[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
new start up  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Voda
Junior member
[Avatar]
Joined: 22/12/2012 11:26:10
Messages: 21
Location: Sibiu
IP:
Offline

Salut,

Dupa o tentativa esuata, o pauza de aprox 3 ani si cu virusul inca in sange(zic eu) am zis sa incerc un nou start de data aceasta mult mai informat(sper ) )
Asa ca am facut rost de la un prieten de un acvariu "de firma" 60x30x30 cred ca Fluval cu tot ce vine in el (filtru intern, luminare cu cv neon T8 - dotari ce nu le voi folosi)

L-am spalat, curatat iara spalat si tot asa )

Acvariu: 60x30x30 = 54l

Am un filtru extern Ehemi Ecco Pro 130

Ma gandesc sa achizitionez un prefiltru Eheim, si asadar sa scot din filtrul extern buretii si sa folosesc doar filtrarea biologica. Filtrul are "EHEIM SUBSTRATpro". Oare sa folosesc acest mediu filtrant (vechi de 3 ani) sau sa cumpar "Material filtrant biologic Sera Siporax" sau altceva.... )

Ca si substrat as merge pe varianta: "Sol fertilizant Dennerle Scapers Soil 1-4 mm"
Am mai gasit si varianta: "Substrat fertilizant Dennerle NutriBasis 6in1" + "Nisip Dennerle Crystal Quartz Gravel Diamond Black"
Recomandari, sfaturi in ceea ce priveste substratul? Mentioneza ca doresc un acvariu plantat - acum sa vedem ce iese )

Eu as merge pe ciclarea pe intuneric (din cauza ca inca nu am rezolvat iluminarea si aditia de CO2) si anume pornesc acvariul cu substrat, decor, apa, filtrare, incalzitor si oxigenarea apei. Si ma gandesc sa pastrez temperatura apei la 27-28 de grade.

Eu as cumpara macar 2 teste, respectiv amoniac si nitriti
Vreau sa urmaresc totusi nitritii(NO2). Daca incep sa creasca e semn ca a inceput ciclarea. In momentul in care nitritii revin la 0 si incep sa creasca nitratii(NO3), poti sa bag cativa pestisori. Gresesc? sau am informatia buna?

As cumpara de la Tetra NH3/NH4, pentru ca detecteaza si amoniacul si amoniul si teste NO2 si NO3.


Apoi pe parcursul ciclarii am sa achizitionez si:
Iluminare: "Lampa Diversa LED Expert 13W 50cm" - o prind de capac (la iluminarea led nu stiu exact daca mai trebuie respectat raportul w/l, de aceea va intreb 13W sunt destui pentru un volum de 54l brut?)
Ma gandesc si la un sistem de CO2 cu butelie (dar deocamdata e in stadiul de discutie)

Apoi la momentul oportun:
Plante: micranthemum monte carlo, helantium tenellum, Cryptocoryne usteriana, Ludwigia repens rubin, Rotala Indica, Staurogyne repens
Fauna: otocinclus-affinis 6buc, creveti-amano 3-4buc,
Avand in vedere ca Otto cresc 3-4cm...si cu regula de 1.5l pe cm de peste( pt pesti sub 5cm) la 6 otto as avea nevoie de aprox 36l apa, atunci intr-un acvariu de 54l... cred ca as mai putea baga si alti pesti (inca nu m-am gandit asa departe)

Cam astea sunt acum de prezentat. Astept feedback de la binevoitori daca gresesc cu ceva...sau sfaturi/recomandari.

Pana de Pasti as vrea sa pornesc acvariul.

Multumesc anticipat







Masterblaster
Member
[Avatar]

Joined: 10/03/2018 06:56:05
Messages: 118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut

Am fost in situatia ta de curand . Cu toate ca nu sunt un expert am citit foarte mult zilele astea si iti pot oferi cativa pointari



- pt material filtrant as merge pe Seachem Matrix , cei de la Green Aqua (care mi se par foarte pro) zic ca Eheim Substrat pro creste putin PH-ul si ca se consuma usor in timp,mai mult decat celelalte (gen trebuie schimbat la cativa ani daca ai debit mare la filtru)

- legat de ciclare din ce am invatat din experienta personala si documentat pe net iti recomand Tetra SafeStart , chiar daca Tetra pare asa de duzina am gasit o gramada de articole pozitive apropo de solutia asta , aparent au cele mai bune strain uri de bacterii pt nitrificare

-tine cont ca in momentul in care o sa introduci o gramada de plante in acvariu unele se vor topi partial sau complet la inceput (chiar daca ies frunze noi) . Tot materialul ala biologic in descompunere o sa produca un spike de amoniac/amoniu si dupa nitriti .Eu zic daca poti oferi minimul de lumina la acvariu sa introduci plantele la inceputul ciclari. In felul asta pana se cicleaza acvariul si plantele trec de faza in care isi topesc frunzele sa creasca altele , mai bine adaptate la mediu. Nu o sa mai existe dupa spike-uri. Nu trebuie sa pui acum chiar toate plantele , cele care au nevoie de CO2 sau sunt foarte pretentioase raman dupa.

- chestia cu temperatura e foarte buna dar daca introduci si plante la start eu zic sa nu treci de 27

- Legat de ce ai spus de momentul in care ve-i introduce pestii ; Din ce am invatat exista 2 surse principale de amoniu la start , cam in ordinea asta : material biologic care se descompune ( in cazul in care adaugi plante toate frunzele alea care se topesc etc ) , amoniac produs de substrat daca ai ceva activ cum e cazul la tine. Dupa ce o sa adaugi pestii etc o sa ai iar in ordinea asta mancarea neconsumata si pe ultimul loc rezultatul proceselor biologice ale veituitoarelor (inclusiv respiratul).

Dupa ce vine limina si tank-ul e macar partial ciclat eu zic ca poti adauga 8 amano shirmps .Sunt mai rezistenti la pestii la amoniu/nitriti , nu necesita mancare si o sa te ajute de minune cu algele .Am avut otto si in opinia mea le trebuie apa soft si un acvariu ciclar la max ( adica 2 luni +) . Daca ai apa foarte dura cum sunt unele zone in Romania nu o sa reziste mult.

Legat de echipament in functie de cum stai cu banii nu iti recomand prefiltru in acvariu sau termostat intern , pentru acvariul tau sunt prea mari . Eu am prefiltrul Eheim intr-un 180L si mi se pare bulky dar ce sa-i faci. Eu as merge pe termostat extern Hydro daca gasesti pt un acvariu asa mic , filtru eheim classic 250 fara prefiltru cu 2 litri matrix + bureti si out pe sprinkler , skimmer Eheim si cam atat . Btw avand in vedere ca vine vara nu m-ar interesa termostat-ul pentru moment . Eu il am oprit la acvariu si am o termeratura constanta de 24 grade (dar intradevar am si un volum mult mai stabil termic de 180).

Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2620
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

E mai bine sa pui plante de la inceput, ca pe ele nu le deranjeaza amoniacul, ba chiar il mai si halesc.
Daca ai rabdare sa nu bagi pesti multi in prima luna si faci schimburi de apa saptamanal, nu e nevoie de teste de amoniac si nitriti, mai ales ca nu le vei mai folosi dupa perioada de ciclare, care tine in jur de 1 luna. Sau poti sa iei din alea 6 in 1, care nu sunt exacte dar sunt bune ca sa vezi ca nu ai amoniac si nitriti (raman albe). Plus ca sunt comod de folosit.

Baga bacterii: tetra sau sera nitrivec, orice e bun. Daca bagi plante, nu da lumina mai mult de 4 ore pe zi pana incep sa scoata frunzulite noi, dupa aia cresti cate 1 ora pe saptamana pana la 8 ore pe zi.

Daca bagi bacterii, poti sa pui 2 pestisori mai rezistenti gen guppy/xipho/cory, te-ajuta sa se cicleze mai repede. Dar nu hrani in exces, e f important.

Ref la ciclare: ciclarea e gata cand in filtru exista suficiente bacterii pentru incarcatura biologica pe care o ai. Ciclarea se intampla de fiecare data cand cresti incarcatura bio (adica bagi pesti) de aia e important sa bagi pestii treptat. Adica daca tu ai zero pesti si testezi si vezi ca nu ai amoniac/nitriti asta nu inseamna ca poti sa bagi 20 de pesti. Daca-i bagi, vei avea din nou amoniac si nitriti pana creste populatia de bacterii. Adica vei avea o noua ciclare. Pe de alta parte, ciclarea nu poate incepe daca nu ai pesti care sa produca amoniac.

Deci cel mai bine e sa incepi cu 2 pesti si bacterii. Apoi mai bagi 2-3 pesti si bacterii si tot asa pana ajungi la nr de pesti pe care ti l-ai propus. Primul factor limitativ e numarul de bacterii, dar dupa ce creste nr de pesti intervine al doilea factor limitativ, respectiv daca bacteriile alea au loc suficient in filtru ca sa se inmulteasca. De aia nu trebuie sa suprapopulezi acvariul.

This message was edited 1 time. Last update was at 09/04/2018 13:23:11




Voda
Junior member
[Avatar]
Joined: 22/12/2012 11:26:10
Messages: 21
Location: Sibiu
IP:
Offline

In primul rand mersi de feedback si de sfaturi.

Am pornit intr-un final acvariul )

Nu am renuntat la prefiltru, folosesc doar un modul si incerc sa il maschez cu decoruri, plus plante(cand va veni vremea)
Deci in filtru am ramas cu Eheim Substrat Pro si am mai pus perlon chiar inainte de out.

Substratul este "Sol fertilizant Dennerle Scapers Soil 1-4 mm"

Am introdus si bacterii de start up

A venit si lumina si CO2 cu butelie reincarcabila, dar deocamdata nu ma grabesc. Vreau sa incerc ciclarea pe intuneric

Mersi Humbert pentru sfaturile cu popularea acvariului, nu m-am gandit la asta, dar o sa tin cont acum.



image
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com