Author |
Message |
viviparu'
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/09/2006 09:12:11
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
viviparu'
Senior member
IP:
|
Salut,
am tot citit pe diverse site-uri despre aditia de CO2 in apa: metode DIY sau profesionale.
Intrebarea mea este urmatoarea: Ce cantitate de CO2 trebuie injectata in apa? Este clar ca e functie de KH si PH. Peste tot se recomanda intre 10-25 ppm(puncte/milion) sau mg/L. Problema mea este urmatoarea: Cum se transforma PPM in bule/secunda. Concret: ca sa injectez 15 ppm de CO2 intr-un acvariu, cate bule/secunda de CO2 trebuie propulsate in acvariu.
Astept raspuns de la meseriasi: g.g., Leo, Faraonu', etc.
|
Oare unde vom gasi atatea intrebari pentru cate solutii avem? |
|
 |
horia_ch
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/09/2006 09:17:58
|
horia_ch
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1560471187448d174825300.jpg)
IP:
|
Eu nu sunt meserias, dar parerea mea este ca numarul de bule pe secunda mai trebuie sa fie reglat si in functie de puritatea CO2 injectat (ce procent din acea bula este CO2 pur) precum si de tipul reactorului folosit, adica de randamentul sau.
Daca vorbesc prostii, nu dati cu pietre! :-) Incerc sa fiu de folos.
|
|
 |
siliconu`
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/09/2006 11:30:10
|
siliconu`
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/11172568344459ecfe5ef04.jpg)
IP:
|
[quote="viviparu'"]Salut,
Concret: ca sa injectez 15 ppm de CO2 intr-un acvariu, cate bule/secunda de CO2 trebuie propulsate in acvariu.
Astept raspuns de la meseriasi: g.g., Leo, Faraonu', etc.[/quote:0272c4c703"]
Pentru ca astepti raspuns de la meseriasi, imi permit totusi sa ma bag in postul tau si sa-ti spun ca nici unul dintre meseriasi n-o sa-ti dea raspunsul pe care-l astepti (magica si miraculoasa cifra de bule/secunda).Si nu-ti vor da acest raspuns care contine miraculoasa cifra stii de ce?Tocmai pentru ca sint meseriasi.
|
clin uatar for iu, mai uait frend!  |
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/09/2006 12:37:15
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
IP:
|
Pai sa o luam in ordine cronologica
Nevoia de co2 in acvariu depinde de multi factori si anume:
1.Ce fel de plante ai in acvariu (mai putin sau cu mai multa nevoie de lumina si co2)
2. Cum spuneai si tu depinde de kh
3. Cati pesti ai
4.Cat de fertil este solul
5. Daca faci fertilizare lichida si cu ce si de cate ori pe saptamana
6.Ce intesitate a luminii ai si cati lumeni pe litru
7. Ce temperatura ai in acvariu
8 Cat de des ai plantat acvariul
Si cred ca asta nu este chiar tot dar in mare parte cam astea ar fi cateva idei
Cat co2 trebuie ? este particularitate fiecarui acvariu si MANA FIECARUI ACVARIST
Asa ca tu decizi ?
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
g.g
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/09/2006 19:02:08
|
g.g
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/50610a563fd5d50c745f2.jpg)
IP:
|
lazarginel wrote: Cat co2 trebuie ? este particularitate fiecarui acvariu si MANA FIECARUI ACVARIST
Asa ca tu decizi ?
@viviparu'
Exista un tabel de corelatie intre pH, kH si CO2.
Cate bule pe secunda? Faci masuratori si tot ajustezi pana cand ajungi la ceea ce doresti, iar la sfarsit vei vedea cate bule / secunda.
|
Just for fun!
www.REEF.ro |
|
 |
betta
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/09/2006 00:44:23
|
betta
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/51c4f9773fa9a065b957f.jpg)
IP:
|
Cum se transforma PPM in bule/secunda.
Nu se transforma
PPM= Parts Per Million
bula e bula... mai mare, mai mica... sau mijlocie, mai concentrata sau mai fasaita
La: http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_co2chart.htm gasesti un tabel de corelatii de care pomenea g.g
Acu' cu parere de rau spun pentru ca solutii DIY am incercat si eu... in final tot un indicator de CO2 sau un sistem automat trebuie sa(-mi) recomand.
Asta pentru ca masurarea pH-ului, a KH-ului cu solutii indicatoare e oricum costisitoare, imprecisa si consumatoare de timp iar dozarea CO2-ului se face by trail and error...
Solutia e insa mai buna decat nimic in sensul ca in apa in mod normal sunt intre 2-5 ppm CO2 iar pana la 35ppm unde concentratia devine periculoasa pentru pesti e cale destul de lunga. (Atentie insa la variatia pH-ului :!  Ceva de genul: Decat deloc, mai bine putin si prost... sau invers
N.B. Cele de mai sus nu sunt premisa unei polemici... se pot obtine rezultate remarcabile si cu o sticla de drojdie si cu un sistem automat... diferenta sta in reproductibilitatea rezultatelor (si in costuri).
|
Traieste ca si când ai muri mâine! Învata ca si când ai trai vesnic! |
|
 |
miky
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/09/2006 01:56:00
|
miky
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/126881979544a11dd825a2e.jpg)
IP:
|
o metoda simpla si la indemana este testerul permanent care se pune in acvariu si indica cantitatea de CO2 din apa
se gaseste pa pet-shop si nu-i nici o "avere"
sau daca esti mai toata ziua pe langa acvariu poti sa te risti si "ochiometric" si vei vedea evolutia plantelor dar la un acvariu de 100L nu baga mai mult de 1 (una) bula/secunda. binenteles sa ai plante destule nu un fir sau doua si lumina sa fie de minim 0.5W/L
|
Puterea zeilor este mare acvariu |
|
 |
viviparu'
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/09/2006 09:31:31
|
viviparu'
Senior member
IP:
|
Am citit posturile voastre.
Lumina este cam 0.6W/L, cam medie. Am pus intrebarea asta pentru ca toti spun: "regleaza bubble counter-ul la 1-2 bule/secunda". Pe ce se bazeaza? Tabelul cu corelarea cantitatii de CO2 functie de PH si KH l-am vazut, de fapt am vazut mai multe. Ma interesa de ce se recomanda 1-2 bule/secunda? De ce nu e nevoie de 4 bule/sec. de exemplu?
In ceea ce priveste intrebarile lui @lazarginel sunt complet aiurea si pe langa subiect. @lazarginel: nu mai posta doar de dragul de a pune niste intrebari.
|
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/09/2006 18:14:13
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
IP:
|
Mai baiatule eu nu postez de dragul ca nu am ce face
Vad ca la cele spuse de mine pe toate le-ai luat ca intrebari nu ca idei sau ca sfaturi
Ca sunt pe dinafara subiectului( foarte inteligent )pe care tu l-ai lansat  , Nu prea cred, daca ai sti ceva acvaristica te-ai lamuri cat de cat
Dar cred ca tu esti cam departe de acvaristica eu zic sa te ocupi de altceva de crescut ......gaste
Si la intrebarea ta cum se transforma ppm in bule / sec.
CRED ca ai lipsit de la scoala cam mult si ai mari lacune
Poate gasesti tu o solutie sa determini dimensiunea exacta a bulei de co2 in microni si concentratia de co2 la o anumita dimensiune a bulei
Ca de altfel sa mai spus ca bulele pot fi mici sau mari sau poate si un balon nu
Asa ca mare atentie pe viitor la ce spui ?
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/09/2006 19:03:39
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
Parerea mea e ca nu exista o regula care sa ne spuna cite bule/secunda sa bagam intr-un acvariu.
Debitu' de CO2 necesar unui acvariu depinde in principal de cit consuma masa vegetala. Daca bagam x bule/secunda intr-un acvariu e posibil sa omorim pestii cu prea mult CO2. In acelasi acvariu cu aceeasi pesti e posibil ca acelasi numar de bule/secunda - x - sa fie insuficient daca avem o masa vegetala bogata care consuma CO2-u'.
Iar o anume masa vegetala consuma CO2 in functie de cit de bine ii merge. Asta depinde de iluminat, de calitatea substratului, de temperatura, de fertilizant .......
Nu mai spun ca nu toate plantele consuma la fel de mult CO2.
Daca plantelor nu le merge bine dintr-un anume motiv, nu vor mai consuma CO2 .......
La acelasi debit de CO2 putem avea diferite concentratii de CO2 in apa din acvariu in functie de cit se consuma.
Cred ca astea sint prea multe variabile pentru a putea fi cuprinse intr-o formula.
Bineinteles ca un controller e rezolvarea cea mai coolta™ a problemei numarului de bule/secunda. Achizitionarea unuia depinde de buzunaru' si pasiunea fiecaruia  .
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
viviparu'
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/09/2006 22:33:07
|
viviparu'
Senior member
IP:
|
@g.g. multumesc de raspuns. Am luat un tester de CO2 si am inceput sa reglez debitul.
@lazarginel: daca o sa ma apuc de crescut gaste si vreau sa le fac o aditie de CO2 cu bule cat balonul am sa-ti trimit un PM(nu un PPM).
M-am cam lamurit cum sta problema. Rog un admin sa inchida topicul.
Annotated by betta:
Chiar daca "intrebarile" lui lazarginel nu erau in ordine cronologica pentru ca ordinea (in care au fost expuse) nu e legata de timp, sunt convins ca nu trebuia sa reactionezi astfel... dar am evitat o interventie si din curiozitate pentru a vedea cum ti se raspunde (egoism ;) )... M-am lamurit, inca o data, ca rumanul nu poate sa nu se intepe singur... si asta incepand de la povestea cu ungureanu, moldoveanu' si vranceanu'... Putina temperare, moderatie si autocenzura nu se poate  Asta ca dovada de maturitate, intelepciune si civilizatie
Case closed... Moving on... Keep it this way and you'll see...
|
|
 |
|