Am realizat acasa ca are sticla de doar 6 mm fara intarituri si sincer imi e frica sa nu se sparga. Nu am curajul sa pun apa in el. Am mai avut un acvariu in adolescenta care s-a spart si sincer imi e cam frica.
Ce imi recomandati sa-i pun intarituri? (daca da, de care si unde). Sau sa-l returnez si sa caut altceva? Ce acvariu imi recomandati ca incepator, care sa fie safe 100% (maxim 150 litrii, ca am deja filtru luat).
Salut si bine ai venit. O regula in acvaristica e clara: cu cat mai mare cu atat mai stabil. In concluzie: ia acvariul cel mai mare care ti-l permiti, de acolo incepem discutiile. Al doilea sfat: inainte sa cumperi, intreaba. Intreaba si de 10 ori ca sa nu regreti ce ai cumparat. Al treilea sfat vine de la unul din cei care au cumparat un acvariu ca al tau: " La 30 cm coloana de apa a facut burta aproximativ 4-5mm la mijloc. Nu am avut curaj sa il umplu mai mult.Am scos apa si am pus intarituri longitudinale. Acum sta cu inaltimea coloanei de apa la 35cm, fara burta. In partea de jos, pe laterale, de jur imprejur se vede cum siliconul este intins din cauza presiunii apei, oarecum normal. Dupa o luna de la instalare, impreuna cu longitudinalele lipite, pare ok, nu curge.Lipiturile par bune.Per total ok raport calitate-pret, insa as platii in plus sa gasesc acelasi la volum cu sticla de 8mm.Pare la limita." Deci clar ai nevoie de intarituri, in situatia in care nu iei un acvariu mai mare. Si nu ultimul sfat: completeaza la profilul tau in mod special locatia. Asta e foarte importanta deoarece parametrii de apa difera de la o locatie la alta, si de acolo incepi sa vezi ce o sa pui in acvariu
armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
Dau retur, dar ce sa iau si de unde? Nu vreau sa fac rabat de calitate, dar nici nu as vrea sa pl?tesc "firma". Ceva de 10mm cu intarituri, sticla ultra-clara...
Pretul e de 5 ori si jumatate mai mare la aproape aceleasi dimensiuni (911 lei fata de 165 lei cel de 6 mm). Chiar nu stiu ce sa fac, daca merita banii in plus... pentru 5 centimetrii inaltime si 2 mm grosimea sticlei. Ce ma sfatuiti? Daca pun doua intaritoare longitudinale de 3 cm din sticla de 8 mm grosime, sigur nu mai face burta. Nu stiu daca trebuie sa pun intaritoare si pe fundul acvariului. Ajuta la ceva?
Toate calculatoarele online, dau grosimea sticlei de 6 mm la un factor de siguranta de 3.8
Rog sa ma ajutati cu un sfat ca sa pot lua o decizie. Momentan acvariul nou e inca in cutie. Nu l-am probat pentru ca vreau sa-l dau retur si nu vreau sa am discutii ca e zgariat, lovit, folosit etc.
ai aici niste informatii https://www.aquadec.ro/categorii/all/sticla-float/0/187#1 . Poti cumpara sticla de la ei, sau ti-l pot si face. Da-le telefon si mergi pe mana lor. La grosimea sticlei tale, ultraclarul e doar un moft. Ultraclarul il recomand eu personal doar la sticla groasa
armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
Multumesc mult pentru sfaturi. Am vorbit la Aquadec si o sa dau comanda la ei. Iar cel de la Hornbach o sa-l returnez saptamana asta. De acum o sa intreb de doua ori inainte de a mai achizitiona ceva, cu riscul de a pune intrebari stupide.
This message was edited 2 times. Last update was at 01/04/2019 14:36:18
Am returnat acvariul la Hornbach dupa 2 zile si am luat un acvariu mic de 24 de litrii pe care sa-l folosesc pe post carantina/maternitate sau in caz de urgenta sa am unde sa mut temporar pestii.
Motivul returului: grosimea sticlei de doar 6 mm si feedback primit de la posesori precum ca "face burta" si "si pe laterale siliconul este prea intins ". Fricos din fire si citind pe acest forum "p???niile" altor colegi, am decis sa iau cel mai safe acvariu posibil. Voi comanda zilele astea la Aquadec, un acvariu de 200 de litrii din sticla de 10 mm, pe dimensiuni 90x45x50 cm (fara intarituri care sa strice estetica unui acvariu). Din pacate zicala "dai un ban dar stii ca face" se aplica si in cazul acvariilor. Un acvariu scump iti ofera siguranta si intotdeauna va fi mai bun decat unul ieftin. Sfat pentru incepatori: nu va bucurati la pret! Un pret mic poate sa ascunda o calitate indoielnica.
Offtopic: Din nerabdare am amenajat acvariul de 24 de litrii, pe care l-am umplut complet cu apa si l-am pus pe mobila din living room. Toata noaptea am visat ca s-a spart acvariul, ca imi curge apa, ca s-a umflat mobila si parchetul, etc. M-am trezit de 3 ori si m-am dus sa verific "ce face acvariul". Evident ca totul era ok. Am realizat ca nu pot trai cu un asemenea stres la un acvariu de 200 de litrii, daca am reactionat asa la unul de 24 de litrii. De aceea pentru mine pretul acvariului nu va conta, atata timp cat voi putea dormii linistit. Stiu ca sunt putin paranoic... dar asta e firea mea. Apropo, v-ati gandit cum se comporta acvariul vostru in cazul unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter? Eu stau la casa si am toata mobila prinsa in perete, anti-seismic. Ma tot intreb cum sa fac in cazul acvariului, ce balans va face apa si daca e posibil sa cada de pe stand. Puteti afla raspunsul aici:
IP:
Putin prea fricos pt tipul meu de prieteni,dar fac pariu ca dintre noi toti,tu ai supravietui unui cutremur de genul...cand citii de mobila prinsa in perere antiseismic,in mintea mea era acoperis cazut,dar mobila intreaga Acum serios vbind,ai facut o foarte buna alegere ca ai ales sticla mai groasa,dar la sticla de 10 te puteai duce linistit pana la 300l.(bineinteles cu costurile aferente)
Am un acvariu de prin 2014 de 330l dw 120Lx50lx55h luat de pe nevertebrate facut de ei si daca il umplu,face o burta serioasa de nici eu nu dorm noaptea,asa ca il tin la 5-7cm sub marginea sticlei.
Presupun ca daca ar fi fost invers latimea cu inaltimea (55 cu 50 nu 50 cu 55h, nu ar fi facut asa burta) inaltimea apei pune presiune pe geam
This message was edited 2 times. Last update was at 05/04/2019 11:10:22
paradoxx wrote:la sticla de 10 te puteai duce linistit pana la 300l.(bineinteles cu costurile aferente)
Din pacate am o restrictie de spatiu... lungimea poate fi maxim 100 de cm. Si nu am vrut sa para inghesuit, la limita, asa am ales 90 cm. Latimea si inaltimea au venit de la sine, conditionate de lungime.
Eu stiu ca de la 40 cm in inaltime trebuie intarituri...strica daca sunt prost puse, daca sunt la 1 2 cm sub cei 50 cm nu strica cu nimic , caci tu vei acoperi cu un coltar acea margine si nu se va vedea, acum la sticla de 10mm nu stiu ce sa zic, eu am un acvariu 130x35x40 fara intarituri cu sticla de 10mm
Eu detin acvariul de la Hornbach Marina 80 x 35 x 40 cm de peste 1 an de zile.
Vreau sa spun ca sunt multumit de el. L-am umplut si pana la 39 cm, intradevar face o mica burta dar in niciun caz 4-5 mm, poate undeva la 1-2mm.
PS: A prins si cutremul de 5,8
This message was edited 1 time. Last update was at 05/04/2019 15:25:28
IP:
Berea wrote:Eu stiu ca de la 40 cm in inaltime trebuie intarituri...strica daca sunt prost puse, daca sunt la 1 2 cm sub cei 50 cm nu strica cu nimic
Faza cu "de la 40cm inaltime" este in functie de grosimea sticlei si chiar si de latime. Dar ptesiunea cea mai mare tine de inaltime.Daca ai sticla de 10/12 si inaltime 40 nu ai burta nici jumate de mm. La 50 poate 1/2mm,iar peste 50 tine si de latime. Daca ai sticla de 12 sau mai groasa,o ia din nou de la importanta inaltimii
This message was edited 1 time. Last update was at 05/04/2019 22:28:07