[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Filtru slab?  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Delanord
Junior member
[Avatar]

IP:

Va salut!
Am achizitionat un "pachet" aquael (acvariu, filtru, incalzitor). Acvariul are 54l. Ma nemultumeste totusi apa care nu e chiar cristal. Nu e tulbure, e destul de limpede, dar totusi niste mici particule tot "se plimba" prin acvariu, si ma deranjeaza. Niste particule fine, niste puncte albe ca un firicel de nisip. Eu cred ca problema ar fi filtrarea. Cum am spus mai sus filtrul a fost inclus in pachet. Este un filtru intern ASAP300. Daca problema din punctul vostru de vedere ar fi filtrul intern, ce sfaturi si propuneri mi-ati da pentru inlocuirea lui?
Multumesc
[Thumb - 15402209860591804015399270618472.jpg]

[WWW]
Delanord
Junior member
[Avatar]

IP:

App... Lampa are 8watt. Nu ar trebui ceva mai mare?
[WWW]
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

in primul rand,un filtru care vine la p[achet cu bazinul ,nu iti asigura decat minimul necesar sau mai bine spus mai nimic
in al 2lea rind filtrul tau este un filtru care iti asigura doar filtrarea mecanica iar din punct de vedere al filtrarii biologice este aproape nul...
in functie de bugetul pe care il ai cumpara un filtru cascada macar sau un filtru extern care sa fie dedicat pentru bazine de peste 100 litri pentru ca ce scrie pe prospect nu e chiar real
Sunt multe modele de filtre ,unele mai scumpe altele nu.Preferabil este un filtru extern sau cascada ,asa nu iti mai ocupa spatiul in baz.Pe langa filtru,trebuie sa mai cumperi soi medii de filtrare biologica cum ar fii matrix,siporax, lava vulcanica..si aici este la fel.. in functie de buget

pentru lumina, de care este,cu neon sau cu led... daca este cu neon ar trebui sa ai in jur de 20-25W iar daca este led.. nu stiu ce sa spun,la;pile cu led sunt altfel calculate

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
Delanord
Junior member
[Avatar]

IP:

Adrian, multumesc de raspuns.
Totusi as vrea sa te intreb ce inseamna medii de filtrare biologica? Cum se folosesc aceste medii? Sunt incepator si habar nu am. Nu dispun de foarte multe fonduri pentru acvariu, dar pentru ca sunt pescar de crap de competitie, imi plac pestii foarte mult si vreau sa le creez cele mai bune conditii. In acest caz te rog sa-mi recomanzi un filtru extern "decent", nu cel mai scump dar nici cel mai ieftin.
Referitor la iluminat, "din fabrica" acvariul are iluminare pe led, dar de 8watt
[WWW]
MSI
Senior member
[Avatar]

IP:

Filtrarea biologica se refera la transformarea amoniacului (acesta fiind prima stare in care se transforma dejectiile pestilor si hrana ajunsa pe nisip) in forma lui cea mai putin nociva (NO3) prin bacterii (de aici si treaba cu biologica).

Aceste bacterii colonizeaza cel mai bine mediile ceramice - pentru acest motiv in general filtrele externe se umplu cu aceste "bile" "tuburi" ceramice sau cu materiale similare pietrei ponce.

"Burte" vs "bile ceramice/spatura lava/ponce"

Burtele opreste foarte bine mizeria in forma ei bruta dar acesta trebuie curatat foarte des, buretele este ineficient pentru filtrarea biologica, fiind util doar pt a elimina mizeria rapid pana sa se descompuna in amoniac.

Materialul ceramic, in functie de calitatea acestuia si de porozitatea pe care o are, este eficient pentru filtrare biologica, avand o suprafata de colonizare pentru bacterii foarte mare, acest material nu se curata decat foarte rar. Bacteriile care il colonizeaza vor curata apa.

MSI Reef
Delanord
Junior member
[Avatar]

IP:

adrian09 wrote:in primul rand,un filtru care vine la p[achet cu bazinul ,nu iti asigura decat minimul necesar sau mai bine spus mai nimic
in al 2lea rind filtrul tau este un filtru care iti asigura doar filtrarea mecanica iar din punct de vedere al filtrarii biologice este aproape nul...
in functie de bugetul pe care il ai cumpara un filtru cascada macar sau un filtru extern care sa fie dedicat pentru bazine de peste 100 litri pentru ca ce scrie pe prospect nu e chiar real
Sunt multe modele de filtre ,unele mai scumpe altele nu.Preferabil este un filtru extern sau cascada ,asa nu iti mai ocupa spatiul in baz.Pe langa filtru,trebuie sa mai cumperi soi medii de filtrare biologica cum ar fii matrix,siporax, lava vulcanica..si aici este la fel.. in functie de buget

pentru lumina, de care este,cu neon sau cu led... daca este cu neon ar trebui sa ai in jur de 20-25W iar daca este led.. nu stiu ce sa spun,la;pile cu led sunt altfel calculate

Salut. Am vazut alte comentarii pe alte posturi.
Vreau sa te intreb:
Pentru acvariul meu de 54l ar fi suficient un prefiltru sun sun hw602 si un filtru sun sun hw402b?
[WWW]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Baga un Eheim clasic 2213 plin cu piatra ponce si nu mai ai treaba.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Delanord
Junior member
[Avatar]

IP:

AquaMan wrote:Baga un Eheim clasic 2213 plin cu piatra ponce si nu mai ai treaba.

Salut. Merci de raspuns, dar... "nu mai am treaba" cu ce?
Producatorul spune ca pe langa acest filtru sa se foloseasca un prefiltru.
Alti colegi spun ca, carbonul din filtru nu e chiar indicat. Sunt dezorientat total
[WWW]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Cu filtrarea biologica, cea mai importanta. Producatorul nu spune ca trebuie sa folosesti prefiltru ci ca poti. Prefiltrul e pentru filtrare mecanica. Filtrul e pentru filtrare biologica. Sunt lucruri diferite desi convergente.

This message was edited 1 time. Last update was at 22/10/2018 23:21:24

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

[Email]
Delanord
Junior member
[Avatar]

IP:

AquaMan wrote:Cu filtrarea biologica, cea mai importanta. Producatorul nu spune ca trebuie sa folosesti prefiltru ci ca poti. Prefiltrul e pentru filtrare mecanica. Filtrul e pentru filtrare biologica. Sunt lucruri diferite desi convergente.

Pe nevertebrate.ro la descrierea filtrului la care faci referire scrie asa : "Pentru o eficienta cat mai ridicata a acestui filtru recomandam sa fie adaugati inca doi sau trei litri de material filtrant biologic si sa se foloseasca alaturi de un prefiltru Eheim." ????
[WWW]
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

prefiltrul este un alt filtru extern dar fara pompa.Acesta se conecteaza la furtunul care duce apa din acvariu la filtrul cu medii bio.Acest prefiltru face filtrarea mecanica.Si canistra are filtrare mecanica cu bureti dar, cum spune producatorul,mai adaugi 2 sau 3 litri de medii bio.Asta nu ai cum sa faci daca nu scoti buretii din canistra si ai inlocuiesti cu mediile bio.Daca ai scos buretii din canistra, atunci ai nevoie de acel prefiltru ,care inlocuieste filtrarea mecanica din canistra.Facand aceasta miscare ,castigi volum de filtrare biologica asta insemnand un spatiu mai mare pentru coloniile de bacterii deci,un bazin mult mai stabildin punct de vedere al chimiei apei
Un alt avantaj ar fii ca nu mai desfaci canistra asa des ca sa cureti buretii care se umple cu mizerie,si in acelasi timp deranjezi si mediile filtrante.Avand prefiltru, desfaci prefiltrul care este mult mai accesibil

[Email]
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

filtrele enheim sunt recunoscute pentru buna functionare si o calitate foarte buna.. in acelasi timp si preturile... se ridica.. daca crezi ca este cam scump,poti achizitiona din gama sun sun. sunt mai ieftine,Eu folosesc si dunt multumit sau poti folosi si gama eden..uite aici http://iazuri-acvarii.ro/eden-511-external-filter.html..
eu zic totusi ca daca reusesti da pui diferenta ,mai bine cumpara enheim,, nu ca nu isi fac si celelalte treaba dar calitativ e clar ca sunt mai bune

[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Nu am prefiltru pe un 2211 si nu sunt probleme. Evident, un prefiltru este util dar nu neaparat necesar daca nu ai o plantare si o fauna excesiva. Mai curind as investi intr-un micro skimmer.

[Email]
Delanord
Junior member
[Avatar]

IP:

Va multumesc pentru idei/pareri.
M-am hotarat!
O sa cumpar un Eheim 2213 si un Eheim Micro skim350.
E ok daca cumpar si un Prefiltru Eheim 4004320 ?
Sau cele 3 produse impreuna nu-si au rostul?
Daca cumpar si prefiltru banuiesc ca in filtrul extern o sa pun doar medii de filtrare bio (adica voi scoate cei 2 bureti), corect ?
Pentru acest filtru extern ca si cantitate ma refer, cat mi-ar trebui sa-l umplu ? (1-2-3l?)
Ce material filtrant imi recomandati ?
App. . .se pot pune mai multe medii filtrante in filtru ? Spre exemplu spartura de lava + piatra ponce ?
Astept parerile voastre urgent, pentru ca cateva produse sunt in stoc limitat pe nervertebrate.
[WWW]
Antecume
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu n-as lua 'Eheim 4004320'. Pentru ca este un prefiltur intern, trebuie pus in acvariu pe sorbul de la filtru.
Iti ocupa din volumul acvariului (iar la cei 54 l ai tai conteaza) si in plus se vede si inestetic.
Ca si prefiltru eu as recomanda 'SunSun Prefiltru HW-602A' sau 'SunSun Prefiltru HW-603A' (sa verifici daca furtunele de la prefiltru se potrivesc cu cele de la filtru, altfel ai nevoie de niste adaptori).

Am si eu skimmer 'Eheim Micro skim350' (la 63 l). Problema cu el este ca agita cam tare apa la un acvariu mic. In plus, daca pui out-ul de la filtru sa bata spre suprafata apei o sa-ti sparga biofilmul si nu prea mai ai nevoie de skimmer.
Eu am folosit vreo saptamana skimmer-ul si dupa aia l-am scos.

[Nano cu albinute] [Old tree]
Delanord
Junior member
[Avatar]

IP:

Antecume wrote:Eu n-as lua 'Eheim 4004320'. Pentru ca este un prefiltur intern, trebuie pus in acvariu pe sorbul de la filtru.
Iti ocupa din volumul acvariului (iar la cei 54 l ai tai conteaza) si in plus se vede si inestetic.
Ca si prefiltru eu as recomanda 'SunSun Prefiltru HW-602A' sau 'SunSun Prefiltru HW-603A' (sa verifici daca furtunele de la prefiltru se potrivesc cu cele de la filtru, altfel ai nevoie de niste adaptori).

Am si eu skimmer 'Eheim Micro skim350' (la 63 l). Problema cu el este ca agita cam tare apa la un acvariu mic. In plus, daca pui out-ul de la filtru sa bata spre suprafata apei o sa-ti sparga biofilmul si nu prea mai ai nevoie de skimmer.
Eu am folosit vreo saptamana skimmer-ul si dupa aia l-am scos.

Da, buna idee cu out-ul de la filtru, asa o sa fac, merci.
Te rog sa-mi spui o parere si in ceea ce priveste materialul filtrant, cantitate necesara si daca pot combina mediile filtrante (daca e recomandat sau nu).
Multumesc
[WWW]
Antecume
Senior member
[Avatar]

IP:

Daca iei prefiltru, nu mai pui bureti in filtru, il umpli doar cu material filtrant biologic.

In legatura cu cantitatea de material filtrant, te uiti in manualul filtrului si vezi ce volum are pentru material filtrant (nu volumul total al filtrului).
Ar fi bine daca gasesti si ce volum are un cos din filtru (sau calculezi volum total material filtrant / numar de cosuri).

Poti sa cumperi mai multe tipuri de materiale. Filtrul are de obicei mai multe cosuri unde sa pui materialele filtrante. Ar fi bine ca intr-un cos din ala sa pui un singur tip, sa nu le amesteci.

Din punctul meu de vedere, cele mai bune sunt: Matrix, Siporax, Substrat Pro, Ada Bio Rio.

Antecume
Senior member
[Avatar]

IP:

M-am uitat acum la filtru Eheim 2213.
Din ce vad nu are cosuri pentru material filtrant.
Deci as recomanda sa iei un singur tip de material filtrant.

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Intra aprox 2 litri. Eheim Pro ar fi perfect: are forma rotunda si e mic, umple foarte bine un cilindru. Altfel, piatra ponce din cea marunta.

[Email]
Delanord
Junior member
[Avatar]

IP:

Am inteles,
Multumesc.

Totusi SunSun Prefiltru HW-602A si nici 603A nu gasesc nicaieri.
[WWW]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: