[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
hardware lumina  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Aqua
Membru de baza
[Avatar]

IP:

urmeaza sa-mi fac un acvariu (100*30*30) destinat in principal pe cresterea plantelor si habar n-am ce fel de noane, drosere sa iau.
am luat ieri substrat de la sera care-l voi acoperi cu nisip de rau.
avand in vedere inaltimea mica a acvariului (30) cati watti ar trebui sa am/cate neoane? am tot citit de philips TLD 8xx, 9xx, osram, si alte marci; sunt neoane obisnuite sau speciale, cat costa, unde le gasesc ?
scarabeul1984
Member
[Avatar]

IP:

Pentru plante ar fi bine 1w/Litru.
Cat despre Philips 830si 965 am eu si sunt bune.
Am observat ca Riccia face mult mai multe bule cand functioneaza 18w/965 decat atunci cand este iluminata de 18w/830, poate se intampla doar la mine.
Acvariul meu are tot o inaltime de 30cm si suportul pentru tuburi este sprijinit direct pe geamul de la acvariu.
Pretul :
965 ~ 15 Ron
830 ~ 7 Ron

Watch where you're stepping : Thoughts are present .
[Yahoo!]
Aqua
Membru de baza
[Avatar]

IP:

ms de raspuns..incep sa ies din ceata , dar astept si alte sfaturi
adi2004
Junior member

IP:

Întreb şi eu aici, poate s-a mai întrebat, dar sper să-mi răspundeţi şi mie.

Merită să dai 20-30lei pentru un reflector de tub fluorescent? Mi se pare cam mult (ar insemna 100lei pentru 4 bucati).

Unde găsesc tuburile despre care s-a vorbit mai sus? (Eventual unde găsesc şi drosere pentru ele.)
scarabeul1984
Member
[Avatar]

IP:

adi2004 wrote:Merită să dai 20-30lei pentru un reflector de tub fluorescent

Eu zic ca merita, tinand cont ca reflectoarele "de firma" dubleaza cantitatea de Wati si Lumeni, nu pot sa iti garantez 100% ca o dubleaza dar este vizibila diferenta.
Ramane la alegerea ta daca merita sau nu, in functie de fondurile de care dispui

[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

adi2004 wrote:Merită să dai 20-30lei pentru un reflector de tub fluorescent? Mi se pare cam mult (ar insemna 100lei pentru 4 bucati).
Spunea cineva pe forum c-a masurat intensitatea luminoasa la aceeasi distanta de tub si-a obtinut cam urmatoarele rezultate: intensitatea a crescut de 2,3 ori cu reflector Juwel si de 2,1 ori cu reflector DIY.
E evident ca merita avind in vedere ca dubleaza intensitatea luminoasa fara sa consume energie electrica si fara sa incalzeasca acvariu' .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Aqua
Membru de baza
[Avatar]

IP:

adi2004 wrote:Unde găsesc tuburile despre care s-a vorbit mai sus? (Eventual unde găsesc şi drosere pentru ele.)
adi2004
Junior member

IP:

Deci reflectoarele ar fi ceva obligatoriu!
Unde gasesc;sesc tuburile despre care s-a vorbit mai sus? (Eventual unde gasesc si drosere pentru ele.)

iti spun ce mi-a zis scarabeul1984 pe privat:
Tuburile 18w/965 si 18w/830 le poti gasi pe la obor mai exact la parterul blocurilor aflate fata in fata cu parcul din fata primariei, nu mai stiu exact numele magazinului, dar sunt mai multe magazine cu acelas nume (incepe cu O) iar tuburile le gasesti la magazunul aflat cel mai in stanga cum te uiti la bloc.
Sper ca ai inteles, sorry dar nu mai stiu cum se numeau magazinele, sunt specializate in produse de iluminare interioara.
(E foarte posibil sa ma insel, parca se numeau ORION LIGHT)
Succes.

eu sper sa gasesc si de 30W (lungime ~100cm) eventual si prin zona.
siliconu`
Senior member
[Avatar]

IP:

adi2004 wrote:
Daca gasesti de 30 W din gama lu` 9xx, da-mi un semn si mie , ca provincia sufera

clin uatar for iu, mai uait frend!
[Yahoo!]
Aqua
Membru de baza
[Avatar]

IP:

siliconu` wrote:
adi2004 wrote:
Daca gasesti de 30 W din gama lu` 9xx, da-mi un semn si mie , ca provincia sufera

ce pacat ca nu stau in bucuresti, nu?
am azi drum prin praktiker...se poate sa gasesc TLD-uri, sau Osram acolo??
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

scarabeul1984 wrote:
adi2004 wrote:Merită să dai 20-30lei pentru un reflector de tub fluorescent

Eu zic ca merita, tinand cont ca reflectoarele "de firma" dubleaza cantitatea de Wati si Lumeni, nu pot sa iti garantez 100% ca o dubleaza dar este vizibila diferenta.
Ramane la alegerea ta daca merita sau nu, in functie de fondurile de care dispui

De fapt dubleaza doar cantitatea de lumeni. Becul nu consuma mai multi wati daca ai reflector. Poate ai vrut sa spui ca obtii acelasi efect ca si cum ai folosi o lampa mai puternica (in wati) dar fara reflector.

Si raspunsul la intrebare cu "firma" este data doar de forma lor. Cele mai bune reflectoare au o forma parabolica (care reflecta lumina in raze paralele, daca lampa e in focar). Probabil ca cele mai ieftine au o forma circulara, care nu ajuta prea mult (reflecta lumina inapoi focar, iar de la acea distanta incolo, se disperseaza din nou). Bineinteles ca si calitatea materialului reflectorizant conteaza, dar aici banuiesc ca e totul clar.

Spor la cumparaturi. Si nu uita sa intrebi de reflectoare parabolice

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
scarabeul1984
Member
[Avatar]

IP:

Anubias wrote:De fapt dubleaza doar cantitatea de lumeni. Becul nu consuma mai multi wati daca ai reflector

Exact, m-am referit la faptul ca poti luat in considerare ca ai un numar dublu de wati, nu si la consum.

[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Anubias wrote:Cele mai bune reflectoare au o forma parabolica (care reflecta lumina in raze paralele, daca lampa e in focar).
Focarul reflectorului parabolic fiind punctiform, lumina poate fi focalizata cu atit mai eficient cu cit sursa e mai "punctiforma" ....... adica cu cit tubu' de neon e mai subtire - unu' din avantajele tuburilor T5 fata de T8.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Good point (la asta nu m-am gandit cand am comparat T8 cu T5).

Galeria mea
adi2004
Junior member

IP:

Mai am o intrebare. Ce latime are un reflector? Imi fac capac si vreau sa stiu cate pot pune.

Multumesc.
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Depinde de reflector. Daca iti cumperi de astea, atunci vreo 7 cm latime (ochiometric, ca am acasa vreo 2 mai vechi).

Galeria mea
adi2004
Junior member

IP:

Cumpar de la lazarginel niste reflectoare juwel. Sper sa fie de 7 cm ca sa pot pune 4.

Daca puteti sa-mi spuneti si mai exact ar fi si mai bine.

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: