Author |
Message |
surdulucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/03/2007 13:46:06
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
surdulucian
Junior member
IP:
|
Care este treaba cu argila asta? E intradevar folositoare pt plante?
Si daca da, unde se gaseste sa cumpar? In ce mod (cantitate) ar trebui sa o amestec in pietris?
|
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/03/2007 16:09:56
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
IP:
|
Depinde ,la ce fel de argila te referi ca eu stiu vreo 6 tipuri de argila
Si fiecare are compozitia ei specifica
Vrem mai multe detalii
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
siliconu`
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/03/2007 16:33:56
|
siliconu`
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/11172568344459ecfe5ef04.jpg)
IP:
|
Ai atins un subiect fierbinte si periculos....uite un link cu musuroaie...
|
clin uatar for iu, mai uait frend!  |
|
 |
Gabriel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/03/2007 18:33:15
|
Gabriel
<'))))<
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c74d97b01eae257e44aa9d5bade97baf.jpg)
IP:
|
Argila este intr-adevar buna pentru plante insa daca vrei sa folosesti in acvariu argila luate de tine direct din "natura" (ca sa zic asa) trebuie sa faci mai multe teste - adica sa o folosesti intr-un acvariu pe o anumita perioada de timp ca sa vezi daca are efectul scontat sau nu. Chiar nu stiu daca se poate face o analiza de laborator.
Eu am folosit prin anii 1999/2000 o argila foarte rosie luata din zona Comarnicului (de fapt cred ca asta a si fost motivul pentru care a aparut cu mult vreme in urma acea fabrica in Comarnic). S-a dovedit a fi excelenta si cu rezultate notabile.
Cel mai mare neajuns este ca la fiecare planta dezradacinata acvariul devenea laptos (in stare naturala uscata argila este de fapt o pulbere)
si deranja evident pestii ca sa nu mai spun ca infunda filtrul.
Iti recomand produsele speciale pt acvaristica ce le gasesti in magazine. Este si o discutie pe aceasta tema pe forum.
|
|
 |
surdulucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/03/2007 13:37:52
|
surdulucian
Junior member
IP:
|
Depinde ,la ce fel de argila te referi ca eu stiu vreo 6 tipuri de argila
Intreban desigur despre tipurile de argila pe care le pot folosi in pietris pt plante.
Am pus intrebarea asta, despre argila, pt ca un acvarist batran de pe aici de prin Braila mi-a spus ca daca vreau sa am plante sa pun argila. Acum nici el nu a fost prea explicit (probabil stiti cum e, pana scoti o informatie de la un acvarist...). Totusi un prieten a pus argila, cumparata de maicasa pt taicasu pt un tratament... in fine poveste lunga, ideea e ca echinodorusul cara pana acum scotea o frunza pe saptamana mai nou scoate cate doua.
Nu am inteles prea bine de unde e cumparata si oricum m-am gandit ca voi sunteti cei mai in masura sa-mi spuneti.
Daca sunt produse speciale pt acvaristica cu argila chiar sunt curios sa incerc, problema ar fi ca nu am vazut pana acum prin pet shopuri; daca nu chiar sunt curios daca stie cineva pe unde pot gasi plafaruri farmacii etc.
|
|
 |
siliconu`
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/03/2007 18:04:49
|
siliconu`
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/11172568344459ecfe5ef04.jpg)
IP:
|
surdulucian wrote:...cumparata de maicasa pentru taicasu pentru un tratament...
asta-i tare de tot, frate, sa-l privezi pe taica :wrong: de tratament numa` ca sa haleasca echinodorusu` ala o bucatzica de argila... :baby: Decat s-o enerveze pa™ maica, mai bine dati o comanda :bpc: pe .........................si ati impacat si maica si taica si echinodorusu` :bravo:
|
clin uatar for iu, mai uait frend!  |
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/03/2007 18:14:55
|
Lazar Ginel
Ogar batran
IP:
|
Draga, luchian poate ne spui si noua ce rezultate deosebite ai obtinut tu cu aceasta argila
Cum aratau plantele fara argila si cum arata acuma cu argila?
Ce compzitie chimica au ?
Ca sa stim si noi ce bagam in acvariu
Crezi ca poti garanta aceaasi calitate la un lot mai mare
Draga LEO 2003 sa stii ca daca ,Luchian foloseste in particular aceste bile este treaba lui  Dar a recomanda ca sunt de incredere este cale lunga
Pe ce baza stiintifica a facut mixtura de argila este normal ca argila sa fie mai buna decat quartitul bine spalat ,si sa se vada ceva crestere la plante,dar de aici si pana acolo unde se vrea aajunge este cale lunga
Dar ,sa incepem iar cu: sa vezi Minunile Acvaristicii Romanesti care este sub nivel european
Asa nu vom ajunge nicaieri
Daca bei numai vin de calitate slaba nu ai de unde sa stii cum este la gust cel de top
Nu ai grade de comparatie
Si draga Leo personal nu am nimic cu tine dar de ce nu suni tu la firma Dennerle sa le dai niste mostre din Argila Made in Romania
Si Pamintul de cartita
Poate faci un ban, ei sigur dupa 40 de cercetare in domeniu nu stiau de miracolul Romanesc (argila si cartita)
Oricum pozitia ta mi-sa parut ca-m deplasata
|
|
 |
Radu Luchian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/03/2007 18:41:46
|
Radu Luchian
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/211704445446cc1528930c.gif)
IP:
|
Domnule Lazar, nu am spus ca din argila pe care i-o pot trimite eu vor creste baobabi, am spus doar ca ii pot trimite daca vrea si ca o poate folosi cu incredere fiindca, asa cum am folosit-o si eu, nu am avut probleme de nici un fel nici cu pestii si nici cu plantele. Cat despre efectul asupra plantelor, pot sa spun ca inainte de a folosi argila am avut ludwigia verde, care apoi, dupa introducerea argilei, s-a facut maron intens iar spre capete rosu.
Acum nu mai am ludwigia, dar pot sa spun de exemplu ca un nymphaea lotus care a avut o perioada mai grea de adaptare cand l-am mutat si-a revenit foarte bine si e in continua crestere, scotand frunze sanatoase si frumoase.
De asemenea, hygrophilla creste intr-un ritm foarte alert de la inceperea folosirii argilei. H. corimbosa cel putin, scoate niste frunze uriase si necesita butasiri ocazional.
Cui nu-i convine n-are decat, sa foloseasca produse de firma, de care nu am nimic rau de zis, sunt, cum am mai mentionat, convins ca sunt la un nivel cu foarte mult mai ridicat de cat "musuroaiele de cartita" cum vad ca se spune. Dar un produs de calitate costa si bani "de calitate", ieftin si bun mai rar gasesti, iar cum pe mine nu ma dau banii afara din casa, prefer sa folosesc argila asta, decat sa nu folosesc nimic.
Daca i-as fi cerut lui Lucian bani pe argila ar fi vazut motiv de discutie ca ma pun eu impotriva firmelor de profil, dar eu am sugerat doar ca ii pot da, gratuit, sa incerce, sa vada daca e multumit, daca nu, sa cumpere fie de pe shopul online de aici, fie de la un shop real, de unde doreste el. Imi retrag in acest caz oferta si daca el va vrea sa ma anunte pe pm, ca sa nu se mai starneasca alte discutii neprielnice.
Inca un lucru, mi se pare lipsa de respect sa va adresati cuiva pe numele de familie pur si simplu, cu atat mai mult cu cat intr-o comunitate de acvaristica suntem prieteni si ne respectam reciproc, asa cum si eu va respect pe dumneavoastra.
Va doresc o zi buna si mult succes.
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/03/2007 19:27:49
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
IP:
|
Vreti sa fiti amabili si sa nu va mai intepati unii pe altii? Daca nu, inchid topicul si nu va ramine decit sa va paruiti cind o sa va intilniti face to face.
Multumesc pentru intelegere.
|
|
 |
Radu Luchian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/03/2007 19:48:17
|
Radu Luchian
Membru de baza
IP:
|
Nici o problema, eu doar mi-am argumentat afirmatia precedenta.
|
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/03/2007 20:37:51
|
Lazar Ginel
Ogar batran
IP:
|
Ca m-am adresat cu numele de familie nu trebuie sa te supere
Nu ne cunoastem si nu cred ca este lipsa de bun respect din partea mea ba din contra
Am sa i-ti spun pe numele mic la o bere
Las la aprecierea ta Un acvariu setat de Oliver knot la diferenta de 14 zile
http://www.plantella.com/ si cum arata dupa 14 zile http://www.plantella.com/
De ce sa nu incepem asa .?
|
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/03/2007 20:41:24
|
Lazar Ginel
Ogar batran
IP:
|
Scuze dar nu se deschide ce am vrut
Se poate intra pe recent La acvariulde 540 litri NEW(28) din 23 mar.2007
Este o diferenta
|
|
 |
Radu Luchian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/03/2007 20:55:58
|
Radu Luchian
Membru de baza
IP:
|
Ce am reusit sa vad este la 5 zile diferenta, fara sa se vada imaginea initiala.  Arata misto aranjarea, chiar sunt curios cum a evoluat, mai caut acum pe site sa vad.
|
|
 |
Radu Luchian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/03/2007 21:09:37
|
Radu Luchian
Membru de baza
IP:
|
Am gasit acvariul, ce sa zic? Superb! Se dezvolta frumos intr-adevar, dar el are si sponsorizari pare-mi-se, de la JBL si Tropica.  Oricum arata foarte bine si are talent in aquascaping, e clar...
Mai mult insa m-a impresionat acvaterariul cu ciclide africane. Are deasupra o grota, o pestera. A facut chiar si stalactite, plus ca iguana da un efect aparte... ferigile presarate pe stanca. Frumos!
|
|
 |
Radu Luchian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/03/2007 14:53:42
|
Radu Luchian
Membru de baza
IP:
|
Leo, sa stii ca le folosesc si sunt dispus sa suport "criticile de rigoare". Putin imi pasa, atata timp cat nu imi permit mai mult si cat am observat imbunatatiri de la folosirea "biloaielor "  nu inteleg cu ce va deranjeaza pe voi. Folositi ce vreti, eu folosesc ce vreau si ce pot. E simplu. Daca nu ma ridic la "standardele europene" cu acvaristica e mare branza parca. Pentru mine e o pasiune pe care o savarsesc cu bucurie si sunt mandru sa spun asta fiindca practicand-o nu am nici un interes decat sa pot privire "o ruptura de natura intr-o cutie de sticla" (si sper sa nu se faca interpretari de genul ca am o cutiutza in care cresc 2 guppy).
Imi cer scuze ca s-a aprins din nou conversatia, asa cuma zis si Dolly, eu zic sa o lasam balta, fiindca acest topic a fost deschis cu un alt scop.
|
|
 |
Radu Luchian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/03/2007 15:21:12
|
Radu Luchian
Membru de baza
IP:
|
Hmm, eu le lasam la uscare normala, pe o tavita, si inainte de folosire eventual imbibate cu ceva fertilizatori. Este mai bine sa le usuc in cuptor in schimb?
|
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/03/2007 18:49:48
|
Lazar Ginel
Ogar batran
IP:
|
Pai draga Leo multam mult de urari
Inca ma consider tanar chiar daca am 40 de ani EEEE...... nu mai fac eu ce faceam cuma 20 de ani EEE...
Dar tu ca un BARON al acvaristicii nu ar trebui sa incurajezi solutii Home Made ,mai ales de fertilizare siiiiiiiiiii .....stii bine de ce spun asta
Daca pana acum te-a interesat in special acvariile plantate ?
Este o echilibristica destul de periculoasa pentru un tanar acvarist si nu numai
Pai ,Radu luchian spunea ca nu are bani pentru lucruri de top in ale fertilizarii
Dar cu 15.36 Ron poti sa i-ti ei si bile de fertilizare care poti fi sigur de ele si sunt 20 la o cutie ,ca doar nu le pui in fiecare zi
De aceea mi-sa parut ,afirmatia ta deplasata ,ca vorba aia ai ceva experienta in spate zic eu nuuuuuu... In acvariile plantate ma refer
Daca un tanar incepe bine aceasta pasiune fara prea multe deceptii are toate sansele sa se tina de ea
Daca inepe cu sfaturi de la" Marii mesteri de soluri" si da algele in acvariul lui sigur dupa 1 luna se lasa pagubas
Deci asa poti sa-ti dai seama de ce ,cateva persoane de pe acest forum tin steagul sus cu produse nu chiar de top dar macar de pe locul 3sau 4
Asa vom avea peste cativa anii copii ,nepoti care ne vor intrece in ale acvristicii
Acvaristica este ca dragostea la 16 ani e puternica la inceput dar daca de dezamageste greu i-ti mai revii
Asa ca de ce sa nu incepem din prima bine
|
|
 |
Sburlea Nicolae
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/03/2007 02:11:24
|
Sburlea Nicolae
Junior member
IP:
|
Folosesc un amestec de metode pentru plantele mele, precum si pentru acvariile pe care le fac.
Folosesc substraturi de firma, Tetra sau Sera si argila neaos romaneasca.
Din pacate daca vrei sa obtii rezultate viabile si de durata, mai ales in contextul unor plante pretentioase si a unui acvariu bine plantat, trebuie sa folosesti produse de calitate. Spun asta in conditiile in care substratul de la JBL s-a epuizat in mai putin de doua luni, avand un acvariu de 368 litri brut, cu 7 neoane de 36 wati osram si cu co2 cu ph controler.
Multa vreme nu am reusit sa inteleg ce au plantele mele de nu mai merg.
Am folosit Dupla Plant pastile, si-au revenit spectaculos, insa observ iarasi o limita in dezvoltarea lor.
Si se ajunge la o alta concluzie: daca faci un lucru, fa-l complet si pana la capat.
Asa ca datorita faptului ca nu gasesc tot ce imi trebuie de la Dupla, Voi aduce din Italia, toate produse necesare fertilizarii, marca Dennerle.
Si asta datorita sfaturilor unui om mult mai competent ca mine.
In acvaristica fiecare ne stabilim limitele pana unde vrem sa mergem. Este alegerea noastra si suntem responsabili pentru ea.
Vei constata ca vei ajunge la o limita peste care trebuie sa treci.
La urmatorul setup sper sa dau jos o fata a bazinului sa imi dau gaura de prea plin si sa imi pun si incalzitor de substrat.
Deci ori ce decizie luati, este decizia voastra, este drumul vostru pe care il urmati.
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/03/2007 08:43:47
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
IP:
|
Forumul acesta a fost creat pentru cei care iubesc acvaristica, pentru informare si pentru indrumare, nu pentru a prezenta tot felul de "inventii" care de care mai ciudate, ca sa nu zic altfel.  Cine doreste un acvariu cel putin decent, macar sa aiba bunul simt si sa nu mai posteze tot felul de aberatii, care duc la discutii sterile si fara rost, ce degenereaza de cele mai multe ori.
Topic inchis.
|
|
 |
|