[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
sursa de tensiune pentru Led-uri  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
klayus
Member
[Avatar]
IP:

Iluminarea cu leduri a acvariilor mi se pare f practica cu atat mai mult cu cat imi place mult sa construiesc eu tot ce pot. Presupun ca nu sunt singurul care s-a lovit de situatii in care vrei sa folosesti un led anume cu o tensiune anume. De exemplu am aceste leduri NSBLL066A - nichia 90 cri - 20W - 5000K se alimenteaza la 36V si 600mA. Nu stiu pentru altii cum e dar pentru mine este complicat tare sa gasesc o sursa de 36V si micuta si ieftina. Pentru asta am facut un circuit cu uc3843. Am folosit un alimentator de laptop, cel mai ieftin pe care l-am gasit. 15V si 3A. Sursa cu UC3843 ridica tensiunea la cat am nevoie, reglabila dintr-un potentiometru. O rezistenta de 1ohm in serie cu ledul si cu sursa mentine curentul constant la iesire. Piesele folosite sunt scoase din surse ATX, ic-ul e luat de la un magazin de electronica, e f ieftin, 2 lei. Chiar si cu toate piesele cumparate din magazin costa f putin - 15 - 20 de lei.
image
image
image
Sursa la acest consum nu se incalzeste deloc. Am una similara folosita pentru o sursa de tensiune reglabila 36V 3Amperi cu 3 mosfeti si functioneaza de 2 ani de zile fara nicio problema.

Daca vreti fisierele eagle o sa le pun aici. Pcb-ul este facut pe un mic cnc facut de mine special pentru placute electronice si plastice moi.

Numai bine.
Dragos
[Yahoo!]
alin.calu
Member
[Avatar]
IP:

Frumos lucrat.

KEEP CALM AND FEED YOUR FISH!!!
raducu26
Junior member
[Avatar]

IP:

Te rugam sa le pui si pe langa ele cat mai multe detalii legate de piese si achizitia lor daca se poate. Multumim!
[Email] [Yahoo!]
klayus
Member
[Avatar]
IP:

tot ce aveti nevoie se gaseste in fisierele eagle. despre achizitia lor nu stiu ce sa zic. eu am avut toate componentele. le-am scos de prin surse atx. nu e nimic complicat, nu este foarte sensibila la valoarea componentelor dar incearca sa te apropi cat de mult poti de ele. dioda mare tre sa fie ultrarapida, condensatorii low esr sau mai multi in paralel si cam atat. eu am facut de 2 ori montajul asta cu componente recuperate, niciodata noi si mi-a iesit. d-aia l-am si pus. valoarea trimerului sa nu fie mai mica si nici mult mai mare ca nu vei mai putea regla tensiunea destul daca e prea mic si daca e prea mare poti sa sari de limita condensatorilor si sa bubuie deci cu 25k e ok.
 Filename uc3843 1 mosfet.sch [Disk] Download
 Description No description given
 Filesize 749 Kbytes
 Downloaded:  22 time(s)

Filename uc3843 1 mosfet.brd [Disk] Download
 Description No description given
 Filesize 91 Kbytes
 Downloaded:  3 time(s)

[Yahoo!]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Ai facut un Buck Converter.

Am cumparat si eu cateva la care poti regla atat tensiunea cat si curentul (foarte utile pentru leduri high power, unde intensitatea luminii depinde de curentul prin led).

[Avatar]

IP:

Poza:

[Thumb - 20161028_100524.jpg]

IP:

Da - da' alea costa.

Mersi pt. schema. O sa sap prin sursele arse ca am destule.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
klayus
Member
[Avatar]
IP:

acesta este boost converter. led-urile cob cer cateodata sau de obicei tensiuni mai mari de 12V care pentru unii sunt greu de obtinut...
[Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: