[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Constructie acvariu nou  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
zfcristian
Member
[Avatar]

IP:

Salut! As vrea sa construiesc un acvariu de cca 200 litri si am cateva intrebari :
In primul rand sticla, de 8 sau 10 mm ?
Apoi filtrare externa , am de ales intre Fluval 405 si TetraTec Ex1200 . Voi ce imi sugerati si de asemenea m-ar interesa daca gasesc in comert materiale filtrante de schimb.
Considerati utila montarea a 2 coolere in capac avand in vedere ca am de gand sa tin carasi in el ?
Dimensiunile acvariului Lxlxh am ales : 100x40x50 . Considerati ok aceasta configurare .

Astept orice sugestie din partea voastra privind problemele de mai sus .
Multumesc
[Email] [Yahoo!]
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

- merge si cu sticla de 8 dar mai bine cu 10 (better safe than sorry).

- avand in vedere ce pesti vrei oricare din filtrele date sunt ok dar nu mai mici

- cooler-ele sunt neaparat necesare

- la dimensiuni eu as inversa latimea cu inaltimea sau as face latimea de 50cm.

Succes.
zfcristian
Member
[Avatar]

IP:

problema este ca nu gasesc in comert capac la dimensiunea 100x50 ci doar la 100x40.
Iar legat de filtre daca vorbesti cu 5 persoane or sa iti recomande cel putin 6 filtre asa k...... astept pareri obiective din partea voastra.
Multumesc
[Email] [Yahoo!]
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

Nu prea inteleg ce vrei sa spui.
zfcristian wrote:am de ales intre Fluval 405 si TetraTec Ex1200

Ai vrut sa stii daca cele doua filtre sunt ok si ti-am raspuns. Acum vii si spui ca 5 persoane iti recomanda 6 filtre desi eu nu ti-am recomdat nici un altul. Raspunsul meu era ca la volumul acvariului pe care il doresti oricare din cele doua iti va asigura o filtrare suficienta.

Daca doresti opinii ale utilizatorilor despre aceste filtre gasesti destule pe forum daca faci o cautare.
Lofty
De-al casei
[Avatar]
IP:

Salut.
zfcristian wrote: sticla, de 8 sau 10 mm

La inaltimea de 50 iti recomand de 10.
zfcristian wrote: am de ales intre Fluval 405 si TetraTec Ex1200

Eu am acasa in functiune 3 TetraTec Ex 1200, doua de 1 an si unul de vreo doua luni. Functioneaza ireprosabil, iar cand am schimbat mediile filtrante am gasit fara probleme ceea ce cautam in primul magazin ce se aprovizioneaza de la Profipet.
Daca o sa cauti pe forumuri, o sa gasesti probleme si cu Fluval - legate de sensibilitatea axului din ceramica al rotorului, si cu Tetratec - legate de raportul dintre debitul real si cel declarat.
Exista si variante mai bune (desigur ca si mai scumpe)....
Cele doua sugerate de tine se cam inscriu in aceeasi plaja de performanta....
zfcristian wrote: 2 coolere in capac avand in vedere ca am de gand sa tin carasi in el?

Da, daca nu il tii in vreun subsol, beci, crama ...
zfcristian wrote: Dimensiunile acvariului Lxlxh am ales : 100x40x50 . Considerati ok aceasta configurare .

Inca nu sunt sigur daca e o intrebare si te-ai grabit cu punctuatia, sau sa consideram ca dimensiunile sunt batute in cuie, dar... eu iti recomand sa-l faci mai lat de 40 (in limita locului de care dispui), cu capac de lambriu PVC la care adaptezi un multilux de 100 cm de la Juwel. Ai doua avantaje: iesi mai ieftin decat cu capac de firma si poti monta coolerele unde vrei tu. Ar iesi cam ca la acvariul meu mai mic:
image
image

Deciziile iti apartin.
Numai bine!

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
zfcristian
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc de sugestii.
Probabil ca pana la urma o sa merg pe Tetra , o sa ma descurc si cu mediile de filtrare.
Ce vroiam sa intreb legat de EX 1200 daca am posibilitatea prin vre-un buton sa cresc sau sa micsorez debitul de apa care este filtrat ?
Multumesc
[Email] [Yahoo!]
chitron
Member

IP:

Salut ,scuze ca ma bag in discutie dar tu doresti ca la pretul in cauza sa existe daca se poate si un computer in spatele acestuia.Singurul filtru cu un astfel de program il are EHEIM si nimeni altcineva din cite cunosc, si pot spune sunt informat in ale filtrelor sau aparaturi de uz acvaristic.Pentru asa ceva ar trebuii sa iti cauti un controler,problema ar fi daca si filtrul sau motorasul sau electromagnetul respectiv rezista si la astfel de modificari .
Modelul respectiv de la Eheim este Profesional 3 variantele 2076 si 2078 ambele sunt cu microprocesor .
zfcristian
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc de raspuns !
[Email] [Yahoo!]
Lofty
De-al casei
[Avatar]
IP:

zfcristian wrote: legat de EX 1200 daca am posibilitatea prin vreun buton sa cresc sau sa micsorez debitul

La Tetratec, intre filtrul propriu-zis si ambele furtunase (tur si retur) exista cate un robinet pentru fiecare furtun care are, teoretic, 2 pozitii: inchis(pozitie orizontala/perpendicular pe furtun) si deschis (pozitie verticala/paralel cu furtunul). Producatorul specifica in cartea tehnica faptul ca exista posibilitatea reducerii debitului prin actionarea robinetului de retur la un unghi de aproximativ 45 grade, pentru perioade scurte - de exemplu: pe perioada hranirii pestilor (adica in traducere libera: cateva minute). Eu nu l-as tine asa permanent, datorita faptului ca filtrul nu e proiectat sa functioneze asa si s-ar putea defecta partea electrica.

Daca vrei un filtru "cu buton" (debit reglabil, debit relativ constant pe masura ce se colmateaza, etc) ia unul din cele propuse de Chitron.

zfcristian
Member
[Avatar]

IP:

Pana la urma am optat pt un acvariu Rio 125 conform
LINK , avand in vedere ca o sa tin carasi aurii (4 +2 sanitari) , considerati ca este suficient filtrul intern cu care soseste acvariul sau ar trebui sa imi iau un Tetratec ex700 sau Ex 1200?
Astept opiniile voastre .
Va multumesc.
[Email] [Yahoo!]
chitron
Member

IP:

Daca vei tine in acvariu doar 4-5 bucati si doar cei 2 corydoras sau asa am inteles eu nu ai nevoie de nimic in plus.
.
zfcristian
Member
[Avatar]

IP:

o alta problema care vroiam sa o ridic legata de filtre este urmatoarea : CAT DE DES TREBUIESC SCHIMBATE MATERIALELE FILTRANTE SI DE ASEMENEA DACA SE GASESC IN COMERT ATAT PT FILTRELE INTERNE DAR MAI ALES SA ZICEM PENTRU UN TETRATEC EX700 ???
Multumesc
[Email] [Yahoo!]
Lofty
De-al casei
[Avatar]
IP:

image

La TetraTec:
a) filtrul alb (vata de perlon) il schimbi de fiecare data cand faci curatenia generala/intretinerea filtrului (in medie o data la doua luni). Asta in cazul in care, in mod corect, nu folosesti filtrul extern ca si cos de gunoi al acvariului, dorind si aranjandu-l astfel incat sa absoarba majoritatea rahateilor si sifonezi si tu substratul periodic.
b) filtrele negre (din burete) doar le clatesti intr-un recipient (galeata, lighean, cadita, etc) exclusiv cu apa luata din acvariu, deci nu e nevoie sa le schimbi la fiecare operatiune de intretinere. Sunt destul de rezistente in timp. Te tin cel putin un an.
c) la bilele de plastic si cilindrii de ceramica se aplica punctul b).

La Juwel, filtrul de perlon il schimbi cand, in urma inspectiei vizuale, ti se pare prea imbacsit (asta depinde de ce/cate vietuitoare ai prin acvariu), iar la filtrele albastre (din burete) se aplica punctul b).

In instructiunile filtrelor respective o sa gasesti si specificatiile producatorilor cu privire la modul de intretinere si periodicitatea inlocuirii mediilor filtrante, care sunt un pic mai restrictive decat ce am scris eu mai sus.

In figura e aranjamentul la tetratec 1200, asemanator cu cel de la tetratec 700.

Gasesti in comert fara probleme. Pentru Tetratec, un set de filtre de perlon (2 bucati) e in jur de 8 ron, iar un set de filtre negre din burete (2 bucati) e in jur de 19 ron.

off-topic:
Nu inteleg de ce tipi la noi din moment ce iti vorbim frumos scrie si tu cu caractere normale .... vezi ca poti sa citesti ce am scris eu aici?

zfcristian
Member
[Avatar]

IP:

am inteles
multumesc
[Email] [Yahoo!]
zfcristian
Member
[Avatar]

IP:

Am achizitionat un Rio 125 si trebuie sa recunosc ca e o bijuterie de acvariu. A fost pus la ciclat .
Sunt curios daca pe viitor pompa standard cu care a venit va face fata sau va trebui sa iau ceva extern , pentru ca debitul de apa care este scos nu mi se pare asa de puternic.
Una peste alta super multumit de achizitie.
[Email] [Yahoo!]
Del_bocas
Junior member
[Avatar]

IP:

...cu capac de lambriu PVC

Spune-mi te rog daca partea de sub capac este din lemn si din ce fel de lemn (trebuie sa reziste la umezeala). E lemn lacuit si asta il protejeaza?
Ma tot gandesc din ce sa construiesc capace la acvarii si lemnul ar fi o solutie pentru partea laterala iar lambriul de PVC pentru capac. Am mai vazut la Practiker ceva policarbonat...
[Yahoo!]
zfcristian
Member
[Avatar]

IP:

nu este din lemn. Din ce am inteles si de la firma respectiva si din ce vad si eu se pare ca este PVC.
[Email] [Yahoo!]
Del_bocas
Junior member
[Avatar]

IP:

zfcristian wrote:nu este din lemn. Din ce am inteles si de la firma respectiva si din ce vad si eu se pare ca este PVC.

Multumesc de raspuns, adevarul e ca nu am ,,pus mana'' inca pe acest gen de material (lambriul de PVC), ca sa imi dau seama cat e de gros, lat, lung, etc. si sa-mi pot face o parere cam ce se poate confectiona din el dar cand cobor de la munca (de pe munte) ma duc la Practiker sa vad ce au pe-acolo.
[Yahoo!]
Lofty
De-al casei
[Avatar]
IP:

Este lambriu de PVC cu dimensiunile de 260cm(lungime)x10cm(latime)x1cm(grosime). Exista si mai scurt/mai subtire/gros, insa sortimentul exemplificat de mine e cel mai rigid/mai potrivit pentru capace lungi - nu face "burta". Se cumpara la bucata sau la bax. Si partea laterala (rama) si capacul sunt din acelasi material, imbracat ulterior cu autocolant negru. Uite asa arata in ansamblu un capac facut de mine pentru un coleg forumist (rama laterala din partea de jos poate lipsi, depinde de cat de aproape vrei sa fie neoanele de suprafata apei):

1. Imagine generala
image

2. Cu capacul deschis
image

3. Detalii prindere
image

Am lasat pozele mari ca sa inteleaga/vada tot poporul...

Del_bocas
Junior member
[Avatar]

IP:

Multe multumiri, sunt sigur ca va fi de folos multor doritori de capace construite acasa.Mai am cateva nelamuriri daca nu te superi.
Te rog sa-mi spui:
1. autocolantul acela negru de unde l-ai cumparat?
2.E sensibil la umezeala?
3. Din ce material e facut?
4. La ce se foloseste in mod normal ca sa stiu la ce tip de magazin sa caut.
5.Ca si conceptie capacul se sprijina pe ce?
6.Are in interior prins un ,,contur'' care vine peste peretii acvariului trecand putin mai jos?

Multumesc
[Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: