[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Twin Filters tryout?  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
17BO0Z3R
Junior member
[Avatar]

IP:

Buna ziua,

De ceva vreme sunt membru pe acest forum unde am gasit o sursa nelimitata de informatie si ajutor din partea voastra. Initial am mai avut un setup de 180L putin plantat, dupa care unul de 300L dim 250cm x 35cm x 40cm, tot plantat. Acestui acvariu pe ambele colturi la unghi de 45 i-am integrat 2 filtre, care sa zicem actioneaza ca un fel de sump doar intern.
Toate bune si frumoase inca, acvariul si-a inceput ciclarea prin Martie mi se pare, plantele prospera fara aditii c02/fertilizanti/ substrat nutritiv.. s.a .
Sa zicem ca o minca problema ar fi la cele 2 camere de filtrare, pentru ca pompele nu pot sa pompeze exact acelasi volum de apa amandoua, ceea ce rezulta ca o camera de obicei se umple full iar ceea de-a 2 ramane undeva la 30% apa, diferenta asta de nivel nu se intapla decat odata cam la 3 zile si aceea datorita evaporarii de apa din acvariu dar am rezolvat cu aditia a 800ml de apa zilnic. Deci sa zicem ca e stabil si imi convine, filtrarea e in parametri, gramada de neoni prospera, se comporta normal la fel si restul.

Apelez la voi din nou. La acelasi acvariu de 250cm pentru ca suportul pe care e pus acum nu am cum sa ii fac un sump sub el deoarece nu are loc m-am gandit sa ii fac pe ambele margini tot 2 filtre. Acestea sa inceapa de la nivelul podelei pana la nivelul acvariului ceea ce inseamna ca va avea o inaltime de 105 cm. In sticla de la acvariu voi face 2 gauri pe laterale pentru evacuarea apei in filtru/sump, deci fara un overflow, doar efectul de umplere --> cascada, doar niste piepteni inaintea scurgerii pentru a le bloca cu resturi de plante sau pesti.
Pentru ca am spus ca nu am loc de sump sub acvariu nu inseamna ca am mare loc nici pe laterale din cauza usii de la balcon si cea de la intrare in camera deci m-am gandit ca dim la filtre sa fie de L15-20cm x h105cm x l40cm. Acum o sa imi spune-ti ca va fi foarte greu de curatat din cauza dimensiunilor. Da m-am gandit si la aceea porblema doar ca din cauza ca nu voi umbla foarte des doar 1-2 an cum m-am gandit eu e acceptabil.
La 105 cm compartimentarea va fi de sus in jos cu aproximativ 20-30cm burete grosier si perlon, urmata de o portiune 40cm filtrare prin picurare prin bureti de bucatarie iar restul de 30 cu roca vulcanica, deci wet/dry. O camera va avea in jur la 80l mult mai mult decat suficient pentru dimensiunea acvariului.

Intrebarile mele ar fi : 1) Pentru ca sa nu am aceeasi problema de diferenta de nivel intre o camera de filtrare si cealalta, in cazul in care la nivelul de jos al compartimentarii unde camera ramane umpluta cu apa, printr-o teava de pvc de 1/2 fac legatura cu cealalta camera la acelasi nivel, nu ar insemna ca surplusul de apa cazuta intr-o camera sa mearga prin tzeava in cealalta astfel ramand la acelasi nivel?
2) La inaltimea aceea pompele mele Eheim 600 ar fi prea slabulte? Le-as reduce debitul la jumatate, sau as avea sansa sa le ard?
3) Gaurirea sticlei merge sau sa ma indrept spre un overflow box? ( din cate m-am uitat la video pe net sunt un pic galagioase pentru mine ca mai si dorm in camera, iar sunetul de la apa care picura prin bureti eu zic ca acoperirea camerei filtrului ar trebuii sa o il reduca)

Momentan cam atat doar, este doar o idee, nu voi pune planul in aplicare decat in cateva saptamani daca am sanse de reusita cu el. Poate volumul de filtrate nu se prea renteaza pentru un plantat doar ca as cam vrea sa merg pe cichlidae sau doar 2-3 perechi de discusi cu care ma tot bate logodnica la cap, doar ca din cauza inaltimii acvariului nu vreau sa ii chinuii daca cresc mai mari.

Astept pareri, obiectii, lamuriri. Nu ma supar doar invat !

17BO0Z3R
Junior member
[Avatar]

IP:

Poza acvariu actual
[Thumb - image-0-02-05-158b243a2bc77c650bcac1caf55869b613856caa24aa69c54cba33d65a6bd669-V.jpg]

17BO0Z3R
Junior member
[Avatar]

IP:

Poza din lateral al camerei de filtrare actuale
[Thumb - image-0-02-05-6854712293aa53b10f56e061196f8b66dce1eac010b12d20b4596e5d9ee7f142-V.jpg]

17BO0Z3R
Junior member
[Avatar]

IP:

Poza de sus
[Thumb - received_1157167581035652.jpeg]

[Thumb - received_1157167514368992.jpeg]

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Cred ca ne-ai luat prea repede.

- din ce inteleg eu acum, tu vrei sa faci 2 cutii (inalte si inguste) care sa stea "de-a stanga si de-a dreapta" acvariului... da?
- daca raspunsul e DA, atunci sa stii ca se poate face (evident, cu anumite inconveniente).

- luam in discutie o singura parte, ca sa nu ne incurcam in explicatii... iar treaba se va repeta si in cealalta parte a bazinului. OK?
- presupunem ca acvariul si cutia aia au ACEEASI inaltime... in asa fel incat nivelul apei (in caz de pana de curent) sa nu creeze niciun fel de probleme... da?
- trebuie sa gauresti acvariul pe laterala... se poate face, fara probleme. Eu am facut-o la al meu (geam de 12mm), deci aici nu-s probleme.
- eu am facut 2 gauri mari, de 54mm, pentru scurgerea apei... inainte sa te-apuci de gaurit sticla, TREBUIE sa ai flansele in mana! Ca sa fii sigur de diametrul necesar al gaurilor.
- trebuie sa studiezi problema legaturii dintre acvariu si cutia de filtrare... sa nu te trezesti ca-ti picura apa pe-acolo (in spatiul ala nu vei putea umbla foarte usor).
- sa ai grija sa pui ceva plasa/site la gaurile de scurgere... sa nu te trezesti cu pesti/plante/melci in filtru.
- returul poti sa-l realizezi pe deasupra marginii bazinului, ca sa nu gauresti acvariul si pentru aia... adica, apa de la pompa o sa vina inapoi pe deasupra bazinului (ca la un filtru extern - canistra).
- intr-adevar, acolo va fi greu de umblat... sa nu crezi ca o sa poti sa bagi mana. Odata pus pe pozitie, aia e si-acolo ramane.
- nu trebuie sa-ti faci griji cu pompele... vor avea debit mic (asta, daca vor putea sa urce apa pana sus!), DAR retine ca debitul nu conteaza foarte mult.
- la filtrare trebuie sa te intereseze cantitatea de material, nu debitul!... deci, indiferent cat de putina apa recircula pompele alea, o sa fie bine pentru filtrare.
- sa ai in vedere ca pompele se mai strica, se mai ard, mai trebuie curatate... deci, sa o poti scoate afara de-acolo (fara sa demontezi toata lucrarea).

Cam sa vad eu lucrurile

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Radu_B
Membru de baza
[Avatar]

IP:

koala wrote: ...
- presupunem ca acvariul si cutia aia au ACEEASI inaltime... in asa fel incat nivelul apei (in caz de pana de curent) sa nu creeze niciun fel de probleme... da?
...
- nu trebuie sa-ti faci griji cu pompele... vor avea debit mic (asta, daca vor putea sa urce apa pana sus!), DAR retine ca debitul nu conteaza foarte mult.
...

Daca e la acelasi nivel nu cumva pompa va merge la "debit normal" ?

LE: Eu ti-as recomanda altceva mai bun pe termen lung (zic eu). Scoti politele (sau le muti una direct pe parchet si una lipita de peretele interior pentru intarirea standului) de la doua compartimente si iti faci un sump din doua bazine unite intre ele prin teava pvc-u/ppr si flanse. In primul filtrare mecanica iar in al doilea filtrare biologica si camera pompei.

Ceva in genul asta (desi aici e alta chestie):

image

Avantaje: cureti mult mai usor (daca treci pe ciclide/discusi o sa ai mai mult rahat de curatat), nu risti sa-l lovesti, va arata mai bine (poti sa-l maschezi cu usa), poti sa te extinzi cu inca un bazin daca nu e suficient (sau vrei sa-ti tii plante care nu-si regasesc locul in acvariu sau pentru a reduce nitratii ca la marine ).
Dezavantaje: cost un pic mai ridicat (sticla + flanse + pvc + pompa noua deoarece eheim 600 nu va fi suficient datorita diferentei de nivel)

This message was edited 1 time. Last update was at 27/10/2016 10:07:05

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Radu_B wrote:Daca e la acelasi nivel nu cumva pompa va merge la "debit normal" ?
Oups, ba DA, asa este... am scapat din vedere faptul ca "sumpul" ala e la nivel cu bazinul. Sigur ca da, se pastreaza debitul actual al pompelor.

Intr-adevar, un sump clasic e cea mai buna idee... mai ales ca tot vrea sa gaureasca bazinul. Instalatie de Bean Animal si tot tacamul de acareturi.
Daca se hotaraste la asta, avem si cateva poze dar si cateva explicatii lamuritoare (in topicul meu cu "The return").
Evident, va avea nevoie de o pompa mai serioasa.

image
image
image
image

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
17BO0Z3R
Junior member
[Avatar]

IP:

Deci sa inteleg ca ar merge, nu? Probabil pompele sunt prea slabe sau nule atunci, pentru ca ele vor sta pe fundul cutiilor deci ar trebuii sa pompeze 1m in aer plus cum a zis koala ca returul va fi peste muchia de la acvariu, ideea e ca am vazut anul trecut pe forum la cv chinez de genu dar nu mai gasesc nici in ruptu capului sa va arat. Cutiile vor ajunge la aceeasi inaltime cu ale acvariului in cazul in care se intampla ceva sa nu dea pe dinafara.
Voi face o schita sa va arat mai detaliat chiar daca nu prea sunt bun la desen.

This message was edited 1 time. Last update was at 27/10/2016 14:06:59

17BO0Z3R
Junior member
[Avatar]

IP:

in locul unde va veni pompa voi face un segment separat patrat de 10x10 la fel cum am si acum pentru a scoate pompa sa ma ating de mediile de filtrare, in caz de ceva probleme sa am acces cat mai usor la ele,

asa ar trebuii sa se vada din spatele acvariului.
[Thumb - camere acv.png]

This message was edited 1 time. Last update was at 27/10/2016 14:59:04

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Nu inteleg... vrei sa folosesti o singura pompa? De ce vrei sa legi cele 2 camere de filtrare?
Asa cum vad eu lucrurile, cele 2 camere de filtrare trebuie sa fie independente... identice ca si functionalitate, dar separate intre ele.
Fara sa mai tragi teava aia de legatura de jos.

17BO0Z3R
Junior member
[Avatar]

IP:

vreau sa folosesc 2 pompe 1 in fiecare camera pozitionate jos, vreau sa fac legatura doar intre ele la nivelul unde apa va acoperii mediile submerse pentru a nu fi diferente de nivel intre camere,de ex apa care se revarsa pe deasupra este egala, dar daca o pompa refuleaza mai putin decat cealalta inseamna ca, camera se va umple iar cealalta va seca. Dar daca fac acea conectiune camerele fiind legata apa va avea acelasi nivel in amandoua, chiar in cazul in care sa zicem prin absurd o camera la tur se blocheaza pe deasupra cealalta nu va seca teoretic. Pentru ca va fi wet/dry apa voi avea in camere doar cam 40 cm deci undeva la 30l din 80 cu apa.

Ps. Vreau sa le fac asa pe margini pentru ca imi place sa vad mediile de filtrare in totalitate, pe langa acvariu este cand ma mai holbez 10 min cand si cand la filtre sa observ cum circula apa, tind sa cred ca pot vedea bacteriile cum isi fac casa ).. de ce nu un bloc

This message was edited 1 time. Last update was at 27/10/2016 15:52:30

adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Asa cum zice coala , cred ca e cel mai rentabil s mai sigur,fiecare camera sa functioneze independent una fata de cealalta
1 nu ai probleme in n cazul in care o pompa cade
2 nu te chinui sa egalizezi debitele pompelor pentru a pastra nivelul in camere,si daca una are depuneri mai mari ca cealalta ...iar se duce nivelul..
3 nu ai nevoie sa mai faci legatura intre cele doua camere pentru a asigura nivelul
4 daca o pompa a cazut nu e problema ,cealalta camera iti asigura filtrarea linistit,pina la remediere
Nu sunt expert dar dar asa cum am vazut desenul...ce a zis coala e solutia mai simpla si mai practica

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: