Author |
Message |
oblete
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/09/2007 21:32:16
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
oblete
Junior member
IP:
|
Intentionez sa fac un acvariu fara capac (cca. 400l), fara capac. M-am gandit sa folosesc o lampa High Intensity Discharge (High pressure Sodium) Am gasit la PHILIPS lampi Son Agro430W/54000 lumeni/16000 ore de functionare. Alaturez un link cu detalii : http://www.nam.lighting.philips.com/us/ecatalog/hid/pdf/p-5828.pdf Ce parere aveti de aceste lampi sau de produse similare ? Va rog sa-mi impartasiti din eperienta voastra in cesterea plantelor cu lampi HQI.
|
Omul invata cat traieste - si cand moare tot prost este. |
|
 |
Intros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/09/2007 21:59:17
|
Intros
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/51c4f63240439a9c5a819.jpg)
IP:
|
Trecerea la "open top aquarium" nu e o idee rea. Are unele avantaje printre care o mai buna penetrare a luminii fata de acvariile care au lumina pe suport de sticla (ce se opacifiaza periodic din depunerile apei evaporate, praf, etc.), posibilitatea de a avea plante care emerg si infloresc deasupra apei, acces usor pentru aranjarea plantelor, curatarea acvariului. Dezavantaje ar fi evaporarea mai mare si riscul unor pesti sau melci (Neritinele mai ales) sa sara sau sa iasa din acvariu. Personal, de curand, de cand am iluminare cu T5-uri am trecut la open top. Strict la intrebarea ta, iluminarea cu lampi "metal halide" sau echivalente, sunt deja de mult utilizate in acvaristica, si privind "hala" de productie de la Nijgata a lui Amano plina ochi de acvarii cu astfel de iluminare, se poate spune ca plantelor le merge foarte bine. Diferenta fata de tuburile fluorescente ar fi caldura mare degajata, pretul evident mai mare, dar ca aspecte pozitive penetrarea buna in adancime - permite iluminare buna si pe fundul unor acvarii inalte (ex 60 cm), cat si estetic (cel putin pentru unii) - aspectul suspendat la inaltime mare (min 40cm de apa), marime mica si sclipirile de lumini pe fundul apei ca si in natura. Daca te hotarasti la aceasta varianta de iluminare nu iti bate capul cu produsul mentionat in link-ul tau, se pot aduce deja lampi dedicate pentru plante acvatice (acvaristica). Succes!
|
Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei. |
|
 |
oblete
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/09/2007 22:45:37
|
oblete
Junior member
IP:
|
Multumesc mult pentru sugestii. In ceea ce priveste tuburile T5 nu sunt foarte multumit de ele. La un acvariu de 200 litri am patru 4xT5 54W HO; 2 "Osram Daylight" si 2 "Sylvania Grolux, drosere "Osram"HO(si desigur reflectoare). Este adevarat ca intensitatea luminoasa se apropie de cerinte, insa...nu e cu mult mai mare decat atunci cand aveam 4x36W(la o apreciere vizuala). Sylvania , dupa cca doua luni de functionare au inceput sa se inegreasca la capete. Nu cred sa ajung cu ele la durata de viata recomandata de producator. Acelasi lucru se intampla si cu "ARCADIA PLANT PRO". Luand in calcul aceste aspecte, ma gandeam sa cer parerea acvaristilor cu experienta de pe acest forum. Ce lampi HQI dedicate pt acvariile plantate as putea folosi ? ...exceptand cele de la "ADA" care au preturi astronomice.
|
|
 |
chitron
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/09/2007 22:53:39
|
chitron
Member
IP:
|
Pai in primul rand vezi sa nu ai probleme cu droserele si dupa aceea da vina pe tuburi .In privinta lampilor ADA cu preturile astronomi stii cum faci tu vreau lumina cea mai buna dar vreau sa dau ea cit pe o lampa de bucatarie c-am in felul asta ai exprimat tu ideea,asa ca ma scuzi un pret la un produs pot spune ca este mare sau mic dupa folosinta
|
|
 |
oblete
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/09/2007 23:09:24
|
oblete
Junior member
IP:
|
Am uitat sa mentionez: T5-urile de care vorbeam in postul de mai sus se infierbanta foarte tare. Depasesc cu mult tempetatura de 40 de grade la care producatorul afirma ca au flux luminos maxim. Abia pot sa tin mana pe ele cateva secunde. Cred ca au cel putin 70 de grade. La asa o temperatura nu cred ca intensitatea luminoasa mai este cea specificata. Adaug ca am montat colere la fiecare capat de tub.  Numai tuburile "horticole" se inegresc la capete. Cele Daylight sunt in regula. Varianta pe care o gasisem la PHILIPS costa in jor de 700 ron, lampa cu droser si cu corpul reflector. Mai exista pe piata si alte variante? ...nu neaparat foarte ieftine. Cei de la ADA nu au decat lampi de 150 W. La acvariul pe care vreau sa-l fac (400 l ) imi trebuie mai mult de doua lampi 550E/buc.
|
|
 |
g.g
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/09/2007 23:20:08
|
g.g
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/50610a563fd5d50c745f2.jpg)
IP:
|
Poti opta pentru un OceanLight+ 2x150W MH si 2x54W T5.
Ca si echipare, 2 x Aqualine 150W, 5000k, 2 x Reef White 10000k, sau daca vrei tot lumina calda 2 x Plant Grow.
In fine poti sa o echipezi cu ce becuri si tuburi vrei tu.
|
Just for fun!
www.REEF.ro |
|
 |
dan_p67
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/09/2007 23:21:42
|
dan_p67
Member
IP:
|
eu am Osram HQI 150w/NDL(4200K) in combinatie cu 2 tuburi de 18w SOLAR JBL (9000K) si se pare ca e o combinatie buna.
HQI de la ADA au cam 8000-8500K si o nuanta un pic verzuie.
Osramul se gaseste pe piata romaneasca si costa cam 80RON.
Mai exista varianta WDL dar are numai 3000K.
Daca doresti am un pdf cu caracteristicile lampilor OSRAM HQI.
|
|
 |
chitron
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/09/2007 23:25:32
|
chitron
Member
IP:
|
oblete wrote:Am uitat sa mentionez: T5-urile de care vorbeam in postul de mai sus se infierbanta foarte tare. Depasesc cu mult tempetatura de 40 de grade la care producatorul afirma ca au flux luminos maxim. Abia pot sa tin mana pe ele cateva secunde. Cred ca au cel putin 70 de grade. La asa o temperatura nu cred ca intensitatea luminoasa mai este cea specificata. Adaug ca am montat colere la fiecare capat de tub.  Numai tuburile "horticole" se inegresc la capete. Cele Daylight sunt in regula. Varianta pe care o gasisem la PHILIPS costa in jor de 700 ron, lampa cu droser si cu corpul reflector. Mai exista pe piata si alte variante? ...nu neaparat foarte ieftine. Cei de la ADA nu au decat lampi de 150 W. La acvariul pe care vreau sa-l fac (400 l ) imi trebuie mai mult de doua lampi 550E/buc. 
Exista si T8 sau T5 dar reprezentantul pe europa cred ca nu are acum in stoc si inclusiv metal Halide de 250w si PL -uri.
|
|
 |
g.g
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/09/2007 23:26:36
|
g.g
Ultrahigh member
IP:
|
Acasa folosesc Osram Flora 150W, si am fost foarte multumit, acum acvariul este in re-scaping.
|
Just for fun!
www.REEF.ro |
|
 |
dan_p67
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/09/2007 23:31:07
|
dan_p67
Member
IP:
|
g.g wrote:Osram Flora 150W
exista asa ceva? HQI?
|
|
 |
oblete
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/09/2007 23:58:57
|
oblete
Junior member
IP:
|
Am mai gasit ceva la OSRAM. Ei afirma ca sunt lampi horticole folosite pentru cresterea intensiva a plantelor. http://catalog.myosram.com/zb2b/b2b/start.do?browsername=mozilla%2F4.0%2520%2528compatible%253B%2520msie%25206.0%253B%2520windows%2520nt%25205.1%253B%2520sv1%2529&browsermajor=4&browserminor=4 Se pare ca temperatura de culoare si indicele de redare al culorilor nu au legatura cu procesul de fotosinteza. Lampile horticole de de la PHILIPS au caracteristici similare (2000 kelvini).
|
|
 |
g.g
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/09/2007 09:07:41
|
g.g
Ultrahigh member
IP:
|
dan_p67 wrote:
g.g wrote:Osram Flora 150W
exista asa ceva? HQI? 
Este ca al tau Osram HQI 150w/NDL(4200K).
|
Just for fun!
www.REEF.ro |
|
 |
Intros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/09/2007 18:33:43
|
Intros
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/51c4f63240439a9c5a819.jpg)
IP:
|
oblete wrote: Se pare ca temperatura de culoare si indicele de redare al culorilor nu au legatura cu procesul de fotosinteza.
Daca in privinta faptului ca indicele de redare a culorilor nu are legatura cu fotosinteza sunt de acord, cu temperatura de culoare e o poveste mai complexa, dar sigur legata de fotosinteza. Sunt cunoscute, descrise si dezbatute de mult aici pe forum curbele de absorbtie spectrala ale cloroplastelor si faptul ca diversi pigmenti fotosintetici au curbe de absorbtie preferentiala. Despre clorofila se stie ca prefera lungimi de unda intre 400-700nm, cu peak la spectrul "albastru" si "rosu" primul facilitand cresterea "orizontala" , compacta, iar al doilea mai mult pe cea in inaltime.
Mai putin s-a spus aici despre subpigmentii clorofilieni si anume clorofila a care absoarbe mai ales spectrul albastru-violet si rosu (ce stiam noi clasic), clorofila b care absoarbe mai ales in spectrul albastru si ornanj si ceilalti pigmenti cum ar fi carotenoizii, care au alte peak-uri de absorbtie decat clorofila (prefera albastru -verde) , dar sunt si ei strict necesari plantelor si astfel se intelege necesitatea unor tuburi de iluminare "full spectrum" pentru care eu am pledat de mult timp, folosirea izolata a unor tuburi cu spectrul amputat fiind favorabila doar algelor. Mai mult de atat exista dovezi clare de fotoinhibiitie spectrala care apare la anumita proportie si intensitate de spectru ultraviolet.
Ce percepem noi din spectrul global emis de tub, se poate sa nu aiba pentru plante aceeasi importanta (daca noi "vedem" diferit lumina unui tub cu lumina calda si unul daylight, nu "vedem" insa curbele lor spectrale care sunt mai complexe si care pot sa acopere necesitatile plantelor, de aici impresia ca temperatura de culoare nu conteaza in fotosinteza). Este adevarat ca aceste tuburi cu spectrul complet, utilizate in acvaristica au peak-urile de emisie (in cazul plantelor de absorbtie) plasate acolo unde trebuie si in proportiile care trebuie, de aici diferente intre diversi producatori, de exemplu echipa lui Amano, de care vorbeam mai sus, care a introdus in lampile metal halide de f buna calitate pe care le produc un peak suplimentar la lungimea de unda pentru verde (tocmai tinand cont de ce spuneam mai sus - acoperirea necesitatilor fotosintetice si pentru ceilalti pigmenti nonclorofilici si clorofila b) .
|
Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei. |
|
 |
|