[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Incepatoare in acvaristica ! Va rog frumos sa ma ajutati !  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
1Madalina
Junior member

Joined: 14/11/2020 15:32:53
Messages: 22
IP:
Offline

Buna seara ! Numele meu este Madalina; sunt noua in domeniul acvaristicii . Nici nu stiu cum sa incep pentru ca deja am facut atatea greseli de ma doare capul ....
Am fost la petshop si am vazut impreuna cu sotul meu un Betta singur intr un bol si ne am propus sa luam un cuplu de Betta ca sa nu stea singuri . Dupa am aflat ca ei nu se suporta si se bat pana cand unul dintre ei moare .. sunt pesti singuratici . Nu mi am mai dorit sa cumparam un Betta pentru ca mi se parea enorm de depresiv si sa il vad doar pe el intr in bol nu ma facea fericita ..
asa ca am cerut ajutorul vanzatorului si ea ne- a recomandat o testoasa dar noi nu am vrut nici asta .. dupa ne a aratat ceilalti pesti . Si m-am indragostit de un caras telescop ;un pui micut de carasel care pur si simplu m-a terminat si pe mine si pe sotul meu si din cauza lui am decis sa ne luam si acvariu si tot . Femeia de la magazin a zis ca daca avem acvariu de 54 l (cu filtru , incalzitor , pompa )putem sa punem mai multi pesti si am luat : 2 tetra , 2 platty, 2 xipho si 7 carasei ..Venind acasa am instalat acvariul am pus nisip ( colorat pentru ca vanzatoarea a spus ca este bun ) plante verzi (anubias 2 , si inca doua tipuri)ceva ascunzatoare pentru carasi ( un fel de ghiveci ) si un fel de creanga de copac artificiala ) .Am pus pestii inauntru am asteptat 30 minute cu punga de pesti deasupra apei dupa i-am pus inauntru . Dupa o zi am observat ca xipho au inceput sa ii muste de coada pe carasei si sa ii impinga prin tot acvariul .. am gasit acest forum si am inceput sa ma documentez si am aflat ca nu se prea potrivesc .. am hotarat sa ii ducem pe toti inapoi ( in afara de carasei ) si acolo am mai luat inca doi carasei ca sa "umplem spatiul gol ".Caraseii s-au inteles foarte bine cu cei nou veniti si s -au acomodat rapid . Informandu -ma din ce in ce mai mult mi-am dat seama ca nu au ce cauta nisipul colorat in acvariu si nici toate obiectele artificiale de decor !Informandu -ma si mai mult mi -am dat seama ca 54 l pentru 9 carasei este enoooorm de putin !!si ma doare inima sa stiu ca ei nu stau bine si ca nu au spatiu..Asa ca am hotarat sa luam un acvariu de 500 L pentru toti cei 9 si sa ii pastram pe toti ! Acum as avea nevoie de ajutorul unui specialist pentru urmatoarele:
1.ce nisip este cel mai indicat pentru carasei ?
2. Ce pompa de aer imi trebuie ?
3.Ce filtru este bun ?
4. Care sunt plantele cele mai bune pentru carasei pe care le pot ei manca ?
5. Ce incalzitor trebuie ? ( am auzit ca nu trebuie incalzitor pentru carasei )
6.Trebuie sa pastrez apa in care ii am acum sau sa o schimb pe toata ??
7 . Ce solutie trebuie sa pun pentru a dezinfecta apa de la chiuveta inainte de a o pune in acvariu ?
8. Cat trebuie sa stea acvariul gol inainte de a pune pestii in el ?

va rog frumos sa ne ajutati sa construim un mediu placut pentru caraseii nostrii !
eu , sotul si caraseii ( 4 black moor , 2comete , unul auriu , unul tigrat si unul la fel ca black moor doar ca portocaliu ) va multumim mult !



This message was edited 4 times. Last update was at 15/11/2020 23:31:19

Lucian Jitaru
Membru de baza

Joined: 20/06/2010 13:06:44
Messages: 374
Location: Brasov
IP:
Offline

Bun venit pe forum!

Pentru intrebarile tale am cateva raspunsuri:
1 - nu stiu sa aiba vreo problema cu orice nisip, deci poti pune cam orice (cine stie mai bine va rog confirmati/infirmati)
2 - daca ai o filtrare buna pompa de aer nu are rost (oxigenarea apei se face prin valurile de la suprafata, nu prin "pompele de aer"- ajuta si ele la oxigenare, dar nu cat se prezinta pe ambalaj )
3 - ca si filtrare, cu cat mai mult cu atat mai bine. Pentru 500l, cu carasi as zice pentru inceput sa cauti un filtru relativ mare (jbl e150x de exemplu) si sa pui un prefiltru (sun-sun is cele mai ok calitate/pret dpmdv ), apoi suplimentezi. Sunt pesti care fac foarte multa mizerie, ai nevoie si de filtrare mecanica buna pe langa cea biologica.
4 - ma abtin, nu stiu ce ar rezista/prospera cu carasii
5 - nu ai nevoie, sunt pesti de apa rece
6 - apa este irelevanta, conteaza bacteriile din filtru (vezi aici )
7 - recomand seachem prime, pentru mine s-a dovedit a fi cea mai buna, mai poti folosit si sera aquasafe (am folosit cu succes si asta)
8 - vezi articolul de la punctul 6
[Yahoo!]
1Madalina
Junior member

Joined: 14/11/2020 15:32:53
Messages: 22
IP:
Offline

Bine te -am gasit !
Multumesc mult ! Cu siguranta m -au ajutat raspunsurile tale si am aflat si raspunsul la intrebarea nr.8 . Stiu ca ei mananca plantele din acvariu dar pe mine asta ma face fericita ;inseamna ca sunt bine si ca au pofta de mancare de aceea intrebam care planta este mai buna pentru ei ca sa o poata manca ? (daca tot mananca sa manance ceva bun ??)
Ideea este ca sunt foarte noua in domeniul asta aproape 2 zile si sunt multe lucruri pe care nu le stiu si care imi iau mai mult timp pana sa le inteleg complet . Multumesc pentru intelegere .
Poti sa imi spui te rog si ce teste pentru testarea apei sunt bune ? pentur ca am luat
Sera Quick Test si am aflat ca nu sunt asa bune . Si poti te rog sa imi spui daca si tu ai tot carasei ?
kmol
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2010 23:20:33
Messages: 704
Location: Bucuresti, Pantelimon
IP:
Offline

1Madalina wrote:
1.ce nisip este cel mai indicat pentru carasei ?
Un substrat cat mai natural, nu colorat. Nu doresti ca privirea ta sa fie atrasa de culoarea verde/rosie etc. a substratului ci de cea a pestilor. Nu folosi substrat de granulatie foarte mica (nisip fin), acesta se colmateaza cu mizerie foarte usor si se taseaza, apar bacteriile anaerobe si de aici tot felul de probleme.
2. Ce pompa de aer imi trebuie ?
Daca ai o filtrare buna si o valurire buna a suprafetei apei momentan nu iti trebuie obligatoriu si pompa de aer. Insa pentru orice eventualitate e foarte bine sa ai una la indemana. Plus ca nu e nici o investitie foarte mare.
3.Ce filtru este bun ?
Un filtru extern cu capacitate cat mai mare (volum de material filtrant)
4. Care sunt plantele cele mai bune pentru carasei pe care le pot ei manca ?
Daca ii hranesti cu plante din petshop ajungi la faliment . Poti incerca sa tii in acvariu Anubias, Cryptocorine, Echinodorus, poate si niste Valisneria. Le poti da suplimentar o data pe saptamana mazare fiarta si decojita, in cantitate mica binenteles. Nu te lasa influentata de comportamentul de cersetori pe care il vor dezvolta si sa exagerezi cu mancarea.
5. Ce incalzitor trebuie ? ( am auzit ca nu trebuie incalzitor pentru carasei )
Da, sunt pesti de apa rece, in cele mai multe cazurinu e nevoie de incalzitor.
6.Trebuie sa pastrez apa in care ii am acum sau sa o schimb pe toata ??
Obligatoriu citeste aici pe forum despre ciclul azotului. Ideal ar fi sa pui si filtrul pe care il folosesti acum in acvariul mare si sa functioneze o perioada in paralel cu celalat.
7 . Ce solutie trebuie sa pun pentru a dezinfecta apa de la chiuveta inainte de a o pune in acvariu ?
Macar 24 ore apa ar trebuie sa poata fi tinuta intr-un recipient descoperit pentru a se elimina o parte din clorul din apa. Desi la 500 litri nu stiu cum poti face asta...
8. Cat trebuie sa stea acvariul gol inainte de a pune pestii in el ?
Acelasi raspuns ca la 6


Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini.
[Email]
1Madalina
Junior member

Joined: 14/11/2020 15:32:53
Messages: 22
IP:
Offline

Buna dimineata , kmol si multumesc pentru raspuns . Da ,prima data am folosit o punga de nisip fin verde si cu una cu granulatie mai mare albastra dupa care am citit ca nu este bine sa fie colorat si l am schimbat cu un pietris natural ..dupa care am citit ca este prea mare si ca nu se va filtra bine ..
Nu vreau sa ii hranesc cu plante din petshop dar stiu ca daca pun oricum o sa le manance ;am acceptat asa deja si mi am luat gandul de la plante . Anubias am doua , mai am o higrophila pilysperma , doua microsorum pteropus , la Ceyptochorine deja m am uitat si as vrea si din astea . Multumesc pentru pontul cu mazarea fiarta stiu ca ii ajuta si daca au boala
numita gris ceea ce e bine e ca un fel de preventie .
Ehh deja am invatat ca sunt ca niste cersetori cu cat le dai mai mult cu atata vor si mai mult .. mancare le dau o data pe zi desi de multe ori ma tem ca nu este de ajuns si ca vor muri de foame
Eu sincer m am gandit la cada .. adica sa pun in cada apa de care este nevoie dar ar trebui sa o dezinfectez cu o solutie puternica si sincer mi e frica sa nu se intample ceva cu ei .. dar gandindu -ma acum , nu as putea sa o las in acvariu descoperita 24 ore ?
Oricum pana acum pestii sunt foarte vioi si mereu vin la geam cand stam in fata lor si sunt si tare jucausi . In fiecare zi ne uitam la ei de 10 ori si ii anlizam sa vedem daca nu au ceva pete albe , rosii , gauri , etc si nu am gasit nimic toti se comporta absolut normal si sunt foarte activi si da voi mai citi inca de cateva ori despre ciclare si restul .

This message was edited 2 times. Last update was at 16/11/2020 03:24:22

mihai florescu
Member

Joined: 28/01/2018 13:35:57
Messages: 110
Location: Rosiori de Vede
IP:
Offline

Pentru bazinul meu in care am carasi am folosit plante ce au frunzele tari dar si plante "tinta" care pot fi consumate de distin?ii procurori. Ca si filtrare la un bazin de 500l ...iti pot spune ce o sa folosesc eu. Momentan am 3 carasi in 250l si folosesc ca si filtrare 2xEheim 2250 prev?zute cu prefiltre mari. La bazinul care il am in plan 560l o sa folosesc cele dou? filtre deja existente la care mai adaug un filtru Eheim 2260.
In ceea ce priveste substratul folosesc pietri? cu granulatie 3-5mm.
Ps: ca sa sustin cre?terea plantelor folosesc un sistem CO2 si folosesc JBL Ferropol. In felul acesta cre?terea plantelor este mai mare decat consumul realizat de procurori
alinutz80
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 05/12/2017 16:46:23
Messages: 2255
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

1Madalina wrote:Buna seara ! Numele meu este Madalina; sunt noua in domeniul acvaristicii . Nici nu stiu cum sa incep pentru ca deja am facut atatea greseli de ma doare capul ....
Am fost la petshop si am vazut impreuna cu sotul meu un Betta singur intr un bol si ne am propus sa luam un cuplu de Betta ca sa nu stea singuri . Dupa am aflat ca ei nu se suporta si se bat pana cand unul dintre ei moare .. sunt pesti singuratici . Nu mi am mai dorit sa cumparam un Betta pentru ca mi se parea enorm de depresiv si sa il vad doar pe el intr in bol nu ma facea fericita ..
asa ca am cerut ajutorul vanzatorului si ea ne- a recomandat o testoasa dar noi nu am vrut nici asta .. dupa ne a aratat ceilalti pesti . Si m-am indragostit de un caras telescop ;un pui micut de carasel care pur si simplu m-a terminat si pe mine si pe sotul meu si din cauza lui am decis sa ne luam si acvariu si tot . Femeia de la magazin a zis ca daca avem acvariu de 54 l (cu filtru , incalzitor , pompa )putem sa punem mai multi pesti si am luat : 2 tetra , 2 platty, 2 xipho si 7 carasei ..Venind acasa am instalat acvariul am pus nisip ( colorat pentru ca vanzatoarea a spus ca este bun ) plante verzi (anubias 2 , si inca doua tipuri)ceva ascunzatoare pentru carasi ( un fel de ghiveci ) si un fel de creanga de copac artificiala ) .Am pus pestii inauntru am asteptat 30 minute cu punga de pesti deasupra apei dupa i-am pus inauntru . Dupa o zi am observat ca xipho au inceput sa ii muste de coada pe carasei si sa ii impinga prin tot acvariul .. am gasit acest forum si am inceput sa ma documentez si am aflat ca nu se prea potrivesc .. am hotarat sa ii ducem pe toti inapoi ( in afara de carasei ) si acolo am mai luat inca doi carasei ca sa "umplem spatiul gol ".Caraseii s-au inteles foarte bine cu cei nou veniti si s -au acomodat rapid . Informandu -ma din ce in ce mai mult mi-am dat seama ca nu au ce cauta nisipul colorat in acvariu si nici toate obiectele artificiale de decor !Informandu -ma si mai mult mi -am dat seama ca 54 l pentru 9 carasei este enoooorm de putin !!si ma doare inima sa stiu ca ei nu stau bine si ca nu au spatiu..Asa ca am hotarat sa luam un acvariu de 500 L pentru toti cei 9 si sa ii pastram pe toti ! Acum as avea nevoie de ajutorul unui specialist pentru urmatoarele:
1.ce nisip este cel mai indicat pentru carasei ?
2. Ce pompa de aer imi trebuie ?
3.Ce filtru este bun ?
4. Care sunt plantele cele mai bune pentru carasei pe care le pot ei manca ?
5. Ce incalzitor trebuie ? ( am auzit ca nu trebuie incalzitor pentru carasei )
6.Trebuie sa pastrez apa in care ii am acum sau sa o schimb pe toata ??
7 . Ce solutie trebuie sa pun pentru a dezinfecta apa de la chiuveta inainte de a o pune in acvariu ?
8. Cat trebuie sa stea acvariul gol inainte de a pune pestii in el ?

va rog frumos sa ne ajutati sa construim un mediu placut pentru caraseii nostrii !
eu , sotul si caraseii ( 4 black moor , 2comete , unul auriu , unul tigrat si unul la fel ca black moor doar ca portocaliu ) va multumim mult !



Bine ai venit in acest hobby frumos!

Au raspuns colegii mai sus, dar am zis sa incerc si eu cateva raspunsuri.

1.Nisip cuart 2-3mm (1-2mm e ideal pt planta si restul pestilor dar poate prea mic pt carasi) granulatie, culoare naturala....gasesti la hornback sau magazine de materiale de constructii....la 500L o sa ai nevoie de vreo 40 - 45kg aprox
https://www.hornbach.ro/shop/Piatra-decor-acvariu-rosiatic-2-4MM-25KG/3882881/produs.html - ai nevoie de 2 saci
https://www.hornbach.ro/shop/Pietre-decor-acvariu-negru-2-5-kg/7083660/produs.html

2. Nu e musai necesara cum zic si colegii mai sus, dar recomand. Ia o pompa de aer de calitate, gen Tetra aps 400 - https://abc-zoo.ro/23165-pompa-de-aer-tetra-aps-400-white-edition.html?gclid=Cj0KCQiAwMP9BRCzARIsAPWTJ_HvZCFlT22KpRr0xAf6OEY7sSNfV6DxSPRqNPQrqto_v6ViMRYaGk8aApHbEALw_wcB

3. Eu iti recomanda un Eheim, ceva mare...la volumul tau ai nevoie si mai ales pt carasi....eu la acvariul de 450L cu scalari si alti pesti am 2 buc Eheim 2080.....vezi video din semnatura mea.
Dar sunt si alte filtre....gen JBL e1902 sau e1502 sau Fluval FX6 etc. Eu recomand totusi Eheim dar si restul sunt ok.
https://abc-zoo.ro/8-filtru-extern-pentru-acvariu?man=7-4-25-957-1&id_lang=8&p=2

4. Ideal la carasei sa le dai mancare dedicata lor plus vegetale (salata...etc) nu plante din acvariul tau.....pt ca asa vei cumpara plante constant si nu e ce trebuie.
Mancare de calitate superioara este Tropical si Hikari: https://abc-zoo.ro/43-carasi-aurii?man=228-2 dar si restul de la sera, tetra si jbl.
Eu as zice sa folosesti Tropical si nu e asa scumpa....e f ok.
Plante ai putea incerca: Anubias (prins pe un lemn frumos), Valisneria gigantea, Cryptocoryne. Restul cred a le vor manca carasii si e pacat.

5. Nu stiu daca vei avea nevoie pt carasi incalzitor, dar pt siguranta poti lua unul mai incolo...un Eheim Jager de 300W (pt volumul tau de 500L)

6. Apa o pastrezi si o pui in celalalt acvariu plus filtrul actual.

7. Solutie de declorinare recomanda Seachem Prime, este f ok: https://abc-zoo.ro/25299-seachem-prime-250-ml.html
Pe langa Prime ai nevoie si de bacterii, Seachem Stability.

8. Acvariul trebuie sa fie ciclat...ciclul azotului dureaza undeva la 3-4 saptamani. ai linkuri mai sus de la colegi.

Sunt multe articole si pe net despre carasi aurii. Iar daca vrei poti sa intri si pe grupul de FB Acvarist de Bihor: https://www.facebook.com/groups/acvaristdebihor

Oricum, cele mai profi raspunsuri si sfaturi le vei primi aici.

Ape limpezi!

Acvariu 450L scalari manacapuru+rio nanay, keyhole chiclids, electric blue acara: https://www.youtube.com/watch?v=-MA1TMbu9ks

Acvariu 100L: https://www.youtube.com/shorts/A5UxprvhBMY

Acvariu 54L, Creveti crystal red: https://www.youtube.com/watch?v=TymTMhB75ms
Acvariu 54L, Creveti Blue dream: https://www.youtube.com/watch?v=G2XfmX2GJVo
Acvariu 54L, Land of trees: https://www.youtube.com/watch?v=6dfXKjSEi74

https://www.flickr.com/photos/190306661@N08/albums
ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1189
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Buna
Nu prea mai am nimic de adugat,colegii au acperit cam tot in raspunsurile lor
Singura intrebare ar fi cum procedezi cu acvariul?
500L este destul de mult,trebuie sa apelezi la cineva priceput,poate iti pot recomanda o firma sau cnv care confectioneaza acvarii la comanda ok
[WWW]
1Madalina
Junior member

Joined: 14/11/2020 15:32:53
Messages: 22
IP:
Offline

Buna ziua ! Va multumesc tuturor pentru ca ma ajutati si imi dai sfaturi foarte utile.
Maine o sa ajunga acvariul Aquatlantis doar ca va avea 400 L nu 500L cum voiam eu initial ..
Restul detaliilor o sa vi le dau cand o sa ajunga acvariul pentru ca sotul meu este cel care se va ocupa de acest lucru .O zi buna tuturor !
1Madalina
Junior member

Joined: 14/11/2020 15:32:53
Messages: 22
IP:
Offline

Multumesc , dar deja am rezolvat de acvariu . L -am luat de pe Olx de la cineva din Oradea si maine va ajunge acasa . Ce m -a bucurat a fost sa vad ca acel om de la care voi cumpara acvariul este un iubitor de pesti iar acvariul lui arata impecabil .
alinutz80
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 05/12/2017 16:46:23
Messages: 2255
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

1Madalina wrote:Multumesc , dar deja am rezolvat de acvariu . L -am luat de pe Olx de la cineva din Oradea si maine va ajunge acasa . Ce m -a bucurat a fost sa vad ca acel om de la care voi cumpara acvariul este un iubitor de pesti iar acvariul lui arata impecabil .


E bine si 400L. e chiar ok. Da ne o poza cu anuntul sau cu acvariul va vedem cum va arata.

Oare asta e: https://www.olx.ro/oferta/vand-schimb-acvariu-400l-aquatlantis-IDdXtpI.html#083821ffda

Oricum , sfaturile de mai sus raman valabile si pt cel de 400L

This message was edited 1 time. Last update was at 16/11/2020 15:32:12


Acvariu 450L scalari manacapuru+rio nanay, keyhole chiclids, electric blue acara: https://www.youtube.com/watch?v=-MA1TMbu9ks

Acvariu 100L: https://www.youtube.com/shorts/A5UxprvhBMY

Acvariu 54L, Creveti crystal red: https://www.youtube.com/watch?v=TymTMhB75ms
Acvariu 54L, Creveti Blue dream: https://www.youtube.com/watch?v=G2XfmX2GJVo
Acvariu 54L, Land of trees: https://www.youtube.com/watch?v=6dfXKjSEi74

https://www.flickr.com/photos/190306661@N08/albums
alinutz80
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 05/12/2017 16:46:23
Messages: 2255
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Inca ceva foarte important. Nu te gravi sa cumperi nimic pana nu esti sigura 100% ca e ok. Nu te mai lua dupa cei de la petshop pentru ca ei vor doar sa vand si nu sunt profi deloc.

Eu as incepe cu substratul si as alege unul cat mai natural si mai ok....plus, eu as lua si ceva lemne/cioate faine pt arangat. Plus cateva pietre/roci necalcaroase....va arata multa mai bine. Apoi ai nevoie de plante, enumerate mai sus...poate gasesti prin oradea la alti acvaristi cateva din plante.

This message was edited 1 time. Last update was at 16/11/2020 15:28:30


Acvariu 450L scalari manacapuru+rio nanay, keyhole chiclids, electric blue acara: https://www.youtube.com/watch?v=-MA1TMbu9ks

Acvariu 100L: https://www.youtube.com/shorts/A5UxprvhBMY

Acvariu 54L, Creveti crystal red: https://www.youtube.com/watch?v=TymTMhB75ms
Acvariu 54L, Creveti Blue dream: https://www.youtube.com/watch?v=G2XfmX2GJVo
Acvariu 54L, Land of trees: https://www.youtube.com/watch?v=6dfXKjSEi74

https://www.flickr.com/photos/190306661@N08/albums
1Madalina
Junior member

Joined: 14/11/2020 15:32:53
Messages: 22
IP:
Offline

Exact acela din anunt este . Si o sa mi -l dea cu tot cu buturugi si inca ceva decoratii . Are si un decor 3d plus mai multe chestii . Abia astept sa il aduca si sa il vad . Iar de data aceasta nici macarnu o sa incep ceva pana nu o sa cer sfaturile aici .
ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1189
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Succes! Cat noroc ai avut sa gasesti un acvariu gata facut asa misto!
Sunt convins ca acvariul o sa iasa foarte bine

This message was edited 1 time. Last update was at 16/11/2020 18:44:25

[WWW]
1Madalina
Junior member

Joined: 14/11/2020 15:32:53
Messages: 22
IP:
Offline

Multumesc si sunt sigura ca va iesi bine cu indrumarile voastre .
1Madalina
Junior member

Joined: 14/11/2020 15:32:53
Messages: 22
IP:
Offline

Este indicat sa opresc 120 l de apa din acvariul acesta pe care il voi aduce maine pentru a putea pune pestii cat mai rapid ?
bineinteles ca voi folosi si solutia Seachem Prime .
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

In principiu da, daca se poate. Dar va trebui practic sa aclimatizezi din nou pestii. Carasii sint rezistenti, dar am auzit de socuri de pH la ei.

Tine cont ca dupa ce pui acvariul de 400 litri pe pozitie nu o sa il mai muti de acolo. Trebuie sa fie intr-un loc unde nu e iluminat deloc de soare (sau o sa faci repede alge verzi). Ar trebui sa fie undeva unde sa ai acces usor cu un furtun - de la chiuveta si la canalizare (pt. schimburile de apa - oricum o sa cumperi cel putin un furtun si niste adaptoare cu cuple rapide). Ca sa schimbi 100litri de apa cu galeata e un chin.

E posibil ca filtrul sa fie destul de bun pt. carasi. va trebui sa ne descrii ce contine.

Te-ai inhamat la o distractie pe termen lung. Carasii traiesc fara probleme 10-12 ani in acvriu (am citit si de 18 ani).

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
1Madalina
Junior member

Joined: 14/11/2020 15:32:53
Messages: 22
IP:
Offline

Nu am stiut atunci cand am luat carasii ca ei vor creste .. pur si simplu ne am lasat condusi de sentimente :"vai ce draguti sunt ", "ce ochi adorabili are ", "ce codita frumoasa " si de spusele vanzatoarei : "puteti sa luati mai multi carasi daca aveti un acvariu asa mare" cica :" daca ii tii intr un acvariu mic ei vor ramane mici si daca ii muti in iaz ei vor fi mari " asa ca i am luat si dupa cand am venit acasa am inceput sa aflu ca apa pe care o am este buna doar pentru un caras .. Si nici nu ne a lasat inima sa ii dam inapoi mai ales dupa ce ne am atasat de ei asa de mult . Era poate o cale mai usoara dar nu tot ce este mai usor este si mai bun . Cand o sa am acvariul o sa dau mai multe detalii legate de pompa , filtru ,decoratii , etc.
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Mdaa - stiu asta. Bine ca nu ai ales pesti colorati cum a facut vara-mea. 2 d-aia rosii, 2 galbeni, 2 albastrii si 2 cu dungi negre. A ales cele mai agresive mbuna care le putea gasi. Dupa un an a ramas cu unul singur - cel mai agresiv din toti.

Bafta la mutat. Ai grija ca ar trebui 3-4 persoane la carat sticla.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
1Madalina
Junior member

Joined: 14/11/2020 15:32:53
Messages: 22
IP:
Offline

Am mai avut si xipho , 2 platty si 2 tetra dar i am dus inapoi ca donatie mai ales cand am vazut ca nu se impacau cu caraseii. Multumesc si da stiu ca va fi o nebunie cu mutatul dar asa este cand vrem natura la bloc .
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com