Iluminarea cu leduri a acvariilor mi se pare f practica cu atat mai mult cu cat imi place mult sa construiesc eu tot ce pot. Presupun ca nu sunt singurul care s-a lovit de situatii in care vrei sa folosesti un led anume cu o tensiune anume. De exemplu am aceste leduri NSBLL066A - nichia 90 cri - 20W - 5000K se alimenteaza la 36V si 600mA. Nu stiu pentru altii cum e dar pentru mine este complicat tare sa gasesc o sursa de 36V si micuta si ieftina. Pentru asta am facut un circuit cu uc3843. Am folosit un alimentator de laptop, cel mai ieftin pe care l-am gasit. 15V si 3A. Sursa cu UC3843 ridica tensiunea la cat am nevoie, reglabila dintr-un potentiometru. O rezistenta de 1ohm in serie cu ledul si cu sursa mentine curentul constant la iesire. Piesele folosite sunt scoase din surse ATX, ic-ul e luat de la un magazin de electronica, e f ieftin, 2 lei. Chiar si cu toate piesele cumparate din magazin costa f putin - 15 - 20 de lei.
Sursa la acest consum nu se incalzeste deloc. Am una similara folosita pentru o sursa de tensiune reglabila 36V 3Amperi cu 3 mosfeti si functioneaza de 2 ani de zile fara nicio problema.
Daca vreti fisierele eagle o sa le pun aici. Pcb-ul este facut pe un mic cnc facut de mine special pentru placute electronice si plastice moi.
Numai bine.
Dragos