[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Primul acvariu- ciclarea  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
vlaadvlad
Junior member

Joined: 29/11/2020 10:44:01
Messages: 19
Location: Sibu
IP:
Offline

Va salut! Recent mi-am achizitionat primul meu acvariu. Joi am bagat substratul, pietrisul(spalat de 4-5 ori inainte) , decorurile si cateva plante. Ulterior am adaugat si apa, am pornit filtrul, incalzitorul, lumina si am adaugat si urmatoarele substante(spre indrumarea vanzatorului)
JBL Biotopol si EasyLife - EasyStart care il folosesc in zilele 1/7/14.
Prima zi apa a fost limpede, insa incepand de vineri dimineata apa s-a tulburat. Parca are o tenta alba.
Imi poate spune si mie cineva daca am gresit undeva sau este normal pana se formeaza bacteriile din filtru?
Multumesc!
[Thumb - F2EF63B3-9944-49EC-9011-89B06E1FFA78.jpeg]

This message was edited 1 time. Last update was at 29/11/2020 10:56:30

Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Salut. Bine ai venit.

E normal. E posibil sa mai dureze citeva zile. Poti sa scoti (sau sa opresti) bulele de aer de la filtru. Chiar si dupa ce iei pestii e de ajuns daca filtrul agita suprafata apei - asa cum se vede in poza.
Filmul care se formeaza la suprafata apei e iarasi normal - de cele mai multe ori dispare singur. Pe lemne se va forma o "pelicula" translucida care o sa dispara singura.
Pune zilnic putina mincare de pesti (cit iei cu 2 degete - bacteriile care se formeaza au nevoie si ele de mincare).

Ar trebui sa incepi sa fertilizezi cam cu 1/4 din recomandarile oficiale la fertilizantul care il vrei. Nu e neaprat necesar, dar e mai bine.

Daca nu pui pesti nu faci schimburi de apa. Daca tii neaparat sa pui pesti in perioada ciclarii sint obligatorii schimburi de apa de 5-10% pe zi.

Sa nu adaogi pesti sau alte animale cel putin 3 saptamini de acum inainte. Citeste despre aclimatizare inainte sa cumperi pesti.

Pina atunci citeste urmatoarele articole:

http://www.acvariu.ro/ghid-incepatori

http://www.acvariu.ro/generalitati/-/asset_publisher/uA9v/content/15819?redirect=%2Fgeneralitati

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2013.page

Nu e nevoie sa le intelegi complet - mai tirziu o sa le intelegi.

Ar fi bine sa scoti toate plasticele decorative care le ai pe acolo.

Ce e in filtru? Filtrul e posibil sa fie cam mic, dar depinde de ce e in filtru.

Ce lumina ai?

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Si treci pe la "My Profile" (e la inceputul paginii) sa treci locatia.

Si pe la:
http://www.acvariu.ro/forum/forums/show/34.page

sa ne spui ce vrei tu despre tine.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Si am uitat un lucru destul de important.

Inainte sa cumperi ceva (orice) intreaba intii aici si asteapta un raspuns. Vanzatorii din magazine sint acolo ca sa vanda , nu ca sa dea sfaturi - sint si unele exceptii, dar cam rare.

Felicitari pentru inceput. Esti unul din putinii incapatori care nu au pus pestii inainte de ciclare.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
vlaadvlad
Junior member

Joined: 29/11/2020 10:44:01
Messages: 19
Location: Sibu
IP:
Offline

Acvariul este un EHEIM AquaPro LED de 126l. Lumina este LED 6500k , filtrul este Eheim Aquaball 130 cu un burete grosier si 2 bureti fini.

"Ar trebui sa incepi sa fertilizezi cam cu 1/4 din recomandarile oficiale la fertilizantul care il vrei. Nu e neaprat necesar, dar e mai bine." - Ai putea sa imi explici mai clar ce ai vrut sa zici aici? Nu am prea inteles la ce te referi.

As mai avea cateva intrbari:
1) Cate ore sa las lumina aprinsa/intre ce ore?
2) Dupa ce se termina ciclarea mai trebuie sa folosesc solutia Easy-Start?
3) Dupa ce se termina ciclarea , trebuia schimbata o cantitate de apa inainte de a baga pesti?
4)Ce debit de aer/apa trebuie sa setez la filtru ? Atat in timpul ciclarii si ulterior cand o sa bag si pesti.
5)La ce interval se spala filtru? Atunci cand se aspira si substratul, se sterg suprafetele de sticla si se schimba apa?
ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1187
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut
1)Pentru inceput lasa lumina aprinsa vreo 4 -5 ore seara,sa nu faci alge.
2)Dupa ciclare foloseste doar biotopolul pentru conditionarea apei de schimb,
3)Dupa ciclare,un schimb mare de 50% inainte de adaugarea pestilor.
4)Cat sa valureasca apa la suprafata
5)Filtrul se clateste in apa scoasa din acvariu cand ii scade debitul considerabil,iar schimbul de apa se face o data pe saptamana,cam 20%.
Iti recomand sa inlocuiesti cei mai multi bureti cu medii de filtrare bio,precum sera siporax
[WWW]
vlaadvlad
Junior member

Joined: 29/11/2020 10:44:01
Messages: 19
Location: Sibu
IP:
Offline

Este necesar sa faca si bule de aer? Sau doar sa o valureasca putin.

Ma poti ajuta cum sa schimb/montez acei bureti?
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

1. Incepi cu 4-6 ore pe zi si lungesti timpul cu o ora in fiecare saptamina pina ajungi la 9-12 ore pe zi (cu sau fara pauza cum iti place - eu nu am vazut diferente in iluminat cu pauza si fara pauza). Noaptea se opreste complet lumina, deoarece urmeaza partea a 2-a de la fotosinteza cind substantele acumulate ziua pe lumina sint transformate in alte substante utile plantei. Cumpara o priza programabila ca sa scapi de grija stins si aprins lumina zilnic (e vreo 20-30 lei prin Dedeman, Cora Bricodepot,...).

2. Se foloseste si Easy Start calculat proportional cu apa care o schimbi (25-30% saptaminal). Nu e obligatoriu sa pui Easy Start, dar cantitatile mici de bacterii adaogate asa duc la o stabilizare mai rapida a filtrului dupa schimburile de apa. Un conditioner pt. apa e obligatoriu daca intentionezi sa pui apa direct de la chiuveta. Mult mai preferabil ar fi sa o lasi intr-un bidon cu gura larga pentru minim 24 de ore ca sa elimine clorul. E mai dificila varianta asta deoarece ar trebui sa ai in ce sa tii 30-40 litri de apa pentru 1-2 zile. Are si avantajul ca se va incalzi apa. Apa care o schimbi ar trebui teoretic sa fie la aceeasi temperatura cu cea din acvariu. Eu pun si apa rece, dar stau cu ochii pe termometre. Cind scade temperatura cu 0,5 grade Celsius nu mai pun apa si astept sa se incalzesca. Dupa ce creste temperatura reiau pusul apei. Cind scade temperatura ma opresc iar si astept sa se incalzeasca. Vezi ca operatorul care va da apa are obligatia sa publice rezultatele analizei apei care o livreaza. Din cite imi amintesc in Sibiu e apa rece chiar si vara - am stat pe acolo pe Calea Poplacii la intersectia cu Avrig. Presupun ca Sibu inseamna Sibiu. Dupa ce adaogi animalele schimbul de apa devine obligatoriu - elimina nitratii care in cantitati mari sint nocivi.

3. Un schimb de apa e necesar dupa ce se termina ciclarea. Ciclarea se termina dupa ce dispare NO2 din acvariu. Daca vrei sa fii sigur cind s-a terminat trebuie sa faci analize. Daca nu ai, astepti mai bine 4 saptamini in loc de 3 pina sa pui pestii.

4. Orice filtru care valureste apa la suprafata baga mai mult oxigen in apa decit o piatra de aer (sau varianta care o ai tu). Poti sa folosesti aerarea fortata daca vei avea prea multi pesti sau prea mult CO2.

5. Daca e posibil niciodata (avem un coleg care nu a curatat un filtru de vreo 6-7 ani - toti sintem extrem de curiosi ce e in filtrul ala cind o sa se hotarasca sa il curete) . Cind debitul scade vizibil poti sa il cureti. Materialul din filtru se clateste numai in apa scoasa din acvariu(e obligatoriu - clorul din apa distruge bacteriile, de asta e si folosit la tratarea apei potabile). Filtrul poti sa il speli linistit in chiuveta dupa ce ai scos TOT materialul filtrant din el.

Filtrul care il ai e mult prea mic pentru acvariul tau (are 0,3 litri de material filtrant). Ia in considerare un filtru extern (macar un Eheim EccoPro 200 - sau mai mare - la care o sa scoti buretii si plasticul din el si o sa pui material filtrant biologic - Siporax (cel mai ieftin) pina la Matrix (printre cele mai bune si scumpe) - nu exista filtre prea mari, exista doar filtre prea mici - ca volum de material filtrant . La un filtru conteaza cel mai mult cantitatea de material filtrant care incape in filtru - e cel mai important criteriu de selectie al unui filtru). Buretii care ii ai in filtru acum fac si ceva filtrare biologica, dar sint depasiti de departe de ce ti-am recomandat.

Nu se vede prea bine in poze, dar parca ai niste plante rosii pe acolo. Au nevoie de fertilizare inclusiv in perioada de adaptare la acvariul tau. Iar daca au fost crescute emers au si mai multa nevoie de fertilizare ca sa isi schimbe frunzele. Perioada de adaptare la plante poate sa dureze mult.

This message was edited 1 time. Last update was at 29/11/2020 15:36:19


Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

vlaadvlad wrote:Este necesar sa faca si bule de aer? Sau doar sa o valureasca putin.

Ma poti ajuta cum sa schimb/montez acei bureti?


Nu e necesar sa scoata bule de aer.

Trebuie sa il desfaci si sa vezi cum scoti buretii din el - nu am pus mina pe Aquaball inca. Inlocuiesti buretii cu minisiporax (e tot siporax , dar mai mic ca dimensiuni). Daca are o singura intrare lasi un burete acolo. Buretii care ii scoti ii arunci in acvariu ca sa nu pierzi putinele bacterii care au crescut deja.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
vlaadvlad
Junior member

Joined: 29/11/2020 10:44:01
Messages: 19
Location: Sibu
IP:
Offline

Momentan o sa las filtrul acesta, dar iau in considerare schimbarea buretilor cu Mini Siporax!
Am atasat o poza cum arata filtrul desfacut. Practic scot acei 2 bureti si in locul lor o sa bag Mini Siporax? Ulterior buretii ii las sa pluteasca in apa pana la finalizarea ciclarii sau si dupa?

O alta intrebare, mini siporax la ce interval trebuie schimbati din filtru? Acestia se dizolva pe parcurs sau raman intacti si dupa un timp se inlocuiesc cu totul?
[Thumb - 1.jpg]

alinutz80
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 05/12/2017 16:46:23
Messages: 2253
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

E un inceput bun, si colegii ti au dat mai sus toate sfaturile necesare.

Pune sera mini siporax in locul buretelui din mijloc. Siporaxul nu se schimba niciodata, de obicei, doar se spala usor in apa din acvariu. Buretele care il scoti il pui deoparte ca si rezerva. Nu se dizolva siporaxul

La cei 165l ar trebui pe viitor sa te gandesti la un filtru extern, pe langa cel intern.

This message was edited 2 times. Last update was at 29/11/2020 21:22:43


Acvariu 450L scalari manacapuru+rio nanay, keyhole chiclids, electric blue acara: https://www.youtube.com/watch?v=-MA1TMbu9ks

Acvariu 100L: https://www.youtube.com/shorts/A5UxprvhBMY

Acvariu 54L, Creveti crystal red: https://www.youtube.com/watch?v=TymTMhB75ms
Acvariu 54L, Creveti Blue dream: https://www.youtube.com/watch?v=G2XfmX2GJVo
Acvariu 54L, Land of trees: https://www.youtube.com/watch?v=6dfXKjSEi74

https://www.flickr.com/photos/190306661@N08/albums
alinutz80
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 05/12/2017 16:46:23
Messages: 2253
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Si am uitat, as recomanda sa scoti acel de ornament din mijloc ...nu e natural si nici nu arata ok.pune in locul lui o cioara faina si ceva pietre...

Plus mai adauga cateva plante, easy pt inceput!

Acvariu 450L scalari manacapuru+rio nanay, keyhole chiclids, electric blue acara: https://www.youtube.com/watch?v=-MA1TMbu9ks

Acvariu 100L: https://www.youtube.com/shorts/A5UxprvhBMY

Acvariu 54L, Creveti crystal red: https://www.youtube.com/watch?v=TymTMhB75ms
Acvariu 54L, Creveti Blue dream: https://www.youtube.com/watch?v=G2XfmX2GJVo
Acvariu 54L, Land of trees: https://www.youtube.com/watch?v=6dfXKjSEi74

https://www.flickr.com/photos/190306661@N08/albums
ocean
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2852
Location: Targu Mures
IP:
Offline

alinutz80 in loc de cioara o cioata ar da mai bine un pic , dar decat ornamentul merge si varianta cu zburatoarea

This message was edited 2 times. Last update was at 30/11/2020 14:12:26

[Email]
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

vlaadvlad wrote:Momentan o sa las filtrul acesta, dar iau in considerare schimbarea buretilor cu Mini Siporax!
Am atasat o poza cum arata filtrul desfacut. Practic scot acei 2 bureti si in locul lor o sa bag Mini Siporax? Ulterior buretii ii las sa pluteasca in apa pana la finalizarea ciclarii sau si dupa?

O alta intrebare, mini siporax la ce interval trebuie schimbati din filtru? Acestia se dizolva pe parcurs sau raman intacti si dupa un timp se inlocuiesc cu totul?


Esti singurul responsabil de cit de bine se vor simti pestii care o sa ii ai. Noi te putem ajuta doar cu sfaturi. Ca le respecti sau nu, hotarirea si responsabilitatea iti apartine.

Schimba toti buretii cu minisiporax. Lasi buretii din filtru sa pluteasca prin acvariu pina se termina ciclarea. Cauta un burete cu grosime de 2-5 cm care sa il prinzi in jurul filtrului pe portiunele alea verzi cu gauri pe unde intra apa. Poti sa il prinzi cu soricei sau cu benzi de cauciuc (de pe la o casierie - alea cu care se leaga teancurile de bancnote). Buretele o sa il schimbi sau speli la fiecare 2-3 schimburi de apa sau daca vezi ca scade debitul filtrului (face filtrare mecanica).


Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
alinutz80
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 05/12/2017 16:46:23
Messages: 2253
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

ocean wrote:alinutz80 in loc de cioara o cioata ar da mai bine un pic , dar decat ornamentul merge si varianta cu zburatoarea


se vede ca am scris de pe telefon si era tarziu......clar voiam sa spun o cioata! Ce ochi ai si tu mai Gelu

This message was edited 1 time. Last update was at 01/12/2020 13:04:47


Acvariu 450L scalari manacapuru+rio nanay, keyhole chiclids, electric blue acara: https://www.youtube.com/watch?v=-MA1TMbu9ks

Acvariu 100L: https://www.youtube.com/shorts/A5UxprvhBMY

Acvariu 54L, Creveti crystal red: https://www.youtube.com/watch?v=TymTMhB75ms
Acvariu 54L, Creveti Blue dream: https://www.youtube.com/watch?v=G2XfmX2GJVo
Acvariu 54L, Land of trees: https://www.youtube.com/watch?v=6dfXKjSEi74

https://www.flickr.com/photos/190306661@N08/albums
vlaadvlad
Junior member

Joined: 29/11/2020 10:44:01
Messages: 19
Location: Sibu
IP:
Offline

Salut! Tocmai ce am inlocuit un burete cu Mini Siporax, am adaugat si cateva picaturi din solutia cu care vin! Am scos si ornamentul, buretele l-am lasat sa pluteasca pana la finalizarea ciclarii.
Va multumesc tuturor pentru sfaturile primite, au fost de mare ajutor!! Sper ca toate lucurile sa decurga bine pana imi intru in mana cu acest "nou" hobby pentru mine!
alinutz80
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 05/12/2017 16:46:23
Messages: 2253
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

vlaadvlad wrote:Salut! Tocmai ce am inlocuit un burete cu Mini Siporax, am adaugat si cateva picaturi din solutia cu care vin! Am scos si ornamentul, buretele l-am lasat sa pluteasca pana la finalizarea ciclarii.
Va multumesc tuturor pentru sfaturile primite, au fost de mare ajutor!! Sper ca toate lucurile sa decurga bine pana imi intru in mana cu acest "nou" hobby pentru mine!


Este foarte bine!!! Ma bucur...
O sa vezi ca iti intri in mana si va fi super...si daca asculti sfaturile de aici,...plus mult citit despre acvaristica, vei avea rezultate frumoase.

Asteptam o poza sau o filmare cu acvariu in stadiul actual. Poti pune un filmulet pe youtube si sa pui linkul aici.

Acvariu 450L scalari manacapuru+rio nanay, keyhole chiclids, electric blue acara: https://www.youtube.com/watch?v=-MA1TMbu9ks

Acvariu 100L: https://www.youtube.com/shorts/A5UxprvhBMY

Acvariu 54L, Creveti crystal red: https://www.youtube.com/watch?v=TymTMhB75ms
Acvariu 54L, Creveti Blue dream: https://www.youtube.com/watch?v=G2XfmX2GJVo
Acvariu 54L, Land of trees: https://www.youtube.com/watch?v=6dfXKjSEi74

https://www.flickr.com/photos/190306661@N08/albums
vlaadvlad
Junior member

Joined: 29/11/2020 10:44:01
Messages: 19
Location: Sibu
IP:
Offline

Buna seara! Sunt in a 12- a zi de ciclare a acvariului, iar apa din acvariul meu arata parca tot mai rau. Am sa atasez cateva poze cu acvariul.

https://ibb.co/9ZCjKKL
https://ibb.co/XC0V1Fz
https://ibb.co/8MpDCRr
https://ibb.co/6sv8txp
https://ibb.co/Js3WCGn

Ce parere aveti? O cauza pentru care a ajuns apa asa? Am observat ca s-au format si ca niste chestii transparente pe substrat, radacini si plante.
ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1187
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Este bine,avanseaza ciclarea,vad ca ai facut diatomee (chestiile maro),dispar de lasine,iar mucusul acela este mancat de melci
[WWW]
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

acum intelegi cum ar fi fost pt pesti apa astasi de ce recomandam ciclarea FARA PESTI!

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com