Gata! Mutat, spalat, rezolvat. Din pacate, azi am luat a doua mare palma din partea acvaristicii, exact cand mi-era lumea mai draga din acest pct de vedere si ma
batzosham cu colonia mea de T. chaitika... 63 de pierderi. Cei mai mari, cei mai frumos, toti cat palma, sanatosi. Dar a fost prostia mea.
Am luat 3 butoaie de 120 litri. Am umplut ochi primele 2 butoaie si am bagat cam 20 de pesti/butoi, plus intr-unul un Eheim 2080, iar in al doilea un Fluval FX5 sa filtreze, sa aereze, sa nu se decicleze. In al 3-lea butoi am bagat restu'...cei mai mari am reusit sa-i prind mai greu si au ramas toti la urma, pe fundul bazinului. Nu am mai putut recupera apa sa umplu tot butoiul ca incepuse sa devina murdara...practic a fost doar 1/2 plin cu apa. Plus un Tetratec 1200, ptr aerare, filtrare, etc.
Am spalat bazinul, l-am fixat in noua pozitie, totul frumos si bine. Cand am inceput sa mut apa din ultimul butoi si ajunsesem catre fundul acestuia, nu vedeam nici o miscare. Nu mai retinusem daca am bagat pesti si in al 3-lea butoi sau numai in primele doua. Colegul care m-a ajutat era si el nedumerit...ba ca am bagat, ba ca nu am bagat. Si-n fine, cand mai aveam un lat de palma de apa pe fundul bazinului, am vazut dezastrul...toti morti, pluteau la fundul bazinului, cu gura larga deschisa. Hipoxie. Apa putina, doar circa 60-70 litri, pesti multi, 63, timp...circa 4 ore din momentul scoaterii din acvariu pana la reintroducere. Asadar, dupa ce acum 10 ani am pierdut un bazin de malawi din cauza de concediu, alimentator care a dat drumul la toata hrana deodata, intoxicatie cu NH3/NO2, acum a venit randul O2 sa ma loveasca in moalele capului.
Mai am circa 30 de pesti, Maricei si astia. Sper sa fie raport optim masculi/femele. Sper ca, in ciuda dezechilibrului creat, colonia sa nu dispara. Sper sa nu se apuce cei ramasi sa se bata pana la decimare totala. Am experienta, stiu ce fac Tropheusii. Am mai pierdut o colonie de Red Moliro tocmai ptr ca murisera cativa, vreo 5 pesti, tot din cauza de O2. Stiu ce le poate capul in dezechilibre. Tot ce pot sa sper e sa isi revina, sa se reapuce de sex...ca de vreun apa nu am mai avut nici un pui.
Culmea e ca sunt oarecum relaxat si nu extrem de afectat. Da, imi pare rau ca au murit in chinuri cauzate de mine. Dar daca se va duce, mut in acest bazin mare o colonie de T. murago Tanzania

.
Oricum, va multumesc de sfaturile de mai sus. Totul a decurs bine tehnic, doar biologic nu. O sa pun foto cu bazinul curat si chel. Ca poza cu cei morti, desi am vrut sa fac, sa afisez, m-am razgandit...e suficient ca am fost idiot...nu e cazul sa va confirm si cu poza.