[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Pesti bolnavi?  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
DenisaXXIV
Junior member
[Avatar]

Joined: 17/06/2020 08:15:07
Messages: 8
Location: Prahova
IP:
Offline

Salut! In urma cu o luna am luat in grija pestisorii fratiorului meu mai mic, in urma unui peste mort mai exact... Si am decis ca celor doi pesti, ambii din specia Corydoras Aeneus, sa le ofer o viata mai buna. Mi-am propus sa ii mut din bolul de 2L intr-un acvariu de 5L, le-am pus substrat, le-am mai cumparat cateva plante, chiar si una adevarata( ce mi-a adus mai multi melci decat pot duce ) - Microsorum pteropus- , un termometru, un filtru si o pompa de aer. Dupa ce am scapat de melci, am decis sa mut cei doi Cory in acvariu, iar tatal meu a zis sa il inaugureze cu un peste Betta Splendes rosu. Acesta din urma s-a dovedit putin mai agresiv decat cel ce a murit, insa dupa o zi, s-a acomodat. Ideea e ca eu credeam ca acele pete din jurul branhiilor( din ce am observat eu, acestea apar cand pestii sunt stresati) vor disparea odata ce se vor obisnui cu acvariul, insa nu este asa. Este a cincea zi de cand i-am mutat, pestii sunt jucausi, mananca bine, insa acele pete nu dispar. E posibil sa fie o boala? Ce-i drept este ca nu l-am tinut pe Betta in "carantina" 2 saptamani, cum am mai citit pe diverse forumuri in romana si in engleza, doar doua zile in care l-am studiat atent. Precizez ca toti cei 3 pesti prezinta petele din poza.
[Thumb - Cory.jpg]

ocean
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2852
Location: Targu Mures
IP:
Offline

Acvariul mic, substrat albastru, plante plastic toate intra la "asa nu", incearca natural: nisip, plante lemne plus un acvariu mai mare

This message was edited 1 time. Last update was at 16/07/2020 11:45:05

[Email]
ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1189
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Este ciclat acvariul?
Ce volum are?
[WWW]
DenisaXXIV
Junior member
[Avatar]

Joined: 17/06/2020 08:15:07
Messages: 8
Location: Prahova
IP:
Offline

Acvariul are un volum de 5L si este ciclat.
EverSad
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 2081
Location: Cernavoda
IP:
Offline

Bine ai venit pe acest forum.

Felicitari pentru intentia de a oferi un trai mai decent celor doi Cory.

Se poate exemplifica (sumar) cum a fost facuta ciclarea bazinului de 5L ?

This message was edited 1 time. Last update was at 16/07/2020 17:59:22


Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
DenisaXXIV
Junior member
[Avatar]

Joined: 17/06/2020 08:15:07
Messages: 8
Location: Prahova
IP:
Offline

Multumesc!

In urma cu o luna si doua saptamani, am pus apa in acvariu si am pornit filtrul si pompa de aer. Apoi zilnic am pus putina mancare in acvariu. Insa in urma cu doua saptamani m-am lovit ca sa zic asa de o infestatie de melci. Acum erau 4... peste doua ore erau 7... si uita asa a doua zi erau 30.. Din ce am citit microorganismele pentru care se face ciclarea raman in filtru. Asa ca, pentru a scapa de melci, am fiert substratul, plantele de plastic si pietrele. Planta adevarata am pus-o in bol, dupa ce am spalat-o bine cu apa, pentru a putea vedea daca mai prezinta oua de melci.
In acvariu am inlocuit cam 30% din apa si la filtru nu am umblat deloc.

Pareau atat de inghesuiti in bol... recunosc ca m-am grabit cu mutarea lor in acvariu..
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Bine ai venit. E bine ca incerci sa faci ceva cit mai bine pt. pestii tai. Si sa nu te superi daca o sa urmeze critici cam intense. Urmarim in primul rind binele animalelor si plantelor noastre dupa care ne interesam si de cum arata acvariul.

Un beta are nevoie de 8-12 litri de apa. Daca adaogi si 2 cory triplezi volumul, adica un cub de 27 litri ar fi bun. Da - stiu cum sint tinuti beta in magazine.

Substratul colorat e vopsit (nu se stie cu ce) si nu exista asa ceva in natura - stiu ca exista culori intense in natura , dar niciodata in riuri sau lacuri - cu mici exceptii datorate plantelor. Vopseaua se va exfolia in timp, iar componentele ei vor trece in apa unde pot sa aibe efecte diverse - de obicei nu prea bune.

Plantele de plastic nu aduc nici un beneficiu in acvariu si de multe ori muchiile ascutite rup sau taie aripioarele pestilor.

Mmmm - asa cu titlu informativ pe balcon sau in gradina ai plante de plastic sau naturale?

Dupa apa si sticla cel mai important element de sustinere a vietii din acvariu e filtrul. Ce filtru ai si ce contine? Si cum ai facut ciclarea? De cind ai pornit acvariul? E important.

Ai aici citeva articole pt. incepatori:

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24220.page

Citeste te rog ghidul acvaristilor incepatori si ciclul azotului - nu e nevoie sa le intelegi acum, articolele sint practic legate unul de altul, dar stabilim o baza pt. discutia despre ce se intimpla in acvariul tau. In acvaristica trebuie sa ai rabdare, aproape nimic nu se rezolva de azi pina miine.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
EverSad
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 2081
Location: Cernavoda
IP:
Offline

Bine.. ca si incepator, ai procedat, cum a parut mai logic.

Revenind la problema, incearca sa faci foto mai detaliata. (nu prea se observa ce este acolo)

Pentru moment, pune putina sare in bazin. (cam cat se poate lua pe varful unei unghii crecute putin)

Dupa doua zile, se scot` doi litrii de apa si se inlocuiesc cu apa proaspata. (asta, ca prima interventie)

_______________________________________-

Pe viitor: (in pasi de urmat)

Daca tot ai pompa de aer, se cuvine un burete ca in foto de mai jos. [(direct la furtunul pompei si renunta la piatra de aer) (Filtru intern de burete acvariu, se numeste)]

Atentie la inaltimea ansamblului de burete+talpa, fara teava de plastic care se vede sus. (trebuie sa ramana macar 4-5Cm de la partea de sus a buretelui pana la suprafata apei din bazin. (teava de sus nu o sa poata fi montata)

Deasemeni, renunti si la filtrul care il detii acum pentru ca nu este mai eficient decat buretele propus in cazul tau.

Asta, la minim o saptamana din momentul cand ai instalat buretele in bazin. (intre timp, nu se spala/opreste/scoate filtrul din bazin)

Dupa ce se scoate filtrul, se elimina si plantele de plastic ori alte elemante artificiale.


[Thumb - sponge.jpg]

This message was edited 3 times. Last update was at 16/07/2020 19:28:14


Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Nici eu nu prea vad ce ar ar putea determina discoloratia din jurul branhiilor - de fapt nu o vad. Ar putea fi doar o reactie la culoarea substratului.

Daca imi aduc bine aminte beta suporta o apa cu o idee de sare, dar la cory sint sceptic. Provin din zona amazoniana cu un Kh foarte mic, unde sarea e aproape inexistenta.

Melcii in general sint utili. Ajung in zone in care nu pot sa manince pestii si curata cam toate resturile de mincare ramase. Chiar intr-un acvariu de 5 litri amprenta biologica e mica. Daca nu se inmultesc excesiv - ceea ce inseamna de obicei ca au prea multa mincare ramasa de la pesti.

Daca nu ai spalat materialele filtrante din filtru acvariul ar trebui sa fie ciclat. Ce contine filtrul?

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
DenisaXXIV
Junior member
[Avatar]

Joined: 17/06/2020 08:15:07
Messages: 8
Location: Prahova
IP:
Offline

Deci cred ca eu am filtru intern de burete( multumesc, EduardB) . Nu stiam exact cum sa il numesc, de asta am zis ca am si filtru si pompa de aer, pentru ca atunci cand am cumparat acvariul, am intrebat si de un filtru si o pompa de aer si tipul de acolo mi-a recomandat o pompa de aer cu piatra de aer in jurul careia se fixeaza un burete mare.
Azi am pus si planta adevarata in acvariu, desi nu mai arata atat de bine dupa ce melcii au mancat jumatate din ea... Si am zis ca as putea incerca sa pun putina sare dupa ce mai pun cateva poze in care sper sa se vada mai bine si mai vad pareri, pentru ca imi e prea teama sa nu pun prea multa

Cu substratul nu prea am ce sa fac, va mai dura ceva pana il schimb. Insa am cateva intrebari:
Ce marime ar trebui sa aibe ca sa nu raneasca mustatile pestilor Corydoras?
Ce culoare sa caut in mod special? Un exemplu ar fi genial
Ce inaltime ar trebui sa aibe substratul in acvariu?

In legatura cu volumul acvariului, e alta problema total de nerezolvat pentru mine... Unde as putea pune unul mai mare( care in orice caz sa fie mai mic de 15L pentru ca un acvariu mai mare de atat nu incape nicaieri la mine), nu am o priza aproape, si unde am o priza aproape, incape doar acest mic acvariu. Facusem si eu acest calcul ca as avea nevoie de un acvariu de 30L, insa din pacate e mult prea mare pentru apartamentul in care stau.

Inca o intrebare, pestii pot fi partial orbi? In sensul ca pestele Betta mai se loveste cateodata de peretii acvariului si e singurul care pare ca nu ii vede. In plus, mancarea o vede mereu ultimul, insa se hraneste de la suprafata apei si atunci cand granulele incep sa se scufunde, le prinde. E putin mai derutat el sau chiar e o problema?
[Thumb - Screenshot_20200718-193914_Gallery.jpg]

[Thumb - 20200718_194018.jpg]

[Thumb - Screenshot_20200718-193925_Gallery.jpg]

ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1189
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pietrisul cu granulatia de 2-3 mm ar fi perfect,iar o culoare roscata ar arata ff bn impreuna cu corydoras
Cat despre Betta,saracul peste este incurcat de curbura bolului (pestii tai stau in bol nu?) si nu prea vede marginea;marginea rotunda refracta lumina si distorsioneaza vederea pestelui (dar si a ta:daca te uiti din lateral,vei vedea ce aiurea se vede)
Cat despre priza,ataseaza un prelungitor
[WWW]
DenisaXXIV
Junior member
[Avatar]

Joined: 17/06/2020 08:15:07
Messages: 8
Location: Prahova
IP:
Offline

ugarit5 wrote:Pietrisul cu granulatia de 2-3 mm ar fi perfect,iar o culoare roscata ar arata ff bn impreuna cu corydoras
Cat despre Betta,saracul peste este incurcat de curbura bolului (pestii tai stau in bol nu?) si nu prea vede marginea;marginea rotunda refracta lumina si distorsioneaza vederea pestelui (dar si a ta:daca te uiti din lateral,vei vedea ce aiurea se vede)
Cat despre priza,ataseaza un prelungitor


De o saptamana se afla toti intr-un acvariu in forma de paralelipiped. Ironic e ca in bol nu se lovea
Insa iti multumesc ca mi-ai raspuns la intrebarile despre substrat.
Si prelungitorul nu prea ar merge, am incercat si nu e cea mai sigura metoda...
EverSad
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 2081
Location: Cernavoda
IP:
Offline

Referitor la substrat, am de 3-7mm.

Cory, (nu au rani la gura ori mustati ) sunt in regula.

Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com