Salut !
Va solicit ajutorul, deoarece dupa o lunga perioada de documentare, tot in ceata sunt. Iata:
Acvariu infiintat in octombrie 2006: 60Lx35lx45h - volum brut = 94 L
Populatie (in prezent): 2 black molly (m+f), 2 molly "dalmatieni" (m+f), 3 Crossocheilus siamensis si 7 pui de molly (1 luna).
Iluminat: 1xSunGlo 15W , 1xAquaGlo 15W - 12 ore/zi continuu
Substrat: margaritar de riu, 3-4mm // grosime 3-4cm
Plante : Anubias Nana pe o buturuga de mopan, Vallisneria (frunze in spirala) si Hygrophilla Difformis. Plantele cresc foarte bine, se inmultesc intr-un ritm rapid si nu am nici un fel de alge (decit pe buturuga mai veche de mopan, care s-a mai "inverzit" pe ici pe colo).
Incalzire : nu (temperatura in acvariu constanta 25-26C datorita incalzirii din camera)
Filtru : Fluval 2 Plus (cu 2 paduri de burete si 1 pad pentru microparticule) - tinut pe minim si pus doar sa agite suprafata apei.
Hrana: TetraMin, Sera : Freezed Shrimp, Freezed Tubifex, Flakes, Spirulina Tablets // 2 ori pe zi - nu las mincarea sa cada pe substrat.
Apa: schimb saptamanal 30% cu sifonare de substrat. Completez cu apa direct de la robinet (temperatura identica cu cea din acvariu) cu adaos de Sera Aqutan.
Parametri:
PH = 7-7,5 (primele zile dupa schimbul de apa) // 7,5-8 (inaintea schimbului de apa saptamanal). Apa robinet = 7
NO2 = <0,5 mg/L (nu am depasit aceasta valoare)
NO3 = <5mg/L (nu am depasit aceasta valoare)
KH = 5 (de fiecare data)
GH = 8 (la o singura citire saptamanala am avut 9)
Nu am folosit niciodata chimicale sau medicamente direct in acvariu, in afara de Sera Aqutan la schimbul de apa.
Scurt istoric:
octombrie 2006 - instalare cu apa dintr-un acvariu vechi // 4 black molly (1m + 3f) nascuti si crescuti in acvariul vechi // plantele de mai sus.
ianuarie 2007 - adaugat 3 SAE (pet shop Moghioros)// am avut "green water" - intuneric total 5 zile si s-a rezolvat.
februarie 2007 - adaugat 4 molly (2m + 2f) din Obor.
martie 2007 - 1 femela a nascut 7 pui // am donat la pet shop cele mai vechi 3 femele de black molly (erau prea mari 5-6 cm si amenintau puii).
In luna martie au aparut problemele mele:
- 1 black molly mascul (cumparat din Obor) a murit. Simptome: la inceput nu sunt semne fizice, vine la mincare dar nu mai maninca nimic. Dupa citeva zile incepe sa devin apatic si se retrage intr-un colt sau sta pe substrat - incepe sa aiba fecale albe/transparente filamentoase, care atirna in urma lui. Cu timpul devine din ce in ce mai slabit (fara nici un semn de ulceratie sau oricare alt defect vizibil) capatind mai degraba un aspect siluriform (cu abdomenul supt). Cam in 2 saptamani de cand a inceput sa refuze mincarea, a murit. Nici unul dintre ceilalti pesti nu au prezentat vreun simptom in tot acest timp.
- de 2 saptamani au inceput sa apara aceleasi simptome la 1m +1f de black molly (tot din Obor). De data asta le-am infiintat acvariu de carantina (25L) si le-am facut timp de 1 saptamana tratamentul cu Metronidazol. Nu a avut nici un efect. Singura imbunatatire vizibila a fost ca apatia a disparut timp de citeva zile dupa terminarea tratamentului, pestii bolnaviori, veneau la mincare, dar tot nu serveau nimic. Apatia s-a reinstalat si am revenit de unde am plecat....
Am citit tot ce am apucat pe teme de "fecal disorders" dar din pacate, exista destul de multe posibile afectiuni asociate cu simptomele de mai sus: de la paraziti, hexamita pina la infectie bacteriana. Tratamentele difera de la caz la caz: Metronidazol, antibiotice etc. De regula, astfel de afectiuni sunt asociate si cu alte semne fizice (ulceratii, pestii se "freaca" de decor, apar decolorari etc) dar care nu sunt prezente si la mine in acvariu. Din cauza asta, nu pot sa "pun punctul pe i" si sa dau un diagnostic mai aproape de adevar.
Daca recunoasteti cumva aceste simptome si aveti si alte idei despre ce ar putea fii, sau daca a-ti patit deja asa ceva si ma puteti ajuta cu sfaturi, va multumesc anticipat. Mentionez ca inainte sa postez aici am citit tot ce s-a scris pe forum pe aceasta tema (de unde si tratamentul cu Metronidazol, dar care la mine nu a dat rezultate).
Multumesc !
|