Cuprul in prezenta umezelii si a oxigenului formeaza compusi solubili in apa. Desi unele solutii de tratare a bolilor contin si cupru sub diverse forme e nerecomandata introducerea lui fara un control foarte strict si pentru motive foarte bune (tratarea unor boli). Cuprul e foarte toxic pentru toate nevertebratele acvatice si pentru destui pesti - ca de obicei toxicitatea depinde de cantitatile tolerate de fiecare organism.
Adica scoate imediat radiatorul ala din apa - mai degraba rezista la 32 de grade Celsius decit cu cupru in apa.
La aluminiu momentan e neclara situatia, dar ce stim sigur e ca sulfatul de aluminiu (folosit la tratarea apei) e toxic pt. pesti in cantitati care noi le toleram foarte usor.
Ia 1-2-3 fan-uri de calculator de 12-14 cm si un alimentator de 12V. Faci un suport de material plastic pt. fanuri (sau chiar din sirma de otel) si le legi pe toate la alimentator (toate fanurile in paralel). Un alimentator de 12V/2A duce 4-5 fanuri fara probleme. Oricum e folosit doar vara.
Le montezi in asa fel incit sa bata toate direct spre suprafata apei. Racirea apei din acvariu cu fanuri se bazeaza pe evaporarea apei, nu pe transferul de caldura catre radiator - adica radiatorul nu face nimic pe acolo.
La mine la 180 de litri cu 4 fanuri la 30-31 de grade se evapora aprox. 10 litri pe saptamina (temperatura scade cam la 27 de grade) - va trebui sa completezi apa (ar fi preferabil cu apa de osmoza, dar merge bine si cu apa de la robinet).
|