[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Neoane 15W - am nevoie de indrumari  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Mikai
Junior member

IP:

Salut !

Am un acvariu de 95L brut (60Lx35lx45h), doatat cu un capac Light Glo si 2 noane de 15W (by default):
Sun Glo (in fata) si Aqua Glo (in spate)

Din cate am citit pe diverse site-uri, acestea au urmatoarele caracteristici:
SunGlo 15W - 4200K // IRC 65 // 860 lumeni
AquaGlo 15W - 8500K // IRC 70 // 290 lumeni

Ce ma deranjeaza pe mine:
1. nu-mi place lumina pe care o dau in acvariu - este o lumina mai galbuie
2. pe partea din spate a acvariului, se depune o pelicula foarte fina de alge verzi (pe care le razui cu un card expirat :-) ). Banuiesc faptul ca ar fii de vina neonul Aqua Glo ?!
3. teoretic, neoanele ar trebui sa fie Hagen (pentru ca ei au aceasta denumire de produse tip ***-Glo), dar pe cutie nu se mentioneaza acest brand, iar pe tuburi scrie "made in japan" ; de aceea nu stiu sigur daca sunt Hagen.

Ce urmaresc:
- o lumina placuta ochilui si un necesar minim pentru plante nepretentioase (Anubias Nana, Valisneria Americana si Hygrophila Difformis).

As dori sa le schimb cu urmatoarele, care mie "imi par" o combinatie mai buna:
JBL Solar Tropic 15W - 4000 K // IRC 98 // 750 lumeni
Sera Brilliant Daylight 15W - 6000 K // IRC 85 // 920 lumeni

Credeti ca este o combinatie buna?
In caz contrar, accept si alte sugestii dar din cite stiu, singurele locuri unde se gasesc neaone de 15W sunt pe magazinul online (Sera sau JBL). Am mai gasit doar in Brico un singur model de Osram Basic 15W/640 (4000K si 720 lumeni, IRC probabil 65).

Multumesc !
[Email]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Mikai wrote:SunGlo 15W - 4200K // IRC 65 // 860 lumeni
AquaGlo 15W - 8500K // IRC 70 // 290 lumeni
AquaGlo are 18.000 K. Asa scrie producatoru' pe ambalaj.

Mikai wrote:nu-mi place lumina pe care o dau in acvariu - este o lumina mai galbuie
E de la SunGlo. Si mie mi se pare infecta lumina aia smilie . Sa nu mai spun de CRI de 65 din cite imi amintesc. Sugestia mea e sa scoti SunGlo d-acolo.

Mikai wrote:pe partea din spate a acvariului, se depune o pelicula foarte fina de alge verzi (pe care le razui cu un card expirat :-) ). Banuiesc faptul ca ar fii de vina neonul Aqua Glo ?!
Nu e de vina AquaGlo.

Mikai wrote:teoretic, neoanele ar trebui sa fie Hagen (pentru ca ei au aceasta denumire de produse tip ***-Glo), dar pe cutie nu se mentioneaza acest brand, iar pe tuburi scrie "made in japan" ; de aceea nu stiu sigur daca sunt Hagen.
Pe tuburile Hagen scrie Made in Japan, chiar daca recent am vazut AquaGlo Made in China.

Mikai wrote:Ce urmaresc:
- o lumina placuta ochilui si un necesar minim pentru plante nepretentioase (Anubias Nana, Valisneria Americana si Hygrophila Difformis).
Schimba SunGlo cu inca un AquaGlo sau PowerGlo sau 830.
830 da o lumina mai galbena decit SunGlo si foarte placuta, da' nu cred ca gasesti 830 de 15 W.

Mikai wrote:As dori sa le schimb cu urmatoarele, care mie "imi par" o combinatie mai buna:
JBL Solar Tropic 15W - 4000 K // IRC 98 // 750 lumeni
Sera Brilliant Daylight 15W - 6000 K // IRC 85 // 920 lumeni
Cred ca JBL solar tropic da o lumina la fel ca SunGlo - din punct de vedere al perceptiei ochiului. CRI-u' e net in favoarea JBL Solar Tropic.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Mikai
Junior member

IP:

Multumesc pentru raspuns ! :-)

AquaGlo are 18.000 K

Asa este, atat AquaGlo cat si PowerGlo au inscriptionat pe ambalaj 18.000K. Dar datorita asemanarii spectrului cu Sylvania Grolux si Osram Fluora, unele site-uri il clasifica impreuna cu acestea la 8.500K. Asa ca am luat de buna varianta asta.

Nu e de vina AquaGlo.

Stiu ca AquaGlo are o componenta puternica de albastru, iar asta, m-am gandit eu, poate face sa-mi apara pelicula aia de alge pe geamul din spate. Aceste alge nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar daca razui geamul, se observa ca "ceva verde" se curata si pare ca se dizolva in apa, ca o pulbere fina. Apa o schimb saptamanal 30% cu sifonare de substrat; am doar 5 pesti adulti in acvariu (2 molly si 3 SAE) si 10 pui de molly de 1 luna. Nu le dau mancare in exces (nu las sa cada pe substrat). Nu am alte alge in acvariu. Am si o poza facuta luna asta, la 3 zile dupa un schimb de apa:
http://bp2.blogger.com/_Mrb3TZ_qe1A/RhTFqLgUrMI/AAAAAAAAAA8/CfgjgmYh5mw/s1600-h/IMG_0006.jpg

Schimba SunGlo cu inca un AquaGlo sau PowerGlo sau 830.

Am vazut cum lumineaza in acvariu doar neonul AquaGlo. Lumina este foarte placuta, cu o usoara tenta de indigo, dar in schimb, toate culorile par sa capete nuante "nenaturale". Nu as obtine rezultate mai bune (imagine placuta + necesar plante) daca acopar un spectru mai larg ? Sa zicem o combinatie 6000K+8000K sau 6000K + 9000K(ex. JBL Solar Natur)?
[Email]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Mikai wrote:
AquaGlo are 18.000 K

Asa este, atat AquaGlo cat si PowerGlo au inscriptionat pe ambalaj 18.000K. Dar datorita asemanarii spectrului cu Sylvania Grolux si Osram Fluora, unele site-uri il clasifica impreuna cu acestea la 8.500K. Asa ca am luat de buna varianta asta.
Stiu ca-i dubioasa temperatura aia de 18.000 K la AquaGlo da' prefer sa cred ce spune producatoru', n-am idee cum se calculeaza temperatura de culoare nici de unde dau acele site-uri 8.500 K .

Mikai wrote:Stiu ca AquaGlo are o componenta puternica de albastru, iar asta, m-am gandit eu, poate face sa-mi apara pelicula aia de alge pe geamul din spate. Aceste alge nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar daca razui geamul, se observa ca "ceva verde" se curata si pare ca se dizolva in apa, ca o pulbere fina.
Acvariu mi se pare curat, daca pelicula aia de alge nu se obrazniceste, nu-ti fa probleme. Probabil o sa treaca de la sine.

Mikai wrote:Am vazut cum lumineaza in acvariu doar neonul AquaGlo. Lumina este foarte placuta, cu o usoara tenta de indigo, dar in schimb, toate culorile par sa capete nuante "nenaturale". Nu as obtine rezultate mai bune (imagine placuta + necesar plante) daca acopar un spectru mai larg ? Sa zicem o combinatie 6000K+8000K sau 6000K + 9000K(ex. JBL Solar Natur)?
Culorile par nenaturale pentru ca AquaGlo e conceput sa "intareasca" culoarea pestilor - in special rosu si un pic albastru.

Atentie mare daca vrei sa folosesti un tub cu intensitate mare. O sa dea foarte multa lumina si n-o sa mai percepi lumina placuta de la AquaGlo - asa cum se intimpla acuma cu SunGlo.

Ti-as sugera un tub Osram Fluora de 15 W da' n-ai nici o sansa sa-l gasesti . Prin urmare incearca un Sera Plant Color. Ochiometric are aceeasi culoare ca Osram Fluora si are o intensitate mica (emite doar spectru' necesar plantelor), comparabila cu AquaGlo.

Daca te hotarasti la un tub cu intensitate mare iti recomand Sera Blue Sky Royal. Lumina e foarte-foare puternica (va acoperi aquaGlo) si placuta ochiului.
Despre tuburile JBL nu pot spune nimic, inca n-am folosit.

Poze: smilie ... Poze cu plante

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: