[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Betta bolnav ..boala neindentificata  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Monali
Junior member

IP:

Buna tuturor,

Am si eu problème cu un betta care este bolnav. Este al 2-lea peste care s-ar duce in decurs de o luna.

Conditii: am un acvariu de 10l (8 l net probabil) cu incalzitor si fara filtru. Nu am bec , am citit ca oricum nu sunt mari fani de lumina.
Apa are in jur de 25-26 grade , schimburile le fac cam la 3 zile , cam 50% cu apa deja tinuta 3 zile la statut si tratata cu Aquatan.
Pestele este hranit de 2 ori pe zi dim si seara cu fulgi sau granule. Locuieste singur si nu am plante.

Inainte sa postez am citit multe pe net si totusi nu imi dau seama ce are. M-am bazat mult pe cei de la petshop de unde i-am cumparat dar aparent nu stiu f multe informatii.
La momentul actual il tratez de fin rot cu JBL Ektol Fluid - dupa ce initial i-am dat baktopur 6 zile - deci administrat treatment de 2 ori( si o picatura mica de albastru de metil). Mentionez ca i-am pus si sare neiodata o lingurita.

Pestele este apatic - as spune ca este resemnat caci iti reazama capul de decoratiunea pe care o are, sta numai pe fundul apei si nu mai mananca de 2 zile. mai are niste ramasite de inotatoare si fin rot-ul nu pare sa dispara desi nu mai pot sa compar pt ca acum 2 seri in timp ce ii faceam schimbul de apa a sarit de unde il tineam pe parchet si a stat asa ceva minute pana sa il salvez proces in care s-a zbatut si si-a mai rupt si el din inotatoare. De atunci starea lui este foarte proasta, clar s-a stressât mult si il mai stresez si eu caci nu am facut pauza intre tratamente.(acum am citit ca asa e recomandat).

Ati zice ca acest post nu este necesar din moment ce stiu ce are si ce sa ii dau. Dar cum ziceam este al 2-lea care prezinta aceleasi simptome , ma gandesc ca urmeaza ce a fost si la primul adica sa ramana de tot fara inotatoare - acum inca mai are niste urme- apoi sa se decoloreze si inevitabil moartea.

Am tot citit ca fin rot este de fapt boala adiacenta la altceva dar la ce? Nu are gris, velvet, paraziti externi, nu am identificat simptome ca ar fi paraziti interni (acele firisoare albe ca si excremente) si celalalt nu a avut dropsy. Primul a trait 1 an pana sa se imbolnaveasca.

Deci ce ramane si ce fac in continuare? Sunt f deprimata ca este al 2-lea animalut pe care il omor cu lipsa mea de informatii si m-ar ajuta teribil daca cineva mi-ar da un sfat mai ales daca a avut aceeasi situatie.

Ar mai fi detalii de spus dar nu as vrea sa ma lungesc f mult, deci pls ajutor.

Multumesc frumos,
Cozmastie
Senior member
[Avatar]

IP:

In primul rand,citeste de pe forum niste articole pentru incepatori.
URGENT cumpara un filtru,unul intern e de ajuns pt 10L.Lumina ar fi ok macar un 4W ceva,sa fie.Pune o poza cu acvariul

This message was edited 1 time. Last update was at 11/05/2018 19:52:45

image
cotro
Member

IP:

baga si pompa de aer pe parcursul tratamentului

posibil ca acvariul sa nu fie ciclat si poate cand a fost bagat in acvariu nu a fost aclimatizat cum trebuie
[Email]
Monali
Junior member

IP:

Buna,

Multumesc frumos de raspunsuri. Am tot citit posturi din sectiunea Boli in speranta de raspunsuri.
Am cumparat o pompa de aer si am instalat-o. Filtru nu am gasit nimic care sa aibe curenti mici (am testat unul, cel mai mic si l-a lipit pe Bulbuc de geam). Am citit despre cele cascada dar nu am gasit decat online si nu m-as risca dupa mai multe teste esuate de a cumpara diverse pt el.
Cei de unde am luat pompa imi ziceau sa incerc sa folosesc apa plata din magazin, poate apa e de vina. O sa incerc si asta.

Ca si update a inceput sa manance si sa mai inoate. Inca nu imi e clar daca a scapat, culorile de pe el sunt tot mai intunecate , o sa pun niste poze cu inainte, acum si cu acvariul. E normal sa se intample asta?

Si mai are o alta problema - o are de cand l-am cumparat. In momentul cand se duce sa ia aer se sperie de ceva - nu imi dau seama daca de el insusi si face niste ture halucinant de rapizi prin acavriu dupa care se opreste ametit si nu se mai misca. Sta foarte mult timp ascuns in decoratiune. Initial am zis ca se sperie de noi dar l-am vazut facand asta si cand nu era nimeni in camera si nu se misca nimic in jur.
Clar asta il streseaza rau si as vrea sa il ajut. Idei, sugestii?

multumesc,
Monali
Junior member

IP:

acvariul
[Thumb - IMG_20180513_095248.jpg]

Monali
Junior member

IP:

pestele mai la inceput
[Thumb - IMG-20180424-WA0002.jpg]

Cozmastie
Senior member
[Avatar]

IP:

imi pare rau,dar acela nu e un acvariu...incearca sa faci ceva mai natural...poate si niste plante adevarate...cat despre peste..nu ma pot pronunta...

image
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

In primul rand, eu nu inteleg de ce nu umpli tot "acvariul" cu apa. Cred ca ai mai putea sa pui 30% apa in plus si totusi nu pui. De ce?
Pestele este probabil intoxicat cu nitriti/amoniac, un lucru perfect normal si de asteptat in absenta filtrului (mai ales daca zici ca e al doilea).
Dar macar daca ai avea mai mult apa, problema ar fi mai mica cu 30%. Nitritii/amoniacul apar in mod normal din fecalele pestelui si/sau din descompunerea mancarii in exces, iar scopul filtrului este tocmai sa transforme aceste substante in nitrat, care este mult mai putin toxic si este eliminat prin schimburile saptamanale de apa.

Pentru un betta iti trebuir macar 10 litri si obligatoriu filtru. Daca vrei sa-l tii ca la petsop intr-un litru de apa sau mai putin, in afara de faptul ca pestele e chinuit, ca sa reziste cat de cat este nevoie sa schimbi apa cel putin 1 data pe zi. Cei de la petshop asa fac, chiar daca tu nu vezi niciodata asta.

This message was edited 2 times. Last update was at 13/05/2018 12:51:19

Monali
Junior member

IP:

In mod normal ar avea mai multa apa dar de la episodul in care a plonjat afara si l-am gasit pe parchet si de la "sperieturile" lui in care sare in sus din apa si apoi plonjeaza inapoi imi e frica sa ii pun mai multa apa. Nu as vrea sa il gasesc langa acvariu ca imi e drag si chiar imi dau silinta sa se faca bine.
Cat despre plante am citit cate ceva si chiar am incercat cu o planta care nu avea nevoie de plantare dar care mi-a cam nenorocit acvariul la primul betta.
Pippo a trait 1 an pana sa se imbolnaveasca deci ceva tot am facut bine (as vrea sa cred ca nu a fost doar noroc).

Revenind la Bulbuc - i-am mai facut un schimb de apa si pare vioi.
Ramane in continuare intrebarea daca faptul ca si-a schimbat culoarea este semn de alta boala. Fin rot-ul pare ca a stopat.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: