[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Reef 300 Jaubert  XML
Forum Index » Bazine mari
Author Message
gsv
Member
[Avatar]

Joined: 19/04/2017 08:49:49
Messages: 258
Location: Craiova
IP:
Offline

Aproape 2 luni, fara cateva zile. Mananca mysis, artemia. Citisem ca sunt fff sensibili si dificili, am si patit-o. Asta e al 2 lea chelmon. Primul a murit, a fost din bazinul lui Dan Pavelescu, peste stabil, cu pofta de mancare, dar la mine a refuzat sa mai manance. A ciugulit de pe pietre vreo cateva zile si atat, dupa care s-a dus. Atunci e si perioada cand am facut praf nutrientii de prin acvariu, cu incercarile de a-l hrani. Pe asta l-am luat imediat dupa moartea celuilalt, la cateva zile, de frica tangului. )))).

This message was edited 3 times. Last update was at 01/04/2020 13:07:01

MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ma bucur ca se intelege cu tangul, eh, la pierderi sa nu ne mai gandim, uneori dupa transport nu se acomodeaza toti

De mancat sunt convins ca are ce manca, are deja bazinul ~1 an jumate si daca se baga la congelate si se intelege cu vecinii, situatia este ideala

Spor,

This message was edited 1 time. Last update was at 03/04/2020 20:03:54


MSI Reef
gsv
Member
[Avatar]

Joined: 19/04/2017 08:49:49
Messages: 258
Location: Craiova
IP:
Offline

Salutare.
Daca tot am gasit ceva timp liber............

Apa este tulbure deoarece am facut pozele si filmuletul dupa ce am curatat geamul, am miscat ceva pietre pe acolo si am hranit pestii.
Pe spate, overflow, ceva cultura de Bubble alge ))))
In rest cam asta e:




image
image

P.S. Am uita sa zic ca mi-au murit crevetii (mai cumparasem acum ceva timp unul rosu) si singurul hermit din acvariu. Nu am mai luat altii. In schimb a aparut o domnisoara.

This message was edited 1 time. Last update was at 25/01/2021 11:24:05

Verforim
Junior member

Joined: 22/04/2021 12:45:53
Messages: 31
Location: Bucuresti, Sector 1
IP:
Offline

Cum merge acvariul? Any updates?
gsv
Member
[Avatar]

Joined: 19/04/2017 08:49:49
Messages: 258
Location: Craiova
IP:
Offline

Salutare.
Merge, ce sa zic...nici prea bine, dar nici foarte rau. Nu am mai avut timp de el. Incerc sa scriu acum ce imi aduc aminte de la ultima postare.
Am avut niste parametrii de nu gasesc cuvinte. NO3 100+, PO4 peste 2.5 (maxim ce citeste Hanna). Am schimbat apa multa, dar in viteza. De testat foarte rar.
Dupa schimburi de apa, 100L - 150L de 2 ori in 2 saptamani, am redus NO3 bine de tot. Am bagat niste Rowaphos si PO4 ajunsese pe la 1.5. Am pornit si lumina la sump pentru cheato (o oprisem si aruncasem aproape tot cheato), care a crescut repede si a redus NO3 la 0, am trecut sa dozez NO3 si momentan sa stabilizat pe la 30. Am mai cumparat niste Anthias dispar, vreo 4 si am ramas cu 1, restul au sarit din acvariu . Am hranit la ei mult si PO4 a sarit din nou. Acum cateva zile era 2.3. Important este ca Tangul, Chelmonul, anemona si clovnii sunt ok.
In schimb ma innebuneste cheato asta, de cate ori pornesc lumina si creste, coralilor nu le mai merge bine, probabil microelemente lipsa. Am inceput sa dozez fier. Ma gandesc zilele astea la un Test ICP sa vad care e treaba. Alk e pe la 7-8.
O chestie f ciudata, cand aveam parametrii aia nebuni si fara cheato, coralilor le-a mers f bine. Euphylia umflata toata, ziceai ca plesneste si a crescut, Lobophylia la fel, nu mai zic de ciuperci.
O sa incerc sa vad care e treaba cu cheato, ce lipseste coralilor cand ea creste, poate reusesc sa gasesc "calea cea buna" ))). Daca nu, o las pana mai scade NO3 si opresc iar lumina, dupa care o sa incerc sa scad PO4 cu Rowaphos. Macar sub 1 il aduc si o sa fiu super incantat. Dar numai sa gasesc timp si viata sa se mai linisteasca putin. ))))
P.S. Ooooooooo, ce am uitat sa zic, cel mai important lucru. De cand am pornit acvariul asta, cea mai mare problema de instabilitate eu am avut-o cu salinitatea.
La schimburi de apa, ma grabeam, nu eram atent, masuram eu aiurea, refracto cu probleme, nu le calibram cum trebuie sau solutiile de calibrare nu erau ok, habar nu am.........in fine. Solutia finala (pentru mine): mi-am cumparat un hydrometru Tropic Marin si gata. Macar acum stiu cum stau cu salinitatea si pe asta nu il mai decalibreaza nimeni. Trebuie doar sa fiu atent la temperatura si sa fac compensarea din tabelul oferit de Tropic Marin.

This message was edited 1 time. Last update was at 29/07/2021 15:27:16

Verforim
Junior member

Joined: 22/04/2021 12:45:53
Messages: 31
Location: Bucuresti, Sector 1
IP:
Offline

Phoaaa. Horror parametrii aia din trecut. A murit ceva pe acolo de ai avut spike, nu?
La sump ar putea sa fie o explicatie si faptul ca ai swing-uri prea rapide de parametrii cand ai on cheato. Stiu ca unii zic ca e prea eficienta .
gsv
Member
[Avatar]

Joined: 19/04/2017 08:49:49
Messages: 258
Location: Craiova
IP:
Offline

Nu, nu era de la vietate moarta. Am avut probleme cu dinoflagelatele, de la cheato, care dusese parametrii in 0. Incepusem sa dozez NO3, PO4...............am dozat prea mult (incepator), dupa ce au crescut parametrii (mai mult decat trebuie, pentru ca am avut si problema cu chelmonul si pentru al doilea chelmon am hranit in veselie), mi-a murit cheato in sump (nu dozam nici fier in perioada aia si nici schimburi de apa dese nu faceam) si a eliminat nutrientii in apa (nu mi-am dat seama, nu am fost atent si am lasat-o in sump pana tarziu). Rezultatul..........!!!! )))
Cheato da, este eficienta, dar PO4 il coboara mai greu (in cazul meu) dupa cum am observat acum ceva timp ( NO3 coborase din nou in 0 ). Sigur aragonitul si pietrele sunt pline de PO4 si probabil de asta il voi duce jos mai greu.
Problema este ca acum creste ffff greu si clar am ceva lipsa in microelemente. Ma gandeam sa cumpar niste CheatoGro, ca are destule microelemente necesare sau sa fac un test ICP, sa vad ce lipseste.
Chiar citeam zilele astea ceva despre problema dozarii fierului in acvarii cu PO4 mare. Poate reusesc sa fac niste teste curand, sa vad cum stau cu parametrii.
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

da si eu am descoperit ca cel mai greu este sa tin no3 si po4 stabile.
si eu am facut in ultimele luni ping pong de la 0 la 100 pt no3 si de la 0 la 2-3 pt po4... bine, nici nu am testat decat din 3 in 4 luni...

per ansamblu nu am avut decese dar nici crestere grozava...

am observat si eu ca la no3 f mare, toti coralii inclusiv SPS usori (ex milka) o duceau f bine, extrem de umflati si se vedea si in cresterea consumului de alcalinitate

dar chestia asta nu dureaza mai mult de cateva luni, pana la urma le afecteaza cresterea, acum de ex am observat scaderea consumului zilnic de alcalinitate si nici nu mai sunt asa umflati.



gsv
Member
[Avatar]

Joined: 19/04/2017 08:49:49
Messages: 258
Location: Craiova
IP:
Offline

Cu PO4 ce ai reusit sa faci? Ca pe mine ala ma doare cel mai rau . Il cobori cu cheato sau ai si alte metode? Eu sunt convins, in momentul asta, ca la mine a fost ffff mult absorbit de pietre si pietris si acum cheato nu il poate duce jos in acelasi ritm ca si nitratul.
NO3, daca imi fac putin timp, schimb din nou 100-150-200L si dau cu el jos, oricum nu il vreau 0. Deocamdata nu ma stresez prea tare ptr ca vad ca ramane constant , in jur de 30-40 si nu ma deranjeaza.
gsv
Member
[Avatar]

Joined: 19/04/2017 08:49:49
Messages: 258
Location: Craiova
IP:
Offline

Ce am uitat sa mai precizez, legat de discutiile cu valorile alea mari, am introdus si vreo 10Kg de piatra uscata, de-a lungul timpului, care si aia a dat multe peste cap. Nu mai stiu exact la ce moment au fost introduse, pentru ca am renuntat la jurnalul personal, in care imi treceam informatiile, dupa vreun an juma. Ideea este ca, de cate ori il stabilizam, cat de cat, faceam cate o prostie si o luau razna toate, vezi exemplul cu piatra. ))))
P.S. Sunte multe detalii din astea, pe care le-am uitat sau m-am pierdut printre ele. Am tinut minte cateva mai importante si atat. Dar acum, daca tot am revenit la discutii aici, incep sa revina. )))

This message was edited 2 times. Last update was at 05/08/2021 11:50:59

Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

eu nu mai am cheato, mi-a murit de mai bine de 1 an in urma unui episod mai lung in care am avut 0 nitrati si fosfati - exact ce ziceam cu ping pong :-))

oricum cheato nu prea reduce PO4, e f buna pt NO3, eu asa am observat la mine

eu folosesc echivalent de gfo pt PO4, merge suficient de bine, problema de fapt e ca merge prea bine, daca nu testez ma trezesc cu PO4 la zero in cateva saptamani :-)

si mai pun si solutii de bacterii cu carbon, de ex am folosit de la aquaforest cu rezultate bune

eu nici apa nu o mai schimb de vreo 2 ani, mai ales ca am 2 acvarii marine, e nefezabil pt mine, am decis ca o sa merg fara schimburi si cine traieste bine, cine nu traieste iar bine

pana acum nu am pierdut nimic din cauza ca nu fac schimb de apa, dar dupa cum ziceam cu stabilitatea la no3 si po4 e dezastru si asta afecteaza cresterea



gsv
Member
[Avatar]

Joined: 19/04/2017 08:49:49
Messages: 258
Location: Craiova
IP:
Offline

Foto de prin mai, cea mai recenta )))
Scuzati geamul murdar!!!!!


image
gsv
Member
[Avatar]

Joined: 19/04/2017 08:49:49
Messages: 258
Location: Craiova
IP:
Offline

Humbert wrote:eu nu mai am cheato, mi-a murit de mai bine de 1 an in urma unui episod mai lung in care am avut 0 nitrati si fosfati - exact ce ziceam cu ping pong :-))

oricum cheato nu prea reduce PO4, e f buna pt NO3, eu asa am observat la mine

eu folosesc echivalent de gfo pt PO4, merge suficient de bine, problema de fapt e ca merge prea bine, daca nu testez ma trezesc cu PO4 la zero in cateva saptamani :-)

si mai pun si solutii de bacterii cu carbon, de ex am folosit de la aquaforest cu rezultate bune

eu nici apa nu o mai schimb de vreo 2 ani, mai ales ca am 2 acvarii marine, e nefezabil pt mine, am decis ca o sa merg fara schimburi si cine traieste bine, cine nu traieste iar bine

pana acum nu am pierdut nimic din cauza ca nu fac schimb de apa, dar dupa cum ziceam cu stabilitatea la no3 si po4 e dezastru si asta afecteaza cresterea



Poze ceva cu acvariile tale? Cel de 160L era bestial la un moment dat.
Asta uitasem sa spun. Bag si eu niste Rowaphos de ceva timp (scump rau), imi scade cat de cat PO4, dar trebuie sa cumpar si iar sa cumpar )))))
Nu am nici reactor si nici nu o sa cumpar. Carbon am incercat si eu sa dozez, f putin insa, pentru ca nu am skimmer. De fapt am skimmer, dar nu folosesc.
Nu ma omor nici eu cu schimbul de apa, am facut pe cel mare pentru ca erau valorile prea mari si sunt de parere ca de la cheato ala care a murit (cred ca aveam in perioada aia vreo 2 galeti de 10L de cheato in sump). Prostie ca nu am scos cheato cand trebuia. .
Pana la urma de la ideea asta am pornit, simplu si fara prea mari batai de cap, dar...............
Vedem ce se va mai intampla.

This message was edited 3 times. Last update was at 05/08/2021 12:22:29

Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

tu zici ca e prostie ca nu ai scos cheato cand trebuia, eu am patit ca am scos jumatate din cheato acum vreo 2 ani si in urma acestui fapt mi-au explodat nitratii luna urmatoare :-))

e f complicat cu chaeto, cresterea e rapida si deci cresterea de uptake e f rapida, testele nu sunt precise etc sincer cred ca e mai simplu fara chaeto

nu stiu frate, visez sa imi cumpar tester din ala pt cei 5 parametri si dupa aia sa vezi reefing pe mine :-)))




gsv
Member
[Avatar]

Joined: 19/04/2017 08:49:49
Messages: 258
Location: Craiova
IP:
Offline

Humbert wrote:tu zici ca e prostie ca nu ai scos cheato cand trebuia, eu am patit ca am scos jumatate din cheato acum vreo 2 ani si in urma acestui fapt mi-au explodat nitratii luna urmatoare :-))

e f complicat cu chaeto, cresterea e rapida si deci cresterea de uptake e f rapida, testele nu sunt precise etc sincer cred ca e mai simplu fara chaeto

nu stiu frate, visez sa imi cumpar tester din ala pt cei 5 parametri si dupa aia sa vezi reefing pe mine :-)))



Buna aia cu testerul ala.... ))))))))))).
Ziceam ca a fost o prostie pentru ca observasem ca e pe duca (incepuse sa se rupa in fragmente, fragmente, pe unele parti era moale etc), dar cum dracului se intampla, ca parca te tine al cu coarne de mana sa nu faci nimic in momentul ala. )))))

Si da, ai dreptate, aceeasi chestie am observat si eu, lucrurile in acvariu devin f instabile cu cheato (mai ales cand are ce ii trebuie si creste). Probabil trebuie lucrat si cu perioada de iluminare si cu puterea si cu marimea refugiului si gasit acel punct stabil,......habar nu am.

P.S. Nu am mai scris de ceva timp pe aici si acum, in 2 zile am facut posturi pentru 1 an intreg. ))))))))))))

This message was edited 2 times. Last update was at 05/08/2021 12:34:49

gsv
Member
[Avatar]

Joined: 19/04/2017 08:49:49
Messages: 258
Location: Craiova
IP:
Offline

Hahaha, am gasit o poza mai veche, de prin 2020.
2 milogi care m-au innebunit cu mancarea.


image
 
Forum Index » Bazine mari
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com