.
Pesti: 5 Puntius Tetrazona, 3 Puntius Conchonius
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

croco wrote:Sunt sigur ca aveti dreptate legat de carasi, dar as vrea macar sa pastrez primul caras pe care l-am cumparat.
Daca esti sigur ca lumea are dreptate in legatura cu carasii de vrei sa-l pastrezi?Trebuie sa accepti ca NU poti tine carasi in acvariu' ala . Dupa ce-o sa intelegi chestia asta si-o pui in aplicare, mai putem povesti despre echilibrarea acvariului, plante, lumina, fertilizare .......

P.S. Un caras creste pina la 2-3 kg.

Poze: smilie ... Poze cu plante
horia_ch
Junior member
[Avatar]

IP:

croco wrote:Da, in momentul de fata stau in bol. Tocmai de aceea am luat un acvariu.

croco wrote:M-am cam saturat sa tot schimb apa la pesti.

Daca-i muti in acvariul ala va trebui in continuare sa schimbi apa la fel de des. Fa-ti pentru ei un acvariu de cel putin 200 de litri si vei fi super multumit. Se vor face niste pesti de toata frumusetea.
Pentru acvariul ala mic ia-ti niste pesti de talie mica si poti face o frumusete de acvariu.
[Email] [Yahoo!]
croco
Junior member
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru pareri. Stiu ca aveti dreptate in privinta carasilor, dar inca nu ma pot desparti de ei. Cat mai sunt mititei, as vrea sa ii tin in acvariu. Cand vor creste ii voi da fara drept de apel. Intre timp am mai luat un neon, o zebra rosie si un peste rosu, imi scapa numele, toti de talie mica.
Toti sunt fericiti si locuiesc frumos impreuna.
Lofty
De-al casei
[Avatar]
IP:

croco wrote:carasii ... cand vor creste ii voi da fara drept de apel...
Ba din contra, parerea mea e ca vei fi si mai atasat de ei... :alright:

croco wrote:Toti sunt fericiti ...

Asta e parerea ta... ia mai intreaba o data "neonul"....

Intelege ca toti de aici care si-au exprimat opinia iti doresc sa reusesti pe plan acvaristic. E posibil ca pentru cineva aflat la inceput de drum ca tine unele sfaturi sa le percepi ca fiind de neaplicat pentru ceea ce iti doresti tu de la acvariul tau. Ideea generala e ca nimeni nu vrea ca tu sa incepi cu stangul.... Ai primit destule sfaturi pertinente, acum mai depinde si de tine... feed-back-urile tale spun multe despre asta...
Succes in continuare....

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
scarabeul1984
Member
[Avatar]

IP:

Salut,
"Sandu" zicea ceva asemanator intr-un post: Nu am vazut pana acum nici un peste care sa depaseasca dimensiunea acvariului in care a fost crescut, orice specie ar fi el.
Caraseii tai vor ramane mici toata viata lor daca tu ii vei tine izolati in 2 L de apa.

In acel bol nu vor mai creste, dar odata transferati in acvariul de 30 L vor mai creste putin si iar vor stagna, daca peste un timp sunt pusi in alt acvariu mai mare ei vor creste iar cat le va permite acvariul. Daca acvariul este destul de mare pentru a-i acomoda se vor dezvolta asa cum o fac in natura.

Viata acelor pesti depinde de alegerea pe care o faci tu.
Succes

Watch where you're stepping : Thoughts are present .
[Yahoo!]
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

IP:

Plantele ti-au plecat prin acvariu dupa ce ai dat drumul la filtru pentru ca ai indreptat jetul pe ele; indreapta jetul in sus si poti sa scoti furtunul pentru aer pentru ca acvariul se va oxigena suficient de la jetul pompei care bate pe suprafata apei. Poti sa-ti pui niste guppy in acvariul paralelipipedic si sa vezi daca poti sa-i tii in viata si sa fie si fericiti.
[Email]
croco
Junior member
[Avatar]

IP:

Ok, imi calc pe inima si dau caraseii.
Astazi am facut prima curatenie in acvariu, luand din apa de pe fund. Totusi nu prea s-a luat mizeria de pe fund si apa a cam ramas tulbure. Mi s-au depus si niste alge pe plante. Filtrul era foarte murdar, l-am spalat, iar apoi am indreptat jetul in sus.
Din pacate am observat ca 2 pesti au uncte albe pe ei. Ce sa le fac?
Stiu ca exista un tratament.
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

croco wrote:Intre timp am mai luat un neon, o zebra rosie si un peste rosu, imi scapa numele, toti de talie mica.
Toti sunt fericiti si locuiesc frumos impreuna.
.
O mica precizare - neonii si zebrele sunt pesti de cird - adica se tin de la 6 in sus. De zebrele rosii nu mai zic nimic. :trist Cit despre fericirea lor...fericiti cei saraci cu duhu'... smilie

Eu personal detest pe cei care isi cumpara un animal de companie doar pt ca da "bine" in casa si il trateaza ca pe un bibelou ieftin.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: