[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Help !  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
camelia.popescu
Unripe member
[Avatar]

Joined: 22/11/2020 22:35:08
Messages: 4
Location: Bucuresti
IP:
Offline


Buna... nici nu stiu de unde sa incep...
povestea a inceput asa .... am vrut de ziua copilului sa ii cumparam o pisica , negasind tipul de pisica pe care il cautam, am venit eu cu ideea “hai sa ii luam pesti ! “. Ma gandeam ca sunt si frumosi, te linistesc cand te uiti la ei, te relaxeaza, si ii placeau si baietelului cand mergeam la zoo si intram la sectiunea cu pestisori.
Habar nu aveam ce presupune toata nebunia cu pestisorii asa ca am inceput cu achizitionarea unui acvariu. Am cumparat un acvariu juwel, de 120 l, 61x41x58 si un suport pt el , tot de la juwel. Am vazut ca acvariul ar avea :
-lampa multilux led 60 cm 2x438 mm
-sistem intern de filtrare tip Bioflow M/30 care include pompa ecoflow 600 l/h si incalzitor juwell 100 w cu termostat 20-30 grade C
Separat am cumparat un prelungitor si o priza programabila digitala.
Am mers intr’un petshop, doar ca sa ma uit la pestisori, si m-am intors acasa cu 20 de kg de nisip gravel light cu granulatie de 1-2 si 3-6 mm , plus 2 lemne dinalea , driftwoof cred ca sunt. Tot ieri, studiam ce am de facut cand va ajunge acvariul, sapt viitoare si mi’am dat seama ca efectiv ma depaseste.....
Din ce am inteles, trebuie montat, pus substratul, plantat plante, pus apa, ciclarea apei , iar abia dupa 2 sapt minim pestii. Nu stiu nici daca e ok ce am luat pana acum, nici daca imi mai trebuie ceva pt acvariu , nici ce plante se pun acolo, cu atat mai putin pestii.
Tot ce stiu este ca visam acvariu cu pestisori nemo, si citind, mi’am dat seama ca acvariul meu este de apa dulce .
Ma poate ajuta cineva... cu info.... sa imi spuna si mie ce as mai avea de achizitionat, ce plante se pun acolo.... pt ca nu e deloc simplu.... este o diferenta enorma intre ce ne imaginam cand ne hotaram ca vrem pestisori, si ce avem de facut ca sa le creeam un mediu propice si sa nu ne batem joc.
P.s. Era mult mai simplu cu pisica ?2. Dar acum nu mai e cale de intoarcere . Help!!!
ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1188
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Buna
Inainte de a incepe citeste urmatoarele articole:
http://www.acvariu.ro/ciclul-azotului
http://www.acvariu.ro/ghid-incepatori
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2013.page
Pentru inceput ai nevoie de subtrat (am vazut ca ai cumparat nisip,sper ca nu este colorat si decor (lemne si pietre necalcaroase)
Umpli cu apa declorinata sau tratata cu aquatan/aquasafe etc.,plantezi plantele si incepi ciclarea (ff importanta,explicata mai sus in articol)
Pe scurt,lasi acvariul min 2 sapt fara vietuitoare,cu filtrul pornit si putina mancare de pesti adaugata la inceput.
Daca mai ai intrebari pune-le aici,te vom ajuta cu placere
[WWW]
Benu
Member
[Avatar]

Joined: 15/05/2005 13:23:34
Messages: 187
Location: Popesti Leordeni
IP:
Offline

Buna si bine ai venit! Sa stii insa ca nu ai ales intre acvariu si pisica! Cele doua NU se exclud, asa ca nu renunta la ideea cu pisicile, vezi poze pe aici pe forum, pe la colegi si o sa intelegi ce zic Personal am 2 acvarii si doua pisici, si ceva catei, si broaste, si iepurasi (bine la mine e patologic, asa ca nu ma lua de exemplu ) asa ca ... sa revenim la intrebarile tale. Forumul asta este o resursa uriasa de informatii, asa ca te sfatuiesc ca pe langa ce o sa iti raspundem noi aici, sa mai dai cate un search pe forum pentru ca o sa gasesti multe informatii, majoritatea cu exemple reale de viata ale acvariilor colegilor nostri. De exemplu, o intrebare buna cu care poti sa incepi un search este "plante easy".

Revenind, ideea cu acvaristica este ca nu este nici extrem de complicata dar nici banal de simpla, este exact asa cum ti-o doresti tu sa fie. Singurul lucru de care ai nevoie, cel putin la inceput, este RABDARE! Referitor la bazinul pe care l-ai achizitionat, din punctul meu de vedere este o alegere foarte buna pentru inceput. Este o marca buna, cu lunga traditie (unii colegi nu o sa fie de acord) dar mie mi-au placut produsele lor. Este un sistem ready to use, asa ca multe in plus nu trebuie sa mai cumperi. Poti deja, cand ajunge, sa incepi montarea componentelor si sa pui substratul. Desi probabil este dedicat acvaristicii, eu as recomanda o clatire in cateva ape a substratului. Ma gandesc ca nu vei dori sa incepi cu plante super greu de tinut, asa ca nu o sa ai nevoie de un substrat fertil. Ideea este simpla: plante easy - e suficient substratul steril pe care l-ai cumparat (steril inseamna ca nu contine nutrienti, planta urmand sa isi ia cele nacesare dezvoltarii direct din apa, nu din sol). Plante greu de tinut - musai substrat fertil, acoperit sau nu cu steril, aditie de CO2, fertilizari regulate, etc. deci zic sa le lasi in etapa urmatoare. Cum stii care este easy si care greu de tinut? Intra pe un site de producator de plante (Tropica, Dennerle, etc.) si vezi acolo. Sunt clasificate chiar si pe culori, nu te du in zona rosie sau portocalie , ramai in zona verde alea sunt plantele easy. In general, poti sa clasifici plantele in plante covor, care se vor extinde mai mult pe orizontala, plantele stem, ce vor avea crestere verticala si epifitele, ce vor decora lemnele si pietrele, radacinile lor nefiind necesar (ba cateodata chiar fatal) sa fie ingropate in substrat, rolul radacinilor fiind mai degraba de fixare pe lemn sau piatra. Apoi ai muschii, deasemenea superbi pentru a decora lemnele si nu in ultimul rand, algele, de fapt una singura pe care nu o uram cu toata fiinta noastra: bila de Cladophora. Dar pentru inceput eu as recomanda niste plante easy stem. Nu vad sa fi scris nimic de pietre, ele sunt parte a decorului natural si ar da bine pe langa lemnele pe care deja le ai. Poti incepe sa pui substratul. Nu imi e foarte clar de ce ai luat doua granulatii, dar cred ca a fost ceva gandit. Pune substratul in panta, mai jos in fata, mai ridicat in spate. Nu numai ca vei crea un efect de perspectiva frumos dar vei putea asipra si mai usor mizeria ce se va aduna in fata. Incearca sa lasi mijlocul bazinului liber si sa pui decor in stanga si dreapta (regula treimii, o sa gasesti multe pe net). Evita simetria si incearca sa iti imaginezi ceva natural. Nu pune plantele ca pe porumb, in linii. Imagineaza-ti cum ar arata in natura. Parca mai bine ar rasari intre o piatra si un ciot de lemn. Joaca-te, aseaza-le, reaseaza-le pana iti plac! Asa vor ramane ceva timp de acum in colo!

Poti incepe ciclarea fara plante. Sigur, e mai usor sa plantezi fara apa, dar plantele de care zic se planteaza usor si cu acvariul plin cu apa. Poti pune chiar apa direct de la robinet, ne-statuta in aceasta etapa (vai ce injuraturi o sa imi iau acuma de la colegi ). Clorul liber rezidual din apa de la robinet, de care se vor lega colegii imediat, doar va intarzia putin ciclarea, pentru ca are efect bactericid, ori ciclarea nu este altceva decat o colonizare cu bacterii "bune" a acvariului, in special a filtrului. Nu va dura doar 2 saptamani ciclarea, ci cel putin 4 daca nu vrei sa o accelerezi. Daca vrei sa reduci la 2 saptamani, desi eu as recomanda rabdare, poti sa incepi in 2-3 zile de la pornire aditia de bacterii (se gasesc in comert atat bacterii cat si "hrana" pentru bacterii), ceea ce iti va accelera un pic ciclarea. In orice etapa de aici poti incepe sa plantezi. Repet, du-te spre zona easy, vezi plante stem si ceva epifite, nu numai ca sunt spectaculoase, dar vei avea si satisfactia ca nu se vor "topi" in bazin, ci vor creste si vei dona la colegi . Pune lumina in etapa asta cu priza programabila in doua etape: una dimineata de pe la 9-10 pana la pranz, lasa doua ore pauza si mai pune o etapa pana seara, dar nu foarte tarziu. Plantele fiind mai rezistente vor face fata acestui program de lumina, algele speram ca nu vor face fata. Aaaa, si daca poti, ia plante crescute in vitro, cum sunt cele 1-2 grow! de la Tropica, este perfect, sunt lipsite de alge, au deja frunzulitele de planta submersa, deci nu vei mai astepta schimbarea frunzelor de la emers la submers. Asa ca uita-te la plante, vezi ce iti place, fa o lista, pune aici si discutam despre ele inainte sa le cumperi. Intre timp poti porni bazinul cand il primesti. Despre pestisori mai vorbim peste cateva saptamani! Spor si nu te descuraja! Nu e chiar asa de complicat!

Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva
Benu
Member
[Avatar]

Joined: 15/05/2005 13:23:34
Messages: 187
Location: Popesti Leordeni
IP:
Offline

Pffff, pana am scris eu romanul, colegul a si postat. Acum ai si mai multa informatie la dispozitie Vezi? Nu o sa fie greu, suntem aici sa te ajutam.

Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

aceeasi "problema" o am si eu,am si pesti si pisici,dar sa sti ca se inteleg. poti lua pisica de pe strada sau de la rubricile de donatii,sunt peste tot saracele,nu trebuie sa dai sute de euro pe cele de rasa,o pisica amarata ofera de 1000000 de ori mai multa dragoste si atentie stapanului decat proastele alea indiferente,agresive si de rasa. zic asta pt ca multi dintre prietenii mei au matze de rasa,ce nu ii baga in seama,haraie/sasaie la mancare daca esti in preajma lor precum cainii,zgarie, sunt bolnavicioase sau surde,etc.
Legat de pesti,cel mai mult ma bucura ca ai intrebat inainte de a baga pestii in apa,chestie ce o fac extrem de putini oameni; acvaristica este un hobby minunat cu foarte multe de oferit,insa trebuie mare grija la inceput,pt a nu face dezechilibru atat in apa,cat si in portofel. Intr.adevar,apa trebuie tinuta in prealabil la ciclat aproximativ o luna,timp in care filtrul sta pornit non stop si asa trebuie sa eamana,PORNIT zi si noapte. Problema este nevoia de material filtrant,pt ca bacteriile pe care le numim noi "bacterii bune* sa aibe unde sa se innulteasca si sa stabilizeze acvariul. nu buretii sunt raspunsul,ci ceramica poroasa,roca vulcanica,Matrix(dupa buget). Citind pe aici pe forum o sa iti dai seama despre ce vbesc. niciodata nu se schimba toata apa,ci doar 20/30% din volumul apei,o data la 3/4/5/6 zile,in functie de filtrare si numarul de pesti.
Intra pe nevertebrate.ro la categoria de pesti si vezi ce iti place. ne intrebi in caz de vrei sa achizitionezi ceva si maee groja la petshopuri,oamenii aceia sunt pusi sa vanda,nu sa le pese de echilibrul acvariului tau,nu au cunostintte suficiente despre aacvaristica si de cele mai multe ori nici nu vor sa invete,recomanddand boluri,castele si alte bazaconii. Baga apa,nu lua conditioneri de apa,chimicale sau altceva,nu recomand,da.i drumu la filtru,lasa lumina stinsa deocamdata si tinnem legatura in urmaatoarele saptamani aici,timp in care te hotarasti si ce pesti ai vrea in functie de spatiul ce il ai. Nu recomand vivipari-guppy,platy,molly-,nu sunt pesti pt incepatori asa cum se presupuune,se imbolnavesc rapid,sunt sensibili,se inmultesc peste masura si acvariul devvine suprapopulat. Trage un ochi la categoria Tetra de pe nevertebrate.ro,ai accolo imagini cu specii de pesti ce cu siguranta te vor face sa nu renunti la acvaristic,mai ales acum ca ai achizitionat si INTREBAT ce urmeaza sa faci.
P.S.: NU LUA PESTI DIN petshopuri,nu lua plante de plastic,castele,scafandrii si tampenii,,vrei ca acvariul tau sa reflecte un colt de natura,linistitor si atragator,nu un kitch ordinar.
Ape limpezi

This message was edited 2 times. Last update was at 23/11/2020 11:16:15


Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
Benu
Member
[Avatar]

Joined: 15/05/2005 13:23:34
Messages: 187
Location: Popesti Leordeni
IP:
Offline

Subscriu la remarca despre pisci!!! Mi-a fatat o pisica in pod. 4, doi am reusit sa dau spre adoptie, doi nu am gasit pe nimeni, asa ca au ramas cu mine. Si nu regret niciun moment! Dar hai sa pornim bazinul! Iti umplem pas cu pas apoi casa si cu alte vietuitoare, ai sa vezi!

Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva
alinutz80
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 05/12/2017 16:46:23
Messages: 2253
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Bine ai venit pe forum!

Sunt total de acord cu colegii de mai sus....Juwel chiar este o alegere buna. Eu am avut pana acum 2 juwel rio 180 si sunt foarte multumit.
Eu as folosi doar substratul de 1-2mm granulatie care sper sa nu fie colorat in rosu, albastru sau altele...idea sa fie cat mai natural...gri, crem, maro, negru etc. Daca ai luat dennerle gravel ligh spune ne ce culoare...dar ar trebui sa fie ok
Lemnele par ok...ar merge si ceva pietre/roci necalcaroasa...iti poti face aici ceva idee:https://www.nevertebrate.ro/acvaristica-apa-dulce-146/decoruri-44/pietre-si-roci-141/ (sa nu alegi cele mai albe pt ca sunt calcaroase) sau le iei din natura si le cureti/speli bine si testezi sa nu fie calcaroase.
Filtrul cu care vine setul Juwel ul este un filtru intern care e bun, dar nu suficient, iar pe viitor pe langa el va trebui sa adaugi un filtru extern....pot sa recomand mai peste cateva luni cateva filtre externe.
Incalzitorul sa il setezi pe 25gr.
Plante easy, cum au spus colegii, gasesti idei aici: https://tropica.com/en/plants/search/?mode=search&sew=&dif=Easy&pgr=&ori=&use= si apoi cauti pe site uri romanesti sau la colegi acvaristi care au diferite plante easy de dat....sunt multe easy, din ce imi amintesc recomadna asa: Anubias, Vallisneria, Cabomba, Microsorum, Bucephalandra, Echinodorus, Egeria Densa, Moss (diferite feluri) si altele.....sigur am uitat multe

Procedeaza cum a zis colegul Benu, si va fi ok. Porneste acvariul si eu as folosi pt declorinarea apei seachem prime (sau altele simiare tetra aquasafe, jbl biotopol etc) si bacterii pentru ajutarea procesului de ciclare seachem stability (sau altele simiare de la prodibio, dennerle, easy life).
Pestii mai incolo....uita te pe nevertebrate.ro cam ce ti ar place si vedem daca sunt ok pt tine ca incepator si pt volumul acvariului tau.

Este un hobby superb ! Eu am 5 acvarii acasa si unul la birou...cele de acasa le poti vedea in semnatura mea Pisici sau caini inca nu am
Orice intrebare ai pune aici si careva din colegi va raspunde.

Acvariu 450L scalari manacapuru+rio nanay, keyhole chiclids, electric blue acara: https://www.youtube.com/watch?v=-MA1TMbu9ks

Acvariu 100L: https://www.youtube.com/shorts/A5UxprvhBMY

Acvariu 54L, Creveti crystal red: https://www.youtube.com/watch?v=TymTMhB75ms
Acvariu 54L, Creveti Blue dream: https://www.youtube.com/watch?v=G2XfmX2GJVo
Acvariu 54L, Land of trees: https://www.youtube.com/watch?v=6dfXKjSEi74

https://www.flickr.com/photos/190306661@N08/albums
kmol
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2010 23:20:33
Messages: 704
Location: Bucuresti, Pantelimon
IP:
Offline

Benu wrote:(bine la mine e patologic, asa ca nu ma lua de exemplu )

Eu nu cred ca e patologic, altfel 50% din membrii forumului erau carne de tun pentru psihologi. (ma rog, consoarta nu cred ca ar fi de acord in totalitate)
In alta ordine de idei, Camelia, ceea ce ai achizitionat pana acum , pentru un novice este un inceput excelent. Sunt sigur ca vei gasi aici mare parte din sfaturile de care ai nevoie.

This message was edited 1 time. Last update was at 25/11/2020 18:26:35


Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini.
[Email]
camelia.popescu
Unripe member
[Avatar]

Joined: 22/11/2020 22:35:08
Messages: 4
Location: Bucuresti
IP:
Offline

https://youtu.be/rR-3Xhd061k Stadiul se acum.
M’a papat in fund si am luat 2 black ghost knife fish..... trebuie donati clar.... macar unu din ei. Doritori?
ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1188
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pfuai... Pestele acesta creste ff mare si este carnivor si nocturn...
Nu stiu daca cineva il va lua...

Acvariul arata foarte bine!

This message was edited 2 times. Last update was at 21/12/2020 17:05:31

[WWW]
camelia.popescu
Unripe member
[Avatar]

Joined: 22/11/2020 22:35:08
Messages: 4
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Mda.... am aflat si eu ulterior.... prea tarziu se pare, acum m’am pricopsit cu 2 .... ce ma fac? Unde ii marit ? Nu am nici un fel de pretentie la zestre ??
alinutz80
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 05/12/2017 16:46:23
Messages: 2253
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Acvariul arata bine, felicitari.
Acei knife fish ii puteti dona...sigur ii va lua cineva din Bucuresti....postati la sectia Donatii. Sau incercati si pe Facebook.

Acvariu 450L scalari manacapuru+rio nanay, keyhole chiclids, electric blue acara: https://www.youtube.com/watch?v=-MA1TMbu9ks

Acvariu 100L: https://www.youtube.com/shorts/A5UxprvhBMY

Acvariu 54L, Creveti crystal red: https://www.youtube.com/watch?v=TymTMhB75ms
Acvariu 54L, Creveti Blue dream: https://www.youtube.com/watch?v=G2XfmX2GJVo
Acvariu 54L, Land of trees: https://www.youtube.com/watch?v=6dfXKjSEi74

https://www.flickr.com/photos/190306661@N08/albums
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com