[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Racire acvariu  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Mircea Alex
Junior member

IP:

Salutare!
Am si eu o nedumerire. Am si eu un acvariu de aprox 30 de litri si de curand m-am hotarat sa gasesc o solutie pentru a-mi raci temp apei care ajunsese la 32 de grade. Pt asta am montat un cooler de pc pe capacul acvariului. Dupa cum bine stiti un cooler de pc este alcatuit din ventilator( componenta activa) si un radiator(componenta pasiva).Nedumerirea mea este urmatoarea: cand am montat ventilatorul l-am montat cu tot cu radiator. O parte din radiator sta în apa în timp ce un filtru sufla un jet de apa printre lamele acestuia.Temp apei a ajuns la 27 de grade dar vreau sa stiu daca sa las sau nu radiatorul montat la ventilator.
[Thumb - received_1746843688762336.jpeg]

This message was edited 1 time. Last update was at 29/07/2018 23:40:25

Liv
Ultrahigh member

IP:

Cuprul in prezenta umezelii si a oxigenului formeaza compusi solubili in apa. Desi unele solutii de tratare a bolilor contin si cupru sub diverse forme e nerecomandata introducerea lui fara un control foarte strict si pentru motive foarte bune (tratarea unor boli). Cuprul e foarte toxic pentru toate nevertebratele acvatice si pentru destui pesti - ca de obicei toxicitatea depinde de cantitatile tolerate de fiecare organism.

Adica scoate imediat radiatorul ala din apa - mai degraba rezista la 32 de grade Celsius decit cu cupru in apa.

La aluminiu momentan e neclara situatia, dar ce stim sigur e ca sulfatul de aluminiu (folosit la tratarea apei) e toxic pt. pesti in cantitati care noi le toleram foarte usor.

Ia 1-2-3 fan-uri de calculator de 12-14 cm si un alimentator de 12V. Faci un suport de material plastic pt. fanuri (sau chiar din sirma de otel) si le legi pe toate la alimentator (toate fanurile in paralel). Un alimentator de 12V/2A duce 4-5 fanuri fara probleme. Oricum e folosit doar vara.

Le montezi in asa fel incit sa bata toate direct spre suprafata apei. Racirea apei din acvariu cu fanuri se bazeaza pe evaporarea apei, nu pe transferul de caldura catre radiator - adica radiatorul nu face nimic pe acolo.

La mine la 180 de litri cu 4 fanuri la 30-31 de grade se evapora aprox. 10 litri pe saptamina (temperatura scade cam la 27 de grade) - va trebui sa completezi apa (ar fi preferabil cu apa de osmoza, dar merge bine si cu apa de la robinet).

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Liv
Ultrahigh member

IP:

Si treci pe la profil si seteaza locatia - macar oras/comuna/sat.

La "Despre noi" poti sa ne spui cite ceva despre tine - eventual daca ai ceva experienta, sau un simplu salut.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Mircea Alex
Junior member

IP:

Salut! Îti multumesc pentru raspuns si pentru faptul ca mi-ai salvat pestele. Chiar nu m-am gandit la faptul ca radiatorul ala pe langa faptul ca nu facea nimic îmi si dauna pestelui.
Ti-am urmat si celalalt sfat si am scris cate ceva la rubrica Despre noi.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: