Author |
Message |
Catta
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/09/2017 17:37:41
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Catta
Junior member
IP:
|
Cum spuneam in prezentare vin si cu problemele.In zona unde locuiesc eu apa la retea are Gh=21 si Kh=12.Eu in acvariu am Gh=18 si Kh=7.Am avut si Gh22 dar dupa schimburi cu apa de osmoza a ajuns la 18.mai jos nu vrea sa mearga. Diferenta asa mare dintre Gh si Kh e normala?
A doua nelamurire e ca am No3=5.Nu creste peste 5.Pentru pesti cred ca e bine dar pentru plante?
|
|
 |
adrian09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/09/2017 18:28:26
|
adrian09
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/cc7d159d6ff3ea6f39b9419877dfc81f.jpg)
IP:
|
NO3..nu iti fa probleme.. eu in apa de la retea am 25..dar poate ca pentru plante ar trebui o valoare ceva mai mare la NO3 .. nu sunt sigur dar din cate stiu ca sunt plante care sunt consumatoare de NO3.. Diferenta intre GH siKH.. nu stiu ce sa spun... poate cineva mai cu experienta sa te lamureascaTotusi.. conteaza fauna si flora pe care o ai .. daca te incadrei la necesitatile lor.. nu cred ca e problema
|
Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple |
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/09/2017 18:47:24
|
Silviu Man
Aqua Man
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3d127bfaea921dcdb38685db1cf60c42.jpg)
IP:
|
Kh este duritatea temporara a apei si se refera la duritatea carbonica. Nu ar trebui sa fie probleme daca nu ai fluctuatii mari a pH-ului.
Ai cumva o aditie mare de CO2 in apa? Asta ar explica nivelul redus al Kh.
GH este duritatea permanenta a apei. Se refera la concentratia de ioni de calciu si magneziu, in special, si care mai sunt definiti si ca "saruri".
GH-ul e cam mare. Asta inseamna ca ai apa "dura" si poti sa o "tamponezi" cu apa plata sau din alta sursa.
Faptul ca ai o valoare a NO3 mica nu este o problema. Teoretic, asta inseamna ca nu ai o incarcatura organica mare in acvariu pentru ca
"materia prima" pentru NO3 este amoniacul si NO2. Poate sa insemne si ca ai o filtrare biologica slaba. Asta se poate verifica prin determinarea amoniacului si nitritilor.
Cit despre plante, Adrian are dreptate : daca le merge bine, nu ai de ce sa faci schimbari. Daca nu, sunt fertilizanti cu azot care pot fi aplicati in apa.
Edit : uite un articol care este mai detaliat.
http://www.acvariidevis.ro/forum/topic/17407/parametrii-apei-ph-gh-kh-si-interdependenta-lor/
This message was edited 4 times. Last update was at 05/09/2017 18:53:05
|
Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!
O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati
In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist |
|
 |
Catta
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/09/2017 20:55:48
|
Catta
Junior member
IP:
|
Acest articol l-am citit ceva timp in urma la o recomandare pentru un alt user de pe forum.Citind aici am urmat sfatul sa pun in acvariu doar ce merge bine in apa care o ai, si am pus doar anubias care sunt singurele plante la care le merge bine.
Stiu ca am dat prea putine detalii de aceea incerc sa detaliez un pic.Prin acest acvariu au trecut plante cum ar fi :lobelia cardinalis,alternanthera reineckii purple,echinodorus latifolius,amoracia aquatica,cryptocoryne wendtii green ,cryptocoryne wendtii brown,hygrophila corymbosa "siamensis"limnophila heterophylla,valisneria,3 specii de anubias,egeria, staurogyne repens.din toate astea au mai ramas anubiasii,cyptocorynele,valisneria si o bucatica de lobelia care la inceput ia mers tare bine si de cand am schimbat fertilizarea cu dennerle (s7,v30,e15) s-a topit.Refuz sa dau vina pe dennerle din moment ce la altii merge perfect.La inceput foloseam fertilizant ënergyFlo-greenDay"zilnic si "planta tabs"saptaminal de la aquaristica.In afara de anubias nu cred ca am sa mai pun alte plante.
Aditie de Co2 am in modul ca tin Ph la 7-7,2.
Am facut schimburi de apa cu apa de osmoza la valoarea Gh=0 si Kh=0,cu apa cu Kh=8 si Gh=10.mai jos de Gh=18 nu am ajuns.
Materiale filtrare biologica am 1litru sera siporax,1litru eheim substrat pro,200gr mini sinter bios si 100ml matrix.Sa nu fie de ajuns?Teste de amoniac nu am.Mi l-a facut un coleg si nu am amoniac.No2 e 0.De 2 saptamani pun Npk Booster.No3 ramane 5.Dar cum ziceam ,voi face acvariul doar cu anubias caci nu are pretentii la alte nutriente care se pare ca mie imi lipsesc,dar sunt constrans sa ma limitez si la pesti de apa dura
|
|
 |
Catta
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/09/2017 20:58:42
|
Catta
Junior member
IP:
|
Schimburi de apa fac saptamanal 20litri.Cineva i-mi spunea sa nu fac pana nu creste No3.Sa-l ascult si sa raresc schimburile de apa?
|
|
 |
varolluis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/09/2017 21:06:59
|
varolluis
Member
IP:
|
Si eu am un nano la ei mei unde Ghul e 29 si Khul vreo 17. Poti sa cresti o gramada de plante in parametrii astia. Asa cum ai zis si tu, cam orice cryptocoryna, bucephalandre, bacopa caroliana si amplexicaulis, rotala rotundifolia, echinodorusii easy, althernatera mini, dar in special nesaeae (crassicaulis, pedicellata, red, triflora, icosandra) si amanii (senegalesis si gracilis) , care iubesc apa dura.
Da mai multe detalii despre volumul acvariului, filtru si iluminare. Nu te speria de parametrii aia, poti sa faci o gramada de chestii in acvariul ala  .
|
|
 |
Catta
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/09/2017 21:14:41
|
Catta
Junior member
IP:
|
Acvariul este Wave poseidon 80 ,71 litri apa masurati.Filtrul eheim eccopro200 si blackBox 100 intern pe post de prefiltru.Doua neoane T8 de 18w in functiune de la ora 10 la 14 si de la 16 la 21
|
|
 |
payti
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/09/2017 22:41:23
|
payti
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/8ef899fe33f78d18506d037fd734f900.jpg)
IP:
|
Silviu Man wrote:Kh este duritatea temporara a apei si se refera la duritatea carbonica. Nu ar trebui sa fie probleme daca nu ai fluctuatii mari a pH-ului.
Ai cumva o aditie mare de CO2 in apa? Asta ar explica nivelul redus al Kh.
GH este duritatea permanenta a apei. Se refera la concentratia de ioni de calciu si magneziu, in special, si care mai sunt definiti si ca "saruri".
GH-ul e cam mare. Asta inseamna ca ai apa "dura" si poti sa o "tamponezi" cu apa plata sau din alta sursa.
Edit : uite un articol care este mai detaliat.
http://www.acvariidevis.ro/forum/topic/17407/parametrii-apei-ph-gh-kh-si-interdependenta-lor/
Aveti grija ca apa plata poate fi mai dura decat cea de robinet!
Cam imbarligat articolul ala, ar trebui gasit unul mai simplu ...
|
|
 |
Antecume
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/09/2017 06:19:21
|
Antecume
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/822101d70094b444b08be638059568f2.jpg)
IP:
|
Eu folosesc apa de put care are un gH pe la 30.
Am un osmozor care scoate gH spre 0.
Combin ceva mai mult de jumatate apa de osmoza cu apa de put si am ajuns la un gH final pe la 12.
Cu kH nu mi-am batut capul niciodata.
Tu cata apa de osmoza pui? Nu prea inteleg cum vine asta ca nu scade gH mai jos de 18.
|
[Nano cu albinute] [Old tree] |
|
 |
Catta
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/09/2017 10:19:53
|
Catta
Junior member
IP:
|
Am pus 15l apa de osmoza Gh=0 plus 5l apa de la robinet.Am incercat si cu 20l apa Gh=10 fara apa de la robinet.schimburi la 7 zile.Cred ca ceva nu e in regula cu substratul desi a trecut testul cu otet si cu detartrant.
|
|
 |
payti
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/09/2017 13:26:51
|
payti
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/8ef899fe33f78d18506d037fd734f900.jpg)
IP:
|
Eu nu prea inteleg de ce te chinui sa dedurizezi apa cand nu le merge bine plantelor???? Plantele au nevoie de macro si microelemente, cu cat pui o apa mai slaba, cantitatea acestora scade! Daca pui apa distilata, clar le vei omora pe toate!
Nu am vreme acum sa scriu despre duritatea apei, dar ea nu se refera strict doar la calciu si magneziu! In apa dura sunt mai multe elemente, care daca nu sunt in cantitati mari, fac bine sistemului! Nu inteleg de ce puneti fertilizatori in schimb dedurizati apa????
Carenta de cupru - diminueaza sinteza hidratilor de carbon si a proteinelor. Ca si efect vizibil al carentei de cupru observam: decolorarea si albirea varfurilor frunzelor si cresterea rasucita a frunzelor tinere. Carenta de cupru este amplificata de o situatie de stres(ex. tratamente cu hormoni de crestere).
Carenta de mangan – se manifesta prin: modificarea culorii frunzelor superioare intr-un verde pal in cazul carentei usoare dupa care devin albicioase in cazul carentei accentuate, in timp ce nervurile frunzelor raman verzi. Carenta de mangan poate fi usor confundata cu carenta de fier, cu diferenta ca in cazul celei de fier spatiul dintre nervurile frunzei se ingalbeneste total, in timp ce la cea de mangan apar doar pete intre nervuri. Carenta de mangan poate fi indusa si de un exces de fier.
Molibden(Mo) – este un component al diferitelor enzime. Este indispensabil in procesul de reducere a nitratilor, inaintea asimilarii acestora de catre planta.
Absorbtia molibdenului de catre planta se face in functie de Ph. La valori ale Ph de peste 7.00 asimilarea este maxima(100%).
Carenta de zinc – se manifesta prin reducerea sintezei hidratilor de carbon si a proteinelor. Aceasta carenta face ca plantele sa nu creasca, ramanand pitice si in cazuri extreme cresterea este intrerupta si frunzele mor si cad.
Carenta de fier – simptomele carentei apar la frunzele tinere care se decoloreaza, cu exceptia nervurilor care raman verzi. Planta isi incetineste cresterea si intr-un stadiu avansat frunza capata o culoare alb galbui, apoi se necrozeaza.
Carenta de magneziu– apare la frunzele mature. Se observa o decolorare care incepe intre nervuri, in final ajungandu-se la necrozarea frunzei.
Aceasta carenta poate fi primara sau indusa prin exces de potasiu sau prin asfixierea radacinilor.
Carenta de azot – in cazul acestei carente vom avea o vegetatie mediocra, pipernicita si subdezvoltata. Frunzele vor avea o culoare verde pal-galbui, apoi se vor ingalbeni de tot si uneori vor avea tente de culoare rosie.
Problema este mai vizibila la baza plantei. Azotul este transportat prin planta, el fiind transferat de la frunzele batrane catre cele tinere, in caz de deficienta.
Pentru majoritatea plantelor ingalbenirea incepe de la varful frunzei si se dezvolta pe lungimea marginilor acesteia.
........
Am luat un fertilizator la intamplare, primul despre care am gasit pe internet: https://www.nevertebrate.ro/fertilizant-macronutrient-nitrat-easy-life-nitro-250-ml-707?osCsid=q17qsnif6tbqb46p625fl1g1o2
Uite ce contine (uita te pe poza cu triunghiul din link: N - azot, P - fosfor, C - carbon, Fe - fier, Mn - mangan, Sn - staniu .....) Deci o gramada de elemente.
Fiti atenti cu inlocuitul apei, daca inlocuiti desi si folositi apa prea slaba, in timp reusiti sa DEMINERALIZATI acvariul!
Ca sa cresti absortia mineralelor, parerea mea este ca trebuie sa cresti aciditatea apei < 7 (sa cresti doza de CO2); sa nu mai umbli atata la apa (doar iti dereglezi mai rau sistemul!)
This message was edited 5 times. Last update was at 06/09/2017 13:45:18
|
|
 |
adrian09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/09/2017 13:30:54
|
adrian09
Ultrahigh member
IP:
|
ca sa fi sigur ... daca e substratul sau nu...fa o combinatie de apa de osmoza cu apa de la retea.. sa ai GH undeva la 10...si fa 2 schimburi masive de apa de cate 50% ,faci un test ;la GH, si dupa 3 zile ..sau o saptamana,mai faci un test si vezi daca a crescut GH-ul.Ar fi bine sa faci un test pe zi,vreo 3 -4 zile si sa il faci si pe cel de pH.. sa vezi daca ai variatie mare la pH
|
|
 |
calin_gherman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/09/2017 22:20:12
|
calin_gherman
Ultra High Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/182e6c2d3d78eef40e5dac7da77a748f.jpg)
IP:
|
adrian09 wrote:ca sa fi sigur ... daca e substratul sau nu...fa o combinatie de apa de osmoza cu apa de la retea.. sa ai GH undeva la 10...si fa 2 schimburi masive de apa de cate 50% ,faci un test ;la GH, si dupa 3 zile ..sau o saptamana,mai faci un test si vezi daca a crescut GH-ul.Ar fi bine sa faci un test pe zi,vreo 3 -4 zile si sa il faci si pe cel de pH.. sa vezi daca ai variatie mare la pH
Sau si mai frumos si fara efort, treci pe ciclide de Tanganyika.  Vor iubi apa aia cu conditia sa achizitionezi pesti wild caught...salbatici.
|
http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817 |
|
 |
Catta
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/09/2017 17:58:22
|
Catta
Junior member
IP:
|
Am facut aproape ceea ce mi-a sugerat Adrian09.Adica am facut doar un schimb de apa de 50% cu apa cu Gh=10 si minune.Test inainte de schimb gh=18,test 1ora dupa schimb Gh=14,dupa 24ore Gh=13,dupa 48ore Gh=13.Voi continua sa fac teste alte 2 zile.Greseala mea era ca nu verificam duritatea apei de schimb si probabil faceam schimbul cu o apa prea dura ca sa scada ceva.Multumesc Adrian09
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/09/2017 21:15:45
|
koala
Batran si obosit
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f6ffaa6bb0b408017b62254211691b5.jpg)
IP:
|
calin_gherman wrote:Sau si mai frumos si fara efort, treci pe ciclide de Tanganyika.  Vor iubi apa aia cu conditia sa achizitionezi pesti wild caught...salbatici.
+1 pentru sfatul dat de Calin.
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
Catta
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/09/2017 21:20:09
|
Catta
Junior member
IP:
|
In 70litri cate ciclide pot pune?
|
|
 |
adrian09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/09/2017 16:58:08
|
adrian09
Ultrahigh member
IP:
|
Catta wrote:Am facut aproape ceea ce mi-a sugerat Adrian09.Adica am facut doar un schimb de apa de 50% cu apa cu Gh=10 si minune.Test inainte de schimb gh=18,test 1ora dupa schimb Gh=14,dupa 24ore Gh=13,dupa 48ore Gh=13.Voi continua sa fac teste alte 2 zile.Greseala mea era ca nu verificam duritatea apei de schimb si probabil faceam schimbul cu o apa prea dura ca sa scada ceva.Multumesc Adrian09
cu placere
|
|
 |
|