[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Primul acvariu mare  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Manynu
Junior member

IP:

Buna seara,

Vreau sa incep un proiect serios. Imi doresc un acvariu de dimensiuni cat de cat mari(115Lx55lx60h, dar aceste cifre nu sunt batute in cuie, pot alege orice masuri) insa am nevoie de ceva sfaturi. Nu sunt chiar un incepator, dar nici un profesionist nu sunt, deci accept orice sfat, critici sau sugestii. Primul lucru pe care il doresc la acest acvariu este acela ca pretul final trebuie sa fie cat mai mic(asa am hotarat impreuna cu sotia, stiti cum este, daca ea spune, eu trebuie sa fiu de acord; barbatii insurati vor intelege). Ma gandeam ca la confectionarea acvariului sa folosesc acril, dar stiu ca este greu de gasit cel turnat, este mai scump si nici nu este uniform, motiv pentru care cred ca voi ramane la sticla. Astept ceva sugestii cu privire la dimensiuni(in principal lungime pentru ca trebuie tinut cont de ce lumina voi folosi si inaltime pentru ca va fi un acvariu plantat si influenteaza dezvoltarea plantelor pretentioase la lumina).
De grosimeasticlei nu mai intreb pentru ca am decis sa fie de 12 mm(doar ca sa ma simt eu mai sigur).

Multumesc si sper sa fac o treaba buna cu ajutorul vostru,
Manynu.

P.S. Voi infiinta si un jurnal cand ma voi apuca de treaba.
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

pai sa incepem cu dimensiunile:
lungimea daca ai spus 115 hai sa fie peste 120 pentru ca tuburile de neon au ~120cm => L=125cm. Daca dimensiunile nu sunt o problema de ce nu il faci de 160cm sau 200cm?
latimea este bine sa fie cat mai mare deoarece din cauza efectelor optice sticla/apa el va parea foarte ingust deci eu recomand 60-65cm
inaltimea este la liber. Daca vrei discusi/scalari ei prefera inaltimi mari de bazin si atunci se recomanda 60/65cm, daca nu 55/60cm este bine. Daca il faci cu lampa suspendata la partea superioara nu lasi decat 2-3cm, daca il faci cu capac poti sa pierzi mai mult din inaltimea bazinului...

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Servus,

- aici gasesti un "calculator de acvarii": http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium
- introduci datele tale (cm) si o sa-ti returneze niste rezultate... modifici campul "safety factor" pana cand obtii varianta "very safe".
- o sa vezi ce grosime de geam este indicata.
- asa cum ai dedus deja, pentru bazine de 60 cm se recomanda sticla de 12 mm.
- aici gasesti un topic despre constructia bazinelor: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/28399.page
- uita de plexiglas (acril) deoarece se zgarie extrem de usor.
- daca vrei sa folosesti tuburi fluorescente (neoane), atunci aici gasesti cateva indicatii: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2163.page
- daca vrei sa folosesti leduri, atunci citeste aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/27602.page
- parerea mea este ca 55 cm inaltime e suficient pentru un bazin plantat... nu ai nevoie de o inaltime de 60 cm.
- ca idee, retine faptul ca indiferent de marimea bazinului, peste cateva luni o sa-ti para rau ca nu l-ai facut mai mare... deci, din start, foloseste tot spatiul disponibil.
- tot ca sugestie, incearca sa-l faci cat poti de lat... ca sa ai loc "de decor". Cand e plin cu apa, bazinul pare mai ingust (ochiometric vorbind).
- iti va trebui o canistra (filtru extern) pentru filtrarea biologica...
- daca vrei plante pretentioase, atunci o sa ai nevoie de o instalatie de CO2.

Aici ai o lista de articole care merita citite... sunt informatii din cele mai diverse, sunt topicuri ce-ti raspund la intrebari inca nepuse: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24220.page

Inca o data, bun venit pe forum!
Te asteptam cu intrebari concrete.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Manynu
Junior member

IP:

Lucian wrote:pai sa incepem cu dimensiunile:
lungimea daca ai spus 115 hai sa fie peste 120 pentru ca tuburile de neon au ~120cm => L=125cm. Daca dimensiunile nu sunt o problema de ce nu il faci de 160cm sau 200cm?
latimea este bine sa fie cat mai mare deoarece din cauza efectelor optice sticla/apa el va parea foarte ingust deci eu recomand 60-65cm
inaltimea este la liber. Daca vrei discusi/scalari ei prefera inaltimi mari de bazin si atunci se recomanda 60/65cm, daca nu 55/60cm este bine. Daca il faci cu lampa suspendata la partea superioara nu lasi decat 2-3cm, daca il faci cu capac poti sa pierzi mai mult din inaltimea bazinului...

Ok. Cu privire la lungime, ma voi gandi la un 120-125 cm, latimea va fi 55-60 cm, iar inaltimea ma gandeam la 60 cm pentru ca 10 vor fi substratul si distanta de aproximativ 2 cm de la luciul apei pana la margine, deci practic vor fi doar 50 cm coloana de apa.

Multumesc koala, am citit acele articole. Eu cer doar ceva idei si sugestii. Teoria am citit-o.
ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Salut, si eu iti propun sa optezi pentru latimea cat de mare iti permiti, macar 60 cm , eu am 70 , o sa observi cind vei aranja decorul o latime generoasa iti permite multe. Cred ca 120(25)x60(-70)x60 e un bazin rezonabil bun si pentru cichlide mari inclusiv discusi scalari, la altumi mai trebuie un pic la inaltime macar 65 dar 70 e indicat
[Email]
Manynu
Junior member

IP:

Se pare ca planurile mele nu functioneaza. Poate nu o sa credeti, dar in UK nu pot cumpara sticla mai mare de 8mm. Tot ce este de 10 sau mai mare se vinde doar firmelor, iar acestea mai adauga la pretul sticlei un adaos, iar ca sa o cumpar de la ei este mai scumpa decat un acvariu cu stand. Ciudat. Chiar si eu am ramas uimit de preturi (aici ma refer la costul sticlei si al materialelor pentru stand). Deci voi fi nevoit sa cumpar un acvariu cu stand. Voi reveni cu ceea ce am cumparat.
Multumesc,
Manynu.
ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Nu se poate sa nu existe firme care sa faca acvarii la comanda, macar sa ai cat(dimensiuni) si cum vrei

This message was edited 1 time. Last update was at 21/04/2016 22:20:28

[Email]
Manynu
Junior member

IP:

Exista, dar sunt foarte scumpe. Cum am spus, bugetul trebuie sa fie cat mai mic, deci trebuie sa gasesc alternative. Am inceput sa dau telefoane si am gasit la o cunostinta un acvariu cu urmatoarele dimensiuni : 150x60x60. Maine dupa munca merg sa il iau si cel mai probabil in weekend voi deschide si un jurnal unde voi posta ceva fotografii cu achizitia.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: